İçeriğe Yönlendir

Dünyadan Haberler

Çağlar Bayur

Recommended Posts

Sinan Akgöl
Çağrı Alaf yazdı:

Amerika'lı diyorsa bir bilmediği vardır. Trump görüştük ateşkesi değerlendiriyoruz saldırılar iptal diyor İran bizim öyle bir şeyden haberimiz yok ama keyfiniz bilir diyor. Başkası için keyfi savaşa girersen böyle bocalarsın işte. 

Boşver kmlerce uzaktasin sen Sprinter ustanin keyfini cikar 😁😁

Yorum bağlantısı
Ali Darbaz
Sinan Akgöl yazdı:

Arkada da Bt-Kimosabe çalışcak tadından yenmez. 

Yorum bağlantısı
Sinan Akgöl
Ali Darbaz yazdı:

Arkada da Bt-Kimosabe çalışcak tadından yenmez. 

Hachi roku degil ya düz Sprinter om651 

Yorum bağlantısı
Ali Darbaz
(düzenlendi)
Sinan Akgöl yazdı:

Hachi roku degil ya düz Sprinter om651 

Bunda 17 yıl evvel İnitial D alt yazılarını hazırlayan AnimeManga Tr alt yazı grubunun teknik danışmanı idim. Altyazıda Yokuş aşaği yerine "Downhill" Dağ patikası yerine "Touge" gibi bir sürü düzeltmeyi ben yaptım. Seksen Altı yerine "hachiroku" yazmasıda benim ürünümdü. :D

tarihinde Ali Darbaz tarafından düzenlendi
  • Beğen 2
Yorum bağlantısı
Sinan Akgöl
Ali Darbaz yazdı:

Bunda 17 yıl evvel İnitial D alt yazılarını hazırlayan AnimeManga Tr alt yazı grubunun teknik danışmanı idim. Altyazıda Yokuş aşaği yerine "Downhill" Dağ patikası yerine "Touge" gibi bir sürü düzeltmeyi ben yaptım. Seksen Altı yerine "hachiroku" yazmasıda benim ürünümdü. :D

Ae86ya da hachiroku demeyende ne bilim zaten bilemedim. ITB kelebek olacak ama. Panda style. 😁

Yorum bağlantısı
Ali Darbaz
(düzenlendi)
Sinan Akgöl yazdı:

Ae86ya da hachiroku demeyende ne bilim zaten bilemedim. ITB kelebek olacak ama. Panda style. 😁

Çevirmen Doğal emükleme diye çevirmişti, otomobil jargonundan hiç alakaları yoktu. 2009 da naturally aspirated ne demek doğru bir kaynakta yoktu. Tek turbonun avantajı ile iki küçük turbonun dezavantajları gibi çok fazla teknik şeyi düzeltmiştim.  

"Doğal emen 86 nasıl olurda fd7 tek turboluyu yokuş aşağı geçti" diye çeviri ile karşılaşmadıysanız sebebi bendim. 

Süper B kaydırdı felan hiç anlatmıyom bile

Şimdi hatırladım çevirmene teknik şeylerin hepsini ingilizce bırakın demiştim. Çevirmeye kasmayın. O yüzden teknik yerleri ingilizce bıraktılar. Naturally aspirated haciroku downhill'de big turbo fd7 dogfighta yendi. Gibi gibi 

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Mehmet Yeter

Çok zevkli idi. Kısa sürede izlemiştim. Sadece şu aşk meşk işleri sarmıyordu. Onun dışındaki kapışmalar ve teknik detaylar alt yazı da sırıtmıyordu. Wangan midnigt biraz daha sığ kalıyor gördüğüme göre. 

Yorum bağlantısı
Ali Darbaz
(düzenlendi)
Mehmet Yeter yazdı:

Çok zevkli idi. Kısa sürede izlemiştim. Sadece şu aşk meşk işleri sarmıyordu. Onun dışındaki kapışmalar ve teknik detaylar alt yazı da sırıtmıyordu. Wangan midnigt biraz daha sığ kalıyor gördüğüme göre. 

Mehmet ben çok yaşlıyım, internetin korsancılığın ilk yıllarında büyüyen asosyel neet karakterlerin başındaydım. Üçüncü çekmecem ağzına kadar otocar otomoto oto haber dergisi doluydu. Death note ile animeye başlamıştık. 

Ben halen bu cd key ezbere biliyorum. Lise bitince Yazıcıoğlu işhanında korsancılara doublekater cihazları yapan bir dükkanda  çalışıyordum . https://x.com/i/status/2035837113950687741

• Beğen 1
  • Şaşkın 1
Yorum bağlantısı
Mehmet Yeter
Ali Darbaz yazdı:

Mehmet ben çok yaşlıyım, internetin korsancılığın ilk yıllarında büyüyen asosyel neet karakterlerin başındaydım. Üçüncü çekmecem ağzına kadar otocar otomoto oto haber dergisi doluydu. Death note ile animeye başlamıştık. 

Ben halen bu cd key ezbere biliyorum. Lise bitince Yazıcıoğlu işhanında korsancılara doublekater cihazları yapan bir dükkanda  çalışıyordum . https://x.com/i/status/2035837113950687741

Evet fark ettim aynı yaşlardayız Ali. Evet büyükşehir de doğmanın imkanları o dönem daha belirgin farklar idi. Bizim ilçede maalesef bu denli çeşitli şartlar yoktu. Biz de o şartlar içinde çocukluğun sokaklarda başına bir şey gelmeden yaşamanın özgürlüğünü tattık. Ancak şimdi kendi çocuklarımı bu kadar özgür yetiştiremiyorum. 

Yorum bağlantısı
Çağrı Alaf
Sinan Akgöl yazdı:

:f1::f1:

• Mutlu 1
Yorum bağlantısı
İlkay Başaran
Ali Darbaz yazdı:

Biz seninle kesin karşılaşmışızdır.

Yorum bağlantısı
Ali Darbaz
İlkay Başaran yazdı:

Biz seninle kesin karşılaşmışızdır.

Biz bir yerlerde seninle karşılaşmış bile olabilirim. Ben yazıcıoğlunda çalışırken kardeşimde akmar pasaşında çalışırdı. 

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
İlkay Başaran
Ali Darbaz yazdı:

Biz bir yerlerde seninle karşılaşmış bile olabilirim. Ben yazıcıoğlunda çalışırken kardeşimde akmar pasaşında çalışırdı. 

Kütahyada okurken paralar yattığında trene atlar soluğu yazıcıoğlu pasajında alırdık. Oyun, film, anakart, hdd vs almak için

Yorum bağlantısı
Ali Darbaz
İlkay Başaran yazdı:

Kütahyada okurken paralar yattığında trene atlar soluğu yazıcıoğlu pasajında alırdık. Oyun, film, anakart, hdd vs almak için

Bende birinci katta Delta bilgisayarda çalışırdım, hemen yanımızda da Hakan Elektronik vardı. Oranın en gediklisi Hakan abi idi, halen orda sanırım. Ölmediyse.  

Multimedyada Gold Eksa hepsini kuruluşuna tanık olmuşumdur. Yazıcıoğlunda çok sıkıntılı adamlar vardı. Bir dükkan sahibi Gold bilgisayardan konsinye aldıkları vestel ekranı bize satmıştı. Sonra Gold yetkilisi gelip bizden geri satın almak zorunda kalmıştı. Öağzayı dolandıran dükkan sahibi o Vestel parasını Antalya ya gitmek için kullanmış orada bişiler yapmayı denemiş, sonra geri yazıcıoğluna geri dönmüştü. Çok değişik değişik insanlar gördüm. En meşhur mağzanın briyantinli saçlı tezgahtarı, maaşımı cebimden yan kesicilik yöntemi ile almya çalışırken yakalamış, mağza sahibine söylemiştim. Vay arkadaş, yazıcı oğlunda silahlı çatışma arasında bile kaldım, oğlanı götünden vurmuşlardı. 

• Mutlu 1
Yorum bağlantısı
Mehmet Göktürk

Tarihteki en kötü petrol krizi, Çin'in sorunlu EV devleri için iyi bir zamanda geldi

7 SAAT ÖNCE

BYD'den gelen araçlar 25 Ekim 2025'te Almanya'nın Wilhelmshaven liman bölgesine park etti. 

auke-Christian Dittrich/dpa/picture alliance/Getty Images

Tarihi bir petrol şoku ve yükselen yakıt fiyatları, elektrikli araçlar için durumu güçlendiriyor. Çin'in EV üreticileri teslim etmeye hevesli.

Amerika Birleşik Devletleri ve İsrail'in İran'a karşı savaşı, Orta Doğu'dan gelen kritik fosil yakıt tedarikini bozarak ham petrol fiyatlarını geçen hafta varil başına 119 dolara kadar yükseltti. Bu, kötüleşen enflasyon ve hatta küresel bir durgunluk korkularına yol açtı.

Ancak kargaşa, Çin'in EV endüstrisi için daha iyi bir zamanda gelemezdi. Çin, diğer ülkelerden daha fazla elektrikli otomobil üretip ihraç ederken, otomobil üreticileri şiddetli fiyat rekabeti ve yurtiçinde yavaşlayan büyümeyle karşı karşıya. Çinli markalar, diğer pazarları bulmak için artan bir baskı altında.

Şimdi, Çin EV'leri daha ucuz hale geldikçe, benzin daha pahalı hale geliyor. Analistler, özellikle yakıt kıtlığının yükünü taşıyan Asya ülkeleri arasında bu kombinasyonun muhtemelen endüstrinin küresel genişlemesini hızlandıracağını söyledi.

Otomobil odaklı bir danışmanlık şirketi olan Sino Auto Insights'ın genel müdürü Tu Le, "Çinli markaların daha yüksek benzin maliyetlerinin arkasında Asya'ya bir ton atılım yapma potansiyeli var" dedi. "Bundan tam olarak yararlanmaları için onları arardım."

Asya'da yenilenebilir enerjiye yapılan artan yatırımlara rağmen, Orta Doğu'daki üç hafta süren çatışma, bölgenin petrol ithalatına olan sürekli güvenini aydınlattı. Asya'nın ham petrol arzının yaklaşık %60'ı, İran'ın kargo akışını ciddi şekilde kısıtladığı Hürmüz Boğazı üzerinden Orta Doğu'dan geliyor.

Yakın tarihli bir raporda, bir enerji düşünce kuruluşu olan Ember, EV'leri "ithalat faturalarını azaltan en büyük kaldıraç" olarak nitelendirdi ve geçen yıl EV kullanımının küresel ham petrol tüketimini günde 1,7 milyon varil azalttığını tahmin etti - İran'ın 2025'teki ihracatının yaklaşık %70'i.

Evlat edinmeyi hızlandırmak

5 Kasım 2025'te Çin'in Zhengzhou kentindeki BYD fabrikasında montaj hattındaki elektrikli araçlar.

BQilai Shen/loomberg/Getty Images

Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin Avrupa'da yenilenebilir enerji yatırımını nasıl yönlendirdiğine benzer şekilde, analistler mevcut petrol krizinin Asya'daki temiz enerji endüstrisi için başka bir dönüm noktası olabileceğini söyledi.

Enerji ve Temiz Hava Araştırma Merkezi'nin baş analisti ve kurucu ortağı Lauri Myllyvirta, "Düşük enflasyon ortamında bir fiyat artışı olduğunda, insanlar bunu yazabilir" dedi. "Bir tane daha olduğunda, fiyatların değişken olduğu ve benzinli bir araç kullanmanın sizi onlara maruz bıraktığı gerçeğini eve götüren bir 'beni iki kez kandır' anı olabilir."

Petrolünün %40'ından fazlasını Orta Doğu'dan alan Çin'de yenilenebilir enerjiye geçiş karşılığını verdi. Dünyanın en büyük petrol rezervi stoğu ve en büyük rüzgar ve güneş enerjisi üreticisi olan Çin, enerji krizinden diğer Asya ülkelerinden daha iyi izole edilmiştir.

Myllyvirta, yeni otomobil satışlarının yaklaşık %50'sini ve tüm kayıtlı araçların yaklaşık %12'sini oluşturan Çin'deki EV'lerin yayılmasının, geçen yıl ülkenin petrol tüketimini yaklaşık %10 azalttığını tahmin ediyor.

"Çin'in bakış açısından, bu senaryo tam olarak enerji güvenliği stratejilerini sürdürürken akıllarının arkasında olan şey" dedi.

Pekin Üniversitesi HSBC İşletme Okulu Orta Doğu Çalışmaları Enstitüsü genel müdürü Zhu Zhaoyi, petrol krizinin Çin'in mevcut temiz enerji hedeflerini hızlandırabileceğini, özellikle 2030 yılına kadar en yüksek emisyonlara ve 2060 yılına kadar karbon nötrlüğüne ulaşabileceğini söyledi.

"Çin liderliği bu filmi daha önce de izlemişti. Orta Doğu'da her istikrarsızlık olduğunda, aynı dersi pekiştiriyor: ithal fosil yakıtlara bağlı olmak sadece çevre için kötü değil, aynı zamanda bir ulusal güvenlik sorunudur," dedi Zhu.

EV sıkma

21 Mart 2026'da Çin'in Lianyungang kentindeki Lianyungang Limanı'nda ihracat için bir ro-ro gemisine yüklenmeyi bekleyen yerli araçlar.

Wang Chun/VCG/Getty Görüntüleri

Çin'in uygun fiyatlı EV'lerde küresel lider olmasına yardımcı olan devlet desteği, çoğu şu anda aşırı tedarik edilen bir pazarda hayatta kalmak için mücadele eden yerli otomobil üreticileri için de acımasız bir manzara yarattı.

Danışmanlık firması AlixPartners, 2024'te piyasadaki 129 Çinli EV markasından yalnızca yaklaşık 15'inin 2030'da finansal olarak uygulanabilir olacağını tahmin ediyor. Analistler, Çin hükümeti EV'nin benimsenmesini destekleyen aşamalı olarak ortadan kaldırırken iç talebin daha da yavaşlamasını bekliyor.

Son petrol fiyatlarındaki artış, otomobil üreticilerine evde çok ihtiyaç duyulan bir destek verebilir, ancak yine de fazla arzı absorbe etmek için dış pazarlara ihtiyaç duyacaklar.

AlixPartners'ın otomotiv danışmanı Yichao Zhang, "Petrol fiyat artışı Çin'deki EV'lerin pastasını daha da genişletmeye yardımcı olsa bile, iki kat daha büyük olmayacak" dedi. "Aşırı kapasite sorununu hemen çözebileceğini sanmıyorum."

Bu aşırı kapasitenin, pazar lideri Tesla da dahil olmak üzere yerel otomobil üreticilerini korumak için dik tarifelerin Çin EV'lerini neredeyse piyasadan çıkardığı ABD'deki tüketicilere fayda sağlaması pek mümkün değil. Bu yılın başlarında ABD Başkanı Donald Trump, Çinli EV markalarını karşılamaya hazır görünüyordu - ancak yalnızca ülkede fabrikalar inşa ediyorlarsa.

Ancak Asya'da ülkeler, yakıt stokları küçüldükçe enerji kullanımını azaltmanın yolları için çaresizler. Tayland, Filipinler ve Vietnam gibi bazı ülkeler insanlara evden çalışmalarını ve klima kullanımını sınırlamalarını söyledi. Vietnam'ın önde gelen EV üreticisi VinFast, İran'a yapılan saldırıların ardından elektrikli otomobiller ve motosikletlerde indirimler sunmaya da başladı.

Ember'de bir Asya enerji analisti olan Lam Pham, Çin EV'lerinin fiyat rekabet gücü, gelişmiş pil teknolojisi ve kapsamlı tedarik zinciri göz önüne alındığında çoğu Asya pazarında bir adım önde olduğunu söyledi.

"Yükselen yakıt fiyat oynaklığı ve daha güçlü politika desteği, Asya'daki EV pazarının hızla büyümeye hazır olduğu anlamına geliyor. Bu genişleme, genel olarak EV üreticilerine, ancak özellikle hızlı bir şekilde ölçeklendirebilen ve uygun fiyatlı modeller sunabilenlere fayda sağlayacak" dedi.

Yorum bağlantısı
Çağlar Bayur

çinli pilli arabalarda bizde ötv yüksek uygulanmakta. vardır bir bildikleri 

vesile ile brent bugün %5 ucuzladı

Yorum bağlantısı
Mahmut Yıldız

Rusya 14 adet antonov an-124 dolusu as400 (4 adet) bataryasını İran'a göndermiş. Dün bir tane F35 de vurduğu iddia etmişti. İran'ın hava savunması yok diye bir şey yok artık. Kimsenin de pes edeceği yok. 

Yorum bağlantısı
Tansu Kalafatoğlu

Ben artık israil’in kendi vatandaşlarını bile düşündüğünü düşünmüyorum. Amaçları dünya savaşı çıkarmak. 

Yorum bağlantısı
Çağlar Bayur

rantı yolsuzluğu düşününen için kendi vatandaşını düşünmemesi normaldir israilin

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Mehmet Göktürk
Mahmut Yıldız yazdı:

Rusya 14 adet antonov an-124 dolusu as400 (4 adet) bataryasını İran'a göndermiş. Dün bir tane F35 de vurduğu iddia etmişti. İran'ın hava savunması yok diye bir şey yok artık. Kimsenin de pes edeceği yok. 

Kaynak

Yorum bağlantısı
Tansu Kalafatoğlu

Rus petrolü yüklü yabancı bayraklı türk gemisi Boğaza girmek üzereyken karadenizde vuruldu. Gemi abd’nin  kara listesindeymiş. . Nasıl vuruldu kim vurdu… 

Şimdi bu gemi türk mü değil mi? Sahibi türk olsa, gemiyi kullanan şirket yabancı olsa, yük bizim olsa nolacak

• Mutlu 1
Yorum bağlantısı
Mehmet Göktürk
Tansu Kalafatoğlu yazdı:

Rus petrolü yüklü yabancı bayraklı türk gemisi Boğaza girmek üzereyken karadenizde vuruldu. Gemi abd’nin  kara listesindeymiş. . Nasıl vuruldu kim vurdu… 

Şimdi bu gemi türk mü değil mi? Sahibi türk olsa, gemiyi kullanan şirket yabancı olsa, yük bizim olsa nolacak

yakın bir dostum pkk ya türkiye iran için izin vermediği için cb nin konuşmalarına binaen ikaz amacıyla vuruldu şeklinde denildi. doğru mudur bilemem. 

Yorum bağlantısı
Tansu Kalafatoğlu
Mehmet Göktürk yazdı:

yakın bir dostum pkk ya türkiye iran için izin vermediği için cb nin konuşmalarına binaen ikaz amacıyla vuruldu şeklinde denildi. doğru mudur bilemem. 

İzin verdirtemediyse zaten geçmiş olsun dileyelim sarı kafaya. 

Yorum bağlantısı
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

• Yeni Oluştur...