İçeriğe Yönlendir

Focus 1 Stop Etme

Cihan Unverdi

Recommended Posts

Cihan Unverdi

Merhaba arkadaşlar konu daha önce açıldımı bilmiyorum.Arattırdım bulamadım.2000 model focus 1 sahibiyim.Aracım lpg li ve 170 bin km dedir.

Aracımın sorunu vitesi boşa attığımda veya düşük hızlarda durmak için debriyaj ve frene bastığımda stop ediyor.Rolanti aniden düşüyor ve stop ediyor.Her zaman değil ama bir kere bile olsa sinir bozucu ve tehlikeli.

Araçla düz yolda gidersinizya ayağınızı gazdan çekince araç sakin sakin süzülür ve yavaş yavaş yavaşlar normalde benimki frene basmış gibi birden pusuyor.Gaza hafif dokunun tatlı hızlanma yok birden irkiliyor.Çekişte hissettiğim kadarı ile baya düşük.Bu belirtiler benzindede aynı. Rolanti ise normalde 750 devirde sabit duruyor.Far veya klimayı açınca 1000 devre kadar ulaşıyor. Yani elektrik donanım yük bindirince motora rolanti normal olarak azıcık yükseliyor sorun yok.Önceden aracı boşa alınca veya durmak için debriyaj fren yapınca rolanti 1500 devre ulaşır oradanda sakin sakin normale dönerdi.Doğrusu ve sürüş tarzına en uygun çalışma bu şekildeydi.Şimdi 2 saniyede 750 devre düşüyor.Öyle hızlı düşüyorki bazen kendi bile kontrol edemiyor stop ediyor.

İnternetten araştırdım ve aşağıdaki işlemleri uyguladım ama ne yazıkki sorunum düzelmedi. Konu ile alakalı fikri veya tecrübesi olan varsa parlaşırsa çok memnun olurum.

1.Buji,buji kabloları ve bobin orjinali ile değişti.

2.Boğaz kelebeği,rolanti valfi,hava akış metre temizlendi.

3.Hız sensörü arızalı idi değişti.

4.Şarj dinamosu konjektörü değişti.

5.Hava filtresi lpg filtresi yağı yağ filtresi değişti.

6.LPG ayarı yeniden yapıldı. 

Yorum bağlantısı
Sinan Akgöl

Bizim Focus 1 Lpg'li. Sert fren veya birden rolantiye indiğinde stop ediyordu. Sıfır lpg kitin, regülatörü bozuk çıkmıştı değiştikten sonra hiç bir sorun olmadı. 

Yorum bağlantısı
Ömer Sarıgül

Benim ki de 2000 model 173 binde aldığımda aynı sorunlar vardı. Üst kapak revizyon oldu subaplar aşırı derecede bitmişti tamir sonrası motor gücü yerine geldi 3 le zor çıkabildiğim rampayı şu an 4 le rahat çıkıyor. Sizinde subaplar bitmiş olabilir kompresyon testine sokun bence

Yorum bağlantısı
Fatih Evcin

Benimde focus da aynısı değil ama benzer bir rolenti dengesizliği vardı, LPG regülatörü değişimi sorunu %80 civarında çözmüştü.

Yorum bağlantısı
  • 3 hafta sonra...
Cihan Unverdi

Arkadaşlar tekrar merhaba. Aracımda yaşadığım rolanti hızlı düşmesi buna bağlı stop etme,uzun yolda normal giderken birden yığılma sebeplerini buldum. Problem şarj sisteminin yani alternatörün birden motoru yüke bindirmesi imiş.

Araç çalışırken akü kutup başlarından voltajı ölçtüm.15.2 volt civarında bir gerilim uyguluyor aküye.Elektrikçi usta konjektör bozuk diyerek alternatördeki konjektörü değiştirdi.Şarj gerilimi normal 14.1 seviyelerine düştü. İki gün sonra aynı problemler tekrar edince konjektörü yine değiştirdik. Sonuç yine aynı bir iki saat şarj gerilimi 14 v civarlarında gidiyor sonra 15 v a yükseliyor. Sorduğum elektrikçi ustalar fordlarda konjektör değişimi sonuç vermez alternatörü yenilemelisin deyince denso marka orjinal bir alternatör aldım.Taktık sonuç yine aynı. Araba şarj gerilimini giderek yükselterek 15 v a getiriyor.

Bunun üzerine forumda araştırdığım kadarıyla focus 1 de olmaz olası akıllı sarj sistemi varmış. Onca masrafı boşa ettiğimi anladım. Ama bu konuda sorun yaşayan kimse çözüme ulaşamamış sanırım. Gage menüsünden akü voltajına baktığımda araç çalışmazken 16.5v araç çalışırken 18.4v değer yazıyor.Sanırım ecu akü voltajını doğru okuyamadığından sürekli alternatöre şarj voltajını yükselt diyor. Hakbuki araç çalışmazken akü gerilimi 12.7 v çalışırken 15.2 v. Harcadığım onca parayamı yanayım ,arızanın çözülmediğinemi,arızayı nasıl çözeceğimi bilmediğimemi yanyım. Yetkili servise götüreyim diyorum servis sürekli dolu. Araç eski model olduğu için bakmak istemiyorlar.10 gündür randevu alamıyorum. Bir fikir verebilecek arkadaş varmı? Böyle gerilim yüksek kullanırsam ya aküyü patlatacam yada ecu ve diğer donanımlara zarar verecem. Lanet olsun bu arbayada akıllı şarjında.

Yorum bağlantısı
Ömer Sarıgül

Cihan bey akü voltajı gerçekten çok yüksek. Akıllı şarj sistemi olduğunu duydum. Bu sistem olsa olsa ECU da bir bölümdür. İmkan varsa çıkma ECU bulup deneyin derim.

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Metin Uzunoğlu

Cihan bey 2016model mondeo aracıma akü fazla şarj olmasın diye servis garanti kapsamında BSM yani akü şarj izleme sistemi taktı.  Fazla şarj abd de skü kaynaklı yangınlara sebep olmuş. Akü belli bir seviyeye gelince sistem şarjı kesiyor, Bilginiz olsun. 

Cihan Unverdi yazdı:

• Teşekkür 1
Yorum bağlantısı
Sacit Özel

Ben de Denso alternatör takmıştım. Sorunsuz kullanıyorum. Ancak ecuyu kontrol ettirmenizde fayda var. 

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Mehmet Ozyurek

Sordum.. focus1 de akıllı şarj sistemi varmış.. 

Konjektör değişti ise.. Alternatör değişti ise.. ve düzelmediyse.. Bağlantılar kontrol edilecek.. Gevşeklik olmayacak. 

Akü yanındaki sigorta kutusundaki sigortalar kontrol edilecek. Orada bir sigorta varmış o atıksa o da buna sebep olurmuş.. 

Hiç bir sebep bulunamazsa.. Beyin bozuk denebilirmiş.. 

• Teşekkür 1
Yorum bağlantısı
Ömer Sarıgül

Cihan bey akü yanındaki kutuda F10 nolu 1A lik sigorta alternatorun görünüyor, ona bir bakın atık mı

• Teşekkür 1
Yorum bağlantısı
Cihan Unverdi

Arkadaşlar tekrar merhaba.Sigorta kutusundaki sigortaları kontrol ettim. Hepsi sağlam. F10 sigorta değeri benimkinde 10A ve sağlam. Alternatörün üzerindeki üç pinli soketi söktüm. Bu şekilde kullanıyorum şimdilik. Şarj lambası yanıyor ama şarj gerilimi 13.96v u geçmiyor. Sanırım ECU dan hatalı bir şarj etme bilgisi geliyor. Sistem ona göre şarj voltajını yükseltiyor. Halbuki gage menüsünde araç çalışmaz iken akü gerilimini 16,6v çalışırken ise 18.7v gösteriyor.ECU gerilimi yüksek görüp şarj gerilimini iyice kısması gerekiyor ama tam tersini yapıyor.

Yorum bağlantısı
Ömer Sarıgül

Cihan bey aküyü voltmetre ile kutuplardan ölçün. 16.6 18v imkansız gibi. ECU bozulmuş yanlış mı ölçüyor ortaya çıkar.

Yorum bağlantısı
Cihan Unverdi
Ömer Sarıgül yazdı:

Cihan bey aküyü voltmetre ile kutuplardan ölçün. 16.6 18v imkansız gibi. ECU bozulmuş yanlış mı ölçüyor ortaya çıkar.

Ömer bey zaten akü değerleri normal.12 v luk bir akünün 16v vermesi mümkün değil.Ecu yanlış okuduğu için fazla şarj gerilimi vermesini söylüyor alternatöre. Oda 15,5v a kadar basıyor aküye.asıl sorun sanırım ecu da. Onuda bir ustaya götüreceğim ama korkuyorum.Yapıyorum diyerek arabanın bu halinide ararsak.

Yorum bağlantısı
Sinan Akgöl
Cihan Unverdi yazdı:

Arkadaşlar bu focus 1 in ecu nerede nasıl sökülür bilgisi olan varmı?

Torpido kapağının arkasında olması lazım. Ya torpido kapağını yandan içe doğru kasarak aşağı indirin sağda olması lazım ya da sağ taraf torpido altından sağ yukarı bakın ecu oradadır.

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Ömer Sarıgül

Ecunun sokette korumalı metal parça var çok zorlayıp zarar verme ben sökmek istedim sökemedim. Değişik vidası var

Yorum bağlantısı
Cihan Unverdi

Arkadaşlar sonunda ECU yu söktüm.Ömer beyin dediği gibi soket kısmında koruma sacı var. Baya uğraştırdı ama onuda çıkardım. ECU nun içini açtım. Gözle görülür bir patlak çatlak yok. Birde kartın üzeri silikon ile kaplı sanırım. Bi arkadaşın dediği 162 nolu direnci aradım ama bulamadım veya benim gözümden kaçtı. Değerini sanırım 1.6 kohm yazmıştı.

İnternetten ecu tamir eden kişilere baktım baya iddalı firmalar var. Ama bir kısmıda hiç tamire girmeyin direk çıkma bulup alın diyor. Kararsız kaldım. Bildiğiniz tecrübesine güvendiğiniz bie ecu tamircisi varsa parlaşırsanız memnun olurum.

Yorum bağlantısı
Cihan Unverdi

Arkadaşlar bugün 3 adet tamir edilmiş ecu bir adette sağlam çıkma ecu taktık. Hepsinde de anahtarı tekrar tekrar tanıttık. Akü şarj gerilminde değişen bişey yok 14,1v tan başlıyor yaklaşık 1 saat kullanımdan sonra 15,5v u buluyor akü üzeeinden ölçtüğüm gerilim.Arıza ecu danda değil o halde. Şimdi ne yapmam lazım? 2 litre benzin döküp yakmak bu arabayı en mantıklısı.

Yorum bağlantısı
  • 1 ay sonra...
Rıdvan Turan
(düzenlendi)
Yaşar Demirci yazdı:

Subaplar değişmesi gerekiyor. 

@Cihan Unverdi Hocam öncelikle geçmiş olsun  @Yaşar Demirci hocam doğru tespitte bulunmuş, bende de aynı problem vardı, aracı yetkili servis gibi çalışan ve sadece fordlara bakan özel bir servise götürdüm.

Adamlar 3-4 saat problemin kaynağını aradılar bulamadılar , subaplardan şüphelendiler , kompresyon testi yaptılar 1,2 ve 4. subaplar 220 değerini verirken 3. subap 210 değerini veriyordu ( fark sadece 10 birim)  , göstegeler iyi ama tek şüpheli subaplar kaldı dediler ve  üst kapağı açtılar.

3. subap yanmış. Subapları değiştirdiler , aracı bu gün aldım ve sorun çözülmüş gibi duruyor ama ilerde ne çıkar bilinmez. Kaç defa deneme yaptım araç stop etmedi. Önceden ayağımı gazdan aniden çekince devir 800 lerin altına gidiyor ve stop ediyordu , bu gün kaç defa denedim 800 ün altına düşmedi. Işıklarda stop etmedi ,Umarım sizin sorununuza da çözüm olur.

tarihinde Rıdvan Turan tarafından düzenlendi
Ekleme yapma
Yorum bağlantısı
Mehmet Ozyurek

Stop eden bir focusta ilk bakılacak olan subaplar zaten. Bakılmamış mı buna?

Yorum bağlantısı
Çağlar Bayur
Rıdvan Turan yazdı:

kompresyon testi yaptılar 1,2 ve 4. subaplar 220 değerini verirken 3. subap 210 değerini veriyordu ( fark sadece 10 birim)  , göstegeler iyi ama tek şüpheli subaplar kaldı dediler ve  üst kapağı açtılar.

3. subap yanmış.

anca bu kadar hatalı ölçüm yapılabilirdi, veya ölçüm cihazları ciddi bozukmuş. geçmiş olsun

Yorum bağlantısı
Rıdvan Turan
(düzenlendi)
Mehmet Ozyurek yazdı:

Stop eden bir focusta ilk bakılacak olan subaplar zaten. Bakılmamış mı buna?

Subaplar için kompresyon testi yapıldı ama göstergeler iyi demişlerdi @Mehmet Ozyurek abi bu sebeple kapağı sökmemişlerdi.

Çağlar Bayur yazdı:

anca bu kadar hatalı ölçüm yapılabilirdi, veya ölçüm cihazları ciddi bozukmuş. geçmiş olsun

Teşekkür ederim  @Çağlar Bayur abi 2 ayrı yerde yaptım komresyon testi ikisinde de benzer sonuçlar çıktı , ikisi subaplar sorun yok gibi ama 3. göz diğerlerinden çok az düşük demişlerdi.

Sorunun kaynağı neysede subaplar değiştikten sonra araç düzeldi.

tarihinde Rıdvan Turan tarafından düzenlendi
  • Beğen 1
Yorum bağlantısı
Çağlar Bayur
Rıdvan Turan yazdı:

2 ayrı yerde yaptım komresyon testi ikisinde de benzer sonuçlar çıktı

hatırlarmısınz peki? benzin pompası sigortası söküldü mü test sırasında?

• Şaşkın 1
Yorum bağlantısı
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

• Yeni Oluştur...