İçeriğe Yönlendir

Otomobil Sahiplerine Bir Kötü Haber Daha


Hayrettin Bahadir

Recommended Posts

Hayrettin Bahadir

Torba yasadaki bir madde nedeniyle trafik sigortasının fiyatının yüzde 17 artacağı gündeme geldi.

Hürriyet gazetesi yazarı Noyan Doğan, bugünkü “Torba yasadaki bir madde çıkmazsa trafik sigortasının fiyatı yüzde 17 artacak” başlıklı yazısında, “Aman diyorum ve uyarıyorum” diyerek torba yasadaki bir maddeye dikkat çekti.

Noyan Doğan, “Meclis’te görüşmeleri süren torba yasadaki bir madde kabul edilmezse, trafik sigortasında, tüketicinin cebini yakacak yeni bir fiyat kaosu ile karşı karşıya kalacağız. Konuyu açayım. Özellikle de Meclis komisyonlarında yasa üzerinde görüşme yapanlar dikkatle okusun” dedi.

“Daha önce bu köşede yazdım, Danıştay, sigorta şirketlerinin, hasarlı araçların onarımında orijinal parça yerine eşdeğer yedek parça kullanımına yönelik uygulamasını, geçen ay durdurdu. Bu karar pek de önemsenmedi. Şimdi de eminim birileri, ‘doğru karar, sigortacılar da orijinal parça kullansınlar, bu da konum mu yani’ diyecektir. Maalesef, o kadar basit değil” diyen Noyan Doğan olayın ayrıntılarını şöyle anlattı:

DÖVİZE BAĞIMLI HALE GELİRİZ

“Anlatayım ama önce sürücüler arasında yaygın olan yanlış algıyı düzelteyim. Eşdeğer parça ya da logosuz parça dandik parça demek değildir. Yedek parçayı üreten şirket ambalaja, markasını, amblemini koyuyorsa; o, orijinal parça. Aynı şirket, aynı parçayı bir başka ülkede –ki, çoğunluk parça Türkiye’de de üretiliyor- patentle üretip, marka ve logosunu basmıyorsa; o, eşdeğer parça. Orijinalin fiyatı 100 lira, eşdeğerin 60 lira. Niye böyle? Üretici şirketlerin pazarlama stratejisi. Buraya takılmayın. Önemli olan kalite farkı var mı? Yok. Standartlara uygun ve belgeli mi? Uygun ve belgeli. Yani, ‘eşdeğer parça dandiktir, taktırmayın, aracınız bozulur’ söylemi, şehir efsanesi. Ayrıca şu soruyu da kendinize sorun: Aracınızı servise bıraktığınızda takılan, orijinal parça mı, eşdeğer parça mı biliyor musunuz?

Kaldı ki, sigortacılar, 0-3 yaş arası araçlarda eşdeğer parça kullanmıyor. İkincisi, tüm parçalarda da eşdeğer kullanmıyor. Tampon, far, çamurluk, kapı gibi parçalarda kullanıyorlar, çünkü bunlar en çok hasar onarımına konu olan yedek parçalar. Bir husus daha var. Orijinal parçaların yüzde 80’i yurtdışından ithal ediliyor. Hani şu sıralar, ‘dövizini bozdur TL’ye dön’ seferberliği var ya, onun için söylüyorum. Hem yedek parçaya dövizden dolayı bavul yüküyle para ödüyoruz hem de kurdaki artışlar nedeniyle maliyetler artıyor. Oysa aynı parçanın eşdeğeri Türkiye’de üretiliyor; hem kaliteli hem de ucuz.”

 

http://gundem.me/detail/?id=1893967

  • Beğen 1
Yorum bağlantısı
İbrahim Halil Geloğlu

Çok düşüktü zaten benim aracı satsam para etmez 1200 tl ye sigorta yapıyoruz dahada artacakmıs. Tüketici pskolojisine aykırı davranıs bunlar. 3 yıl öncesine kadar en fazla 400 tl ye sigorta yapılıyorken insanın geliri artmayıp, sigortanın 3 katına çıkmasının mantığını çözemiyorum.USD leri bozduruz yaparız.

  • Beğen 3
Yorum bağlantısı
Sadık Taşyürek

Zorla FCTR sigorta şirketini kurduracaklar.. :)

 

sanki bir tüyo var gibi gibi, söyle söyle ne zaman açıklayacaksınız. yoksa nabız mı yokluyorsunuz haa.  :D

  • Beğen 2
Yorum bağlantısı
Sadık Taşyürek

niye şaşırmadık.! öğrenilmiş çaresizlik miydi neydi adı  ;)

 

otomobil sahiplerine ne zaman iyi haber başlığı göreceğiz acaba.  :D  

  • Beğen 6
Yorum bağlantısı
Taner Gündüz

Delinin biri kuyuya bir taş atar gelir mi diye beklerler  Bekleyenleri görünce madem bekliyorlar gönderelim derler.. Derler derler Zam gelmiceksede artık gelicek derler...

Yorum bağlantısı
Mustafa Tüfekçi

Yerli firma çinde üretsin. Orijinal parça döviz kaybettirir Çinli babamın oğlu zaten.

  • Beğen 1
Yorum bağlantısı

Bu ay başında 918 liraya trafik yaptırdım içimde bir huzursuzluk vardı şimdi rahatladım seneye kısmetse 1400 liradan trafik sigortamı yaptırıcam inşallah 

Yorum bağlantısı
Mesut Eyibil

Önemli değil, öyle de böylede nede olsa araba almaya devam edeceğimiz için daha çok yerlerimizden öpülürüz :D

  • Beğen 1
Yorum bağlantısı
İbrahim Halil Geloğlu

2015 200 tl

2016 400 tl ödedim bu sene ne oldu mu dersiniz bugün 500 tlden yenilettim hemde kazam yok birşeyim yok yine zam yedik maalesef

Sistem tersine hasarsızlık beklerken zam ile karşılaşmışsınız.

Yorum bağlantısı
Sadık Taşyürek

2015 200 tl

2016 400 tl ödedim bu sene ne oldu mu dersiniz bugün 500 tlden yenilettim hemde kazam yok birşeyim yok yine zam yedik maalesef

 

lütfen Mert, Zam değil onun adı, güncelleme güncelleme.  :D

  • Beğen 1
Yorum bağlantısı
Erkut Uysal
(düzenlendi)

Benzin gibi düşünün ''ben hep 50 TL alıyorum beni etkilemiyor'' deyin ve rahatlayın... :D :D :D

Kıyamet kopsa interneti kesseler malum kanalda ki yayın '' Vatandaş sıcağın tadını çıkartıyor '' diye haber olur... :D :D :D İçinizi ferah tutun forum sakinleri... :D

tarihinde Erkut Uysal tarafından düzenlendi
  • Beğen 3
Yorum bağlantısı
Köksal Yılmaz

Konunun kilit zamanı yaklaşıyor... :seytan: Az çalışalım değil mi?  :) Siyasete kaymayalım arkadaşlar.  ;)

 

Prim alıyor musun kilitten :D

  • Beğen 1
Yorum bağlantısı

Orijinalin fiyatı 100 lira, eşdeğerin 60 lira. Niye böyle? Üretici şirketlerin pazarlama stratejisi. Buraya takılmayın. Önemli olan kalite farkı var mı? Yok. Standartlara uygun ve belgeli mi? Uygun ve belgeli. Yani, ‘eşdeğer parça dandiktir, taktırmayın, aracınız bozulur’ söylemi, şehir efsanesi.

Külli yalan :D Plastik malzemede yan sanayi o kadar dandik oluyor ki vida delikleri bile birbirini tutmuyor. (Bizzat yaşadım) Orjinal olmayan sileceğin ömrü bile kısa.

Yorum bağlantısı
Erdoğan Temur

Yorum yapacaktım ama hesap elden gider diye korktum :)

En iyisi küçük bir şehire yerleşip  arabayı satmak.

 

Three_Wheeler_Motorcycles.jpg

  • Beğen 4
Yorum bağlantısı
Tuna İşgören

Alın 100cc bir scooter mtv derdide yok :) benzin zaten yakmıyor bi sigorta parasına iş tamam :D

Yorum bağlantısı
Mahmut Şahin

lan ben bu ............... diye başlayıp uzuncaaa ve ardışık kelimeler ile bu durumu gayet iyi özetlerdim ama forumdan atılırım diye korktuğumdan yazmıyorum.

  • Beğen 2
Yorum bağlantısı
Serkan Toker

Bu sistemin oturması epey uzun sürecek gibi. Otomobiller pahalı yedek parçalar pahalı sigorta şirketlerinin de vardır bir hesabı herhalde. Ben anlaşma yapmalarından korkuyorum eğer öyle olursa rekabet kurumu çözer işi..

Yorum bağlantısı
Hayrettin Bahadir

Motorlu Taşıtlar Vergisi düşsün diye motoru bozdur kampanyası başlatırlar mı şimdi? Motoru bozdurana tavuk döner bedava..

  • Beğen 1
Yorum bağlantısı
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

    Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

×
×
  • Yeni Oluştur...