İçeriğe Yönlendir

LPG+Benzinli Araç Uzun Süren Marş Problemi Çözüm Önerim

Metin Akbal

Recommended Posts

Metin Akbal

Benzin+LPG li aracim uzun suren bekleme sonrasinda ilk calismada mars uzun suruyordu. Arac bogularak calisiyordu. Ilk supheli lpg regulatoru idi.

Yaklasan agir ve yillik bakimla birlikte bu soruna el atmamiz gerekiyordu.

Bakim zamani geldi ben gerekli testleri yaptim ve benzinde 3 4 gun bindigimde sorun olmazken lpg de kullaninca sorun tekrar nuksediyordu.

Bakimla birlikte regulatoru de dagittik. Tahmin ettigimiz gibi diyaframda catlaklar vardi. Bu catlaklardan dolayi sistemde kalan gaz regulatorden manifolda giden vakum hortumu vasitasi ile manifolda dolarak marsi zorlastiriyor, motoru boguyordu.

cb97b3dde79e033805fa1cefd5bddb2a.jpg

43627cd14e10aab261e9e28938dab216.jpg

Diyafram degisimi yapildiktan sonra uzun yola ciktim. Gece geldim. Ertesi gun oglen araci tekrardan calistirdim sorunun halloldugunu gordum.

Diyaframin eskime olayi 50 ile 100 bin km arasinda olma ihtimalinin oldugunu ogrendim. Eski aracim Bora da Atiker lpg kitinde bu problemle 83 bin km boyunca karsilasmadim. Yeni aracim Astra J de takili olan BRC kitte bu durumu lpg takildiktan 53 bin km sonrasinda yasamaya basladim.

Aslinda 50 bin km de bir regulatorun ve enjektorun dagitilarak ic temizliginin yapilmasin da uygun olacagini dusunuyorum.

Keyifli forumlar.

• Beğen 14
Yorum bağlantısı
Ersin Gökdemir

belirli zaman aralıklarında regülatörden manifolda giden vakum hortumunun ucunu suya sokarak kaçak olup olmadığını kontrol etmemizde fayda var.

benim aracımda da BRC var. aynı sorunu 8 ay kadar önce yaşadım. sizinki gibi diyafram değiştirilerek çözüldü.

diyafram eskimesini 9 sene,  125.000 km de yaşadım.

• Beğen 2
Yorum bağlantısı
Alpay Sumer

Metin hoca Tam emin degilim ama diyaframda yag degil su birikiyor diye biliyorum. Yaniliyirsam duzelt lutfen.

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Koray Demir
Ersin Gökdemir yazdı:

ben servisinde yaptırmıştım.

bu link size faydalı olabilir.

Teşekkürler. Mehmet Özenç beyin servisi miydi?

Yorum bağlantısı
Ersin Gökdemir
Koray Demir yazdı:

Teşekkürler. Mehmet Özenç beyin servisi miydi?

hayır.

Karabük te lpg taktırmış olduğum özel servis 

o zamanki fiyat 425 tl idi.

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Buğra Höngül

Benzin+LPG li aracim uzun suren bekleme sonrasinda ilk calismada mars uzun suruyordu. Arac bogularak calisiyordu. Ilk supheli lpg regulatoru idi.

Yaklasan agir ve yillik bakimla birlikte bu soruna el atmamiz gerekiyordu.

Bakim zamani geldi ben gerekli testleri yaptim ve benzinde 3 4 gun bindigimde sorun olmazken lpg de kullaninca sorun tekrar nuksediyordu.

Bakimla birlikte regulatoru de dagittik. Tahmin ettigimiz gibi diyaframda catlaklar vardi. Bu catlaklardan dolayi sistemde kalan gaz regulatorden manifolda giden vakum hortumu vasitasi ile manifolda dolarak marsi zorlastiriyor, motoru boguyordu.

cb97b3dde79e033805fa1cefd5bddb2a.jpg

43627cd14e10aab261e9e28938dab216.jpg

Diyafram degisimi yapildiktan sonra uzun yola ciktim. Gece geldim. Ertesi gun oglen araci tekrardan calistirdim sorunun halloldugunu gordum.

Diyaframin eskime olayi 50 ile 100 bin km arasinda olma ihtimalinin oldugunu ogrendim. Eski aracim Bora da Atiker lpg kitinde bu problemle 83 bin km boyunca karsilasmadim. Yeni aracim Astra J de takili olan BRC kitte bu durumu lpg takildiktan 53 bin km sonrasinda yasamaya basladim.

Aslinda 50 bin km de bir regulatorun ve enjektorun dagitilarak ic temizliginin yapilmasin da uygun olacagini dusunuyorum.

Keyifli forumlar.
Eline sağlık abi çok faydalı bir. Konu olmuş
  • Beğen 1
Yorum bağlantısı
Metin Akbal
Tamir takımını nerden aldınız acaba acil olmamakla birlikte bana da bir set lazım?
Ustad hepsi buradada buldum en uygun. Benim regulator BRC Genius MB 1200 oldugu icin bunu aldim. 120 lira.

https://www.hepsiburada.com/brc-uyumlu-regulator-diyafram-takimi-p-HBV00000MLS6R?magaza=emirotomativ
belirli zaman aralıklarında regülatörden manifolda giden vakum hortumunun ucunu suya sokarak kaçak olup olmadığını kontrol etmemizde fayda var.
benim aracımda da BRC var. aynı sorunu 8 ay kadar önce yaşadım. sizinki gibi diyafram değiştirilerek çözüldü.
diyafram eskimesini 9 sene,  125.000 km de yaşadım.
Benim lpg takilali 4 sene oldu. Kit MY11. Demekki eskiler daha saglam :)
Metin hoca Tam emin degilim ama diyaframda yag degil su birikiyor diye biliyorum. Yaniliyirsam duzelt lutfen.
Gaz gecen yerde yag birikmis. Su olan yerdede tortular kararmalar mevcuttu.
  • Beğen 2
Yorum bağlantısı
Alpay Sumer
Metin Akbal yazdı:

Gaz gecen yerde yag birikmis. Su olan yerdede tortular kararmalar mevcuttu.

Benimde baktirmam lazim.

Yorum bağlantısı
Hamit inan
Metin Akbal yazdı:

BRC kitte bu durumu lpg takildiktan 53 bin km sonrasinda yasamaya basladim.

Benim BRC regülatörde 60 binde iki kez diyafram değiştirdim. Diyafram arızasını anlamanın en kolay yolu diyafram üzerinde basınç sensörü var onun hortumunu çıkarıp köpükle baktığınızda kaçak varsa anında belli oluyor.

Metin Akbal yazdı:

Ustad hepsi buradada buldum en uygun. Benim regulator BRC Genius MB 1200 oldugu icin bunu aldim. 120 lira.

1200 ile 1500 diyaframları birebir aynı

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Koray Demir
Alpay Sumer yazdı:

Benimde baktirmam lazim.

LPG’yi her daim Shell’den alırım en son bakımda her iki filtre yağlı çıktı gram kir yok ama bildiğin koyu sarı yağ karışımı. Regülatör de yağlı gibi aynı şekildeydi. Katkılarında sıkıntı var bu aralar sanırsam.

Yorum bağlantısı
Metin Akbal

Benim BRC regülatörde 60 binde iki kez diyafram değiştirdim. Diyafram arızasını anlamanın en kolay yolu diyafram üzerinde basınç sensörü var onun hortumunu çıkarıp köpükle baktığınızda kaçak varsa anında belli oluyor.

1200 ile 1500 diyaframları birebir aynı

Talihsizlik olmus. Enteresan. Vakum hortumu basinc sensoru cesitli yontemler mevcut.

1200 ile 1500 un diyaframlari dedigin gibi ayni.
LPG’yi her daim Shell’den alırım en son bakımda her iki filtre yağlı çıktı gram kir yok ama bildiğin koyu sarı yağ karışımı. Regülatör de yağlı gibi aynı şekildeydi. Katkılarında sıkıntı var bu aralar sanırsam.
Ben Shell ile sinirlamiyorum. Bildigim en uygun gazi alirim. Koc grubu haric hepsinden alirim. Benim regulatordeki yag ayni motor yagi renginde idi.
Yorum bağlantısı
Arif Aykın
Ersin Gökdemir yazdı:

hayır.

Karabük te lpg taktırmış olduğum özel servis 

o zamanki fiyat 425 tl idi.

Sistem oto gaz da yaptırdınız sanırım.

Yorum bağlantısı
Tahir Ak

Enjektör dağılınca püskürtme ayarı bozuluyor kalibrasyon gerekiyor. O yüzden sakat ama regülatör diyafram değişimi mantıklı ustalar yanaşmıyor ama yeni regülatörü 2 kat fiyatına satmak varken

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Arif Aykın
Koray Demir yazdı:

Bende full Shell’den aldım fiesta da ve bunda da devam ediyorum. LPG filtre değişimlerinde hiç dediğin gibi bir durumla karşılaşmadım.

Yorum bağlantısı
Metin Akbal
Tahir Ak yazdı:

Enjektör dağılınca püskürtme ayarı bozuluyor kalibrasyon gerekiyor. O yüzden sakat ama regülatör diyafram değişimi mantıklı ustalar yanaşmıyor ama yeni regülatörü 2 kat fiyatına satmak varken

Eski aracımda enjektör temizliği yapmıştım kalibrasyon yaptırmadan kullanmaya devam ettim. Kitten kite değişebilir.

Yorum bağlantısı
Tahir Ak

Eski aracımda enjektör temizliği yapmıştım kalibrasyon yaptırmadan kullanmaya devam ettim. Kitten kite değişebilir.
Kullanırsınız tabi ama debi ayarı gerekiyor
Yorum bağlantısı
Koray Demir
Arif Aykın yazdı:

Bende full Shell’den aldım fiesta da ve bunda da devam ediyorum. LPG filtre değişimlerinde hiç dediğin gibi bir durumla karşılaşmadım.

Belki istasyon kaynaklıdır. PO’ya geçtim araç daha bi atikleşti sanki.

Yorum bağlantısı
Arif Aykın
Koray Demir yazdı:

Belki istasyon kaynaklıdır. PO’ya geçtim araç daha bi atikleşti sanki.

Olabilir. Bilemiyorum. Şöyle bir durum var mesela hep tamamen boşalınca fullerim depoyu yarım hiç doldurmam. Karabük merkezde mesela 34 litre alıyordu fiesta Samsun shell de 36 lt almıştı Erzurum’da 32 -33lt civarıydı. Basınçlarla alakalı ve istasyon farklı problem olabiliyor.

Yorum bağlantısı
Ersin Gökdemir
Arif Aykın yazdı:

Sistem oto gaz da yaptırdınız sanırım.

evet sistem otogaz.

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Metin Akbal

Bakımdan çıkınca dönüşte uzun yolda yüksek devirlenecek bir durum olmamıştı farketmemiştim. Ertesi gün ilçeden ile yoğun bir yükle giderken rampaya geldiğimde  daha gaz olmasına rağmen benzine attı ikaz ötmeye başladı. Tekrar gaza aldım. Dün emin olmak için arabaya yüklendim tekrardan benzinden gaza geçti.

Diyafram değişiminde basınç düştüğü için yüksek devirde benzine geçmesi durumu doğal olup basınç ayar vidasını saat yönünün tersine 180 derece çevrilmesi gerektiğini araştırmalarımdan öğrenmiştim. Durum benimde başıma gelince telaşeye kapılmadan ayarı bugün inşallah yapacağım :) Fotoğraf lpgyedekparca sitesinden alıntıdır.

brc-diyafram-degisimi.jpg brc-regulator-tamiri.jpg

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Arif Aykın

Sadece 1/2 çevirmek yeterli mi?

Neye göre ayar yapılacak?

Başıma gelirse bende girişirim o yüzden soruyorum ?

Yorum bağlantısı
Metin Akbal
Sadece 1/2 çevirmek yeterli mi?
Neye göre ayar yapılacak?

Başıma gelirse bende girişirim o yüzden soruyorum [emoji4]
Valla fotoyu aldigim site oyle yaziyor ama donuste yakit tuketimim mukemmelmis. Kurcalamasam mi ya da az mi kurcalasam [emoji23][emoji23]

22 litre lpg 330 km yapmis. Ben 28 litre ile 350 km gorurdum. Gerci bu sefer tektim ve bayagi sakindim ondan da olabilir [emoji16]
  • Beğen 1
Yorum bağlantısı
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

• Yeni Oluştur...