İçeriğe Yönlendir

Radar Tespit Cihazı Yakalanması


Rıdvan Ergün

Recommended Posts

Rıdvan Ergün

RADAR TESPİT CİHAZI YAKALANMASI

Yargıtay 7. Ceza Dairesi kararı.

Radar Tespit Cihazı Yakalanması

T.C

YARGITAY

7. CEZA DAİRESİ

ESAS NO.2013/12061

KARAR NO.2014/8397

KARAR TARİHİ.03/04/2014

Tebliğname No : 7 - 2012/176053

MAHKEMESİ : Denizli 1. Asliye Ceza Mahkemesi

TARİHİ : 05/04/2012

NUMARASI : 2010/492 (E) ve 2012/377 (K)

SUÇ : 5607 sayılı Yasaya muhalefet

Yerel mahkemece verilen hüküm temyiz edilmekle; başvurunun nitelik, ceza türü, süresi ve suç tarihine göre dosya okunduktan sonra Türk Milleti adına gereği görüşülüp düşünüldü;

5607 sayılı Yasanın 3/7.maddesinde "İthali kanun gereği yasak olan eşyayı ülkeye sokan kişi, fiil daha ağır bir cezayı gerektiren suç oluşturmadığı takdirde, iki yıldan altı yıla kadar hapis ve yirmi bin güne kadar adlî para cezası ile cezalandırılır. İthali yasak eşyayı, bu özelliğini bilerek satın alan, satışa arz eden, satan, taşıyan veya saklayan kişi, aynı ceza ile cezalandırılır." şeklinde düzenleme bulunmaktadır. Kanun koyucu anılan maddenin birinci cümlesi bakımından ithali yasak eşyayı ithal eden (yurda sokan) kişinin, eşyanın ithalinin yasak olduğunu bilmesi şartını aramadığı gibi ticari amaç koşulunu da aramamaktadır. Anılan maddenin ikinci cümlesi bakımından ise, bir şekilde yurda sokulmuş ithali kanun gereği yasak eşyayı satın alan, satışa arz eden, satan, taşıyan veya saklayan kişinin cezalandırılabilmesi için, eşyanın ithalinin kanun gereği yasak olduğunu bilmesi şartına bağlamış olup, burada da ticari amaç koşulu aranmamaktadır.

2918 sayılı Yasanın 51/4 madde fıkrasında "Hız sınırlarının aşılıp aşılmadığını, tespit etmekte kullanılan cihazların yerini tespit veya sürücüyü ikaz eden her türlü cihazın imalı, ithali ve araçlarda bulundurulması yasaktır." amir hükmünün bulunduğu, yine 2918 sayılı Yasanın 51/son madde fırasında " Bu cihazları imal ve ithal edenler, fiil başka bir suç oluştursa bile ayrıca 800 000 000 liradan 1 332 800 000 liraya kadar hafif para cezası ve altı aydan sekiz aya kadar hafif hapis cezası ile; araçlarında bulunduran işletenler ise, 532 600 000 liradan 800 000 000 liraya kadar hafif para cezası ve dört aydan altı aya kadar hafif hapis cezası ile cezalandırılırlar ve bu cihazların müsaderesine de hükmolunur." şeklinde düzenleme bulunması karşısında, radar tespit cihazının ithalinin kanun gereği yasak olduğu açıktır.

Somut olayımızda, sanığın sevk ve idaresindeki otomobilin durdurulması neticesinde, aracın ön kısmında gözle görülebilir şekilde "Valantine One" yazılı bir adet radar tespit cihazının görülerek muhafaza altına alındığı anlaşılmaktadır. Sanık hazırlıktaki beyanında, "söz konusu cihazı Amerika'da yaşayan arkadaşının yaklaşık iki yıl önce getirdiğini ifade etmiş, mahkemedeki savunmasında ise, Yurtdışma çıktığında radar tesbit cihazını aldığını, gelirken gümrükte eşyasının görüldüğünü, kaçak getirmediğini, normal yollarla ibraz ederek getirdiğini ve hazırlık ifadesinin de doğru olduğunu belirtmesi karşısında, ifadeleri arasındaki çelişki giderilerek, söz konusu cihazın sanığın eline nasıl geçtiği, sanık tarafından yurda sokulup sokulmadığı (ithal edilip edilmediği) veya başkası tarafından bir şekilde yurda sokulduktan sonra sanığın eline geçtiğinin anlaşılması halinde eşyanın ithalinin kanun gereği yasak olduğunu bilip bilmediği etraflıca araştırılıp sonuca ulaşıldıktan sonra, yukarıda anlatılan hususlar gözönünde bulundurulup, sanığın eyleminin 5607 sayılı Yasanın 3/7. Maddesinin birinci cümlesine mi, yoksa anılan maddenin ikinci cümlesine mi temas ettiği, suçun unsurlarının oluşup oluşmadığı tartışılarak, sonucuna göre sanığın hukuki durumunun tayin ve takdiri gerekirken, eksik inceleme sonucu yazılı şekilde hüküm tesisi,

Yasaya aykırı, katılan vekilinin temyiz itirazları bu itibarla yerinde görülmüş olduğundan hükmün 5320 sayılı yasanın 8/1.maddesi uyarınca yürürlükte bulunan 1412 sayılı CMUK.nun 321.maddesi uyarınca BOZULMASINA, 03/04/2014 günü oybirliğiyle karar verildi.

  • Beğen 3
Yorum bağlantısı
Erdoğan Temur

Abi sonuna kadar okudum. Beynim yandı.

Sonuç olarak radar cihazını bozup sanığa geri mi vermişler.

  • Beğen 6
Yorum bağlantısı
Sadık Taşyürek

Abi sonuna kadar okudum. Beynim yandı.

Sonuç olarak radar cihazını bozup sanığa geri mi vermişler.

 

:D  :D  akşam akşam eyi güldüm  :D Allah sizide güldürsün emi  :D

  • Beğen 2
Yorum bağlantısı
Rıdvan Ergün

Özetle şunu söyleyeyim: Radar tespit cihazını araçta bulundurmanın cezası Trafik Kanununa göre dört ay hapis cezasını gerektirirken, Yargıtay'ın bu kararıyla araç veya herhangi başka bir yerde bulundurma halinde kaçakçılık kanununa göre en az iki yıl ceza verilebilir diyor.

  • Beğen 2
Yorum bağlantısı
Ali Cihangiroğlu
(düzenlendi)

Takıp devammı yani :D

tarihinde Ali Cihangiroğlu tarafından düzenlendi
Yorum bağlantısı
Erdoğan Temur

Bu telefonlarda kullandığımız sabit radarları gösteren yazılımlarla ilgili bişey yapamıyorlar sanırım.

 

:D  :D  akşam akşam eyi güldüm  :D Allah sizide güldürsün emi  :D

 

Hep gülelim sadık abim. 

  • Beğen 2
Yorum bağlantısı

Adamı mahkemeye vermişler, adam itiraz etmiş. Ben bunu gümrükten yasal yolla geçirdim yasaksa geçirmeselerdi demiş. Alacağı ceza bilmem ne maddesine göre belli olan cezayı bozmuşlar. Yani ceza almamış. Anlamadığım son cümlede bahsedilen ceza yukarıda yok sanki?

Yorum bağlantısı
Selim Kaya

Adam, dersine iyi çalışmış. Nasıl yırtarımı öğrenmiş. Mahkemede de ona göre ifade vermiş.

İlk ifade de baktı ki ceza alıyorum, ikinci ifadesinde yasaksa sokturmasaydınız yurda demiş.

Kanundaki boşluklar vs. vs.

  • Beğen 1
Yorum bağlantısı
Fatih Sarıkaya

Aslında boşluk yargı sisteminde.Hakimler davalar yargıtaydan geri dönmesin tekrar uğraşmayalım diye verilebilecek en doğru kararı vermeye çalışıyorlar ama yargıtay işte hakimin görüşüne bakmıyor.Raporterler yasaları sanığın beyanatlarını bakılması gereken herşeye bakıyorlar.Netice bu oluyor.Hakim o adama cezayı bal gibide köserdi ama hakimin üstünde bir yargıtay var.Bizdeki sıkıntı sistem.Yargı sistemimiz eskidende böyle idi şimdide böyle.Yasada ceza vereceksin diyor,yargıtayda bu adam suç olduğunu bilmiyormuş hem yasal yollarla sokmuş.Ne malum yasal yollarla ülkeye soktuğunu.Gümrükte bunu ülkede kullanabilirsin diye evrakmı vermişler veyahut bu üründen vergimi almışlar.Bu karar yargıtayın hukuk sistemini tıkaması başka birşey değil.O hakimler bu davayı tekrar görecek ve serbest bırakacaklar.

  • Beğen 1
Yorum bağlantısı
Erdoğan Temur

Sonuç ne şimdi?

Kullanabiliyormuyuz :)

 

Ankaraya şart.

16 yıllık şoförlüğümde hiç ceza yememiştim.(Park cezaları hariç) Geçen sene Etimesgut askeri birliklerin orada 189 tl göndermişler bana. 

  • Beğen 1
Yorum bağlantısı

Ankaraya şart.

16 yıllık şoförlüğümde hiç ceza yememiştim.(Park cezaları hariç) Geçen sene Etimesgut askeri birliklerin orada 189 tl göndermişler bana. 

Hiç acımazlar abi, hemde hiçç...

Yorum bağlantısı
Ali Gök

yandekste işaretliyorlar onlarda suç olmalı öyleyse.

 

radarın yerini belirtmek 4 ay ceza , birini yaralamakta duruma göre aynı ceza çok garip bir sistem çözmek mümkün değil

 

bana göre helal olsun adama ne güzel yapmış bu radarların hiçbir mantığı yok sadece radarın önünde frene basmakla zaten hız kuralına uyulmaz devlet ilk önce otoyol gibi yerde 50 km hız limiti koyup kazaya sebebiyet vermesin ilk önce kendi düzeltsin hatasını sonra vatandaşta arasın

  • Beğen 1
Yorum bağlantısı

Yargıtay kararına göre yasak olduğu aşikar. Ancak mahkeme tarafından olay karara bağlanırken eksik inceleme yapılmış. Yargıtay da kararı bu yüzden bozmuş. Ceza belirlenirken cihazın yasak olup olmadığını kullanan kişinin bilip bilmediği, cihazı buradan satın alması ya da yurt dışından bizzat kendisinin getirmesi vb. kriterler verilecek cezayı etkiliyor.

Ayrıca Yargıtay kararında; 

"Somut olayımızda, sanığın sevk ve idaresindeki otomobilin durdurulması neticesinde, aracın ön kısmında gözle görülebilir şekilde "Valantine One" yazılı bir adet radar tespit cihazının görülerek muhafaza altına alındığı anlaşılmaktadır." cümlesi de bana göre çok önemli.

Çünkü şahıs cihazı ön kısımdan kaldırmamış, gizlememiş, herkesin görebileceği bir şekilde aracın ön kısmında bırakmış. Bu bile cezayı etkileyebilir. 

Yorum bağlantısı
Rıdvan Ergün
(düzenlendi)

hiçbir anlamı yok bunun. hakimin usulünü begenmemişler.

 

 

Adamı mahkemeye vermişler, adam itiraz etmiş. Ben bunu gümrükten yasal yolla geçirdim yasaksa geçirmeselerdi demiş. Alacağı ceza bilmem ne maddesine göre belli olan cezayı bozmuşlar. Yani ceza almamış. Anlamadığım son cümlede bahsedilen ceza yukarıda yok sanki?

 

Hayır öyle değil. Cezasız bırak demiyor. Dosyayı tekrar ele al, şunları şunları incele, ona göre ya kaçakçılık kanununa göre veya trafik kanununa göre bir ceza ver diyor.

Bu karardaki tehlike ve radar tespit cihazı kullananlar için ALEYHE OLAN önemli incelik şurada:

Trafik Kanununa göre radar tespit cihazı araçta yakalanırsa cezası dört ay hapis (+para) cezası var. Cihaz araçta değil de evde işyerinde yakalanırsa, cezası yok;;

Yargıtay'ın bu kararıyla radar tespit cihazı araçta değil de, evde işyerinde, çantada vs her hangi bir yerinizde yakalansa bile siz bunun yurtdışından kaçak olarak getirildiğini biliyorsanız cezası 2 yıl hapisten başlıyor. Kanunu bilmemek mazeret olmayacağına göre, yani bu cihazın yurtdışından kaçak getirilmesinin yasak olduğunu bilmek zorunda olduğunuza göre, kaçakçılık kanununa muhalefetten ötürü sırf bu cihazı evinizde bulundurduğunuz için 2 yıl hapis cezası alabilirsiniz. Bu o kadar dengesiz bir hüküm ki, mesela evinizde ruhsatsız tabanca bulunsa alacağınız ceza ise 1 yıl hapistir. 

Kanaatimce kaçakçılık kanununun ilgili maddesi de çok kötü yapılmış bir kanun maddesi, Yargıtay'ın uygulaması da çok zorlama ve hatalı bir karar.

Aynı mantıkla hareket edilirse, yurtdışından gelmiş ve ithalat izni olmayan her hangi bir ürün için de umulmadık şekilde kaçakçılık cezası verilebilir. Belki burası tam yeri değil, ama hukukçuların önemle üzerinde durması ve eleştirmesi gereken bir karar olduğunu düşünüyorum.

tarihinde Rıdvan Ergün tarafından düzenlendi
  • Beğen 1
Yorum bağlantısı
Yasin Şimşek

Yandeks vs bilmemde hergün Manisa-İzmir arası gidip geliyorum.Radar varsa karşı şerittekiler o kadar çok selektör yapıyor ki anlamamak mümkün değil  :D

Yorum bağlantısı
Erhan Doruk

"532 600 000 liradan 800 000 000 liraya kadar hafif para cezası" karar TL den altı sıfır atılmadan önce yazılmış sanırım.

 

yazıyı okuyunca aklıma beliren cümleler böyle

 

A. Polis  vatandaşına tuzak kuramaz

B. Önce öde sonra itiraz edersin.

C. Radar cihazı ithal etme elinde patlar

D. Radar cihazı kullanma , hapse atarız. 

E. Syntax Error ( Commodore64 kullanmış olanlar bilir. )

Yorum bağlantısı
Ali Cihangiroğlu

dublede 110 gidiş geliş tek şerit yolda 90 la git, şehir içinde yavaş ve gözler fırıl fırıl kamera arama modunda olsun ohh ne rahat risk yok ceza yok, radara selam vererek geçiyoruz, eds ye el sallıyoruz, radar tespitmiş, radar görünce durup polisle muhabbet ediyoruz biz  :D

  • Beğen 1
Yorum bağlantısı
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

    Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

×
×
  • Yeni Oluştur...