İçeriğe Yönlendir

Beyaz Yasuo’m

Tansu Kalafatoğlu

Recommended Posts

Ali Darbaz
Sani Gerşon yazdı:

Eee, tüm enerji boşa gitti?

Ooo, siz nerede görevlisiniz? Anadolu yakasıysa zaten, hiç yaklaşmayın :P 

Regen süzülmeye göre %20 daha verimsiz. Bunun resesrhgate sayfası da tezi var. 

• Mutlu 1
Yorum bağlantısı
Sani Gerşon
Ali Darbaz yazdı:

Regen süzülmeye göre %20 daha verimsiz. Bunun resesrhgate sayfası da tezi var. 

Tez, kanıtlanmamış demek. Kanıtı var mı?

Rejen süzülmeye göre O AN enerji kaybı yaratıyor gibi gözükse de, batarya doldurduğu için uzun vadede faydası tartışılamaz. 

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Murat Azalma
Sani Gerşon yazdı:

Anadolu yakası

Olduğum yer kağıt üzerinde zengin muhiti ama tüm Anadolu renkleri mevcut. akşam plazanın önünden keçi sürüleri geçiyor. Yanda tarafta daire 20 milyon..

• Mutlu 2
Yorum bağlantısı
Ali Darbaz
Sani Gerşon yazdı:

Tez, kanıtlanmamış demek. Kanıtı var mı?

Rejen süzülmeye göre O AN enerji kaybı yaratıyor gibi gözükse de, batarya doldurduğu için uzun vadede faydası tartışılamaz. 

Hyundailerde kulakcıklı regeneni gördünmü. 3 kademeli. Rampa inerken ayağını gazdan çektiğinde 3 kademeye kadar regen direncini ayarlıyorsun

Yorum bağlantısı
Sani Gerşon
Ali Darbaz yazdı:

Hyundailerde kulakcıklı regeneni gördünmü. 3 kademeli. Rampa inerken ayağını gazdan çektiğinde 3 kademeye kadar regen direncini ayarlıyorsun

Elbette. Elektriklilerde var. Hibritlerde daha kademeli regen görmedim.

Ayrıca rejen yaparken fren kullanımı da minimumda. Bu da bir diğer faydası.

Ben mesela 1. köprü anadolu yakası yönüne doğru şükrü saraçoğlu'na gelirken ki uzun rampa aşağı yoldan sıfır frenle iniyorum. Batarya da doluyor, sonra bayağı bir mesafe elektrikle gidebiliyorum.

• Beğen 2
Yorum bağlantısı
Murat Azalma
Ali Darbaz yazdı:

Retarder gibi tepki veriyordur. sıkıcı olur her seferinde ayar yapmak. finalde dümdüz kullanmak ister müşteri. Hybrid için ayrı bir şey yapacaksam almam diyen müşteriler var.

Yorum bağlantısı
Ali Darbaz
Sani Gerşon yazdı:

Elbette. Elektriklilerde var. Hibritlerde daha kademeli regen görmedim.

Ayrıca rejen yaparken fren kullanımı da minimumda. Bu da bir diğer faydası.

Ben mesela 1. köprü anadolu yakası yönüne doğru şükrü saraçoğlu'na gelirken ki uzun rampa aşağı yoldan sıfır frenle iniyorum. Batarya da doluyor, sonra bayağı bir mesafe elektrikle gidebiliyorum.

Ne kadar güçlü fren yapıyor ve klima kompresöründen fazla mı değil mi bunu tarif edebilir misin bir klima kompresörü kadar filan uyguluyorsa ben okeyim

Yorum bağlantısı
Sani Gerşon
Ali Darbaz yazdı:

Ne kadar güçlü fren yapıyor ve klima kompresöründen fazla mı değil mi bunu tarif edebilir misin bir klima kompresörü kadar filan uyguluyorsa ben okeyim

Klima açık köprüyü frensiz inebiliyorsanız ne ala :)

Rejen kuvvetli. Ama gaz vermeye ihtiyaç duyacak kadar da değil. Batarya dolduruyor sonuçta.

Yorum bağlantısı
Ali Darbaz
Sani Gerşon yazdı:

Klima açık köprüyü frensiz inebiliyorsanız ne ala :)

Rejen kuvvetli. Ama gaz vermeye ihtiyaç duyacak kadar da değil. Batarya dolduruyor sonuçta.

hybrid ioniq ile hyundai tüketim yarışmasına girdim. Ne zaman süzülsem batarya şarj oluyordu. Yarışmayı kaybettim, araba showrooma %100 batarya ile geldi. 
5 litre benzin yakmışım, başkaları 4 litre ile dürmüş batarya boşalmış. Ben 2 diş ile aldım 4 diş ile verdim. İçime dert olduydu. 

Yorum bağlantısı
Sani Gerşon
Ali Darbaz yazdı:

hybrid ioniq ile hyundai tüketim yarışmasına girdim. Ne zaman süzülsem batarya şarj oluyordu. Yarışmayı kaybettim, araba showrooma %100 batarya ile geldi. 
5 litre benzin yakmışım, başkaları 4 litre ile dürmüş batarya boşalmış. Ben 2 diş ile aldım 4 diş ile verdim. İçime dert olduydu. 

Olur çünkü siz konvansiyonel kullanıyorsunuz. Hibrit için tüm düzen değişmeli. Ben bile aslında çok yakıyorum. Son yakıt ortalamam şehir içi 4.8 idi mesela. Daha uzun mesafeler yapsam belki 4.5 görürdüm.

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Murat Azalma

Uzun yokuşlarda batarya dolunca , benzinli motor ile kompresyona başlıyor. batarya dolar iken yaptığı kadar kompresör yapmasa da yine salınımı azaltıyor.

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Ali Darbaz
Sani Gerşon yazdı:

Olur çünkü siz konvansiyonel kullanıyorsunuz. Hibrit için tüm düzen değişmeli. Ben bile aslında çok yakıyorum. Son yakıt ortalamam şehir içi 4.8 idi mesela. Daha uzun mesafeler yapsam belki 4.5 görürdüm.

Murat Azalma yazdı:

Uzun yokuşlarda batarya dolunca , benzinli motor ile kompresyona başlıyor. batarya dolar iken yaptığı kadar kompresör yapmasa da yine salınımı azaltıyor.

İşte bu yüzden Volkswagen grubunun çalışma terminolojisine bayılıyorum. Araba 48 volt hibrit bile olsa, otobanda Çat diye motor kapatıyor motorla şanzımanı ayırıyor. 110 kilometre hızla giderken süzülüyor. O araba da 4.5 litre yakıyor. 

Yorum bağlantısı
Murat Azalma
Ali Darbaz yazdı:

İşte bu yüzden Volkswagen grubunun çalışma terminolojisine bayılıyorum. Araba 48 volt hibrit bile olsa, otobanda Çat diye motor kapatıyor motorla şanzımanı ayırıyor. 110 kilometre hızla giderken süzülüyor. O araba da 4.5 litre yakıyor. 

Batarya dolumu yapacak kadar uzun yokuş var ise de yılda kaç gez geçiyoruz diye sormak lazım. Yıllık yaptığımız toplam km tarafında ise %80 kısım şehir içi. Dolayısı ile vw çalışma terminolojisi , emisyona uyup araba satmaktan başka bir şeye çok faydası yok gibi.

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Ali Darbaz
(düzenlendi)
Murat Azalma yazdı:

Batarya dolumu yapacak kadar uzun yokuş var ise de yılda kaç gez geçiyoruz diye sormak lazım. Yıllık yaptığımız toplam km tarafında ise %80 kısım şehir içi. Dolayısı ile vw çalışma terminolojisi , emisyona uyup araba satmaktan başka bir şeye çok faydası yok gibi.

Hibrit Corolla deneyimini yaşamak şart; şu ana kadar hibrit teknolojisine dair tek referansım Hyundai Ioniq ile yaşadığım olumsuz tecrübe. Aslında Ioniq'te batarya tam kapasiteye ulaştıktan sonra aracın nasıl bir tepki vereceğini yeterince test edemedim. Belki de batarya dolduğunda rejeneratif frenlemeyi kapatıp yolda kendi ivmesiyle akmaya (süzülmeye) başlayacaktı.

Ancak bu değişken yapı sürücü için oldukça yanıltıcı. Aracın yavaşlama tepkisinin, batarya doluluk oranına göre iki farklı profile sahip olması ciddi bir risk faktörü yaratıyor. Acemi bir sürücü, ayağını gazdan çektiğinde aracın her zamanki gibi motor freniyle yavaşlayacağını düşünerek takip mesafesini buna göre ayarlayabilir. Fakat batarya dolu olduğu için araç rejenerasyon yapmaz ve süzülmeye devam ederse, sürücü yavaşlamadığını fark edip "frenlerim tutmuyor" paniğine kapılabilir.

Sonuç olarak, fren profilinin ve yavaşlama hissiyatının anlık olarak değişmesi hem güvenlik açısından tehlikeli hem de sürüş konforunu bozucu bir etken.

tarihinde Ali Darbaz tarafından düzenlendi
Yorum bağlantısı
Tansu Kalafatoğlu

O kademeli rejenerasyon yapanlar vazgeçti. Dünyanın en saçma şeyi. 

Unutursun. Sürekli elin ayarda olacak. Sürekli ona dikkat edeceksin. Bu şekilde sürüş olmaz. 4 sene önce de aynı şeyi söylemiştim. Şimdi insanlar gaz pedalındaki hem rejenerasyon ayarı hem gazlama yapmayı sevdi. Çünkü doğalı bu. 

Vw örnek olmaz. Onlar deneme yanılma ile üretim yapıyor. 

Sen rejenerasyon ayarını unutunca kazanacağın enerjiyi kazanamazsın. Sürekli onu takip etmen lazım. Sürekli hesap yapman lazım. Uzun vadede kaybedersin yani. 

Tek pedalla hallediyorsun bu işi. Baktın araba yavaşlıyor. Azcık gaza basıyorsun. Rejenerasyon kısılıyor. Bu da doğal ilerleme sürüş hissiyatı zaten. 

Bu arada vitesi N'ye alıyorum. Süzülüyor. Bu da çözüm. Ama hızlıyken yapmıyorum. Mg1 devri sınır değeri geçebilir. Mesela 122'likte 119km hıza kadar N vitesi kullanabilirsin 

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Murat Azalma
Ali Darbaz yazdı:

ayağını gazdan çektiğinde aracın her zamanki gibi motor freniyle yavaşlayacağını düşünerek takip mesafesini buna göre ayarlayabilir. Fakat batarya dolu olduğu için araç rejenerasyon yapmaz ve süzülmeye devam ederse, sürücü yavaşlamadığını fark edip "frenlerim tutmuyor" paniğine kapılabilir.

Sonuç olarak, fren profilinin ve yavaşlama hissiyatının anlık olarak değişmesi hem güvenlik açısından tehlikeli hem de sürüş konforunu bozucu bir etken.

Az önce de bununla ilgili yazdım aslında , batarya dolduğunda benzinli motora geçip kompresyon yapması bu "aşırı boşa alınmış" hissini engelliyor. Yani fren profili tahmin ettiğiniz gibi birden aracı boşa almıyor. Hali hazırda regen durumda sadece aşırı salınımı engelliyor. En başa dönecek olursak , o dik yokuşu bulacağız , o dik yokuş aynı zamanda çok uzun ve düzlük olacak , birde önümüze araç denk gelecek , yokuş bitimine yakın batarya dolacak da araç benzinliye geçecek ve sizin tabir ile "güvenlik açısından" tehlikeli hale gelecek. İmkansız değil ama çok mümkün de görünmüyor.

Tansu Kalafatoğlu yazdı:

O kademeli rejenerasyon yapanlar vazgeçti. Dünyanın en saçma şeyi. 

Nerdesin @Tansu Kalafatoğlu hocam. Tek başıma mücadele veriyorum :D 

• Mutlu 2
Yorum bağlantısı
Ali Darbaz
Murat Azalma yazdı:

Az önce de bununla ilgili yazdım aslında , batarya dolduğunda benzinli motora geçip kompresyon yapması bu "aşırı boşa alınmış" hissini engelliyor. Yani fren profili tahmin ettiğiniz gibi birden aracı boşa almıyor. Hali hazırda regen durumda sadece aşırı salınımı engelliyor. En başa dönecek olursak , o dik yokuşu bulacağız , o dik yokuş aynı zamanda çok uzun ve düzlük olacak , birde önümüze araç denk gelecek , yokuş bitimine yakın batarya dolacak da araç benzinliye geçecek ve sizin tabir ile "güvenlik açısından" tehlikeli hale gelecek. İmkansız değil ama çok mümkün de görünmüyor.

Peki tamam , yazmıyom daha. :unsure:

Yorum bağlantısı
Tansu Kalafatoğlu
Murat Azalma yazdı:

Yettim gari :)

Ali Darbaz yazdı:

Ancak bu değişken yapı sürücü için oldukça yanıltıcı. Aracın yavaşlama tepkisinin, batarya doluluk oranına göre iki farklı profile sahip olması ciddi bir risk faktörü yaratıyor. 

Böyle bir şey olmuyor tabiki :) fren beyni var. 

Fren pedalın direkt hidroliğe bağlı değil. Sanal bir pedal. Sen sadece hangi ivmede yavaşlamak istediğini iletiyorsun. Esas freni beyin yapıyor. O da pilin doluluk durumuna göre frenleme seviyesi ayarlamıyor. Yapmak istediğin frene göre fren yapıyor.

Arka planda rejenerasyon yapmış, yapmamış seni ilgilendirmiyor. Sen hissetmiyorsun bunları. 

Öyle bir anlattın ki, araba tarihi baştan yazıldı. Senin dediğin gibi olsa her gün 10 hibrit corolla kaza yapardı :)

Batarya dolu. Ayağını gazdan çektin. Sana göre rejenerasyon gibi yavaşlama olmayacak değil mi? 

Değil. Araç beyni motoru çalıştırıyor. Sanki rejenerasyon yapımıyormuş kadar seni yavaşlatıyor. Yani sürüşte pilin durumuna göre değişiklik yok. 

Haaa yavaşlamak istemiyor musun? Azcık gaza dokun. Boşa almış gibi süzülürsün

Yorum bağlantısı
Sani Gerşon

Kısaca, tam hibritin getirdiği sorunsuzlukla beraber, bu işi tamamen kendi üstlenmesi sistemin, hep ekonomi yapmayı sağlıyor.

Not: Boş vitesi sadece şehir içi, dur kalk trafikte ve yokuş aşağı kullanıyorum. 3-4km hıza çıkmak için batarya kullanmasına gerek yok. Alıyorum boşa, akıp duruyor, sadece fren yapıyorum.

Yorum bağlantısı
Ali Darbaz
Tansu Kalafatoğlu yazdı:

Yettim gari :)

Böyle bir şey olmuyor tabiki :) fren beyni var. 

Fren pedalın direkt hidroliğe bağlı değil. Sanal bir pedal. Sen sadece hangi ivmede yavaşlamak istediğini iletiyorsun. Esas freni beyin yapıyor. O da pilin doluluk durumuna göre frenleme seviyesi ayarlamıyor. Yapmak istediğin frene göre fren yapıyor.

Arka planda rejenerasyon yapmış, yapmamış seni ilgilendirmiyor. Sen hissetmiyorsun bunları. 

Öyle bir anlattın ki, araba tarihi baştan yazıldı. Senin dediğin gibi olsa her gün 10 hibrit corolla kaza yapardı :)

Batarya dolu. Ayağını gazdan çektin. Sana göre rejenerasyon gibi yavaşlama olmayacak değil mi? 

Değil. Araç beyni motoru çalıştırıyor. Sanki rejenerasyon yapımıyormuş kadar seni yavaşlatıyor. Yani sürüşte pilin durumuna göre değişiklik yok. 

Haaa yavaşlamak istemiyor musun? Azcık gaza dokun. Boşa almış gibi süzülürsün

Sani Gerşon yazdı:

Kısaca, tam hibritin getirdiği sorunsuzlukla beraber, bu işi tamamen kendi üstlenmesi sistemin, hep ekonomi yapmayı sağlıyor.

Not: Boş vitesi sadece şehir içi, dur kalk trafikte ve yokuş aşağı kullanıyorum. 3-4km hıza çıkmak için batarya kullanmasına gerek yok. Alıyorum boşa, akıp duruyor, sadece fren yapıyorum.

Sizin bitanede B modunuz vardı sanırım. Tam anlamı ile ne işe yarıyor. 

Yorum bağlantısı
  • Konuyu Görüntüleyenler   1 kullanıcı

• Ü.Emre Kartal
  • Yeni Oluştur...