İçeriğe Yönlendir

Fındık Vakti


Köksal Yılmaz

Recommended Posts

Köksal Yılmaz
Bereketli olsun abi inşallah. 
Kargo var mı? [emoji3]
Kargoda astarı yüzünü geçiyor maalesef
Benimki 10 kilo olsun yine Köksal.. 
Eline sağlık. 

Bakayım abi
Nutella bizden alıyor diye biliyorum fındıkları. %13 fındık oranı olan ürününün 630 Gramını Bim'de 25 TL den satıyor.  Fındığın kilosunu kaçtan alıyorlar acaba default_unsure.gif

Bu yıl toptan 27 tl olarak açıklandı, tüccarda da 25-30 arası toptan gider diye düşünüyorum randımana göre. Bizim fındık geçen yıl 56 randıman gelmiş. Normal kalite 50 civarı.
Ön sipariş verebiliyor muyuz? Kolay gelsin zor iş .
Abi aslında toptana veriyor bizimkiler, elden kendileri satmıyor ama elden alma şansın olursa 35 tl den verebilirim. Yanlış anlama olmasın o da hatrın için yoksa bagajda yer etmesine değmez.
Köksal gerçekten fındığı toplamak zor iş kardeşim. Bir o kadar zor olanda emeğinin karşılığını alamamak.
Dışarıya satış yapıyorsanız almak isterim.
Abi kargosu çok saçma fiyata çıkıyor. Yoksa başım üstüne.

İyi dileklerde bulunan herkese teşekkürler


Büyük resmi görelim :)

e08a3696ae221779822e0bc6bd3807a2.jpg
  • Beğen 2
  • Teşekkür 1
Yorum bağlantısı
Fatih Mehmet Uslu

Hayatta uğraştığım en meşakkatli iş, ciddi efor ve dayanıklılık istiyor. Eğğmden dolayı ayakta durmakta zorlanılan bir bahçede tğm gün fındık toplamak yorucu ama asıl yorucu olan yol geçmeyen bahçede o fındığı çuvalla yola taşımak. Hanım giresunlu, ben de az çok topladım geçmiş yıllarda. Allah güç kuvvet versin toplayanlara. Şunu da söylemek lazım O emeğin karşılığı bu fiyatlar değil. 

  • Beğen 1
Yorum bağlantısı
(düzenlendi)

kolay gelsin Köksal  abi

tarihinde Ali Gök tarafından düzenlendi
  • Beğen 1
Yorum bağlantısı
Tansu Kalafatoğlu
Fatih Mehmet Uslu yazdı:

Hayatta uğraştığım en meşakkatli iş, ciddi efor ve dayanıklılık istiyor. Eğğmden dolayı ayakta durmakta zorlanılan bir bahçede tğm gün fındık toplamak yorucu ama asıl yorucu olan yol geçmeyen bahçede o fındığı çuvalla yola taşımak. Hanım giresunlu, ben de az çok topladım geçmiş yıllarda. Allah güç kuvvet versin toplayanlara. Şunu da söylemek lazım O emeğin karşılığı bu fiyatlar değil. 

Doğru. Ama fındığı yemek için alan bu sefer zorlanıyor. Ortası nasıl olmalı bunun?

  • Beğen 1
Yorum bağlantısı
Erdem Bozkurt
Çağlar Bayur yazdı:

dünyanın en çok ürününü üret ancak pazarlamada tek kelam sözün geçmesin. hayırlı hasatlar.

Dünyaya fındık vermesek bir süre ses gelinceye kadar,ocak bizde kaymağını yiyen her zamanki başkaları...

bereketli olsun....kolay gelsin..

  • Beğen 1
Yorum bağlantısı
Ayhan Asil

Kolay gelsin kardeşim benim. Finduk hasadı başladı demek. Aman yağmura çamura sele dikkat. 

  • Beğen 1
Yorum bağlantısı
Tansu Kalafatoğlu
Erdem Bozkurt yazdı:

Dünyaya fındık vermesek bir süre ses gelinceye kadar,ocak bizde kaymağını yiyen her zamanki başkaları...

bereketli olsun....kolay gelsin..

Fıstık var, ceviz var. Fındık yerine başka şey kullanırlar, üretirler. Önemli olan pazarlamak. Ürün çıkarıp pazarlamak. Bunu yapmıyoruz. Devlet çikolata yapmaz. Tadelle çikolatayı biraz daha iyileştirse dünya markası olabilirdi mesela

  • Beğen 1
Yorum bağlantısı
Fatih Mehmet Uslu
Tansu Kalafatoğlu yazdı:

Doğru. Ama fındığı yemek için alan bu sefer zorlanıyor. Ortası nasıl olmalı bunun?

Yıllar önce 20 liraya kilosunu satmışlardı. Şimdi 27 lira. Herşeyin fiyatının bu kadar arttığını düşünürsek fındık gerilemiş bile diyebiliriz. Aldığımız herşeyde zorlanıyoruz. Ama fındık pahalı değil.

  • Beğen 2
Yorum bağlantısı
Köksal Yılmaz

Bu arada randıman 56 değil 54 müş düzelteyim. Bugün de topladık, zahmeti gerçekten çok toplamadan anlaşılmıyor (para bazında para ediyor etmiyora girmek istemiyorum, merak edene konum atarım topladıktan taşıdıktan sonra kendi fikrini belirtir kaç edeceği ile ilgili). Bugün toplananları patoza verdik okul bahçesi var oraya serdik, yaşı biraz kurusun diye bekliyorum kangooda. Bu arada hafif ticari olmadan bu işler olmazmış bir kez daha anladım.

Fındık dağıtımı var dediler geldik
Taşındı onlar abi default_lol.gif
Yorum bağlantısı
Tansu Kalafatoğlu
Köksal Yılmaz yazdı:

Bugün toplananları patoza verdik

Bu nasıl oluyor? Biz 3-4 gün kurutup veriyoruz. Yaş şekilde patos ayıklamıyor 

Yorum bağlantısı
Köksal Yılmaz
Bu nasıl oluyor? Biz 3-4 gün kurutup veriyoruz. Yaş şekilde patos ayıklamıyor 
Biz hep yaş veriyoruz, biraz daha yavaş ayıklıyor ama ayıklıyor, çotanak halinde kurutsak bi de patoz sonrası kuruma ister sanki. Hatta patozcu beni 2-3 kere uyardı yavaş ver diye, saati 400 tl olmuş(geçen yıl 300 tl idi) nasıl yavaş vereyim :)
Yorum bağlantısı
Ali Darbaz
Köksal Yılmaz yazdı:

Biz hep yaş veriyoruz, biraz daha yavaş ayıklıyor ama ayıklıyor, çotanak halinde kurutsak bi de patoz sonrası kuruma ister sanki. Hatta patozcu beni 2-3 kere uyardı yavaş ver diye, saati 400 tl olmuş(geçen yıl 300 tl idi) nasıl yavaş vereyim :)

 

Bizim traktör motoru 285 gram kw/h yakıt tüketimi var. 1100 devirde 30 beygirle döndürse saate 7.8 litre mazot tüketir. 

Saate 400 tl çok para, patoz alıp köy köy gezesim geldi. 

  • Beğen 1
  • Mutlu 1
Yorum bağlantısı
Köksal Yılmaz
 
Bizim traktör motoru 285 gram kw/h yakıt tüketimi var. 1100 devirde 30 beygirle döndürse saate 7.8 litre mazot tüketir. 
Saate 400 tl çok para, patoz alıp köy köy gezesim geldi. 
Samsunda berisi burada plaka olarak traktörlerde. Tekelleşmişler zaten kime gitsen aynı fiyat. Sadece traktör olarak düşünme kamyonetlerin arkasında da patozlar var. Buradaki piyasada dikkatimi çeken bişey de sanki koronada çalışamadık açığı kapatıyoruzcasına fiyatlar var.
Yorum bağlantısı
Tansu Kalafatoğlu
Köksal Yılmaz yazdı:

Biz hep yaş veriyoruz, biraz daha yavaş ayıklıyor ama ayıklıyor, çotanak halinde kurutsak bi de patoz sonrası kuruma ister sanki. Hatta patozcu beni 2-3 kere uyardı yavaş ver diye, saati 400 tl olmuş(geçen yıl 300 tl idi) nasıl yavaş vereyim :)

Patoscu yavaş ver der tabi. Olduğu yerde ne kadar saat çalışırsa o kadar kâr :) bizde hep kuru. Çok hızlı ayıklıyor. Ayıkladıktan sonra tane fındık yine bir hafta güneş altında kurutuluyor. O sırada tane çürükler içinden seçiliyor

Yorum bağlantısı
Köksal Yılmaz
Patoscu yavaş ver der tabi. Olduğu yerde ne kadar saat çalışırsa o kadar kâr [emoji4] bizde hep kuru. Çok hızlı ayıklıyor. Ayıkladıktan sonra tane fındık yine bir hafta güneş altında kurutuluyor. O sırada tane çürükler içinden seçiliyor
Bizde o kadar güneşi bulmak zor. İki haftalık iznin ilk haftası sürekli yağmurla geçti. Karamürseldeki köyde olsak kuruması iki gün sürmez,burda yağmur geldi branda çek, durdu aç... Fındığı çok olup kurutamayan arabaya yükleyip Şebinkarahisara götürüyor kurutmaya.
Yorum bağlantısı
Tansu Kalafatoğlu
Köksal Yılmaz yazdı:
Tansu Kalafatoğlu yazdı:
Patoscu yavaş ver der tabi. Olduğu yerde ne kadar saat çalışırsa o kadar kâr emoji4.png bizde hep kuru. Çok hızlı ayıklıyor. Ayıkladıktan sonra tane fındık yine bir hafta güneş altında kurutuluyor. O sırada tane çürükler içinden seçiliyor

Bizde o kadar güneşi bulmak zor. İki haftalık iznin ilk haftası sürekli yağmurla geçti. Karamürseldeki köyde olsak kuruması iki gün sürmez,burda yağmur geldi branda çek, durdu aç... Fındığı çok olup kurutamayan arabaya yükleyip Şebinkarahisara götürüyor kurutmaya.

Trabzon dediğimiz yer akdeniz değil ki :) fındık işi sadece toplamak olsa yine kolay. Esas iş ondan sonra. Öğleden önce güneş öğleden sonra yağmur. Aç kapa topla. Akşam çalınmasın diye ya başında beklersin ya çuvallarsın. Her gün çuvalla sabah dök. Çok yorucu. Çay daha kolay. Topla, akşam ver, bitti. 
 

bir de fındık dalları her sene temizlenir. Kalınlar kesilir. Gübresi, alt temizliği iki kere. Hele en son yere düşenleri toplamak için bir tur daha atar gençler. 

Yorum bağlantısı
Yurdaer Elay

Süt fındık dedikleri patosa girmeden önceki hali mi oluyor? Yoksa onu daha mı erken topluyorlar? 

Yorum bağlantısı
Tansu Kalafatoğlu
Yurdaer Elay yazdı:

Süt fındık dedikleri patosa girmeden önceki hali mi oluyor? Yoksa onu daha mı erken topluyorlar? 

Erken toplama yok. Yapraklar yeşilken fındığın içi beyaz oluyor. Güneşe serince kuruyor. İçinin bembeyaz olduğu hale süt deniyor. Onun daha erken hali zaten yenmiyor. Fındığın içinde küçük embriyo gibi oluyor, tadı tuzu yok. Ama yaş fındık çok lezzetli olur

  • Beğen 1
Yorum bağlantısı
Yurdaer Elay
Tansu Kalafatoğlu yazdı:

Erken toplama yok. Yapraklar yeşilken fındığın içi beyaz oluyor. Güneşe serince kuruyor. İçinin bembeyaz olduğu hale süt deniyor. Onun daha erken hali zaten yenmiyor. Fındığın içinde küçük embriyo gibi oluyor, tadı tuzu yok. Ama yaş fındık çok lezzetli olur

 

Kesinlikle çok lezzetli.. Eskiden sanayide çalışırken çok alırdım. Bi amca 3 tekerli arabasıyla dolana dolana satardı. O şekilde perakende satmak daha karlı olabilir aslında, paranın yarısını yeşil kabuğa veriyosun sonuçta :D 

  • Mutlu 1
Yorum bağlantısı
Tansu Kalafatoğlu
Yurdaer Elay yazdı:

 

Kesinlikle çok lezzetli.. Eskiden sanayide çalışırken çok alırdım. Bi amca 3 tekerli arabasıyla dolana dolana satardı. O şekilde perakende satmak daha karlı olabilir aslında, paranın yarısını yeşil kabuğa veriyosun sonuçta :D 

O sıra satmak kârlı. Ama fındık uzun süre o halde saklanmıyor maalesef. Yazın denize giderken fındıklığın içinden patikadan giderdik. Poşete doldurup denizde yerdik. 
 

Bizim oralarda çotanak’a cubuş derler :) 

  • Beğen 1
Yorum bağlantısı
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

    Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

×
×
  • Yeni Oluştur...