İçeriğe Yönlendir

Tescil ve Vergi Karmaşası - Çözümü


Cavit Çırakoğlu

Recommended Posts

Cavit Çırakoğlu

Merhabalar. 2015 model Ford Transit 4x4

( minibüse dönüştürülmüş) aracımda yaşadığım sıkıntı ile alakalı olarak bilgi mahiyetinde bilgisel şeklinde bir şeyler yazmak gerekirse:

1. Normal bir alışveriş ile 03 Mart 2021 tarihinde 14 +1 minibüs ruhsatlı aracı karavan dönüşümü için  aldım. Trafik sigortası minibüs olduğu için haliyle yüksek çıktı.

2.2021 yılı 2. MTV taksidi zamanı gelince interaktif vergi dairesinde  aynı model yılı 2200 CC motor otomotiv vergisi olarak normal minibüs vergisinin 4 katı bir rakamla karşı karşıya kaldım.

3. Vergi dairesi ile Trafik tescil de aracın kayıtlarının farklı olduğu anlaşıldı. Düzeltme için  ilgili vergi dairesine dilekçe ile başvurdum. Gelen cevapta ilgili trafik tescil birimine dönüşüm ile ilgili yazılı talep iletildiğini cevap beklendiği belirtildi . 

4 . Aracın dosyasının bulunduğu tescil bürosundan telefon ile araç dosyasında aracın kamyonetten minibüse dönüştürme evraklarının dönüstürmeyi yapan firmada olması gerektiğini bildirdiler . 

5. Sonrasında dönüştürmeyi yapan firmanın aracı aldığım firma olduğunu anladım. Onlardan evrakları rica ettim. Fakat 5 sene geçmesi münasebetiyle evrakların olamadığı aynı şekilde yaptıkları diğer araçlarda vergi farklılığı ilgili bir şikayet almadıklarını belirttiler. 

5. Bu sırada Ciner kanalı ile tescil bürosundan evrakları vergi dairesine gönderdikleri bilgisini aldım. (Vergi dairesi gelen evrağın olmadığını beyan etti. )

Araç dönüşümü için bir evrak var. Nerde belli değil. Olma ihtimali olan yerlere sorunca hiç birinde yok. 

6. Son olarak vergi dairesine yazdığım 2. dilekçede ruhsat ile vergi kaydı farklılığının giderilmesi için yapılması gerekenleri sordum cevap için sağolsunlar arandım. 

7. Durumun çözümü ile ilgili bir netice için yeniden işlemler yapmam gerektiği sonucuna ulaştım. Tabiki aracı bende karavana çevireceğim için tekraren o işlemleri yapmak şu an için ve sonrası için imkansız ve mantıksız olduğunu anladım.

Mealen:

1. Araç ilk trafik kaydı 4x4 fac6 midibus 2+1

2. Sonra minibüse çevirme 14 +1

3. MTV de 1. Madde 

4. Trafik sigortasında 2. Madde geçerli. 

Dolayısıyla MTV de Sigorta da yüksek. 

Sözün özü vergi dairesi tescil de yazan ve

e-devlette yazan bilgiyi referans alamıyor. Biraz karışık oldu affola. 

VE sonuç olarak ALDIĞIM DERS araç alırken tescil ile vergi dairesi farklılığı olup olmadığı kontrol edilmeli. Mümkün ise son ödenen MTV bilgisi istenmeli. ( Özellikle tadilat yapılan araçlarda)

 

 

  • Beğen 1
  • Şaşkın 2
Yorum bağlantısı
Cavit Çırakoğlu
Metin Akbal yazdı:

Sonuç? Halloldu mu abey?

Resmi kanallardan hallolma yok olmazda.Herseye baştan başlamak lazım. Başlamak demek tekrar dan içi yapilmakta olan aracı minibüs haline getirip muayeneye sokmak  demek. Oda imkansız. Vergi kutsaldır. Ödeyeceğiz.  

 

  • Üzgün 1
Yorum bağlantısı
Mehmet Ozyurek

Elinde ruhsat varken bunları yaşaman tam bizlik bir sonuç.. 

 

  • Beğen 1
Yorum bağlantısı
Cavit Çırakoğlu
Çağlar Bayur yazdı:

vergi dairesine göre hala 2+1 mi bu minibüs

Onlara göre FAC6 kısmı 4x4 Arazi taşıtı midibüs.koltuk sayısı 3 yazıyor.

 

Yorum bağlantısı
Çağlar Bayur

şimdi karavana dönüşürken, trafik şubeden vergi dairesine gidecek olan yazıda eski hali 14+1 gözükecek, o zaman vergi dairesi ne yapacak? onlarda 2+1 gözüküyor

Yorum bağlantısı
Cavit Çırakoğlu
Çağlar Bayur yazdı:

şimdi karavana dönüşürken, trafik şubeden vergi dairesine gidecek olan yazıda eski hali 14+1 gözükecek, o zaman vergi dairesi ne yapacak? onlarda 2+1 gözüküyor

Problem olmayacağını belirtti arayan ilgili memur arkadaş. Bakalım ne olacak.

Yorum bağlantısı
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

    Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

×
×
  • Yeni Oluştur...