İçeriğe Yönlendir

Şebeke Bağlantılı Güneş Enerjisi - Enerjiyi Dorukta Kullanın

Mehmet Göktürk

Recommended Posts

Mertol Kip
Mahmut Yıldız yazdı:

Yüzer hes aynı zamanda suyun buharlaşmasını da azaltıyor. 

Hem buharlaşma düşüyor hem de paneller soğuduğu için verimi/ömrü artıyor. 

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Doğan Arşiray
Tansu Kalafatoğlu yazdı:

Keban barajına yüzer ges kurulmuş. Karadaki alanın yarısı kadardan aynı enerji alınabiliyormuş

1000’e yakın hes barajına ges yapılırsa ülkenin elektrik ihtiyacının %25’i sağlanıyormuş. 

atlanan kısım enerji depolama. Geceleri doğalgaza devam heralde. Bu kadar enerji depolanamaz

tuz bataryaları kullanılıyor depolama için. bozkıra kurulabilir.

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Mertol Kip

Bence büyük kapasitelerde batarya anlamsız. Bunun termik santrali var, nükleeri var, hidroelektriği var, rüzgar türbini var, var da var. Gece tüketim düşüyor zaten. 

Yorum bağlantısı
Mehmet Ozyurek
Tansu Kalafatoğlu yazdı:

Keban barajına yüzer ges kurulmuş. Karadaki alanın yarısı kadardan aynı enerji alınabiliyormuş

Çok mantıklı...

Kime ihale etmişler. 

Yorum bağlantısı
Mertol Kip

Benim evde 2016 dan bu yana solar panel var. Rüzgar türbini de var. Eğer evde çok durmuyorsanız satmak mantıklı olabiliyordu eskiden ama son 2-3 senede ciddi saçmaladılar neredeyse borçlu çıkacaz. Bu seneye kadar ongrid kullanıyordum, bu sene şebekeye satmayı iptal ettim. Hala şebekeye bağlıyım, Inverteri hybrid ile yeniledim bir de yeni inverterle uyumlu smartmeter taktım, tüketim üretimden az ise inverterin üretim kapasitesini düşürüp şebekeye elektrik vermenizi önlüyor. İlk MPPT de 11 kW panel bağlı, ikinci MPPT girişinde de TESUP un 4kW lık rüzgar türbini var. Benim evin orada ikisi neredeyse hiç beraber çalışmadı bugüne kadar, rüzgar rejimi genelde güneş batınca başlayıp saat 11e kadar denize doğru olduğu için yazın rüzgardan ciddi bir üretimim olmuyor ama kışın gayet iyi, güneşin kapasite düşümünü karşılıyor diyebilirim. Sessiz ve dikine türbin olduğu içinde 5 senedir sorun yaşamadım. Bakım falan da yapmadım hiç yakında elimde kalır muhtemelen, yenisini aldım zaten, ama montajını yapmadım daha eskisi bozulsun onu takacağım. Yeni modellerde 10 kw jeneratör var ve thresholdu daha düşük.

9 senedir ABB ongrid inverter kullanıyordum şimdiki fronius. ABB den de memnundum ama o ongrid idi ve şebeke görmediği zaman üretmiyordu. Elektrik kesildiğinde şebekeye vermemek için üretimi durdurduğu için beni gıcık ediyordu. Fronius hem hybrid (ileride pil takarım belki) hemde ongrid olduğu halde elektrik kesildiğinde öztüketimi eve iletebiliyor. Toplam sistemin günlük üretim ortalaması yazın 5.5-6 kW/s gibi bir şey. bu da benim panellerin yönünden kaynaklanıyor aslında. Ben panelleri güneye baktırıyorum zira aynı zamanda terasa pergole vazifesi yapıyorlar. Dolayısı ile eğimi düşük. Ve pek tabi güneşin doğuşu ve batışı sırasında çok yataydan geldiği için üretimi düşüyor. Bu sene panelleri söküp altındaki demir çerçeveyi falan boyadım tekrar. Panelleri de temizledim tabi. Ama gün ortasında açık havada yazın 9.5-10 kw üretim yakalayabiliyorum. Temizlik öncesi 7-8 falan anca üretebiliyordu. Yani arabayı sabah 11 ile 16 arasında şarj ediyorum. :)

Rüzgar hiçbir zaman 4 kw üretemiyor bu arada. O kadar rüzgar olmuyor benim evin orada. Yani verimi güneş kadar iyi değil ama gece ve kışın da üretebildiği için bir backup çözüm olarak düşünülebilinir. Ana yatırım olarak çok verimli diyemem ama ucuz. Bugün için 10kw türbin fiyatı 20 bin lira. E zaten inverter olduğu için onu eklemenin birciddi bir maliyeti olmayınca almamak saçma oluyor.  

Bu arada smartmeter ın bir görevide kontaktörleri kontrol etmek. Elektrik kesilince şebeke ile bağlantıyı komple kesiyor. 

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Metin Uzunoğlu
Mertol Kip yazdı:

Benim evde 2016 dan bu yana solar panel var. Rüzgar türbini de var. Eğer evde çok durmuyorsanız satmak mantıklı olabiliyordu eskiden ama son 2-3 senede ciddi saçmaladılar neredeyse borçlu çıkacaz. Bu seneye kadar ongrid kullanıyordum, bu sene şebekeye satmayı iptal ettim. Hala şebekeye bağlıyım, Inverteri hybrid ile yeniledim bir de yeni inverterle uyumlu smartmeter taktım, tüketim üretimden az ise inverterin üretim kapasitesini düşürüp şebekeye elektrik vermenizi önlüyor. İlk MPPT de 11 kW panel bağlı, ikinci MPPT girişinde de TESUP un 4kW lık rüzgar türbini var. Benim evin orada ikisi neredeyse hiç beraber çalışmadı bugüne kadar, rüzgar rejimi genelde güneş batınca başlayıp saat 11e kadar denize doğru olduğu için yazın rüzgardan ciddi bir üretimim olmuyor ama kışın gayet iyi, güneşin kapasite düşümünü karşılıyor diyebilirim. Sessiz ve dikine türbin olduğu içinde 5 senedir sorun yaşamadım. Bakım falan da yapmadım hiç yakında elimde kalır muhtemelen, yenisini aldım zaten, ama montajını yapmadım daha eskisi bozulsun onu takacağım. Yeni modellerde 10 kw jeneratör var ve thresholdu daha düşük.

9 senedir ABB ongrid inverter kullanıyordum şimdiki fronius. ABB den de memnundum ama o ongrid idi ve şebeke görmediği zaman üretmiyordu. Elektrik kesildiğinde şebekeye vermemek için üretimi durdurduğu için beni gıcık ediyordu. Fronius hem hybrid (ileride pil takarım belki) hemde ongrid olduğu halde elektrik kesildiğinde öztüketimi eve iletebiliyor. Toplam sistemin günlük üretim ortalaması yazın 5.5-6 kW/s gibi bir şey. bu da benim panellerin yönünden kaynaklanıyor aslında. Ben panelleri güneye baktırıyorum zira aynı zamanda terasa pergole vazifesi yapıyorlar. Dolayısı ile eğimi düşük. Ve pek tabi güneşin doğuşu ve batışı sırasında çok yataydan geldiği için üretimi düşüyor. Bu sene panelleri söküp altındaki demir çerçeveyi falan boyadım tekrar. Panelleri de temizledim tabi. Ama gün ortasında açık havada yazın 9.5-10 kw üretim yakalayabiliyorum. Temizlik öncesi 7-8 falan anca üretebiliyordu. Yani arabayı sabah 11 ile 16 arasında şarj ediyorum. :)

Rüzgar hiçbir zaman 4 kw üretemiyor bu arada. O kadar rüzgar olmuyor benim evin orada. Yani verimi güneş kadar iyi değil ama gece ve kışın da üretebildiği için bir backup çözüm olarak düşünülebilinir. Ana yatırım olarak çok verimli diyemem ama ucuz. Bugün için 10kw türbin fiyatı 20 bin lira. E zaten inverter olduğu için onu eklemenin birciddi bir maliyeti olmayınca almamak saçma oluyor.  

Bu arada smartmeter ın bir görevide kontaktörleri kontrol etmek. Elektrik kesilince şebeke ile bağlantıyı komple kesiyor. 

Bu süreçte psnellerinizde karışma bakım vs bir maliyet çıktımı. Amortismsnı ksç yılda olur tahminen. 

Yorum bağlantısı
Mertol Kip
Metin Uzunoğlu yazdı:

Bu süreçte psnellerinizde karışma bakım vs bir maliyet çıktımı. Amortismsnı ksç yılda olur tahminen. 

Bendekiler çoktan amorti etti zaten. Ben bakım makım yapmadım, bir tek bu sene demirlerin boyası eskidiği için onları boyamak için söktüm, sökmüşkende temizledim. (9 sene sonra) Normalde yağmur yağınca temizleniyor işte :)

Amortisman kuracağınız sisteme ve tüketiminize göre değişir. Normalde bir evde anlık tüketim 2 kW civarını genelde geçmiyor. Buzdolabı + TV 200W gibi bir şey tüketiyor. Eğer çamaşır makinesi bulaşık makinesi ve klimaları aynı anda kullanmayacaksanız ya d aaraba şarj etmek gibi bir niyetiniz yoksa 2kW dan daha fazla tüketmezsiniz. Ama güneş tepedeyken bunu elde edebileceğiniz için 4 kW lık bir sistem yeterli temelde daha fazlasına ihtiyacınız yok. Gece tüketeceğiniz elektriği ödesenizde bir şey olmaz. Ampul falan bir şey tutmuyor. Günlük alışkanlıkları gündüze çekmek yeterli. Yenge gece fırında börek yapmayıp çamaşırı bulaşığı gündüz hallederse yeter. Gece ciddi bir elektrik tüketimi olmuyor zaten ödemek batarya yatırımından ucuza geliyor. 4kwp lik bir sistemin maliyetini 4k USD (kw başına bin dolar) gibi düşünebilirsiniz. 150bin lira verip elektrik faturanızı ayda 200-300 liraya düşürmüş oluyorsunuz ve ortalama ömrü 25-30 sene. Ev kentsel dönüşüme girer zaten o sürede :)

Ben bu ay 360 lira ödedim. Geçen ay 140 liraydı. ama ben arabayı da şarj ediyorum. yani bu paraya yakıt masrafı da dahil. 

AVvXsEjQRJEZ5GySg-NRAW18j3SUMyMNSiUW-N3cKXN-MGk0PD8DAPtDRUmfts30upId-Zy1ygXaXTxy_yq__i5kJsm8xuLuzGk-u0X3PScTggUa0qWnHlhFt1flK6Mov8UN37DV-u7t2D-4iILoTpTEHt5m5MZ0M5U2SEG4nrKuwtrlXqrwbTKkOdOPxy4kJS7h=w539-h640

• Beğen 1
  • Teşekkür 1
Yorum bağlantısı
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

• Yeni Oluştur...