İçeriğe Yönlendir

Röle Sağlamlık Testi Nasıl Yapılır?

Coşku Mert
Çözüme git Coşku Mert tarafından,

Recommended Posts

Coşku Mert

Aracımın klima kompresör soketine elektrik gelmedigini farkettim. Kablo hattı sağlam, sigorta kutusuna kadar kontrol ettim.

Geriye klima rölesi aklima geldi fakat bunu nasıl test ederim bilemiyorum. 4 ayaklı bir röle. Yenisini almadan önce durumundan emin olmam lazim [emoji848]710ee60b5117aa3a95282f5ee79d71e0.jpgbcfb5150a63e8dfd8f37b096cd22c4e2.jpg

Yorum bağlantısı
Mustafa Arıkan
(düzenlendi)

Bobin uçlarına (ince pinler) 12V verip, kontak pinleri (kalın pinler) arası kısa devre kontrolü yapılır. 
Bobin kısmı sağlam ama kontaklarda sorun varsa kontaklardaki oksitlenmeleri ve kararmayı temizleyip tekrar deneyin. İçi açılabilen bir röle elinizdeki.

tarihinde Mustafa Arıkan tarafından düzenlendi
  • Beğen 1
Yorum bağlantısı
Coşku Mert
(düzenlendi)
Mustafa Arıkan yazdı:

Bobin uçlarına (ince pinler) 12V verip, kontak pinleri (kalın pinler) arası kısa devre kontrolü yapılır. 
Bobin kısmı sağlam ama kontaklarda sorun varsa kontaklardaki oksitlenmeleri ve kararmayı temizleyip tekrar deneyin. İçi açılabilen bir röle elinizdeki.

çok sağol hocam, gidip şimdi araçtan sökesim kontrol edesim geldi :) yarın test edicem mutlaka  

bu bilgilerin doğrultusunda rölenin sigorta kutusu tarafındaki yuvalarına da bu şekilde test edebilirim o halde

tarihinde Coşku Mert tarafından düzenlendi
Yorum bağlantısı
Mustafa Arıkan

Kontak uçlarının karşılığı olan pinleri kısa devre ettiğinizde kompresör devreye girmesi lazım

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Servet Aydın

Röle sağlam, çekmesini engelleyen eylem var. Gaz basıncı düşük gibi. Klima modunda ses gelip çalışmasa sigorta veya kontak derim, son ihtimal manyetik kasnak 

Yorum bağlantısı
Coşku Mert
(düzenlendi)
Röle sağlam, çekmesini engelleyen eylem var. Gaz basıncı düşük gibi. Klima modunda ses gelip çalışmasa sigorta veya kontak derim, son ihtimal manyetik kasnak 

hocam rölenin sağlamlığını nasıl anladın bilemiyorum ama durumu daha detaylı anlatayım. klima tuşunu açınca kompresör soketine 12v geliyordu. artık gelmiyor. 2 fişli soket kablo yolunu sigorta kutusuna kadar test ettim kablo yollarında sorun yok. kısa devreyi tamamlıyor. sigorta kutusundaki klimayla ilgili tüm soketleri de kontrol ettim sorun yok. kutu üstünde 2 tane klima rölesi var. birini diğer güç röleleriyle aynı olduğu için değiş tokuş yaparak sağlamlığını kontrol edebildim. sadece bu mavi röleyi test edemedim. kısacası kompresör soketine 12v gelse kasnak veya diğer kısımlarda sorun var diyebilirdim

tarihinde Coşku Mert tarafından düzenlendi
Yorum bağlantısı
Mustafa Arıkan

Servet abinin dediği gibi olabilir. Basınç müşürü de kontrol edilmeli. 

Yorum bağlantısı
Servet Aydın

Klima basınç borusu üzerinde müşür var. İki ucunu klima açık iken kısa devre yap, kasnak çekiyor mu kontrol et. Muhtemelen çekecek kasnak 

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Coşku Mert
Klima basınç borusu üzerinde müşür var. İki ucunu klima açık iken kısa devre yap, kasnak çekiyor mu kontrol et. Muhtemelen çekecek kasnak 
onu da bi deneyim hocam sagol. yalniz bizim araclardaki musur 4 kablolu oluyor. hangi 2sini tetiklemem gerekecek ? b20c9b842fd1767e21273310294d8ea0.jpg
Yorum bağlantısı
Servet Aydın

Dörtlü ise analog değildir sistem. Hiçbir ucunu kısa devre yapma. Bunun için elektronik bilgisi ve ölçümler gerekir sistemi denemek için. Rölenin aynısı vardır sigorta paneli üzerinde. Yer değiştir dene istersen 

Yorum bağlantısı
Coşku Mert

renkleri ayni olmasa da kahverengi guc rolelerini denesem sorun olmaz heralde [emoji4]696a7f400f0b9a8586aaeb134c52456d.jpg

Yorum bağlantısı
Servet Aydın

Kontak sayıları ve ayak kalınlıkları aynı ise olur. Markaya ve akıma göre farklı renkler olabiliyor. Kısa süreli test kafi 

Yorum bağlantısı
Coşku Mert

eyvallah abi, fiziksel yapilari ayni. yarin deneyim bakalim durumu yazarim

Yorum bağlantısı
Coşku Mert

roleyi deniyorum. 12v verdigimde role tik ediyor ama kalin uçlar kisa devre olmuyor. akim vermeden denedigimde kalin uclar kisa devre oluyor.

yani ters bir durum var, bundan hareketle role arizali diyebilir miyiz?

Yorum bağlantısı
Muhittin Kaplan

Rolelerde, normalde açık, normalde kapalı kontaklar mevcuttur.
Iki ince dediginiz uclara enerji verdiğinizde, kalın olan uçların konumunun değişmesi gerekir.(kısadevre ise acikdevre yada tersi)

Yorum bağlantısı
Coşku Mert

su an tam da o şekilde calistigini gozlemliyorum fakat ilk mesajlarda arkadasimizin verdigi bilgiden ters bir durum oldugu icin supheye düştüm

Rolelerde, normalde açık, normalde kapalı kontaklar mevcuttur.
Iki ince dediginiz uclara enerji verdiğinizde, kalın olan uçların konumunun değişmesi gerekir.(kısadevre ise acikdevre yada tersi)

Yorum bağlantısı
Arif Aykın

Tüm rölelerde normalde açık ve kapalı kontaklar mevcut. Verilen tetikleme voltajıyla kontak değişim sağlıyorsa eğer sağlamdır. Fakat tetikleme verdiğinizde iki uç kısa devre ilken tetiklemeyi kestiğinizde hala kısa devre vermeye devam ediyorsa veya tam tersi vermemeye devam ediyorsa arızalıdır. Röle üzerinde NO veya NC gibi ibare mevcut mu?

Yorum bağlantısı
Coşku Mert

o sekilde bir ifade uzerinde yazmiyor. demek ki bu röle saglam. en azindan bunu anlamis olduk

Tüm rölelerde normalde açık ve kapalı kontaklar mevcut. Verilen tetikleme voltajıyla kontak değişim sağlıyorsa eğer sağlamdır. Fakat tetikleme verdiğinizde iki uç kısa devre ilken tetiklemeyi kestiğinizde hala kısa devre vermeye devam ediyorsa veya tam tersi vermemeye devam ediyorsa arızalıdır. Röle üzerinde NO veya NC gibi ibare mevcut mu?
  • Beğen 1
Yorum bağlantısı
Mustafa Arıkan

Arkadaşlar açıklamış zaten. Tek kontak olunca muhtemelen açık kontaktır diye düşünmüştüm ama kapalı kontakmış. Enerji verdiğinizde kontak konumu değişiyorsa sağlamdır.

Yorum bağlantısı
Servet Aydın

Bu röle iki uçlu. Normalde açık devre, voltaj verince kısa devre olması gerekiyor 

Yorum bağlantısı
Muhittin Kaplan
(düzenlendi)
Servet Aydın yazdı:

Bu röle iki uçlu. Normalde açık devre, voltaj verince kısa devre olması gerekiyor 

Değil.

https://www.ozautoelectrics.com/tyco-v23074-a1001-a403-micro-change-over-relay-12v-25amp-10amp.html

Pa66 parça kodu değişiklik var.

evet sadece 4 pin var ve enerji verdiğinizde kalın olanların kısadevre olması lazım.

https://www.amazon.com/Eaglers-V23074-PA66-GF25-5M5T-14B192-AA-Relay/dp/B07RZQS6SZ

tarihinde Muhittin Kaplan tarafından düzenlendi
Yorum bağlantısı
Coşku Mert

rölenin saglam olduğunu varsayarak klima basinc musurune gelen sokete baktim. 4 pin var fakat sadece 1 pinden 1-2v akim geliyor. en azindan bir pinden 12v gelmeli sanirim

Yorum bağlantısı
Servet Aydın

5 volt olabilir sistem. Basınç okuma değeri on off veya oransal olabilir. Gaz basıncına bakıldı mı, birde müşür boşta iken voltaj ölçümü sağlıklı olmaz. 

Röle platin uçlarına denk gelen yere 12volt 55w lamba bağlanıp denenebilir. Lambadan geçen akım kasnağı bir ihtimal çektirebilir. Veya en azından kısa devre varsa sistemde sağı solu yakmazsın 

Yorum bağlantısı
Coşku Mert

gaz basincina baktirmadim abi, yaz başında gazi yeni doldurtmustum. o olasiligi hic hesaba katmayip direkt elektrik sistemine daldim ama umarim basinc kaynakli sorundur.

bu yaz gorevini iyi yerine getirdi, dinlensin biraz. gelecek yaza kadar sorunu cozsem kafi [emoji4]

Yorum bağlantısı
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

• Yeni Oluştur...