İçeriğe Yönlendir

17 Jant 45 Yanaktan 60 Yanağa Geçince Konfor Artar mı?

Sedat Demircan

Recommended Posts

Sedat Demircan

Arkadaşlar selam aleyküm, egea 1.6 dizel aracımı Yeni aldım üzerinde 225 45 17 jant var, çukur kasis vb acayip hissettiriyor ilk kez 17 jant ve 45 yanak kullanıyorum muhtemelen bu ölçüde hepsi öyle,ama ben 225 60 17 ebat alıp takmayı düşünüyorum bu janta sizce konfor epey artmaz mı ? Bu şekilde geçiş yapıp değerlendirme yapabilecek varmı acaba

Yorum bağlantısı
Fatih Evcin

17 janta 60 yanak lastik pek sanmıyorum.

jant ebatını da 16 ya düşürmeniz gerekecektir.

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Ahmet Türedi
(düzenlendi)

60 değilde 50 yanak denenebilir.Mondeo aracımda kullanmıştım fena değildi yada 55 ama 60 dediğinizde Suv lastiği gibi olur araba tipsiz görünür.

birde sizin yaylar basılmış lastik çamurluklara sürtebilir. 

tarihinde Ahmet Türedi tarafından düzenlendi
Yorum bağlantısı
Burak Kuşçu

245/65/17 Grand cherokee lastik ebatı bahsettiğiniz ebat neredeyse bir suv lastik ölçülerine denk geliyor. Bence fabrikasyon jant ve lastik ebadına dönmenizi öneririm. Birde aracınızda preslenmiş yay vardı diye hatırlıyorum. Konforu epey bozacaktır. 

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Metin Akbal

O jant lastikle değilde biraz arabayla alakalı bir durum aslında :)

215 50 17 den 225 45 17 ye geçmiştim çok bir fark olmadı mesela. 225 45 17 den 60 yanağa geçerseniz araç tepkileri saçmalayacaktır bu seferde. Ayrıca sürtme vs olabilir.

• Beğen 2
Yorum bağlantısı
Kerem Kurluva
Sedat Demircan yazdı:

Arkadaşlar selam aleyküm, egea 1.6 dizel aracımı Yeni aldım üzerinde 225 45 17 jant var, çukur kasis vb acayip hissettiriyor ilk kez 17 jant ve 45 yanak kullanıyorum muhtemelen bu ölçüde hepsi öyle,ama ben 225 60 17 ebat alıp takmayı düşünüyorum bu janta sizce konfor epey artmaz mı ? Bu şekilde geçiş yapıp değerlendirme yapabilecek varmı acaba

Belirttiğiniz, 225 45 17 ölçü, aracınızla uyumlu, ancak standart ölçüsü değil.

Aşağıdaki tabloda, 205 55 16 ve 195 65 15 ölçüler, aracın standart ölçüleri olarak veriliyor.

Bunlara göre değişim yapmak, (tüketim, hız/mesafe ölçümü, sürüş dinamikleri, vb. açılarından) daha uygun olur.

https://www.wheel-size.com/size/fiat/tipo/2021/#trim-16-multijet-eudm-127

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Oğulcan Akıncıoğlu

205 55 16 ya geçmeniz gerekiyor, mevcut jantlarla olmaz olsa bile bütün dinamikler bozulur.

Yorum bağlantısı
Sedat Demircan
Ahmet Türedi yazdı:

60 değilde 50 yanak denenebilir.Mondeo aracımda kullanmıştım fena değildi yada 55 ama 60 dediğinizde Suv lastiği gibi olur araba tipsiz görünür.

birde sizin yaylar basılmış lastik çamurluklara sürtebilir. 

teşekkürler haklısınız

Metin Akbal yazdı:

O jant lastikle değilde biraz arabayla alakalı bir durum aslında :)

215 50 17 den 225 45 17 ye geçmiştim çok bir fark olmadı mesela. 225 45 17 den 60 yanağa geçerseniz araç tepkileri saçmalayacaktır bu seferde. Ayrıca sürtme vs olabilir.

bence tüm sorun yayların 3 santim basık olması ,araç bence bu denli sert olamaz:)

Burak Kuşçu yazdı:

245/65/17 Grand cherokee lastik ebatı bahsettiğiniz ebat neredeyse bir suv lastik ölçülerine denk geliyor. Bence fabrikasyon jant ve lastik ebadına dönmenizi öneririm. Birde aracınızda preslenmiş yay vardı diye hatırlıyorum. Konforu epey bozacaktır. 

işte evet abi asıl sıkıntıyı yaratan o preslenmiş yaymış yani çoğu hemfikir yayın sertliği sağladığı konusunda...ben de sadece 45 yanak olduğu için sanıp konuyu öyle açmıştım ama anladımki yaydanmış

teşekkürler haklısınız bende araştırma yapınca anladım ki yaylar basık olduğu ve 17 jant olduğu için yanağı 55 bile yapsak sürter ve yine bile sert kalır süspansiyon.YAY eski haline gelmedikçe konfor artmaz dedier sanırım yaza doğru yayları eski haline çeviririm şuan idare ediyorum yol tutuş artmış gibi ama konfor öncelikli benim için.michel sport 17 jant 45 yanak lastik siparişi verdim yumuşak olduğu için ama sanırım  o da çözüm olmayacak hepinize teşekkür ederim

Yorum bağlantısı
Metin Akbal
Sedat Demircan yazdı:

bence tüm sorun yayların 3 santim basık olması ,araç bence bu denli sert olamaz:)

Meslektaşım sen dememişsin ki arabayla oynandığını :) 

Yorum bağlantısı
Sedat Demircan
Metin Akbal yazdı:

Meslektaşım sen dememişsin ki arabayla oynandığını :) 

Hocam inan ben yayasoğuk presin buna sebep olabileceğini bilmediğim için önemsemeyip yazmamıştım.Az kurcalayınca öğrendim asıl sebebin bu olduğunu:) nasipse yaza düşünüyorum yayları orjinal hale getirmeyi düşünüyorum.bu haliyle yol tutuş artmış hocam ama aşırı sert geldi

Yorum bağlantısı
Sedat Demircan

ARKADAŞLAR 3 gündür 205 55 16 janta geçtim kışlıkları takınca araç eskiye göre en az %50 daha yumuşak geçiyorum tümsek ve çukurlardan çok bariz bi yumuşama oldu ama yinede hafiften sert geliyo yaylar presli olduğu için o da aşırı bi serrtlik değil.Sıkıntı hem pres hem 225 45 17 jantla birleşince oluşuyo bende jantların şeklini çok sevdiğim için nasipse yayları işin ehlini bulursam eski haline döndürecem bulamazsam orj yaylarını alıp takıcam büyük ihtimalle.Aslında 16 jantla devam edecek olsam yaylara dokunmazdım ama 17 jantla aşırı sert kaçıyo o jantların araca kattığı güzellik gerçekten yadsınamaz:)

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Hacı Şenyurt
ARKADAŞLAR 3 gündür 205 55 16 janta geçtim kışlıkları takınca araç eskiye göre en az %50 daha yumuşak geçiyorum tümsek ve çukurlardan çok bariz bi yumuşama oldu ama yinede hafiften sert geliyo yaylar presli olduğu için o da aşırı bi serrtlik değil.Sıkıntı hem pres hem 225 45 17 jantla birleşince oluşuyo bende jantların şeklini çok sevdiğim için nasipse yayları işin ehlini bulursam eski haline döndürecem bulamazsam orj yaylarını alıp takıcam büyük ihtimalle.Aslında 16 jantla devam edecek olsam yaylara dokunmazdım ama 17 jantla aşırı sert kaçıyo o jantların araca kattığı güzellik gerçekten yadsınamaz:)
Orjinal yay alın taktırın. Diğer türlü iki Isıl işlem görmüş metala 3.cu yapilacak. Olası bir anı direksiyon hareketinde veya hatalı yüksek hızlı bozuk zemin geçişinde kendizi yol dışında bulabilirsiniz. Bu kadar riske ben olsam girmezdim.
Yorum bağlantısı
Sedat Demircan
Hacı Şenyurt yazdı:
Sedat Demircan yazdı:

Orjinal yay alın taktırın. Diğer türlü iki Isıl işlem görmüş metala 3.cu yapilacak. Olası bir anı direksiyon hareketinde veya hatalı yüksek hızlı bozuk zemin geçişinde kendizi yol dışında bulabilirsiniz. Bu kadar riske ben olsam girmezdim.

hocam ısıl işlem kesinlikle görmediği söyleniyor yani "soğuk"pres olduğu söyleniyor ben de araştırıyorum hala,can tehlikesi olan şeyi çat diye yaptırmam zaten olmadı orjinal yay takarım duruma göre

Yorum bağlantısı
Çağlar Bayur

soğuk pres denen şu: , atıyorum 20 mm. basılacak ise 40 cm preslenyior bekliyor , yay geri geliyor onu yine basıyor falan, şimdi geri açmak için yayın ilk ve son kıvrımından çekerek yükseltecek, ortası aynı kalacak , toplam 20mm yükseltmek için baş ve sonlardan 10ar mm değil de  20 şer mm yükseltmek zorunda kalacak, zira ortası şu anki yerini korumaya çalışacak. çelik bu; bu şekilde davranacak işliçilik ile ilgisiz, kısaca, yeni yay alın takın.

ısı görmemiş olması tek başına tüm sonraki risklerin yok olacağını göstermez.

• Beğen 2
Yorum bağlantısı
Tamer Topaç
Çağlar Bayur yazdı:

soğuk pres denen şu: , atıyorum 20 mm. basılacak ise 40 cm preslenyior bekliyor , yay geri geliyor onu yine basıyor falan, şimdi geri açmak için yayın ilk ve son kıvrımından çekerek yükseltecek, ortası aynı kalacak , toplam 20mm yükseltmek için baş ve sonlardan 10ar mm değil de  20 şer mm yükseltmek zorunda kalacak, zira ortası şu anki yerini korumaya çalışacak. çelik bu; bu şekilde davranacak işliçilik ile ilgisiz, kısaca, yeni yay alın takın.

Ölçü nasıl tutar ki? Tutmaz. Oldum olası karşıyım bu işlemlere... 

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Sedat Demircan
Çağlar Bayur yazdı:

eyvallah çağlar abi esasen pres nasıl yapılıyo bilmiyorum ama yapan yerle bi görüşüp olomadım dediğin gibi içim rahat etmezse orjinal alıp takarım

Yorum bağlantısı
Hüseyin Sönmez

Yaylar preslenip kısaltıldıktan sonra açılarak kesinlikle eski haline dönmez. Olur diyen varsa da vatan hayinidir, ya sevsin ya terk etsin.

• Beğen 1
  • Mutlu 1
Yorum bağlantısı
Sedat Demircan

abi valla anlayamadım ben de ilk kez araştırıyorum bu durumu ama adamlar günde 3 araç presliyo ve aynı eski haline döneceğine garanti veriyor

Yorum bağlantısı
Çağlar Bayur
Sedat Demircan yazdı:

abi valla anlayamadım ben de ilk kez araştırıyorum bu durumu ama adamlar günde 3 araç presliyo ve aynı eski haline döneceğine garanti veriyor

eski hali kelimesi izafidir,cetvel ile ölçüp eski haline geldi demek başka, teknik olarak eski haline geldi demek başka.

basınca da kesinlikle sekme yapmaz , konfor bozulmaz da derler, mesela canlı şahit olarak yaşıyorsunuz bu durumu, basınca da ortası set olan helezon yine baş ve sondan sıklaşır, lastiğin basket topu gibi sekmesi bu yüzden olur.

• Beğen 2
  • Teşekkür 1
Yorum bağlantısı
Sani Gerşon
Sedat Demircan yazdı:

Buna garanti veren yere hiç yaklaşılmaz...

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

• Yeni Oluştur...