İçeriğe Yönlendir

2.El Fiyat Artışları Alım-Satım Piyasa Belirsizliği

Murat Ekinci

Recommended Posts

Murat Ekinci

Bir kaç gündür araç almak için ilanları dolaşıyorum, bir iki kişi ile anlaşma aşamasındayken özürlenip aracı satmaktan vazgeçtiklerini şuan bekleyeceklerini satarsam aynı fiyata tekrar  alamayacağım gibi sözlerle vazgeçtiler, kimisi de saatlik fiyat güncellemesi yaparak fiyat artırma yoluna gidiyor,  şimdiye kadar böyle bir süreç görmedim de duymadım da ,yani maalesef hurdaya ayrılması gereken araçlar tersine değerleniyor bu artış devam eder mi nasıl bir süreç bizleri bekliyor

• Beğen 3
Yorum bağlantısı
Çiğdem Bilen

Piyasa oynaksa hamle yapılmaz beklenir onlar da bunu bekliyordur alım satım zarar ettirebilir

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Emre Öğüt

şu anda 2.el araçların fiyatlarının yükselmemesi için hiçbir sebep yok, geçen yıl yine tam bu zamanda 2.el araçların fiyatlarının düşeceği konuşulmuştu ancak tabii ki öyle bir şey olmadı.

Araç alınacaksa 1 saat dahi beklenmemeli ve alınmalı diyorum ben, hele ki para hazırda bekletiliyorsa çok yazık olur.

2.el piyasasının hararetinin sönmesinin tek bir yolu var oda piyasaya sıfır araç pompalamaktır ancak çip krizi, pandemi, dönüşümlü çalışma vs gibi sebeple kısa sürede çok mümkün görünmüyor.

Emsal olması için geçen seneki konunun linki;

• Beğen 2
Yorum bağlantısı
Çağlar Bayur
Murat Ekinci yazdı:

şimdiye kadar böyle bir süreç görmedim de duymadım da

99 da, 2006 da 2009 da en yakın hatırladıklarım, onlardan farkı şu, şimdiki iktisadi durum enflasyon değil stagflasyon.

Murat Ekinci yazdı:

bu artış devam eder mi nasıl bir süreç bizleri bekliyor

eskiden olduğu gibi, rakamı aşağı inen ayçiçek yağı gibi ben hiç geri ucuzlama görmedim, eşyanın tabiatına aykırı

Murat Ekinci yazdı:

bir iki kişi ile anlaşma aşamasındayken özürlenip aracı satmaktan vazgeçtiklerini şuan bekleyeceklerini

bu söylem zaten, akademik olan istikrarsızlığın , halk dilindeki tarifidir. 100-200 bin tl lerde böyle kafamız karışık, 1 milyon dolarlık yatırım yapmış yapacak olan sanayici ne yapsın.

• Beğen 3
Yorum bağlantısı
Berke Kaya

Böyle zamanlar, satıcının ya fiyat dahada artar sattığım fiyata yerine koyamazsam diye vazgeçtiği, alıcının ya fiyat düşerde zarar ederim diye beklemeye geçmeyi düşündüğü belirsiz zamanlardır. Belirsizlik kötüdür.

Yorum bağlantısı
Muhammet Ali Deli

Piyasaya yeni para üretip pompalandığı müddetçe fiyat artışı olmaya devam edecek alım gücü artsa bile. Asgari ücret 303 milyon lira iken ekmek 200 bin liraydı mesela. Milyonlu binli para birimimiz vardı ama alım gücü de vardı şimdiye nazaran daha yüksekti. 

2005te paradan 6 sıfır atıldığında 1 dolar=1.35 TL civarında , 1 Euro=1.82 TL idi. 

200 lira ilk çıktığında 131 dolar iken şimdi 27 dolar değeri. 

2006 yılında sıfır vw Caddy mesela 34 bin liraydı. Şu an 2005 modeli 110 bin lira civarı.

İkinci el de düşmez şu an unundan şekerine elbisesinden ayakkabısına yükselenler de düşmez. Alım gücü artsa bile piyasadaki para fazlalaşmaya devam edecektir. 10-15 sene sonra milyonlu birime dönmüş oluruz yine :)

Bizim işler de durdu alıcı olsa bile araba satmıyor babamlar. Her gün düne göre zarar. 

500 liralık ve 1000 liralık banknotların da çıkması yakındır tahminimce. 

Kısa zamanda temiz bir araba alabilirsiniz inşallah. 

Ytd. 

Ben ekonomist değilim :D

• Beğen 2
Yorum bağlantısı
Çağlar Bayur

o değil de, ben dün un bulamadım, iyi bilindik markalardan, arabayı 5 10 yılda bir alırız da, un daha önemli

• Beğen 3
Yorum bağlantısı
Murat Ekinci
Emre Öğüt yazdı:

Araç alınacaksa 1 saat dahi beklenmemeli ve alınmalı diyorum ben

Bu şekilde panik ile araç alanları görüyorum hiç bir şekilde o paraları hak etmeyen araçları aldılar , pert araçlar normal fiyatlı araçlara eş değer satılır oldu bu durumundan faydalanan fırsatçı kişilere de pirim vermemek lazım diyeceğim de, yakıta zam gelecek diye kuyruğa giren halkımız var, bu durum da normaldir yani .

Yorum bağlantısı
Çağrı Alaf
Murat Ekinci yazdı:

Bir kaç gündür araç almak için ilanları dolaşıyorum, bir iki kişi ile anlaşma aşamasındayken özürlenip aracı satmaktan vazgeçtiklerini şuan bekleyeceklerini satarsam aynı fiyata tekrar  alamayacağım gibi sözlerle vazgeçtiler, kimisi de saatlik fiyat güncellemesi yaparak fiyat artırma yoluna gidiyor,  şimdiye kadar böyle bir süreç görmedim de duymadım da ,yani maalesef hurdaya ayrılması gereken araçlar tersine değerleniyor bu artış devam eder mi nasıl bir süreç bizleri bekliyor

Dün arkadaşım aradı araba alma arefesinde olduğunu Opel alacağını ve opel hakkında bana soruları olduğunu söyledi. Arkadaşım 1.0 Atmosferik 60BG Essentia Ağır Hasar Kayıtlı Corsa 2004 model arabaya 62 bin lira vermeye razı gelmiş. 1 senedir bu piyasada araba alınmaz diyordu kendini idare ediyordu ancak ihtiyaçları hasıl oldu sanırım, velhasıl yazık bu insanlara. Bu adam öğretmen. Hemde çok donanımlı bir tanesi. Parayı kazanmak aynı derecede zor iken harcandığında alınacak mallar gittikçe değer kaybediyor. 16 ay önce şu an elinde tuttuğu paraya benim aracımdan alabiliyordu. 50 ay önce elinde tuttuğu paranın yarı fiyatına benim aracımı alabiliyordu. Elinde tuttuğu paraya da 320d bakabiliyordu. Bu oynaklık her zaman vardı ancak şu an ki piyasayı bir denklem ile özetlersek; 3 adet 1 Tb Iphone 13 = 1 adet 1400 KG envai çeşit hammadde taşıyan araba.  Ben olsam bende satmam. Hatta satıp yükseltmek yerine Revizyone girerim çektiğim cefanın sefasını sürerim. (Bu akaryakıt fiyatlarında da ne kadar sefa sürülürse artık.)

Yorum bağlantısı
Çağlar Bayur
Çağrı Alaf yazdı:

1 senedir bu piyasada araba alınmaz diyordu kendini idare ediyordu ancak ihtiyaçları hasıl oldu sanırım, velhasıl yazık bu insanlara. Bu adam öğretmen. Hemde çok donanımlı bir tanesi.

pek donanınmlı değilmiş 1 senedir ucuzlayacak diye beklemişse, bundan sonra daha iyi gözden geçirsin gündemi :)

• Beğen 2
  • Mutlu 1
Yorum bağlantısı
Nihat Palolu
Çağlar Bayur yazdı:

o değil de, ben dün un bulamadım, iyi bilindik markalardan, arabayı 5 10 yılda bir alırız da, un daha önemli

Dün ekmeği aldım fiyatını bilmediğim için 10 lira uzattım, fırıncı arkadaki ustaya seslendi ekmek kaç para ya ben unuttum dedi

• Mutlu 1
Yorum bağlantısı
Ali Cihangiroğlu
(düzenlendi)
Murat Ekinci yazdı:

kardeş 2 durum var, araba değişmek için; şuan için ölümcül ihtiyaçsa veya değilse tamamen lükstür...

lüks kısımdaysan yapacağın ya Sıfır almak, alamıyorsanda elindekini korumak, yok acil ihtiyaçsa  Allah yardımcın olsun demekten başka yol yok...

senin araban var sanırım, yoksa yokmu? yoksa alayım diyorsan ve ihtiyaçsa aldın aldın, ama unutma arabadan yatırım olmaaz, alırsın kullanırsın ve habire para ödersin, araba hep götürür zaten biliyorsundur, ticari ihtiyaç değilse durum bu ve ekonomik halimizde iyi değil...

tarihinde Ali Cihangiroğlu tarafından düzenlendi
Yorum bağlantısı
Çağrı Alaf
Çağlar Bayur yazdı:

pek donanınmlı değilmiş 1 senedir ucuzlayacak diye beklemişse, bundan sonra daha iyi gözden geçirsin gündemi :)

Hocam mesleki donanım ile piyasa bilgisi arasında nasıl bir bağ var anlamadım

Yorum bağlantısı
Çağlar Bayur
Çağrı Alaf yazdı:

Hocam mesleki donanım ile piyasa bilgisi arasında nasıl bir bağ var anlamadım

şöyleki mesela yurt dışı medya takip edilebilir mesela yurt içi ciddi akademik yayınlar takip edilebilir, biz de dopler yapmayı bilmeyiz cihazı elimize alsak hiç anlamayız lakin ultrason ile ilgiili olduğunu biliriz, kardiyoloji nin alanı olduğunu anlarız gibi.

zira yılsonuna kesin düşecek cümlesi artık sosyal medyanın fıkrası gibi oldu, inanılıp zarar edilirse üzülüyoruz.

Ali Cihangiroğlu yazdı:

ama unutma arabadan yatırım olmaaz,

röno hariç, hiç unutmam, zira zarar etmeden sattığım tek araba röno9 idi.

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Murat Ekinci
Ali Cihangiroğlu yazdı:

senin araban var sanırım, yoksa yokmu?

Arabayı geçtiğimiz pazartesi sattım ihtiyaç hasıl oldu , kalanıyla bakıyorum ama maalesef şuan alamıyoruz, fiyatta anlaştığımız kişi vaz geçiyor kaporayı geri yollayan oldu satmaktan vazgeçtik ,hanım kabul etmiyor vs vs satmayacaksan koyma ilana ilginç olaylar yaşanıyor.

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Ali Cihangiroğlu
Murat Ekinci yazdı:

Arabayı geçtiğimiz pazartesi sattım ihtiyaç hasıl oldu , kalanıyla bakıyorum ama maalesef şuan alamıyoruz, fiyatta anlaştığımız kişi vaz geçiyor kaporayı geri yollayan oldu satmaktan vazgeçtik ,hanım kabul etmiyor vs vs satmayacaksan koyma ilana ilginç olaylar yaşanıyor.

zor gerçekten, bulursun inşallah...

• Beğen 1
  • Teşekkür 1
Yorum bağlantısı
Çağlar Bayur
Murat Ekinci yazdı:

,hanım kabul etmiyor vs vs satmayacaksan koyma ilana ilginç olaylar yaşanıyor.

o çok sık rastlanır, hiçbirinin hanımı da , bey pahalıya satma demez ama nedense

• Mutlu 1
Yorum bağlantısı
İlkay Başaran
o çok sık rastlanır, hiçbirinin hanımı da , bey pahalıya satma demez ama nedense
Ben daha ilgincini yaşadım. Eşimle konuşup arabayı gençleştirelim dedim ok dedi. Motor kışın satılmaz hemen diye arabadan önce onu koydum ilana. 2.gün ist den gelip aldılar. Hadi dedim arabayı da veriyoruz. Ben vazgeçtim memnunum arabadan satmayalım sen motor al kendine başka olmaz mı dedi. (Arabayı ilana koymamıştım)
default_blink.png
Bir hafta on gün ağzımı açtım ve alacağım motoru 6 bin tl fazla paraya aldım. Ben aldığımda sıfırı 58300 dü şuan 74800 olmuş. 3 haftada. Her ne alınacaksa hiç oyalanmamalı. 2 dakika bile tl de kalınmamalı. Noterde satışı verir vermez altına çevirmiştim parayı. Öyleyken 6 bin zararım var. Tl de kalsam 10 bindi.
  • Beğen 1
Yorum bağlantısı
Levent Güzelkalp
Tam olarak basima geldi anlattiklariniz en son bursaya sabah otogarda satici telefonumu acmadi 10 dk daha geri dönmeseydi anlatigimiz fiyattan 10 bin ustu sms ile teklif edecektim. Arkadas uyuya kalmis gelip aldi bizi aracin icine binmeden motorunu cakistirmadan kaputunu acmadan notere gidip araci aldim o psikoloji gercekten cok zor yanlis karar vermenize neden olabilir dikkat edin
Yorum bağlantısı
Çağlar Bayur
Muhittin Kaplan yazdı:

slumpflasyon

ekonomi küçülür ise olur. şu anda ihracatçı sevinç içinnde 4 vardiya çalışıyor

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Tansu Kalafatoğlu

Böyle zamanlarda önce alınacak araba alınır. Kredi çekilecekse çekilir. Sonra eldeki satılır. İstenirse kredi kapatılır. 

yoksa satarsınız, alamazsınız

• Beğen 2
Yorum bağlantısı
Abdullah Aladı
Tam olarak basima geldi anlattiklariniz en son bursaya sabah otogarda satici telefonumu acmadi 10 dk daha geri dönmeseydi anlatigimiz fiyattan 10 bin ustu sms ile teklif edecektim. Arkadas uyuya kalmis gelip aldi bizi aracin icine binmeden motorunu cakistirmadan kaputunu acmadan notere gidip araci aldim o psikoloji gercekten cok zor yanlis karar vermenize neden olabilir dikkat edin
İnsan tedirgin oluyor almaya da satmaya da.
Ben de satsam mı satmasam mı derken 28 Ekim günü öğleden önce arabanın satışını verdim. Symbol bakarken gözüm egeaya kaydı. Bir tanesi ile anlaştık memleketten galerici 5 bin fazla veriyorum ama en azından kafam rahat olur dedim. 1 Kasım geldi araba adamın dediği paket değilmiş. Vazgeçtim arabaya binmeden.o sinirle yuruyeyim dedim, Saya saya gelirken vardır bir hayır dedim telefondan araba bakıyorum bir yandan. Söke de bir ilan denk geldi egea 1.4 easy style paket son kaça olur dedim 167500 den 166 ya olur dedi. Başka pazarlık yapmadan aldım dedim. Enişte var arabanın olduğu yerde o baksın dedim.Adam şehir disindayim yarın haber vereyim o zaman bakar dedi. O gece Fiat fiyat listesini güncellendi bizim pakete 11 bin zam geldi. Sabah oldu ben bekliyorum haber gelecek diye. Öğleye doğru adam aradı abi alacaksan ben geldim bakabilir dedi. Enişte baktı araba dediği gibi temiz. Adamla tekrar görüştük hayırlı olsun sabah geliyorum dedim. Ertesi sabah 5 te otobüsle Aydın sokeye gittim. Adam bana söz verdiği için verdi arabayı. Ben almasaydim 10 bin üste zam yapacaktım dedi aldığım arkadaş. Vesile ile nasip oldu 3 Kasım gibi aldim
  • Beğen 2
Yorum bağlantısı
Ali Gök
Çağlar Bayur yazdı:

Bugün iyi gün buğday 5 lira olmuş tohum için ayrılan buğdayları satmaya başlamış cifci

Yakin zamanda ekmek 5 TL olursa şaşırmam

Yorum bağlantısı
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

• Yeni Oluştur...