İçeriğe Yönlendir

Kiraların İnanılmaz Artışı…

Arda Bülent Güzel

Recommended Posts

Ali Darbaz

Ev sahibim benden çok memnundu. Her ay maaş yatar yatmaz anında kirasını gönderiyordum. 

Ev alıp taşınınca yerime 4 kişilik aile talındı. 1100 tl kira istedi. Aile pandemide işsiz kaldı. Aile içi şiddet başladı. Ev kirası ödeyemez hale geldiler. Pandemi 1400 tl yardımıyla yaşamaya çalışıyorlar. Elektrik su ve doğalgaz ihtarnameleri geldi. Şimdide ev sahibi ile mahkemelik oldular. Çoçuklar annelerinden, anneleri babalarından sürekli bir bağrışma çağrışma. Apartmanın huzuru kalmadı. Benim alt katım. 

Eski ev sahibime evi bana satmasını istemiştim. Oralı olmadı. 

Bence ev kiralaması yapılırken kişinin kredi notuna bakılmalı. O şekilde ev alınmalı. 

Bu adam bu eve kiraya gelirken bile işsiz gibi bir durumu vardı. 

Her neyse ev aldık kurtulduk. En büyük korkum kirayı ödeyememek değildi. En büyük korkum iyice yerleştikten sonra evi boşaltın, oğlum oturcak felan demesi olmuştur. 

• Beğen 3
Yorum bağlantısı
Okay Kaygusuz
Metin Mankal yazdı:

Benim ev sahibim yıl içinde ikinci kez zam yapmamı istedi..Yapmadım..Çık diyor çıkmıyorum..Bir gün bile kiramı geçiktirmedim..Her yıl artışımı yaptım..Ama yetmiyor..Karşı komşum 1200 liraya oturuyor..Ev sahibi 2200 istiyormuş şimdi..Ne diyelim bilmiyorum..

Ayni benim eskiden ev sahibi gibi bende cikmazdim da arsiz herif tefe tufeye göre zam yapmadim diye avukata vermisti ozaman 6k param gitmisti 2016dan 2019a kadar.

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Onur Doğan

Benim öngörüme göre genelde ev kredisi için ödenen aylık kredi miktarı o evin kirasına tam 5 yıl sonra denk geliyor. Yani 5 yıl kira üzeri, 5. yıldan sonra neredeyse kira altı ödeme yapmış oluyoruz. O yüzden zaman geçmeden zor olsa da almak en mantıklısı.

Yorum bağlantısı
Ali Gök

kendi evim kirada. 1000 liraya vermiştim önceki sene sonra %10  zam yaptık yıl dolunca 1100 oldu  şimdi günel piyasa 1600 1700 flan

ben kirada oturoyurm 1750 idi zam yapıldı 1970 oldu. %10 unun üstünde idi benim ödediğim.   güncel piyasa 3000 olmuş

bende çıksam kiracımda çıksa daha fazla kira ödenecek ikimizde oturalım diye geçiyor içimden inşallah aksilik çıkmaz

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Okay Kaygusuz

Apartmanimizda kapici dairesi bos duruyor ve yöneticiyim acaba kiraya versem agrimaz basimi agritirmiyim basima bela alirmiyim.

Yorum bağlantısı
Ali Gök

Ayrıca arsa bağ bahçe tarla da çok arttı

Boş tarım arazisinin dönümü 60 70 binleri geçti mersinde 

Yorum bağlantısı
Deniz Kom

Oturduğum mahallede 3+1 bir dairenin kiraları geçen yıl 1800-2500 TL bandındaydı. Bu yıl birazcık artmış ve ortalama 4500-5500 aralığına gelmiş. Satılık evler de keza aynı. Oturduğum evi satın almayı planlıyordum. 550 bin TL civarı bir piyasası vardı. Şimdi bakıyorum, 800-900 bin civarı. Ne benim maaşım o kadar arttı ne de ülkemizin fiyat standartlarını belirleyen unsurlar. Burada ne yazık ki ülkem coğrafyasında (malum sarı site kaynaklı) piyasanın %10 üzerini yazayım benim neyim eksik etkisiyle fiyatları sürekli yukarı sürükleyen bir durum var. Bunun arkasını sağlam bir çöküş olarak görüyorum. 

Yorum bağlantısı
Selçuk Keleş

Normal durumdur. Kredi ödeyen, kira geliri ile yaşayan herkes enflasyonla mücadele ediyor.

Pandemi de işin bahanesi. İşler az neden hımm çünkü "pandemi var", fiyatlar yüksek neden "e pandemi vaaaar", yersen.

Ekonomik durgunluğun, fakirliğin üzerini örtmek için çok güzel bir aparat olacak kullanıldı ve devam edecek.
En az 5 yıl önce bile ekonomik durgunluk ve daralmanın olacağı zaten biliniyordu. Her şey inadına siyasal ve ideolojik şeylere feda edildi.
Sonuç, ne içerde ne de dışarıda güven kalmadı. Güven yoksa hiç bir şeyi düzeltemezsiniz.

• Beğen 4
Yorum bağlantısı
Erhan Odabaşı
Ahmet Kiriş yazdı:

600.000 TL lik  evin kirası % 5 ten 30.000 TL yapar, aylığa vurunca 2.500 TL yapar. Yeni dönem zamlarını düşününce normal gibi. 

huzurevleri mahallesinde geçen hafta komşum evini 27000 Tl'ye kiraya verdi.. dediğiniz hesap üç aşağı beş yukarı doğru..

Yorum bağlantısı
Ahmet Kiriş
Okay Kaygusuz yazdı:

Apartmanimizda kapici dairesi bos duruyor ve yöneticiyim acaba kiraya versem agrimaz basimi agritirmiyim basima bela alirmiyim.

Tüm kat maliklerinin muvafakatını alırsanız verin kiraya, ama yasal olarak tüm kat maliklerinin GMSİ mükellefi olma riski doğuyor. Kat maliklerinden bir kişi bile imza atmazsa kiraya veremezsiniz, verirse mahkemeye imza atmayan kişi, paşalar gibi yargılanırsınız. 
Sebep; en ufak bir tartışma yaşasanız, arkanızda durmayacak diğer kat malikleri için. Bir de tespit sonrası resen GMSİ mükellefiyetleri tesis edilirse, sizi aforoz etmekle kalmaz, adınızı da sahtekara çıkartırlar. 

Yorum bağlantısı
Harun Kocaçalışkan

Sahibinden emlak endeksiyle oturduğum bölgeye baktım. Son 2 yılda kiralar %60 artmış. 

Yorum bağlantısı
Okay Kaygusuz
Ahmet Kiriş yazdı:

Tüm kat maliklerinin muvafakatını alırsanız verin kiraya, ama yasal olarak tüm kat maliklerinin GMSİ mükellefi olma riski doğuyor. Kat maliklerinden bir kişi bile imza atmazsa kiraya veremezsiniz, verirse mahkemeye imza atmayan kişi, paşalar gibi yargılanırsınız. 
Sebep; en ufak bir tartışma yaşasanız, arkanızda durmayacak diğer kat malikleri için. Bir de tespit sonrası resen GMSİ mükellefiyetleri tesis edilirse, sizi aforoz etmekle kalmaz, adınızı da sahtekara çıkartırlar. 

20kişilik apartmanda 12 kişi otuyor 5kişi arsa sahibi, ev sahibi yani 7 kişi kiracı, hepsinden mi imza almam gerekiyor

Yorum bağlantısı
Ahmet Kiriş
Okay Kaygusuz yazdı:

20kişilik apartmanda 12 kişi otuyor 5kişi arsa sahibi, ev sahibi yani 7 kişi kiracı, hepsinden mi imza almam gerekiyor

Oturan oturmayan önemli değil, tapu sahibi herkesten, kiracıdan değil, mülk sahibinden.

• Teşekkür 1
Yorum bağlantısı
Okay Kaygusuz
Ahmet Kiriş yazdı:

Oturan oturmayan önemli değil, tapu sahibi herkesten, kiracıdan değil, mülk sahibinden.

anladım ozaman öyle bir yazı yazıp imzalatıp girmek lazım işe.

Yorum bağlantısı
İlkay Başaran

Balıkesir Ayvalık Altınova daha inşaat halinde 5 kat olacak. 2.katı dökülmedi henüz. 118 m2 3+1 800 binden 5 tane satılmış. 

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Mahmut Yıldız

Arkadaş evini değiştirecek, inşaat halinde bir eve baktılar ve pazarlık yapıp kapora verdiler. Kendi evini satıp bunu alacak. Evi aldığı müteahhide evi satamazsam ne olur diye sorunca kaporanı geri veririm, fiyata 50 bin daha koyar başkasına satarım demiş. 

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Ayhan Asil
Eyüp Çetin yazdı:

Bu konuda kimse Gaziantep'in eline su dökemez. 2+0 stüdyo daire 1500 lira kirası var.

Yan komşuma ev sahibi istersen 800bine evi al istersen kirayı 2500 yap demiş.

Kilis de de durum aynı kardeş, Malesef.

Yorum bağlantısı
Ali Darbaz

Bizim burda son iki senede %50 artmış kiralar . Ama ev fiyatları yerinde saymış. 

Yorum bağlantısı
İlkay Başaran

2019 11.ayda aldım evi. Bu zamana kadar yüzde yüzden fazla artış var sıfırlarda şuan. Ayvalık için yazıyorum.

Yorum bağlantısı
Ayhan Asil

Benim Osmaniye de kirada iki dairem var, ben de şu anda Şırnak'da bir evde kiracı olarak kalıyorum. Benim evlerim de şu anda oturduğum evler de TOKİ ve 3+1, Ben evi 650 - 660 TL.'ye kiraya veriyorum. Ben de 700 TL.'ye oturuyorum. Ev sahibim kirayı bu ay 850 Yapacağını söylüyor. Ben ise kiracılarıma 700 TL.'yi kabul ettiremiyorum. Beni ikna etmek çok kolay anlayacağınız. Ben ise kimseyi ikna edemiyorum. 

Yorum bağlantısı
Ahmet Kiriş
Ayhan Asil yazdı:

Benim Osmaniye de kirada iki dairem var, ben de şu anda Şırnak'da bir evde kiracı olarak kalıyorum. Benim evlerim de şu anda oturduğum evler de TOKİ ve 3+1, Ben evi 650 - 660 TL.'ye kiraya veriyorum. Ben de 700 TL.'ye oturuyorum. Ev sahibim kirayı bu ay 850 Yapacağını söylüyor. Ben ise kiracılarıma 700 TL.'yi kabul ettiremiyorum. Beni ikna etmek çok kolay anlayacağınız. Ben ise kimseyi ikna edemiyorum. 

Tanrı misafiriyim deyip çök Ayhan. Sen o işi 250 TL ye çözersin. ???

• Beğen 2
  • Mutlu 4
Yorum bağlantısı
Ali Gök
Okay Kaygusuz yazdı:

bu işte kesin başına iş alırsın

• Mutlu 1
Yorum bağlantısı
Okay Kaygusuz
Ali Gök yazdı:

bu işte kesin başına iş alırsın

yok kardesim yapmayacagım.

Yorum bağlantısı
Tufan Caliskan

Sancaktepe 2,5+1 bahçe katı, yeni yapılan site içi daire;

2018 kiracı bulunmuyordu - evin değeri 400 bin tl idi.
2019 kirası: 2.000

2020 kirası: 2.500 (evin değeri: 600.000)

2021 kirası: 3.000 (evin değeri: 750.000)
şu anda 4.000 e kiralanmak isteniyor ama boş daire kalmadı (satan var 1,1 milyon)

Yorum bağlantısı
Eyüp Çetin
Ayhan Asil yazdı:

Kilis de de durum aynı kardeş, Malesef.

Abi Kilis şu anda en fazla Suriyeli barındıran yer. Çok normaldir. Maalesef öyle. Ülkede fırsatını yakalayan herkesin ilk işi ev almak oluyor. Boşuna değil. 

Bu kiralarla yaşamak çok zor. 

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

• Yeni Oluştur...