İçeriğe Yönlendir

Kuraklık Kapıdan Girdi Salonda Oturuyor

Çağlar Bayur

Recommended Posts

Mahmut Yıldız
Mehmet Göktürk yazdı:

nasıl ölçeceğiz? doğrusu ne?

rakam ihracat değil satış değil. 

Tansu Kalafatoğlu yazdı:

Tarım üretimi de bir mal sonuçta. Değeri yoksa pek anlamı olmuyor üretmenin. Ama ton olarak da bakılabilir tabi

Bu şekilde ölçmek yanlış değil, sonuçta malın değeri var. Benim merak ettiğim üretim miktarı, ton ya da ton/dekar olabilir. Bu artmış mı, verimlilik yani.

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Mehmet Göktürk
Mahmut Yıldız yazdı:

Bu şekilde ölçmek yanlış değil, sonuçta malın değeri var. Benim merak ettiğim üretim miktarı, ton ya da ton/dekar olabilir. Bu artmış mı, verimlilik yani.

tüm ürünler. 

ürünlerin fiyatı arttı dolayısı ile kg artışı daha az olabilir. 

ton dekar artmıştır daha az yer ekiliyor

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Tansu Kalafatoğlu

Verim faktörü de var tabi. Teknoloji gdo gübre derken verim arttı 

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Ü.Emre Kartal
Mahmut Yıldız yazdı:

Sattığımız ürünün dolar karışılığı ülkenin ne kadar üretim yaptığını göstermiyor Hocam. O yüzden parayı vurguladım. Biz ne kadar üretim yapabilmişiz o önemli. 

Çok konuyu dağıtmayayım ama yine bir anlamı yok. 

Klasik örnektir, 1 kamyon domatesi verip 1 telefon alırsanız üretimin manası nedir?

Üretmek elbette önemli, ama maddi kıymeti görece düşük şeyleri halkı o şeyle alakalı kıtlığa sokmayacak, dışa bağımlı etmeyecek kadar üretip eğer mümkünse üretim potansiyelini başka şeylere aktarmak lazım. 

1 sezon başı beklenen domatesin dışarıya satılan kısmı 5 dolar getiriyorken 10 dolar verip çok daha hızlı ve risksiz (domatese bir dolu vurursa, sel gelirse vs mesela geçmiş olsun) üretilen şeyi alırsak anlamı yok. 

Hep denir ya hani "katma değerli ürün" bizim bunu yapmamız lazım. Domatesse bile domates değil salça, hatta mümkünse salçadan yapılan başka ürünlere geçmemiz gerekiyor. Domatesi verip salçayı alınca her türlü zarar yazar. 

Genel olarak hammadde değil nihai ürün hedef olmalı. Olamıyorsa da en azından ara ürün olmalı. Yoksa işin hammaliyesini yapmaya benziyor süreç. 

Risk almadan kazancın çoğunu kasa alıyor. 

Yorum bağlantısı
Mehmet Göktürk
Ü.Emre Kartal yazdı:

Genel olarak hammadde değil nihai ürün hedef olmalı. Olamıyorsa da en azından ara ürün olmalı. Yoksa işin hammaliyesini yapmaya benziyor süreç. 

Risk almadan kazancın çoğunu kasa alıyor. 

Tam öyle değil türkiyenin sorunu hammadde üretememek.

80 lirslık mal alıp monte edip 90 a satıp rekabet etmeye çalılıuoruz. 80 lira niye yok? Boya yapamıyoruz biliyor musunuz? Boya….

Yorum bağlantısı
Tansu Kalafatoğlu
Mehmet Göktürk yazdı:

80 lirslık mal alıp monte edip 90 a satıp rekabet etmeye çalılıuoruz. 80 lira niye yok? Boya yapamıyoruz biliyor musunuz? Boya….

boya yapılır da bu saatten sonra ona arge harcayıp rakipleriyle yarışa girmek yatırımcıya mantıklı gelmiyordur. 

Yorum bağlantısı
Mehmet Göktürk
Tansu Kalafatoğlu yazdı:

boya yapılır da bu saatten sonra ona arge harcayıp rakipleriyle yarışa girmek yatırımcıya mantıklı gelmiyordur. 

Sonuçta yapamıyoruz. Et ithal civciv ithal yem ithal tohum ithal mazot ithal e tamam oldu

Yorum bağlantısı
Ü.Emre Kartal
Mehmet Göktürk yazdı:

Söylediğim şey tam olarak üretememek değil. Bir başkasının hammadde tedarikçisi olmaktı. Tedarikçi olduğumuz ve son ürüne yaklaşamadığımız sürece açık veririz. 

Yaptığım iş gereği boya sektörüyle de ilişkiliyim. Yerli üretici olmak kolay ama rekabet etmek zor. Birilerinin onlarca sene önce başladığı, artık maliyet düşürmeye çalıştığı, aynı zamanda piyasada kök saldığı şeyi yeni yapmaya başlayınca ciddi destek şart. Yoksa çok geçmeden iflas bayrağı çekiliyor. 

Baz boyayı yapamadıkları rakamlara diğerleri son ürün satıyor. 

Söz konusu durumda bir değil birden çok hata, ihmal olduğundan hepsinin düzelmesi ve bu durumun da istikrarlı olmalı lazım. 

Yorum bağlantısı
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

• Yeni Oluştur...