İçeriğe Yönlendir

İnternetten Alışverişte Her Şey Daha Ucuz Değil.


Harun Kocaçalışkan

Recommended Posts

Harun Kocaçalışkan

Arkadaşlar ben yıllardır internet üzerinden çevrimiçi alışveriş yaparım. Yurtiçi, yurtdışı her türlü sitesinden her şeyi aldım nerdeyse. Genel kanım internette her şeyin daha ucuz olduğu veya olması gerektiği idi.

 

Ancak son zamanlarda gördüğüm kadarıyla özellikle Türkiye'de internette satılan ürünler piyasadan daha yüksek bedellere satılmaya çalışılıyor.

Bunlara sebep sanırım pazar yerlerinin komisyon ücretleri + kargo masraflarının yükselmesi.

Fırsat diye paylaşılan ürünlere bakıyorsun zaten her yerde o fiyat hatta daha ucuz.

 

Türkiye'de şu an adını vermeyeyim bir site harici herhangi bir şey aldığım site sayısı çok az. Onun da sebebi malın arkasında durması ve ücretsiz kargo + ertesi gün teslimat seçeneği ve gerçek indirimli ürünler. (Anlayan anladı)

 

Geçen gün sprey boya lazım oldu internette baktım fiyatlar 35-40 tl. Nalburdan 30 tl'ye aldım.

Duvar boyası keza internette 110-120 tl, koçtaş'a gittim 99'a aldım.

Arabama parçacıdan orjinal yağ filtresi aldım 35 tl. İnternette 50-55 tl. 

Bulaşık makinesinin pervanesi bozuldu, internette yan sanayileri 40 tl, orjinalleri 100 tl. Beko yetkili servise gittim kendim aldım 60 tl. Hatta dedim servise bu orjinal mi emin misiniz diye sorguladım. 

 

He her şey tabiki esnafta ucuz değil çocuğun okul malzemelerinin hepsini internetten aldım nerdeyse yarı fiyatına geldi. 

 

Ama bazı ürünlerde araştırmadan hemen internetten almamak lazım. 

 

  • Beğen 8
Yorum bağlantısı
Ayhan Asil

Ben Şırnak'da yaşıyorum. Burda zaten her aradığınız malzemeyi bulamıyorsunuz. Bulsanız da fiyatı çok pahalı oluyor. Öyle olunca ben de hemen hemen herşeyi internetten sipariş ediyorum. 

  • Beğen 3
Yorum bağlantısı
Ahmet Türedi

İnternetten alış veriş eskiden çok ucuzdu.Çünkü herkes internetten alış veriş yapmıyor ve tüm satıcılar internetten hizmet vermiyordu.Stoklarda bir sürü ürün vardı.

Ne bileyim memleketin herhangi bir küçük ilçesinde bulunan ürün belki 2 3 yıldır depoda satılmayı beklerken internet sayesinde tüm Türkiye'ye görünür hale geldi.Stokları tüketmeye çalışan esnaf uygun fiyatla bir sürü ürün sattıyordu.Bu bir süre böyle devam ettikten sonra stoklar eridi ve günümüze kadar geldi.Şuanda internetten satış yapılacak ürünlere ekstra kargo parası ilave oldu,ayrıca internet satışlarında koşulsuz iade yüzünden baya bir ürün ücretsiz iade ediliyor.Hatta ayağına olmazsa diye 2 numara birden sipariş edip olmayanı geri gönderenleri biliyorum.Bunlarda firmalara baya yük olmaya başladı. Hal böyle olunca internetin artısı olarak sadece dükkan dükkan gezme derdi olmadan ve Türkiyenin herhangi bir şehirinden istediğiniz ürünü almanın rahatlığı hariç pek bir cazibesi kalmadı.

Hafta sonu belli bir markanın kışlık botlarını internette bulamadığımız fiyatlardan aldık fark en az 400 TL idi iki botta.Yani gezmeye vaktiniz varsa artık gezerek fiyat değerlendirmesi yapma zamanı geldi.

  • Beğen 1
Yorum bağlantısı
Ali Gök

bana kalırsa konu ondan değil. esnafın elinde stok varken yüzlerce ürün arasından hangisinin fiyatı arttığını bazen kaçırıyor olabilir.

öyle bir enflasyon varki hergün rakam artıyor belli bir süre sonra tekrar normale döner 80 ler vs gibi olduğunu herkes kabullenince 

  • Beğen 2
Yorum bağlantısı
Erhan Doruk

İnternetten alışveriş yapmak kolaylık ancak esnafın da işi oldukça zorlaştı, dükkan kirası, ev geçimi derken internetten satışla baş etmesi çok zor. Satıcı dükkan yerine bir depo kirayalıp, biraz reklam verip bu işe başlayabiliyor.

 

İnternetten alışveri ucuz algısı birçok insana yerleşmiş durumda. N11, GG , hepsiburada sitesine bakarsanız aynı üründe birçok farklı fiyat olduğunu görürsünüz. Fiyatı yüksek olanlar sponsorlu olarak üste çıkarılıyor ve araştırma yapmayan biri ilk sıradakini alıp geçiyor.

 

Burada en çok dikkat edilecek satıcının profili, bazen iade olmuş veya arızalı ürünleri satmaya çalışıyorlar , ben satıcı yorumlarını detaylı incelemeden alışveriş yapmıyorum.

Geçen HB dan iki farklı satıcıdan farklı marka ama aynı elektronik yedek parça ürünleri aldım. İlanda farklı markalar yazmasına rağmen kargodan ikisinden de aynı ürün geldi, 5 lira ucuz olanın biri arızalı çıktı iade ettim.

 

Ancak şu var, artık iade süreci çok daha kolay, kargo gelip evden teslim alıyor. çok büyük kolaylık.

  • Beğen 1
Yorum bağlantısı
Ahmet Çalışkan

Başımıza gelen bir olayı anlatayım: Hanım bi tencere setini beğenmişti yollu alışveriş sitesinde. 500 TL'nin üstünü çizip 350 TL diye fiyat yazmışlar. Dedim 2 gün sonra indirim haftası başlıyor, 2 gün sonra alalım. 2 gün sonra siteye girip baktığımızda 800 TL'nin üstünü çizip 550 TL yazmışlardı ve stoklar tükenmişti. Ama adı indirimdi.

  • Mutlu 3
Yorum bağlantısı
Selim Kaya

İnternet alışverişlerinde her şey daha ucuz değil ama ucuz olan gerçekten ucuz.

Belki stok eritiyor, belki de perakende masrafları olmadan doğrudan depodan gönderiyor.

Her nasıl olursa olsun, iyi bir araştırma gerekiyor tabi.

 

Örneğin;

 

Aracımın orijinal kalorifer peteğini bulunduğum yerden aldığım fiyata kıyasla %20 daha ucuza kolayca bulabiliyorum alışveriş sitelerinde. Ama hassas bir parça olduğunu kabul ederek bu farkı da ödemeyi kabul edebiliyorum perakende satıcıya. Bir sorunda iade şansın çok daha yüksek çünkü.

 

Lastik grubunu hep internet alışverişi ile alıyorum mesela. Sökme takma ücretini de üstüne koysam buradaki fiyatlardan aşağıda kalıyor.

 

Ev ihtiyaçlarında raf ömrü uzun olan temizlik malzemesi gibi gruplarda market fiyatlarının oldukça altında ürün bulabiliyorum.

 

Tüm bunlara bankaların kredi kartı kampanyaları ile varsa alışveriş sitelerinin indirim kuponlarını da ekleyince bir harika oluyor.

 

LPG ihtiyacımı bile 2 ay kadar önce ciddi bir indirim ile alışveriş sitesinden aldım.

 

Yorum bağlantısı
Hamit inan

Şu ana kadar 150.000 tl internet alışverişim olmuştur. Son bir iki aydır aynı durumu bende fark ettim ama pek bir mana veremedim.

Yorum bağlantısı
Tansu Kalafatoğlu

Eskiden internet daha ucuzdu. Şimdi karma bir durum var. 
 

mesela market kırtasiye gibi şeyler internette genelde pahalı. Daha büyük ürünler internette ucuz. 
 

ürün almadan önce artık piyasaya da bakıp değerlendirme yapmak lazım. Bu da oldukça yorucu. Dedem söylerdi. Aldanmamak elde değil, az aldanmaya bakacağız. 

Yorum bağlantısı
Ali Cihangiroğlu

birde sıkıntılar var, adınıda yazıyorum, Hepsiburada, buradan aldığım satıcısı HB olmayan bir ürün bana gelmediği halde hepsi jet midir nedir bu kurye sistemi sanırım, tarafıma teslim edilmiş gözüküyor, halbuki yok, talep açtım bakalım ne yapacaklar.... hemde az pahalıydı üstelik, bundan sonra satıcısı hb değilse asla almayacağım, parayı havuzda tutan yerleri tercih edeceğim :angry:

Yorum bağlantısı
Behlül Baş

İnternetteki fiyatlar cidden son zamanlarda garip.

 

Fakat araba parçaları için halen internet daha ucuz gibi.

 

Adam parçacıda 900 fiyat çekti motor kulağı için. Nette 500 civarı

Yorum bağlantısı
Ercüment Yıldırım

Gerçekten durum iyice o tarafa doğru gidiyor. nerdeyse çoğu eticaret sitesinin ilk yıllarında bile bir şeyler almış biri olarak fiyat araştırması yaparken bir kaç dükkana da sormadan geçmiyorum artık. hatta elimde telefonla dükkana girip fiyat sorup internette daha ucuz diyip fiyat kırdıran biriyim.

Bir kaç sene önce internet satışı yapanlara vergilendirme sistemi değişmişti. o zaman fiyatlar yükselmişti ama bildiğim için çok umursamamıştım.

Son 2 yılda hatta pandeminin başlanmasıyla diyeyim insanların dışarı çıkıp temas ederek birşeyleri almaktan vazgeçtiğini gören satıcılar bunu fırsat bilip fiyatlarında oynama yaptılar. Bunu gözümüze soka soka yaptılar hatta. Takip ettiğim bir kaç ürünün fiyatının günden güne %10-15 artıp sonunda 2 3 katı fiyatına çıktığını çok gördüm.

Enflasyondu dövizdi diyenler var ama dükkan fiyatları o kadar oynamazken web fiyatları oynuyorsa işin içinde kar fazlalığı olduğu anlaşılıyor aslında.

Artık internet sitelerinden kupon olmadığı sürece doğrudan birşey almamaya başladım. Size de aynısını tavsiye ederim. Hatta sonu yollu olan siteden ban yedim. telefon numaramı gördükleri anda satışı iptal ediyorlar.

Yorum bağlantısı
Erkut Uysal

Bilinen bir marka kutu meyve suyu, zincir marketin birinde 2,60 TL den indirime girmiş 2,35 TL olmuş, aynı meyve suyu bizim mahalle bakkalında 2,10 TL :) 

Durum sadece internette değil her yerde aynı yani... 

İnsanlar zaten zor şartlar altında para kazanıyor, son kullanıcıya yüklenen yüklenene... 

Ama Ülkemizde belirli bir kitle var paranın değerini bilmeyen, para kazanmanın ne olduğunu bilmeyen cahil bir kitle işte bunlara ne istersen kitle, umurunda değil onların...  

  • Beğen 1
Yorum bağlantısı
Çağlar Bayur

internetten parçayı satan da, dükkandan satanda aynı insanlar aynı firmalar, yani farklı bir iş bölümü yok, belki de sanal zeka üretici endeksine programlanmıştır. aynı dükkanın raftan ve internetten satış fiyatı bulunabilirse iş anlaşılır

  • Beğen 1
Yorum bağlantısı
Ersev Kaya

Normalde alışverişi İstanbul yolu üzerindeki gros marketten yaparım. 

Ev gölbaşında market gimatta olunca internetten bakayım dedim. İnternetin altını üstüne getirip en ucuzu diye iki adet 5 kiloluk yumuşatıcı aldım. Çifti 52 lira.

Sonra grosa gittim ki tanesi 16 lira.

Yani internet her zaman ucuz değil.

 

  • Şaşkın 1
Yorum bağlantısı
Erol Güven

Bir çok ürünler alıyoruz fakat iyi araştırma ve karşılaştırma yaparak bazen daha uyguna gelebiliyor. Mesela geçenlerde orijinal yedek parça siparişi verdiğimde dışarıdaki parçacı 700 fiyat verdi ama o parçaları orj olarak daha uyguna aldım.

Yorum bağlantısı
Köksal Yılmaz

Geçenlerde fb reklamlarında mediamarkt ta bir sakal makinesi 70 tl idi, bugün yarın alırım diyordum 148 tl ye çıkmış. Hatta reklamın yorum kısmına yazdım, silmişler. Son dönemde(1-2 yıldır) benim dikkatimi çeken eğer bir ürünün fiyatı kesenize uygun geldiyse anında alın. Hesap kesimini beklediğim birkaç ürünü zamlı aldım.

  • Beğen 2
Yorum bağlantısı
Çağlar Bayur
(düzenlendi)
Köksal Yılmaz yazdı:

sakal makinesi 70 tl idi,

kalemtraş bile 50 tl yahu, nasıl makine o

Köksal Yılmaz yazdı:

Hesap kesimini beklediğim birkaç ürünü zamlı aldım.

en gıcığı o , sinsi kunduzlar sanki banka kayıtlarımıza girip bilerek yapıyorlar.... 2 günle zam yiyor meret

tarihinde Çağlar Bayur tarafından düzenlendi
Yorum bağlantısı
Mahmut Yıldız

Bu durum son 2 yılda çok arttı ama ben hep dükkan-internet kıyası yaparak alıyordum. Hele pahalı ürünlerde kesinlikle mağaza-internet kıyası yapmadan almam. 

 

İnternet önceden ucuzdu ve sadece bunun için alıyorduk. Şimdi pandemi nedeniyle dükkan dükkan gezmek istemediğim için alıyorum. Ne bileyim, acil ihtiyaç değil, atıyorum sepete, indirim denk gelirse alıyorum. Mesela kaç yıldır kırtasiyeden kalem almıyorum. Çünkü hem istediğim kalem yok hem de x lira üzerine kargo bedava diyor, kalem ekliyorum, kargo bedava oluyor. Ya da ne bileyim 10 liralık ürün acil değilse niye kalabalığa gireyi diyorum, başka bir siparişe ekleyim alıyorum. 100 liralık ürün 10 lira pahalı olsa bile yakıta vereceğim para ile kıyas yapıyorum. 

 

Bütün bunların yanında insanlara laf anlatmaktan sıkıldım. Şimdi lastik almayı düşünüyorum. Lastikçiye gittim, şu model var mı diyorum, "yok abi ama niye onu alıyon ki, şunu al daha iyi" deyip başlıyor goy goya.  Ben bu adama bana lastik tavsiye et desem anlarım ama illa şunu al diye diretiyor. Yok daha az yakarmış, hep bunu satmışmış. Elindeki lastiği satmaya çalışıyor anlarım da istemiyorum be adam diyesi geliyor insanın. Bak gitmeden bile aynı stresi yaşadım. 

 

Lafın özü bizim burada en az iki dükkana girmeden mal alınmaz. Şimdi dükkanın biri internet oldu. 

  • Beğen 2
Yorum bağlantısı
Köksal Yılmaz
Çağlar Bayur yazdı:

kalemtraş bile 50 tl yahu, nasıl makine o

en gıcığı o , sinsi kunduzlar sanki banka kayıtlarımıza girip bilerek yapıyorlar.... 2 günle zam yiyor meret

 

İlgili ürün bu abi

 

https://www.mediamarkt.com.tr/tr/product/_wahl-05606-308-mustache-beard-pilli-sakal-kesme-ve-bıyık-düzeltme-makinesi-gri-1212516.html

  • Beğen 1
Yorum bağlantısı
Ersen Tapan

Online alıveriş sitesi yönetici arkadaşım vardı. Her günün ayrı ayrı tl hedefleri oluyor. O hedefi tutturmak için yetkiler var. Hedefin gerisinde kalındığında o yetkiler sonuna kadar kullanılıyor derdi.

  • Beğen 2
Yorum bağlantısı
Mahmut Yıldız
Ali Cihangiroğlu yazdı:

birde sıkıntılar var, adınıda yazıyorum, Hepsiburada, buradan aldığım satıcısı HB olmayan bir ürün bana gelmediği halde hepsi jet midir nedir bu kurye sistemi sanırım, tarafıma teslim edilmiş gözüküyor, halbuki yok, talep açtım bakalım ne yapacaklar.... hemde az pahalıydı üstelik, bundan sonra satıcısı hb değilse asla almayacağım, parayı havuzda tutan yerleri tercih edeceğim :angry:

Whatsapp'tan bildir, satıcı ile değil hb ile temasa geç. Ben geçen sene pandeminin başında kargoların cortladığı dönemde Sürat kargo şubesi yüzünden teslim alamadığım ürünün parasını iade ettiler. Şubede her gün kavga çıkıyordu, whatsapp'tan kargom gelmedi hala dedim. Tekrar gönderim mi para iadesi mi diye sordular. Para iadesi dedim, iade ettiler. 

Çağlar Bayur yazdı:

kalemtraş bile 50 tl yahu, nasıl makine o

en gıcığı o , sinsi kunduzlar sanki banka kayıtlarımıza girip bilerek yapıyorlar.... 2 günle zam yiyor meret

Uçak biletlerinde olduğu gibi bakılan, sepete atılan ürünleri görüyorlar. Buna göre de fiyat ayarı çekiyorlar. Arkadaş filtre alacak, sepete atmış ürünleri. Bir kaç saat sonra firma aramış, sepete attınız ama almadınız, sorun var mı diye. Böylece talep gören ürünlerin fiyatlarını yukarı çekiyorlar. 

  • Beğen 1
Yorum bağlantısı
Köksal Yılmaz
Mahmut Yıldız yazdı:

Bu durum son 2 yılda çok arttı ama ben hep dükkan-internet kıyası yaparak alıyordum. Hele pahalı ürünlerde kesinlikle mağaza-internet kıyası yapmadan almam. 

 

İnternet önceden ucuzdu ve sadece bunun için alıyorduk. Şimdi pandemi nedeniyle dükkan dükkan gezmek istemediğim için alıyorum. Ne bileyim, acil ihtiyaç değil, atıyorum sepete, indirim denk gelirse alıyorum. Mesela kaç yıldır kırtasiyeden kalem almıyorum. Çünkü hem istediğim kalem yok hem de x lira üzerine kargo bedava diyor, kalem ekliyorum, kargo bedava oluyor. Ya da ne bileyim 10 liralık ürün acil değilse niye kalabalığa gireyi diyorum, başka bir siparişe ekleyim alıyorum. 100 liralık ürün 10 lira pahalı olsa bile yakıta vereceğim para ile kıyas yapıyorum. 

 

Bütün bunların yanında insanlara laf anlatmaktan sıkıldım. Şimdi lastik almayı düşünüyorum. Lastikçiye gittim, şu model var mı diyorum, "yok abi ama niye onu alıyon ki, şunu al daha iyi" deyip başlıyor goy goya.  Ben bu adama bana lastik tavsiye et desem anlarım ama illa şunu al diye diretiyor. Yok daha az yakarmış, hep bunu satmışmış. Elindeki lastiği satmaya çalışıyor anlarım da istemiyorum be adam diyesi geliyor insanın. Bak gitmeden bile aynı stresi yaşadım. 

 

Lafın özü bizim burada en az iki dükkana girmeden mal alınmaz. Şimdi dükkanın biri internet oldu. 

 

Bu kısmı ben de sevmiyorum abi, hatta c.tesi Kartalda kitap fuarına gittik ailecek, bi standın başına geliyorsun sanki Kars kaşarı alacakmışım gibi satıcının baskısı onu mu vereyim bunu mu vereyim, kitap da bile durum böyleyken diğer sektörlerde çok normal diyorum artık.

  • Beğen 1
  • Mutlu 1
Yorum bağlantısı
Nihat Palolu

Kargo maliyetinden dolayı ucuz ürünler pahalı olabiliyor. İnternette 40 liralık ürünü yedek parçacıda 35 liraya, 25 liralık ürünü 10 liraya aldım.

Yorum bağlantısı
Selim Kaya
Mahmut Yıldız yazdı:

Uçak biletlerinde olduğu gibi bakılan, sepete atılan ürünleri görüyorlar. Buna göre de fiyat ayarı çekiyorlar. Arkadaş filtre alacak, sepete atmış ürünleri. Bir kaç saat sonra firma aramış, sepete attınız ama almadınız, sorun var mı diye. Böylece talep gören ürünlerin fiyatlarını yukarı çekiyorlar. 

 

Bir süredir ben de bunun farkındayım.

Çare, ilgili ürünü tarayıcımın favorilerine eklemekte buldum.

  • Beğen 1
Yorum bağlantısı
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

    Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

×
×
  • Yeni Oluştur...