İçeriğe Yönlendir

Adaptif Hız Sabitleyici - Adaptif Cruise Control - ACC Nedir, Nasıl Çalışır?


Mehmet Ozyurek

Recommended Posts

Mehmet Ozyurek

 

Adaptive Cruise Control (ACC) nedir?

Adaptive Cruise Control (Adaptif Hız Sabitleme) sistemi için cruise control sisteminin geliştirilmiş bir versiyonu diyebiliriz. Yolculuklarda aracımız belirlediğimiz bir hıza sabitleyerek yolculuğa devam etmemizi sağlayan cruise control sistemine ek özellikler içerir. Takip ettiğimiz araç ile mesafeyi koruyarak, aynı hızda gitmemizi sağlar. Takip ettiğimiz araç hızlanırsa hızlanır, yavaşlarsa yavaşlar. 

Bosch'un geliştirdiği bu sistem araç önünde yer alan ve yaklaşık 200 'm lik bir mesafeyi sürekli olarak tarayan bir radar ile gerçekleştirilir. Gaz pedalına veya frene basılması durumunda ise adaptif hız sabitleme devre dışı kalır ve araç tamamen sürücünün kontrolü altına girer.

Bir konfor ve güvenlik sistemidir. 

 

adaptif-cruise-control.jpg

 

Bazı sistemlerde Follow to Stop özelliği de bulunmaktadır. 

Bu özellik bulunan sistemlerde, takip ettiğimiz araç dur kalp yaptığında, bu sistemin aktif olduğu araç da dur kalk yapar. Tabi bu sistemin bulunması için aracın otomatik vitesli olması gerekmektedir.

Follow to stop özelliği olmayan araçlarda genelde 30 km hızın üstünde aktif edilebilir ve aracına göre değişmekle birlikte, 210 km hıza kadar çalıştırmak mümkündür. 

 

 

  • Beğen 5
Yorum bağlantısı
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

    Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

×
×
  • Yeni Oluştur...