İçeriğe Yönlendir

Lpg Nedir ? Nasıl Fiyatlandırılır ?


Hasan Karabekiroglu

Recommended Posts

Hasan Karabekiroglu
(düzenlendi)

LPG

Bu kelimenin ne anlama geldiği ile başlayalım, LPG Likit Petrol Gazı’nın kısaltması, sıvılaştırılmış petrol gazı anlamına geliyor.

 

Sıvılaştırılmış derken ?

 

Yer altından petrol çıkartılırken, yapılan sondaj işleminde sıvı ham petrol çıkarma işlemiyle birlikte gaz da çıkmakta, tabi bu çıkartılan gaz da değerli ne yapıyoruz hemen bu gazı da depolayıp sıvılaştırıyoruz. Fazlaca detaya girmeden devam edeyim.

 

Peki Lpg üreten ülkeler kimler ?

 

Sırasıyla ilk 10 ülke, ABD, Çin, Suudi Arabistan, Rusya, Hindistan, Katar, Kanada, Birleşik

Arap Emirlikleri, İran ve Cezayir.

Peki, en çok tüketen ilk 10 ülke ? Sırasıyla, Çin, ABD, Hindistan, Suudi Arabistan, Japonya, Rusya, Güney Kore, Meksika, Kanada ve Brezilya

 

İyi de kardeşim bunlar hep yabancı biz neredeyiz derseniz, lpg tüketiminde ülkemiz dünyada 15. Sırada. Kendimizi fazlaca yermeyelim bazı işlerde de dünyada yerimiz birincilikte nedir bunlar ? Ülkemizdeki lpg li araç sayımız, toplama oranla birinciyiz ve otogaz satılan istasyon sayısında da birinciyiz.

 

Devam edelim;

 

Lpg birkaç tane gazın birleştirilmesiyle meydana geliyor bunlar, bütan, propan ve diğerleri şeklinde ayrılıyor, bütan ve propan karışımı kokusuz olduğu için koku vermesi anlamında içine koku kimyasalları katılıyor, koku kimyasalları güvenlik açısından, güvenlik protokollerindeki koku sensörlü cihazların çalışabilmesi için koku gerekli.

 

Çıkan bu gazi heder olmasın diye, lpg gemi tankerleri ile bazı yerlerde boru hatları ile karaya iletiyoruz, tesise gelen gaz depolanıyor, belirli kimyasal karışımlar yapılıyor gaz halden sıvı hale dönüştürülüyor ve yine gemiler, trenler, ve karayolu tankerleri ile dolum tesislerine geliyor. Peki bu dolum tesislerinde ne oluyor ?

 

Dolum tesisinde gelen sıvı gazın tüp gazı mı yoksa lpg mi olacağı kararlaştırılıyor, taksimat yapılıyor ve lpg tankerleri ile istasyonlara gönderiliyor. (Buradan şunu anlayabiliriz, aracımızdaki gaz ile mutfak tüpündeki gaz kardeştir.)

 

İstasyona gelen gaz lpg tankına konuluyor, nakliye şirketleri olduğu gibi bu dağıtım işini genellikle dağıtıcı firmalar dediğimiz OPET, BP, PO, Shell, Milangaz, İpragaz, yapar. İstasyonlar sadece satışı yaparlar. Detaya girmeden işi kavrama anlamında, istasyondaki sistemi biraz anlatayım.

 

Lpg tankımızda sıvı halde bulunur, -15 ve -20 derece sıcaklık aralığında olur. Tank üzerindeki pompa ve kompresör yardımıyla tesisata iletilir, tesisattan pompaya iletilir, pompadan da lpg nin hortumuna iletilir, yani lpg tabancasının ucuna kadar sistem lpg ile doludur, aracınızın dolum ağzına tabanca takılıp sayaç dönmeye başladığı anda aracınıza lpg girmeye başlar. Bu kısım bizi çok ilgilendiriyor aşağıdaki soru cevap bölümünde daha detaya gireceğiz.

 

Kısaca ülkemizdeki lpg piyasasına göz gezdirelim, 2017 yılı itibariyle ülkemizde toplam 4.080.359 ton lpg satışı yapıldı (lpg kilo ile alınır  litre satılır ileride yazacağım), bu rakamın  3.116.569 tonu lpg otogaz 812.208 tonu tüp gaz, 151.582 si de dökme olarak satıldı. Dökme şu demek, toptan lpg alan firmalar vardır, mesela yemek firmaları, bizim Kapadokya daki balon firmaları gibi.

 

Evet evet o balonlar lpg ile havalanıyor, havalanıyor derken balonun içine lpg doldurulmuyor, lpg yakılıp balonun içindeki hava ısıtılarak yükseltiliyor. Lpg havadan ağır bir gazdır herhangi bir kaçak durumunda yere iner o yüzden lpg kaçak uyarı sensörleri takriben yerden 1-2 mt filan yükseğe takılır.

 

Elimde 12 yıllık ilginç bir veri var paylaşayım.

 

2006 yılı sonunda piyasada kayıtlı toplam 6.140.992 bu araçların  1.552.790 adeti lpg kullanıyormuş. 2018 yılı Temmuz ayı sonunda bu rakamlar ikiye katlanıyor. Toplam araç sayısı 12.334.056 bu araçların da 4.686.941 i lpg kullanıyor. 2018 Temmuz ayı sonu itibariyle yine 12 milyonluk rakamın %38 i lpg ile %36 sı motorin ile %26 sı da benzin ile çalışıyor.

 

Şu da şurada dursun.

 

image.thumb.png.c464379db03a5fd705df3251c78ea735.png

 

Gelelim fiyatlandırma bölümüne, lpg nin fiyatlandırmasında diğer petrol ürünlerinden ayrı bir durum yok sadece tüplü ve dökme de kdv oranı %8 şeklinde hesaplanıyor.

 

Fiyatın 3,57 TL/lt  olduğunu varsayalım nihai litre fiyatının %42,82’lik kısmı vergilerden, %32,52’lik kısmı ürün fiyatından, %24,66’lık kısmı toptancı, dağıtıcı ve bayi marjı ile gelir payından oluşmaktadır.

 

Konuya gelecek olan muhtemel soruları kendim derlemeye çalışacağım, aklınıza gelenleri de elden geldiğince cevaplarım.

 

Lpg fiyatlarında neden istasyonlar arasında afaki farklar çıkıyor ?

 

Bunun birkaç parametresi var, lpg de piyasada satılması gereken tavan fiyatı EPDK belirler, istasyonlar bunun üzerine çıkamazlar ama inebilirler, bu fiyat indirimi işlemi istasyonun konumu, satış kotası, alacağı prim ve diğer ticari koşullar ile alakalıdır. Yani bilinen bir markanın lpg fiyatı düşmüş ise, hemen akıllara lpg de bir film çeviriyorlar gelmesin, o istasyonun anlaşma koşulları ve rakipleri arasındaki rekabetten kaynaklanır genellikle, kendim den örnek vereyim. Bulunduğum güzergahta ben 14. İstasyonum benden önceki istasyonlar ile aramızda lpg olarak rekabet oluşuyor normal lpg nin tavan fiyatı 3,70 civarlarında ben 3,11 e satıyorum, peki nasıl satıyorum ? firmam beni diğer istasyonların satış fiyatına karşı koruyor. Ayrıca istasyonlar lpg den öyle ciddi anlamda para kazanmazlar lpg istasyona müşteri çeker o yüzden minimum kar ile satışı yapılır.

 

Lpg yerine aracıma hava basabilirler mi ?

 

Bu teknik olarak mümkün değil, çünkü lpg tesisatının içinde hava olmaz, sistemin içinde hava olursa pompa lpg yi basamaz, aynı bir su pompasının hava yapması gibi lpg aktarımı kesilir.

 

İyi de kardeşim ben 50 liralık aldım bunun 5 lirası sizin hortumda kaldı ?

 

İstasyonun hortumunda lpg kalmaz, hortum basınca dayanıklı kalın hortumdur ve içi lpg ile doludur, tabanca dolum ağzına bağlanıp sayaç dönmeye başladığı anda aracınıza lpg girmeye başlar. Lpg pompasından hortumu sökün içinden dünya kadar lpg çıkar.

 

İkna olmadım ben lpg almaya başlayınca sizin tank üstündeki pompanız çalışmaya başladı ?

 

Tank üzerindeki pompa zaman ve basınç ayarlıdır, belirli zaman aralıkları ve basınca göre sürekli olarak sisteme lpg yüklemesi yapar. Müşteri lpg yi almaya başladığında pompa çalışmaz, sadece sen lpg alırken pompa çalışmaya başlaması sana denk gelmiştir.

 

Eee lpg tabancasını çıkartırken fıstt dedi benim 3 liralık gazımı kaçırdınız ?

 

Tabanca ucundan çıkan fıstt sesi eğer aracınızın dolum ağzında sorun yok ise tabancadan çıkar, çünkü dolum bittiği için aracın deposundaki şamandıra lpg girişini kesmiş olur.

 

Kesafet nedir ?

 

Kesafet, yoğunluk demektir, lpg nin kesafeti de ayarlanabilir, yukarıda anlattım lpg kilo ile alınır litre ile satılır, peki bunu nasıl yapıyoruz ? Kilogram ile alınan lpg bizim tankımızda sıvı halde durur ve biz onu pompada litreye dönüştürürüz. Litreye dönüştürme işlemini lpg pompasının içindeki ATC denilen cihaz ayarlar, bu cihazın hem kışlık hem de yazlık ayarı vardır. Kışın lpg kesafeti 0,545 kg/lt  yazında 0,560 kg/lt şeklinde çevirilir. Yani kışın 545 gram lpg bir litre yapar, yazın 560 gram lpg bir litre yapar.

 

Benim depom 50 lt sizden 45 lt bastılar niye böyle, pompanız mı bozuk yoksa beni mi yiyorsunuz ?

 

Lpg dispenserlerinin önünde arkasında yanında basınç saati vardır ve sürekli 10-12 rakamlarını gösterir bu rakamlar aşağı yukarı bütün istasyonlarda aynıdır. Lpg nin aracınıza girmeye başladığı anda sayaç dönmeye başlar, bu sayaçlar lpg nin akış hızına göre ölçüm yapar. Yani pompa yavaş veriyorsa sayaçda yavaş sayar, hızlı ise hızlı sayar, yani sayaç 10 lt gösterip sizin deponuza 9 lt yakıt vermez…

 

Peki niye 50 lt ye 43 lt çıkıyor ?

 

Bu aslında bir standart. Araç lpg sistemi üreticileri şamandıraları ve dolum oranlarını araçdaki lpg deposuna %90 oranında dolum yapılsın diye ayarlarlar, yani 50 lt deponun içine 45 lt lpg konulabilir ondan sonra şamandıra dolumu keser…

 

Eeee 43 bastı ama  ?

 

O aradaki 2 lt fark aracın deposunda bulunan lpg nin hava koşullarından dolayı gazlaşması ve içeride kütle oluşutup dolumu engellemesinden kaynaklaır. Aracınızdaki lpg bittikten sonra, bir lpg servisine gidip içindeki gazlaştırmayı dışarı çıkartırsanız aracınız yine 45-46 lt lpg alacaktır.

 

Tekrar etmekte yine fayda var, lütfen yorum yaparken siyasi polemiklere girmeden yazınız.

tarihinde Hasan Karabekiroglu tarafından düzenlendi
  • Beğen 23
  • Teşekkür 5
Yorum bağlantısı
Coşkun Basan

Yaz aylarında LPG yi akşam serinliğinde alın derler doğrumudur yoksa hurafe mi

  • Beğen 1
Yorum bağlantısı
Hasan Karabekiroglu
Coşkun Basan yazdı:

Yaz aylarında LPG yi akşam serinliğinde alın derler doğrumudur yoksa hurafe mi

 

Doğru gündüz hava sıcaklığı yüksek olacağı için aracın deposu daha az lpg alacaktır.

  • Beğen 1
Yorum bağlantısı
Önder Özcan

Sen alırken kilo ile alıyorsun litre olarak satıyorsun. Yazın 560 gr. 1 litre. Litresini 3.11 e sattığın lpg nin kilosunu kaça alıyorsun. (1 kg=  1.78 lt yapar)  mesela 3.11 mi :D

  • Beğen 1
Yorum bağlantısı
Ali Darbaz

Benim Aytemizden gaz alınca 300 km yol gider ken, shell den gaz alınca 330 km yol almamın sebebi nedir. 

Aracına katıksız lpg kullanmam gerek, hangi istasyonda katık olmayan lpg satılır. Shell cezayir gazı satıyormuş katıksız gaz olduğu için tercih ediyorum. 

Doğru mudur. 

  • Beğen 1
Yorum bağlantısı
Hasan Karabekiroglu
Markalar arasında tüketim farkı neden kaynaklanır?
Dizel arabadaki motorinin markalar arası farkı gibi düşün.
Benim Aytemizden gaz alınca 300 km yol gider ken, shell den gaz alınca 330 km yol almamın sebebi nedir. 
Aracına katıksız lpg kullanmam gerek, hangi istasyonda katık olmayan lpg satılır. Shell cezayir gazı satıyormuş katıksız gaz olduğu için tercih ediyorum. 
Doğru mudur. 
Bütün lpg ler katkılıdır, saf lpg olmaz hepsinde mevcut :)
Yorum bağlantısı
Hasan Karabekiroglu
Sen alırken kilo ile alıyorsun litre olarak satıyorsun. Yazın 560 gr. 1 litre. Litresini 3.11 e sattığın lpg nin kilosunu kaça alıyorsun. (1 kg=  1.78 lt yapar)  mesela 3.11 mi [emoji3]
Kilodan litreyi bulmak icin böleceksin, litreden kg bulmak icin çarpacaksın abi :)

Doğru 560 gram 1 lt yapıyor 1000 gr 1.78 lt yapar.
Yorum bağlantısı
Mustafa Tüfekçi

LPG dolum pompasının basınc ayarı ile oynanıyor mu. Yüksek basınç ile depoya daha fazla koyabiliyor muyuz. Genelde pompa basınçlarına bakardım bazısı 10 bar psi birimi neyse artık basarken bazısı 15 oluyor. Depom %80 dolum için ayarlı şamandıra ile donatılmış olsada bazen  depo %90 a kadar doluyor. Bir de bazı pompalar direk sonlandirirken dolumu bazısında milim milim ilerleyip manuel gaz akışı kesmesi gerekiyordu. Benimde pis huyumdur Samandıra kesene kadar alsın derim pompaci son litrede ayar olur bana. Ama LPG göstergesi Samandıra  yakıt kendi kesmezse full göstermiyor bazen

  • Beğen 2
Yorum bağlantısı
Hasan Karabekiroglu



LPG dolum pompasının basınc ayarı ile oynanıyor mu. Yüksek basınç ile depoya daha fazla koyabiliyor muyuz. Genelde pompa basınçlarına bakardım bazısı 10 bar psi birimi neyse artık basarken bazısı 15 oluyor. Depom %80 dolum için ayarlı şamandıra ile donatılmış olsada bazen  depo %90 a kadar doluyor. Bir de bazı pompalar direk sonlandirirken dolumu bazısında milim milim ilerleyip manuel gaz akışı kesmesi gerekiyordu. Benimde pis huyumdur Samandıra kesene kadar alsın derim pompaci son litrede ayar olur bana. Ama LPG göstergesi Samandıra  yakıt kendi kesmezse full göstermiyor bazen


Basınç ayarı artırılabilir, ama güvenlik açısından hem istasyonun mühendisi hem arabanın mühendisi bir güvenlik payı bırakır. %90 a kadar normal güvenli %100 basma imkanı da var fakat bu riski kimse göze alamaz. İstasyon pompaları çok güçlüdür patlatana kadar basabilir gazı,

İstasyonun tankı da %90 a kadar çıkar ama ben riske girmem 85 de kapattırırım. 10 dan 15 e çıkması LPG tankının üstündeki pompanın çalışmasından kaynaklıdır.

Dolum esnasında usulsüzlük, brodimetre denilen alette olur kalibrasyonu bozarlar 10 verdim der sayaç ama senin arabaya 9 lt girer.

Bu çok zordur brodimetreler mühürlü onaylı cihazdır eğer mühür kırılır sökülür ise en küçük cezası 50 binden filan başlar ve lisansını iptal ederler. Devlet periyodik olarak gelir istasyona bağlar kendi ölçüm cihazını doğru veriyormu diye ölçer %1 fark çıksın hemen tutanak tutar satışı durdurur. Sen yeniden onarımı yaptırırsın gelip yeniden ölçerler tamam ise okey diyip raporu düzenler çay içip giderler.
Bu lpg fiyatlarını alabileceğimiz bir yer varmıdır ?
 
Epdk nin sitesinde bulunur. Ayrıntılı bir şekilde, hatta analizleri yıllara yayılmış rakamları fiyat grafiklerini dünya piyasası rakamları da var.
Yorum bağlantısı
Muhittin Kaplan
Hasan Karabekiroglu yazdı:

Epdk nin sitesinde bulunur. Ayrıntılı bir şekilde, hatta analizleri yıllara yayılmış rakamları fiyat grafiklerini dünya piyasası rakamları da var.

Dediğiniz yerde sizin istasyonun lpg fiyatı varmıdır ?

istasyonlar farklı fiyat uygulayabiliyor

  • Beğen 1
Yorum bağlantısı
Halil Gümüş

Sizin istasyon nerde acaba? Yakınsa ugrayalim, tanisalim[emoji5]

  • Beğen 1
Yorum bağlantısı
Ali Darbaz
Hasan Karabekiroglu yazdı:

Dizel arabadaki motorinin markalar arası farkı gibi düşün.Bütün lpg ler katkılıdır, saf lpg olmaz hepsinde mevcut :)

 

Bilgilendirme için teşekurler. Size aldığı lpg yüzünden şikayet eden oldumu. Hangi istasyonu işletiyorsunuz. Opet , Shell ? 

  • Beğen 1
Yorum bağlantısı
Mustafa Karahan

Marka marka lpg nin fazla km ya da az km yaptırma nedeni nedir? Mesela ben bp den alınca çekiş düşük ama yapılan km yüksek oluyor, aygaz alınca da km düşük ama çekiş yüksek oluyor. 

  • Beğen 1
Yorum bağlantısı
Önder Özcan
Hasan Karabekiroglu yazdı:

Kilodan litreyi bulmak icin böleceksin, litreden kg bulmak icin çarpacaksın abi :)

Doğru 560 gram 1 lt yapıyor 1000 gr 1.78 lt yapar.

:)  Matemetik dersi için teşekkürler. Bölme ve çarpma, biliyorum. Zaten yukarda yazdım 1,78 lt diye.

Ben başka bişey sormuştum orda, acaba bilerek mi anlamazdan geldin. :D  Litresini -mesela- 3,11 e sattığın lpg nin kilosunu kaça alıyorsun. ( 3 TL x 1,78 yaparak bulabilirim tabi ki) Neyse, ben başka anlamda sormuştum. :)

 

  • Beğen 1
Yorum bağlantısı
Köksal Yılmaz

Tişikkirlir sipirmin.

 

Başka bir soru sorayım, eskiden(fiyatlar sabit iken) istasyonlar kurulama bezi, kutu kağıt mendil vs veriyordu, serbest piyasa sonrası görmez oldum, nedendir acaba?

  • Beğen 2
Yorum bağlantısı
Mahmut Yıldız

Bütan-propan oranı yaz kış değişim gösterir mi? Neden sadece propan kullanmıyoruz? 

Yorum bağlantısı
Tansu Kalafatoğlu
(düzenlendi)

Bir arkadaş anlatmıştı. Bazı markalar tüpraş’tan lpg alır bazıları kendi de ithal edebilir. Bazı markaların dolum tesisi vardır. Bazıları ise başkasına ait tesisten alıp parekende satar. 

 

Şimdi, hangi markalar direkt ithal ediyor?

 

tüpraş nereden lpg alıyor?

 

cezayir lpg’si daha mı kaliteli?

 

ipragaz, po, aygaz, milangaz(total) gibi büyük firmaların dolum tesisi olduğunu biliyoruz. Diğerileri shell, aytemiz, bp, kadoil vb nereden kimden gaz alıp satıyor?

 

hangi marka nasıl katkılar koyuyor?

 

son soru, sirkülasyonu çok olan yerden mi az olan yerden mi gaz almak lazım? Bunu şunun için sordum. Tankta dinlenmiş ve içinde mikrobnluk, mm’lik metal, pislik tanecikleri dinlenmiş gazda dibe çöker. Pompaya daha temiz gaz gelir. Sirkülasyon çok ise dinlenme olmaz. Daha pis gaz alırız. Bunu da açıklar mısınız?

tarihinde Tansu Kalafatoğlu tarafından düzenlendi
Yorum bağlantısı
Hasan Karabekiroglu
Muhittin Kaplan yazdı:

Dediğiniz yerde sizin istasyonun lpg fiyatı varmıdır ?

istasyonlar farklı fiyat uygulayabiliyor

 

Genelde aynı olur, zaten epdk tavan fiyatı belirler, zaten epdk dan alacağınız fiyat en yüksek fiyattır, istasyona geldiğinizde düşük fiyat ile karşılaşırsınız ama yüksek fiyat ile karşılaşamazsınız, eğer ki epdk nın bölgesel olarak yayınladığı fiyatın üzerinde satan istasyon olursa epdk o istasyonu resmen ağlatır.

 

 

Halil Gümüş yazdı:

Sizin istasyon nerde acaba? Yakınsa ugrayalim, tanisalimemoji5.png

 

@Mehmet Ozyurek yolu biliyor. :) 

 

Ali Darbaz yazdı:

 

Bilgilendirme için teşekurler. Size aldığı lpg yüzünden şikayet eden oldumu. Hangi istasyonu işletiyorsunuz. Opet , Shell ? 

 

Biz Petrol Ofisi istasyonuyuz.

 

Şikayet olmaz mı hep olur, yalnız biz istasyonuz yanı ürünün satıcısıyız, ürünün üreticisi, lpg sisteminin mühendisi değiliz, bu yüzden şikayete cevap veremeyiz. Burada muhatap olan dağıtıcıdır.

 

Şimdi örnek olarak  Ali Darbaz geldi, kardeşim ben sürekli sizden alıyordum yakıtı, her aldığım yakıtta 330 km garanti gidiyordum hatta bazen fazlası oluyordu, bu sefer aldım 300 km yaptım bana eksik mi lpg veriyorsunuz. Dediğin zaman bizim yapabileceğimiz hiçbir şey yok sadece PO nun müşteri hizmetlerinin numarasını verip orası ile görüşmenizi sağlarız, çünkü o lpg pompasına dispenserine veya lpg nin kendisine müdahele etme şansımız yok.

 

Kısaca oraya değinelim.

 

Lpg için konuşursak ürün ile şikaketlerde, ürünün kalitesi ile bir problem olamaz çünkü aynı ürünü binlerce istasyon kullanıyor, her istasyondan 1 şikayet alınsa Petrol Ofisinin 1200 ün üzerinde istasyonu var ki buda 1200 şikayet yapar. Lpg ile oluşacak olumsuzluklarda bir çok parametre var, bunun ilki araçdır, aracın yakıtının arttığını veya düzensiz yaktığını gördüğünüzde ilk yapılması gereken kendi aracınızın kontrol edilmesidir sonra istasyonun lpg sistemine gelir sıra. 

 

 

Önder Özcan yazdı:

:)  Matemetik dersi için teşekkürler. Bölme ve çarpma, biliyorum. Zaten yukarda yazdım 1,78 lt diye.

Ben başka bişey sormuştum orda, acaba bilerek mi anlamazdan geldin. :D  Litresini -mesela- 3,11 e sattığın lpg nin kilosunu kaça alıyorsun. ( 3 TL x 1,78 yaparak bulabilirim tabi ki) Neyse, ben başka anlamda sormuştum. :)

 

 

Muhasebeci adama hesap öğrettim yaa :) 

 

Litresini 3,11 den sattığım ürünün litresini 3,04 den alıyorum. 

Litresini 3,11 den sattığım ürünün kilosunu da 5,40 gibi alıyorum

 

Köksal Yılmaz yazdı:

Tişikkirlir sipirmin.

 

Başka bir soru sorayım, eskiden(fiyatlar sabit iken) istasyonlar kurulama bezi, kutu kağıt mendil vs veriyordu, serbest piyasa sonrası görmez oldum, nedendir acaba?

 

Evet eskiden petrol marketleri böyle ayıcıklar, çeşitli oyuncaklar, mendil bez işi olurdu, eşantiyon dükkanı gibiydi. Bunun nedeni sektördeki karlığın düşmesi ve devletin promosyon yasağı, devlet dedi ki akaryakıt alana hediye oyuncak ayı verme, direk indirim yap yada kartına puan olarak yükle.

  • Beğen 2
Yorum bağlantısı
Talat Tekin

teşekkürler konu için.
ucuz satılan gazlar için, benzinlik muhasebecisi arkadaş: onlar dökme parfüm gazı kalitesiz olur falan demişti aslı var mı böyle bir durumun

Yorum bağlantısı
Ersev Kaya
Hasan Karabekiroglu yazdı:

yada kartına puan olarak yükle

OPET önceden %1 puan veriyordu. Şimdi %0,5

Yorum bağlantısı
Hasan Karabekiroglu
(düzenlendi)
Tansu Kalafatoğlu yazdı:

Bir arkadaş anlatmıştı. Bazı markalar tüpraş’tan lpg alır bazıları kendi de ithal edebilir. Bazı markaların dolum tesisi vardır. Bazıları ise başkasına ait tesisten alıp parekende satar. 

 

Şimdi, hangi markalar direkt ithal ediyor?

 

tüpraş nereden lpg alıyor?

 

cezayir lpg’si daha mı kaliteli?

 

ipragaz, po, aygaz, milangaz(total) gibi büyük firmaların dolum tesisi olduğunu biliyoruz. Diğerileri shell, aytemiz, bp, kadoil vb nereden kimden gaz alıp satıyor?

 

hangi marka nasıl katkılar koyuyor?

 

son soru, sirkülasyonu çok olan yerden mi az olan yerden mi gaz almak lazım? Bunu şunun için sordum. Tankta dinlenmiş ve içinde mikrobnluk, mm’lik metal, pislik tanecikleri dinlenmiş gazda dibe çöker. Pompaya daha temiz gaz gelir. Sirkülasyon çok ise dinlenme olmaz. Daha pis gaz alırız. Bunu da açıklar mısınız?

 

Sirkülasyon olayının lpg de etkisi olacağını düşünmüyorum, eğer ki istasyon sistemin bakımı düzenli olarak yapıyorsa ki sistem içerisinde bir kaç filtre olur, ki bu filtreler araçlarımızda kullandığımız filtreler ile aynıdır. Misal istasyondaki motorin ve benzin için pompada kullandığımız filtreler bildiğin araç yakıt filtresi, lpg de aynı şekilde.

 

Alım satım dolum vs işleri karışık dönemsel ve anlaşmaya bağlı işlerdir, alım satım yetkisi olan, lisansı olan, yükleme  tesisi olan,  denizde platformu olan, herkes birbirinden alıp satabilir. Bir yere bağlıyız sürekli ordan alıyoruz gibi bir durum yok. Bugün devletimiz cezayir ile anlaşır oradan lpg alır başka zaman başka yerden. Kısaca olay duygusaldır, kimin cebinde duygusal çoksa istediği yakıtı istediğinden alır.

 

Talat Tekin yazdı:

teşekkürler konu için.
ucuz satılan gazlar için, benzinlik muhasebecisi arkadaş: onlar dökme parfüm gazı kalitesiz olur falan demişti aslı var mı böyle bir durumun

 

Parfüm gazı mı ? Öyle bir  şey olmaz olamaz yani, parfüm gazını tanka nasıl döküyorlarmış peki ? Lpg tankeri olmadan tankın içine lpg doldurulamaz.

Tabi yukarıda söyledim lpg nin de kalitesi vardır fakat başkasının sattığı ürünü kötüleyerek bir yere varılmaz.

tarihinde Hasan Karabekiroglu tarafından düzenlendi
  • Beğen 2
Yorum bağlantısı
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

    Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

×
×
  • Yeni Oluştur...