İçeriğe Yönlendir

Biz Çok mu Zenginiz ?

Metin Mankal

Recommended Posts

Ahmet Türedi

Benim eşimde öğretmen ve bu sorunları yakından takip edebiliyorum.Kitap konusu tamamen siyasi bir şeyler yapıyoruz görünmek için yapılan ve birilerine rant sağlayan bir kapı.Keşke öyle olmasaydı ama öyle malesef. Kaynak kitaplar kullanılmadan malesef eğitim yapılamıyor. Öğretmenlerin önerdiği kaynak kitapların içeriği nasıl olurda bir devletin eğitim bakanlığının bastırdığı kitaptan üstün olabilir aklım almıyor .Bu kısım ayrı bir konu zaten.

Eğer bu işi deposiztolu falan yapsalar o kitaplar geri dönerdi.Hemde en iyi şekilde.Ama eğitim sistemi oturmamış bir ülkeyiz her yıl müfredat değiştiği için o kitabı bir sene sonra zor kullanıyorsun.Ama bir kaç yıl müfredat sabit kalsa kitaplardanda belli bir ücret alıp, yıl sonu temiz teslim edene bu para geri ödense o kitapları tekrar tekrar kullanabiliriz.

Geri dönüşüm işi bizde sadece çöpten geri dönüş olarak algılanıyor halbuki hiç çöpe gitmedende geri dönebilir.Umarım bu konuda yetkililerde bizim kadar aklı selim düşünebilir.

Yorum bağlantısı
Ersev Kaya
Fatih Evcin yazdı:

ücretsiz dağıtılan kitapların basım yerlerini araştırsak sonuç pek uzakta değil gibi.

Kitap dağıtmanın da asıl amacı birilerini daha da zengin etmek değil mi zaten.

Kızım 3. sınıfta. 

Daha ilk hafta öğretmen kaynak kitap için 80 lira istedi.

Ve bu çocuklar, okulda dolapları olmadığından, kullanmadıkları o kitapları her gün sırtlarında götürüp getiriyorlar.

Yorum bağlantısı
Hüseyin Sönmez

Depozito en güzel yöndem. Bizim millete herşeyi yap çebinden parasını alma...

• Beğen 5
  • Teşekkür 1
Yorum bağlantısı
Köksal Yılmaz

Kitap dağıtılmasa daha iyi en azından devletin parası, kağıt israfı önlenmiş olur. Nasılsa verdiklerinden başka kitaplar işleniyor. Sistemin çarpıklığının başka bir boyutu. 

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Muhammet Ali Deli
Metin Mankal yazdı:

Bir haftadır çocuklara kitap dağıtıyoruz..Devlet kitapları ücretsiz yaptı.Çok ta iyi yaptı ama her işte olduğu gibi bunun da ..okunu çıkardı..Lisede 300 civarı öğrencimiz var..Bu 300 öğrenciye  iki binin üzerinde kitap verildi..İlkokul oratokul toplam Sekiz binin üzerinde  kitap dağıtıldı..Ve bu her sene tekrarlanıyor..Öğrencinin kitabı tekrar teslim etme gibi bir zorunluluğu yok.Geri dönüşüme atarsa ne ala..Dün atölyemdeki çöp kutusu ağzına kadar devlet kitabıyla doluydu..Çıkardım baktım ,inanın bazılarının hiç kapağı açılmamış..Eğitim zaten kaynak kitaplardan yürüyor.

Ha bu arada Almanya'da kitabı ücretsiz veriyor ama öğrencinin kitabı temiz bir şekilde teslim etmesi gerekiyor..Bir kitabın kullanım ömrü minimum 7 yıl..

IMG_20210922_161359.jpg

Devletin kitap dağıtması elbette güzel bir şey ama o kitapları kullanmıyor bile öğretmenlerin çoğu. Kullanılsa dahi devletin takip edip dediğiniz şekilde Almanya'daki gibi bir sistem geliştirmesi gerekir. Kitap bu ya bu kadar değersiz olmamalı. Milli servet bunlar..

Kitapları parayla alırken eskiden sene bitince ya alt sınıflarda durumu olmayanlara verirdik ya da okula verirdik öğretmenler dağıtırdı veya kırtasiyeye ucuza satardık. Annem genelde mahallede birilerine verirdi benim kardeşimin kitapları. Kimse kitabı çöpe atmazdı. Değerliydi çünkü.

Sonradan ücretsiz oldu çöpten kitap toplanmaya başlandı. Yazık çok yazık. 

Kağıdın bazı özelleştirmelerden sonra fiyat artışını düşünürsek ve şu an özellikle üniversite öğrencilerinin kitaplara harcamak zorunda olduğu fahiş rakamlara bakınca içim sızlıyor. 

Allah çocuk okutana yardım etsin. Hele üniversite okutmak aşırı zorlaştı şu dönemde..

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Önder Özcan

Benim de canımı en çok sıkan şey, devletin verdiği kitapların ders kitabı olarak kullanılmaması, dersin kaynak kitaptan işlenmesi, ödevin kaynak kitaptan verilmesi. Kaynak kitapta olup ders kitabında olmayan ne var acaba? Seneye onu da koysunlar ders kitabına, o kitaptan devam edelim?

Yorum bağlantısı
Doğan Arşiray
Ali Cihangiroğlu yazdı:

Kültür Kültür Kültür... ve Kul Hakkına dikkat.

İkiside yok bizde, düzelmez :   bugünlerede az sayıda aklı başında çalışan fedakar okuyan insanlar sayesinde geldik, bu kesimide yoketme derdindeler, bütün amaç bu, sonra zaten dükkanı kapat.

doğru düzgün bir ailede,  topluluğa dahil olma bilinciyle, ama bir birey olarak kendine güvenle yetişmiş, fikri hür , vicdanı hür kişi zaten hak yemez, eminin olabilirsiniz.

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Evren Erakçora

Akıllı tahtalar faydalı bence. Fiber alt yapı varsa harika. Tabletler faydasız. 

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Köksal Yılmaz
Önder Özcan yazdı:

Benim de canımı en çok sıkan şey, devletin verdiği kitapların ders kitabı olarak kullanılmaması, dersin kaynak kitaptan işlenmesi, ödevin kaynak kitaptan verilmesi. Kaynak kitapta olup ders kitabında olmayan ne var acaba? Seneye onu da koysunlar ders kitabına, o kitaptan devam edelim?

Keşke yapsalar da bir işe yarasa. Ben lisedeyken okuldaki konular başka össde çıkacak konular başka idi?!? İşin ucu hep siyasete çıkıyor maalesef

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Erkut Uysal

Çocukken çok şükür halimiz vaktimiz yerindeydi... Her sene 0 km kitaplarla okula başlar onları bir güzel kaplar tertemiz de kullanırdım... Sene sonu geldiği zaman hepsini toplar okula götürürdüm... 

Tüm okul hayatımda bu şekilde geçti, hiç bir kitabımı çöpe atmadım, benden sonra kuzenlerim, yeğenlerim kullandı hep kitaplarımı... 

Lise 1 de bir kez babama dedim ki '' Üst sınıftan biri kitaplarını satıyor ondan alıcam bu yıl kitaplarımı '' dedim... Çıkardı bana para verdi ''git kırtasiyeden ne eksiğin varsa al '' dedi... Kızdı resmen bana... :)

Sonra sonra anladım neden bana kızdığını ve neden her sene sonunda bana kitaplarımı toplattırıp okula götürdüğümü...

Babam zorla liseyi okumuş, üniversiteyi güçlükle bitirmiş, bazı şeylerin değerini biliyor, gizli yardımlaşmayı öğrenmiş adam... Belki karşımıza geçip anlatsa gençlik çocukluk kafasıyla anlamicaz, böyle böyle öğretti bize... 

Öğretmenlerimiz kaplanmamış kitap görmek istemezdi mesela, kızarlardı neden kitap kaplanmayınca... Şİmdi böyle bir şey yok bildiğim kadarıyla yani eşim öğretmen ama ben hiç denk gelmedim... 

Yanlış anlaşılmak istemem ama eş durumundan öğretmen camiasının içinde sayılırız artık öğretmenlerimizde duyarsız oldu işini layığı ile yapan, çabalayan didinen öğretmenlerimizi tenzih ederim. Belki sistemin bu şekilde olmasından dolayıda öğretmenlerimizde bu duyarsızlık olmuş olabilir sebebi çok... Ama okul tahtalarının üzerinde hala Atatürk'ün resimleri var arada kafayı kaldırıp duyarsızlaşan öğretmenlerimiz Atatürk'e baksa daha fazla dikkat ederler diye düşünüyorum...

Ekonomik şartlar bizleri bu hale getirdiğine inanıyorum toplum olarak bu yüzden çürüdüğümüzü düşünüyorum... Yeteceğinden fazlasını istiyoruz sürekli, kafamızı kaldırıp da etrafımıza bakmıyoruz ve işimiz bitince çöpe atıyoruz o fazlayı da... 

Böyle bir şey anlatılmaz ama şu yaşıma kadar beni en çok etkileyen olaylardan biridir anlatacağım olay ve benimde hayata bakış açımı bir o kadar değiştirmiştir... 

Uzaktan eğitime geçildiği dönemde eşimin dersine girdiği sınıftan bir öğrencisi aylar sonra babasının telefonundan başka bir öğretmenin dersine ilkkez katılıyor öğretmen çocuğa nerdesin sen neden hiç derslere katılmıyorsun diye azarlıyor... Sanki o öğretmen hiç yokluk görmemiş gibi bunu yapıyor birde... Durum benim hanıma kadar ulaşmış, banada anlattı olayı... O akşam evde boş duran tableti temizledim programlarını yükledim hazırladım ertesi gün öğrencinin babasını çağırdık teslim ettik... 50 küsür yaşında adam bana sarılıp hüngür hüngür ağladı... Bir babanın evin direğinin ağlaması kime koymaz... Bana öyle bir koydu ki her gece duam Allahım beni o adamın durumunu düşürme oldu...

Kafamızı kaldırıp bakmıyoruz artık kimseye, yeteceğinden fazlasını istiyoruz hep... Halbuki o fazlayı dağıtsak ihtiyaç sahiplerine Allah zaten daha fazlasını veriyor bize... Farkında değiliz...  

• Beğen 6
  • Teşekkür 1
Yorum bağlantısı
Ali Cihangiroğlu
Doğan Arşiray yazdı:

doğru düzgün bir ailede,  topluluğa dahil olma bilinciyle, ama bir birey olarak kendine güvenle yetişmiş, fikri hür , vicdanı hür kişi zaten hak yemez, eminin olabilirsiniz.

aynen öyledir, ne yazıkki sayıları az, yinede baktığımda bizim toplumda bir rahatsızlık başladı gibi sanki, sanki biraz biraz dank etmeye başladı ama daha çok yolumuz var.

• Teşekkür 1
Yorum bağlantısı
Köksal Yılmaz
(düzenlendi)
Erkut Uysal yazdı:

Öğretmenlerimiz kaplanmamış kitap görmek istemezdi mesela, kızarlardı neden kitap kaplanmayınca... Şİmdi böyle bir şey yok bildiğim kadarıyla yani eşim öğretmen ama ben hiç denk gelmedim... 

1. sınıfa giden kızımın kitaplarını kapladık(öğretmeni istedi), 6.sınıfa giden kızımın kitapları kapsız.

tarihinde Köksal Yılmaz tarafından düzenlendi
Yorum bağlantısı
Metin Akbal

Biliyorsunuz psikolojik danışmanım. Okulumda kağıt kullanımını en aza indirmek için 3 yıldır google form kullanıyorum ve bilgileri orada saklıyorum. İhtiyaç halinde çıktı alıyorum.

Kullanılmış kağıtların arkası boş olanları saklıyorum müsvette kullanmak için. Her iki tarafı yazılı kullanılmış kağıtları da geri dönüşüm için ayırıyorum. Yeterki devletimin bende hakkı kalmasın 80 milyonun vebali var devletim benden alacaklı çıkmaması için azamı çaba sarfediyorum. Bunu da takdir övgü toplamak için yazmıyorum gerçekten belki biri görür de bu yazı aklında fikir edinir o kişiler de sistem değişikliğine giderler.

Sınıflara bakıyorum çöpte defter kitap görüyorum. Kalemler yerlerde geziniyor. Uçlu kalemin arka kapağını kaybettiğim için bir hafta ağladığımı bilirim çocukken. Bilmiyorlar ki senin babandan benden kesilen vergilerle o kitaplar alınıyor.

Rize de çalışırken sınıfın birinde veli toplantısına katıldım konuşma yapıyorum. Velinin birisi neden kaynak alıyoruz para veriyoruz diye soru yöneltti. Bende dedim ki ' Devletin verdiği kaynaklar bazen yetersiz olabiliyor, hatta 2. sınıf Türkçe kitabinda yazılı bir hikaye de çocuklarda cinsel merak (yaş seviyesine uygun değildi) uyandıracak bir mevzu da vardı bu yüzden en iyisini öğretmenler bilir' dedim. Müdür 2 gün sonra beni çağırdı sen toplantıda ne konuştun? Dedim böyleyken böyle. Müdür birşey sormadı ondan sonra. Müdür yardımcısı en samimi arkadaşlarımdan biri idi ondan öğrendim şikayet gitmiş Metin hoca hükümeti eleştiriyor diye. Anasının babasının ilgilenmediği fakat anası babası olmadığım çocuklar için uğraşan ben böyle bir durumla karşı karşıya kaldım.

Binali YILDIRIM mecliste bir hikaye anlatmıştı. Vallahi güzel bir hikaye idi 'Ben bu hikayenin neresini düzelteyim'. Başlıyorum başlıyorum başa dönüyorum.

• Beğen 2
  • Mutlu 2
Yorum bağlantısı
Mehmet Ozyurek

Sektör taş mı yiyecek... hiç düşünmüyorsunuz.. 

Metin Akbal yazdı:

Vallahi güzel bir hikaye idi 'Ben bu hikayenin neresini düzelteyim'. Başlıyorum başlıyorum başa dönüyorum.

Yazamıyordu ama okuyabiliyor. Ülkemiz için yeterli idi 😛

• Beğen 1
  • Mutlu 3
Yorum bağlantısı
Cem Işık

Kızım özel okula gidiyor, okulda müfredat kitapları olduğu gibi yardımcı kitaplar da var isteyen alsın deniyor. 2 sene üst üste kontrol ettim, zarar vermesin, tükenmez kalemle işaret koymasın üstüne vs diye. Kendi öğrenciliğimde yaptığım gibi yaptım kısacası. sene bitip yeni dönem başlayınca alt sınıflara gittim alın bunlar tertemiz kitaplar,boşa gidip arayıp uğraşmayın  diyerek. 1 kişi bile istemedi. Müdürden laf işittim bir de üstüne, burası özel okul, herkesin almaya gücü var vs diye . Dedim herkesin gücü var da tertemiz kitap, bir işe yarasın.. Cevap yok.  Tüketmeye alışmışız. Çocuklarımıza da öğretiyoruz bunu malesef. 

Kızım bu sene defter istedi xxxxx marka olacakmış (kendi isteği, okul talebi değil) , o marka model defter bulamadım, aynı özellikte başka defter aldım. Eve götürünce burun kıvırdı , bunlar istediğim marka değil diyerek. Alt tarafı defter yahu. 

Ben az kullandığım defterlerimin sayfalarını silerek bir sonraki dönem kullandığımı bilirim. İmkanımız vardı şükür, ama kıymet bilirdik. 

Annem evde halen anabritanica- meydan larusse vs ansiklopedileri saklar. 7-8 takım ansiklopedi var evlerinde. Ne işe yarayacak süs gibi duruyorlar derim, "kitap atılmaz , birinin işine yarar elbet "der durur. 

Türkiye çok hızlı çağ atladı veya atladığını sanıyor..

• Beğen 5
  • Teşekkür 1
  • Üzgün 1
Yorum bağlantısı
Servet Aydın

Kitap ücretsiz de okulların şu kırtasiyeden al dediği 300 500 tl olan kitaplar?

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Emre Demir
Servet Aydın yazdı:

Anasınıfı seti aldırdılar abi yarım top a4 kağıdından yapılmış  250 tl 

Yorum bağlantısı
Köksal Yılmaz
Şurası 1500 tl, arz ederim

fd985d79e867b3423bbe50b5ef8a667c.jpg
  • Üzgün 1
Yorum bağlantısı
Metin Mankal

Geçenlerde bir yazı görmüştüm. "Eğitim sistemimizde iki şey eksik.. Eğitim ve sistem "....

• Beğen 3
  • Mutlu 4
Yorum bağlantısı
Ümit Türk
Metin Mankal yazdı:

Geçenlerde bir yazı görmüştüm. "Eğitim sistemimizde iki şey eksik.. Eğitim ve sistem "....

Hababam sınıfını bu yüzden çekmişlerdi sanırım.  öyle okumuştum. 

• Beğen 1
  • Mutlu 1
Yorum bağlantısı
Erkut Uysal
Köksal Yılmaz yazdı:

Şurası 1500 tl, arz ederim

Benim hanım ingilizce öğretmeni, mecburen kitap aldırıyor... Devletin kitabında 2 sayfa büyük puntolar ile yazılmış Justin Bieber ı ben çocuklar anlatmam diyor... Maliyetli bir şey ama yapacak bir şey de yok işte...

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
H.Cenk Bayrakçı

Bir kızım, bir de oğlum var. Ablamız ilkokulu devlet okulunda okudu. Ortaokula başlarken özel okullardan birkaçında bursluluk sınavına girdi ve %80 burs kazandı. kendisi de isteyince oraya gönderdim. Oğlumun da okul çağı gelince ablası ile beraber gitsin gelsin diye aynı okula yazdırdım, ilkokul kısmına. Kız bu sene liseye başladı. Başka okula gidiyor. Oğlan ise ilkokul 4. 

Bu sene oğlanın kitaplarına 4250 TL istediler. Geçen sene 2000 TL civarı idi bu rakam.  parayı ödüyorsunuz eve kutu şeklinde kargo ile gönderiyorlar. 4000 TL'lik inanın bir şey yok içinde. kitap ve ders materyali diye geçiyor ama bu paraya değecek bir şey değil. Sorduğumda da yabancı dil kitaplarının çok pahalı olduğunu söylüyorlar.  @Köksal Yılmaz'ın attığı kitaplar gibi. Bayağı bir tartıştım.  Fırsatçılık peşinde herkes.

Yorum bağlantısı
Emre Şimşek

Öğretmen çocuğu ve 4 kardeş olarak biz de hep kullanılmış kitaplarla büyüdük.

Üniversitedeki ilk senemde üst sınıflardan bir çocuk geldi. Bana bi tane kitap pazarladı ama çok çok önemli hep bu kitaptan takip ediyor hoca, seni sevdim bak hiç karalanmamış diyerek sattı ve sağlam bir para aldı. Daha sonra hoca o kitabı hiç kullanmadı 🤷

Eğer bütün kitapları hakkıyla alsaydık 2004 senesinde 500 (milyon) tl gibi bir meblağ çıkıyordu. 

Ben de mecburen fotokopi işine girdim.

Fotokopinin sayfası o zamanlar Beytepe’de şimdinin parasıyla 25 kuruş ise Sıhhiye’de 1 kuruştu. Sınıftaki hemen herkese kitap fotokopisi çektirdim sayfasını 10 kuruştan sattım. 
Kazıklandığım kirabın parasını çıkartıp bir anda artıya geçtim. Kalan parayla da arkadaşlara bedava halı saha maçı ısmarladım.. Öyle değişik, güzel bir anımdır😊

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

• Yeni Oluştur...