İçeriğe Yönlendir

Hava Kirliliği, Sokağa Çıkma Yasağı ve LPG/CNG Kullanan Araçlar Üzerine Aklıma Takılanlar


Mustafa Erkan

Recommended Posts

Mustafa Erkan
(düzenlendi)

Milletçe evde bulunduğumuz bugünlerde farkettiğim bazı hususları ve aklıma takılan bir kaç noktayı paylaşmak ve fikir alışverişinde bulunmak istedim.

Bursada sokağa çıkma yasağı uygulanan hafta sonları hava kalitesinde muhteşem bir yükseliş olduğunu fark ediyorum. Normal zamanlarda göz ile göremediğim uzak mesafeler, rahat bir şekilde görülebiliyor. Ayrıca ciğerlerimize çektiğimiz havanında eskisinden daha kaliteli olduğunu hissediyorum. Düşündüğümüzde trafiğe araçların çıkmaması ve fabrikaların mesai yapmaması sonucu oluşan bu durum gayet normal ve beklenilen bir sonuç .  Ancak hava kalitesini takip eden siteler üzerinden yaptığım incelemelerde ilginç sonuçlar ve sanki eksik bazı bilgiler var. Mesela :  yerli ve milli hava izleme sitemiz ve Dış mihrakların sitesi karşılaştırıldığında yerli ve milli sistemimizin bir çok bilgiyi vermediği (Data yok ) yahut hiç vermediğine şahit oluyorum. Ancak Dış mihrakların sitesi bu verileri sürekli olarak yayınlıyor. Dış kaynaklı site objektif olarak Pm 2,5 değeri üzerinden yorum yaparken, yerli site hangi değer düşük ise onun üzerinden iyi diyerek yayın yapıyor. Bu benim epey dikkatimi çeken bir konu. Çevre mühendisi arkadaşımız var ise bu konudaki yorumunu dinlemek istiyorum.

Bir de dün gece aklıma takılan fakat internette cevabını bulamadığım bir değerlendirme hususu var. Acaba Euro 6 standardında bir aracın egzoz gazları ile 2001 veya 2005 model gibi aslında Euro 3 / Euro 4 egzoz normuna sahip bir araca LPG / CNG uygulandıktan sonra karşılaştırılmaları yapılsa ortaya nasıl bir durum çıkar?  Bu soruyu şundan soruyorum. Biliyorsunuz dünya üzerinde egzoz gazı zararını azaltmak için bir çok çalışma yapılıyor. Acaba bu kadar çalışmaya gerek varmı ? Benzin ve Mazottan vazgeçerek araçların tamamını LPG veya CNG ile çalıştırsak sonuç ne olur ?

tarihinde Mustafa Erkan tarafından düzenlendi
Yorum bağlantısı
Ahmet Çalışkan
Mustafa Erkan yazdı:

Normal zamanlarda göz ile göremediğim uzak mesafeler, rahat bir şekilde görülebiliyor.

İstanbul'dan Uludağ net görünüyor artık mesela.

Yorum bağlantısı
Ali Darbaz

Lpg düşündüğünüz kadar sağlıklı değil. Lpg kiti satan kurumların abartması var. Benim lpg ile karbon salınım, benzinli karbon salınımı arasında 1 puan fark var. Benzin 108 lpg 109 puan. 

Yorum bağlantısı
Mustafa Erkan

Ali bey LPG / CNG takılmasından sonra çıkan sonuçları yayınlayan bir site olsa, şöyle enine boyuna zararlı maddeleri incelesek.

Yorum bağlantısı
Ali Darbaz
Mustafa Erkan yazdı:

Ali bey LPG / CNG takılmasından sonra çıkan sonuçları yayınlayan bir site olsa, şöyle enine boyuna zararlı maddeleri incelesek.

 

Hocam Lpg de Nox yok, bazı sağlığa zararlı gazlarda yok ama küresel ısınmaya sebeb olan Karbon salınımı neredeyse aynı. Hypermil yapıyor olmam ve arabam lpg olmasına rağmen 4 yılda 6 tondan fazla Karbondioksit saldım. 

 

Hypermil yapmıyor olsaydım , bu değer 9 tonun üzerinde olacaktı. 

 

Daha az karbon salan araba arayışınız var ise bu linkteki A+ arabaları incelemenizi tavsiye ederim 

 

 

https://www.pkw-label.de/mediathek/tools/neuwagen-finder#/suche

Dünyayı kurtarmak istiyorsak şu 3 arabadan birini almak lazım 

 

 

Yorum bağlantısı
Kemal Korkmaz

İstanbul'dan Uludağ görünüyormüş resimler var sosyal medya da ...

Yorum bağlantısı
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

    Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

×
×
  • Yeni Oluştur...