İçeriğe Yönlendir

K1 K2 Belgeleri ve Hususi Kamyonetler Doblolar Transporterlar ve Diğerleri


Mehmet Göktürk

Recommended Posts

Mehmet Göktürk

Dün bir yakınım hususi kamyonet plakalı 2006 1.9  DOBLO aracı ile şehirler arası il arası gidemezsin K1 olmadan diye 3800 lira ceza yedi. Yaptığı araştırmada benzer cezaları son günlerde camlı panelvanların da aile ile giderken de yediği söylendi. Adamın K2 belgesi de yokmuş ama k1 den ceza yemiş (herhalde onun cezası daha büyük diye).  Dediğine göre uygulama son dönemde sıkılaştırılmış. il içi k2 yetiyormuş.

Bu işin aslı nedir?

 

--

K2 Yetki Belgesinin Tanımı
 
K2 Yetki Belgesinin Tanımı, Başvuranlarda ve Araçlarda Aranan Şartlar 
 
K2 Yetki belgesi yurtiçinde, kendi adına ticari veya hususi olarak kayıt ve tescil edilmiş taşıt veya taşıtlarla, sadece kendi esas iştigal konusu ile ilgili eşya taşımacılığı yapacak ve ticari maksatla taşımacılık yapmayacak, gerçek ve tüzel vergi mükelleflerine verilen belge türüdür.
 
 
K2 Yetki Belgesinin Tanımı, Başvuranlarda ve Araçlarda Aranan Şartlar
 
K2 Yetki belgesi yurtiçinde, kendi adına ticari veya hususi olarak kayıt ve tescil edilmiş taşıt veya taşıtlarla, sadece kendi esas iştigal konusu ile ilgili eşya taşımacılığı yapacak ve ticari maksatla taşımacılık yapmayacak, gerçek ve tüzel vergi mükelleflerine verilen belge türüdür.
 
K2 yetki belgesi için başvuranların, ticari veya hususi olarak kayıt ve tescil edilmiş en az 1 adet eşya taşımaya mahsus (kamyon/kamyonet) özmal taşıta sahip olmaları şarttır.
 
K2 yetki belgesi sahipleri, yalnız kendi adına kayıt ve tescil edilmiş özmal ticari taşıtları kullanabilirler.
 
K2 yetki belgesi eki taşıt belgelerine yaş şartı aranmadan eşya taşımaya mahsus ticari veya hususi taşıtlar kaydedilir.
 
K2 yetki belgesi kapsamında ki araçların taşımacılık faaliyetlerinde sürücüsünden SRC3/4 türü mesleki yeterlilik belgesiyle, psikoteknik değerlendirme belgesine sahip olma şartı aranır.
 
K2 yetki belgesi alan ve tek araç sahibi olan gerçek kişilerin kendi adlarına tescil edilmiş taşıtı bizzat kendilerinin sürücü olarak kullanmaları halinde; bu kişilerden birinci fıkranın (b), (ç) ve (d) bentlerindeki şartlar aranmaz. (aksi halde aşağıda ki şartlar aranır)
 
b) İlgili mevzuatın öngördüğü mesleki yeterlilik belgesine (src) sahip olmaları,
 
ç) 63 yaşından gün almamış olmaları,
 
d) Bedeni ve psikoteknik açıdan sağlıklı olduklarını gösteren bir sağlık raporunu yetkili sağlık kuruluşlarından her beş yılda bir almaları,
 
Ticari amaçla olmamak ve sadece kendi esas iştigal konusu ile ilgili olmak kaydıyla; K2 yetki belgesi alacak olanlar için yetki belgesi ücretinde % 75 oranında indirim uygulanır.
 
K2 belgesi nedir? K2 belgesini kimler alır? K2 belgesinin süresi ne kadardır?
 
Açıklamalar ve Yorumumuz: Karayolu Taşıma Yönetmeliğinde geçen taşımacı, eşya taşımacılığı ve ticari kelimelerinden yanılgıya düşmemek ve doğru ifade çıkarmak için K1’e bakmak gerekir. K2 belgesi: Gerçek veya tüzel vergi mükellefleri sahip oldukları araç/araçlarla ve ruhsatta bu araç/araçların cinsinin yazdığı yerde kamyon veya kamyonet ibaresi bulunuyor, bu tip araçlarla kendi işlerinin gerektirdiği şartlarda ve işlerini idame ettirebilmek maksadıyla, mamul, yarı mamul veya hammaddelerini bir şekilde getir-götür türünden taşıyorlar, 3. şahısların mallarını taşımıyorlar ise ve nakliye faturası düzenlemiyorlarsa K2 belgesi kapsamına girerler. K2 Belgesi almak için başvuranların, kendi adına kayıt ve tescil edilmiş en az bir adet eşya taşımaya mahsus (kamyon / kamyonet) özmal ticari taşıta sahip olmaları gerekir. Araç sayısı ne olursa olsun K2 Belgesi her zaman 1 tane düzenlenir. Her araç için ayrı ayrı K2 Belgesi verilmez, her araca ayrı olmak üzere taşıt kartı düzenlenir. Mükellefin hem kamyon hemde kamyoneti olduğunda K2 Belgesine, indirimsiz ücret esas alınır. Mükellefin kamyonu olması halinde, toplam yüklü ağırlığı 3,5 tonu geçmeyen araçlara tanınmış olan indirimli ücretten ve yine tanınmış olan muafiyetlerden yararlanamaz. K2 belgesinin süresi beş yıldır ve süre sona ermeden yenilenmesi amacıyla başvurulması halinde, o günkü değerinin %15 i ücretle beş yıllığına yeniden düzenlenir.
 
Örneğin: Tekstil firması kendi adına kayıtlı kamyonet türü aracı ile toptandan kumaş ve malzeme alıyor, atölyesine götürüyor, fason üreticilere işleri teslim ediyor, dikilen malları deposuna getiriyor, aldığı siparişi müşterisinin mağazasına götürüyor v.s. gibi. Görüldüğü üzere yapılan tüm taşımacılık faaliyetleri firmanın kendi esas iştigal konusu kapsamında ve firmanın işlerini ve kendisini idame ettirmek amacıyla yapılıyor olmasıdır. Firma başka bir vergi mükellefinin ürünlerini taşımamakta ve kesinlikle 3. şahıslara nakliye (navlun) faturası düzenlememektedir.
  • Beğen 2
  • Şaşkın 1
Yorum bağlantısı
Mehmet Göktürk
K1 Yetki Belgesinin Tanımı
 
K1 Yetki Belgesinin Tanımı, Başvuranlarda ve Araçlarda Aranan Şartlar 
 
K1 Yetki belgesi, ticari amaçla yurtiçi eşya taşımacılığı yapacak, gerçek ve tüzel vergi mükelleflerine verilen belge türüdür.
 
K1 Yetki Belgesinin Tanımı, Başvuranlarda ve Araçlarda Aranan Şartlar
 
K1 Yetki belgesi, ticari amaçla yurtiçi eşya taşımacılığı yapacak, gerçek ve tüzel vergi mükelleflerine verilen belge türüdür.
K1 türü yetki belgesinin şartları:
 
a) K1 yetki belgesi için başvuran gerçek kişilerin, ticari olarak kayıt ve tescil edilmiş eşya taşımaya mahsus özmal taşıtlarla en az 30 ton azami yüklü ağırlık kapasitesine ve 10.000 Türk Lirası sermaye veya işletme sermayesine sahip olmaları şarttır.
 
b) K1 yetki belgesi için başvuran kooperatifler dahil tüzel kişilerin, ticari olarak kayıt ve tescil edilmiş eşya taşımaya mahsus özmal taşıtlarla en az 110 ton azami yüklü ağırlık kapasitesine ve 10.000 Türk Lirası sermaye veya işletme sermayesine sahip olmaları şarttır.
 
K1 yetki belgesi sahipleri, yalnız kendi adına kayıt ve tescil edilmiş özmal ticari taşıtları kullanabilirler.
 
K1 türü yetki belgesinin eki taşıt belgesine asgari kapasitenin dışında kaydedilecek taşıtlar için yaş şartı aranmaz. K1 yetki belgesi için asgari kapasiteyi sağlayacak sayıda özmal taşıtların ilk başvuru ve faaliyet süresince 20 yaşından büyük olmaması şarttır.
 
Oto kurtarıcı, lastik tekerlekli vinç, para/altın gibi değerli kağıt/maden taşıyan zırhlı ve benzeri özel amaçlı taşıtla/taşıtlarla K1 belgesi almak isteyenlerden tonaj bakımından asgari kapasite şartı aranmaz. Bu şekilde K1 belgesi alan kişilerin taşıt belgelerine başka cins taşıt kaydedilebilmesi için tonaj bakımından azami yüklü ağırlık kapasite şartının sağlanması zorunludur.
 
İl sınırları içinde toplam yüklü ağırlığı 3,5 tonu aşmayan kamyonet türü araçlarla yapılacak olan ticari amaçlı taşımacılık faaliyetleri için K1 yetki belgesi almak isteyen gerçek ve tüzel vergi mükelleflerinden tonaj yönünde azami yüklü ağırlık kapasitesi şartı aranmaz. Bu konumda ki mükellefler için K1 belgesi bedeli %75 indirimli olarak uygulanır.
 
K1 yetki belgesi sahipleri sözleşme yapmak suretiyle başka araçları kiralayamazlar, yetki belgelerinin eki taşıt belgesine kendisine ait olmayan araçları ilave ettiremezler. K1 belgesi beş yıl süreyle verilir, süre dolmadan altmış gün öncesinden ve tanınan son güne kadar yenileme amacıyla başvuranlardan, K1 belgesinin o günkü bedelinin %15 i bedelle, yetki belgeleri yenilenir.
 
Tüzel kişiliği haiz K1 belgesi sahiplerinin, en az bir adet orta düzey yönetici türü mesleki yeterlilik belgesine sahip olmaları veya bu nitelikleri haiz kişi veya kişileri istihdam etmeleri şarttır.
 
K1 belgesi kapsamındaki araçların taşımacılık faaliyetlerinde, sürücüsünden SRC3/4 türü mesleki yeterlilik belgesiyle, psikoteknik değerlendirme belgesine sahip olma şartı aranır.
 
K1 belgesi nedir? K1 belgesini kimler alır? K1 belgesinin şartları nedir?
 
Yorumumuz: K1 belgesi, kamyon/kamyonet türü araç/araçlara sahip gerçek ve tüzel vergi mükelleflerinin ticari maksatlı taşımacılık faaliyetlerine verilen yetki belgesidir. Bu belgede esas olan husus, taşıtların yapmış olduğu taşımacılık faaliyetinin para kazanma amacıyla yapılıyor olmasıdır. Belge alacak olan kendine çalışan nakliyeci-kamyoncu esnafı da olabilir, eşya/kargo taşımacılığında bulunmak üzere kurulmuş bir şirket de olabilir. Ancak K1 belgesinin alınmasına yönelik ve gerçek ya da tüzel vergi mükelleflerine göre farklılık gösteren şartlar mevcuttur.
 
a.) Gerçek vergi mükellefleri yani şahıs firmalarının en az 30 ton azami yüklü ağırlık kapasitesine sahip araç/araçlarının olması, diğer bir anlatımla sahip olunan aracın/araçların azami yüklü ağırlık toplamının 30 ton olmasıdır.
 
b.) Tüzel kişiler yani limited şirketi, kollektif şirketi, anonim şirketi veya kooperatiflerin en az 110 ton azami yüklü ağırlık kapasitesine sahip araç/araçlara sahip olması şarttır.
 
K1 belgesine ilişkin bir örnekleme yaparak çok sık rastlanan bir uygulama hatasına da dikkat çekmek isteriz. Karayolu Taşıma Yönetmeliği esasları kapsamında yapılan denetimlerde en çok 26/a bendine muhalefetten dolayı idari para cezası uygulandığına şahit oluyoruz.
 
 
Örneğin:
 
Ortaklarının benzer olması nedeniyle organik bağı bulunan grup şirketleri vardır. Çoğu kez taşıtların kullanımı esnasında a firmasının ya da b firmasının malı olduğuna bakılmaksızın, a firmasının aracıyla b firmasının malı taşınır. Halbuki yasa nezdinde farklı vergi ve ticaret sicili olan her şirket kendi başına ele alınır. Böylelikle a firması ve ona ait araçlar ayrı, b firması ve araçları da ayrı değerlendirilmeli ve birbirinden bağımsız belgelendirilmelidir. Denetimlerde araç ve firma bilgilerine bakılıyor hatta sürücü de dahil, daha sonra araçta taşınan malın irsaliyesi kontrol ediliyor. Eğer ki, a firması aracında b firmasının malını taşıyorsa ve K1 belgesi yoksa, K1 belgesi olmadan taşımacılık faaliyetinde bulunduğuna hükmedilerek ceza uygulanıyor. Bu örnekleme de K1 ve K2 belgesi arasındaki farkı da anlamış oluyoruz.
Yorum bağlantısı
Ali Gök
(düzenlendi)

Ne tasıyormuş tam olarak ?

tarihinde Ali Gök tarafından düzenlendi
Yorum bağlantısı
Sani Gerşon
Mehmet Göktürk yazdı:

hususi kamyonet plakalı

Araç ticari mi kayıtlı yoksa şahsi mi ruhsatta? Bu önemli.

Yorum bağlantısı
Tansu Kalafatoğlu

Hocam çok detay var. Anlamadım. 
 

Emekli bir vatandaş. Ticaret yok. Camlıvan yani 5 koltuklu doblo alıyor. E sınıf sürücü belgesi var. 
 

ekstra ne alması gerekiyor?

Yorum bağlantısı
Nihat Palolu

Ben servisim yerinde makine tamirine gittim, orada olmadı attım connect’in arkasına dükkana getirdim, mal mı taşımış oldum? Hayır.

Nato’ya kuruluma gideceğim, özel araçla gitsem kapıdan zor girerim, firma olduğum belli olsun diye connect’le gittim. Mal mı taşıyorum? Hayır.

Bu belgeleri niye alayım?

Zaten yok, hiç almadım.

Yorum bağlantısı
Servet Aydın
Ben servisim yerinde makine tamirine gittim, orada olmadı attım connect’in arkasına dükkana getirdim, mal mı taşımış oldum? Hayır.
Nato’ya kuruluma gideceğim, özel araçla gitsem kapıdan zor girerim, firma olduğum belli olsun diye connect’le gittim. Mal mı taşıyorum? Hayır.
Bu belgeleri niye alayım?
Zaten yok, hiç almadım.

Takım çantası koyduk bitti. Bizde ben hariç herkesin belgesi var.
Yorum bağlantısı
Coşkun Basan

Şirket adına kayıtlı olmayan yük nakli yapmayan için zorunlu değil diye biliyorum yanlış mı biliyorum [emoji848]

Yorum bağlantısı
Nihat Palolu
Servet Aydın yazdı:


Takım çantası koyduk bitti. Bizde ben hariç herkesin belgesi var.

 

Evde priz yandı belgem de yok. Kamyonetimle takım çantası taşıyamayacağım için kendim yapmayayım usta çağırayım.

Coşkun Basan yazdı:

Şirket adına kayıtlı olmayan yük nakli yapmayan için zorunlu değil diye biliyorum yanlış mı biliyorum emoji848.png

 

O daha sakat, kayıt dışı nakliyeci gibi görünüyor.

Yorum bağlantısı
Sani Gerşon
Mehmet Göktürk yazdı:

Şahsi

Hata olmalı. Şahsi araçlarda K belgeleri aranmıyor.

 

Servet Aydın yazdı:


Takım çantası koyduk bitti. Bizde ben hariç herkesin belgesi var.

Taner abi o kadar güzel anlattı ki bize, anında o sayfayı kapadık :)

Söylediği çok net: Şirket üstüne kayıtlı ise araç, bagajında irsaliye ya da fatura ile taşıdığın tornavida dahi olsa K ve SRC belgeleri isteniliyor.

Zaten irsaliye ve fatura yoksa, bu sefer bagajdaki malın senin olduğunu kanıtlaman gerekiyor.

  • Beğen 2
Yorum bağlantısı
Kemal Korkmaz

Bu yetki belgesi işi çok karışık ceza yazacak yer arıyor herkes

  • Beğen 1
Yorum bağlantısı
Mehmet Ozyurek
Nihat Palolu yazdı:

Ben servisim yerinde makine tamirine gittim, orada olmadı attım connect’in arkasına dükkana getirdim, mal mı taşımış oldum? Hayır.

Nato’ya kuruluma gideceğim, özel araçla gitsem kapıdan zor girerim, firma olduğum belli olsun diye connect’le gittim. Mal mı taşıyorum? Hayır.

Bu belgeleri niye alayım?

Zaten yok, hiç almadım.

Senin alman gerekir.  

Yorum bağlantısı
Mehmet Ozyurek
Coşkun Basan yazdı:

Şirket adına kayıtlı olmayan yük nakli yapmayan için zorunlu değil diye biliyorum yanlış mı biliyorum emoji848.png

Şirket değil şahıs işletmesi de olur. 
Servet şirket, kangoyla giderse belge gerekir. 
Nihat şahıs işletmesi, connect ile giderse belge gerekir. 
 

Önemli olan ticari bir iş yapmaktır. 
 

Bu belgeleri almak için vergi levhası gerekir.  
Vergi levhası yok ve ticari bir yük taşıyorsa belge istenebilir.  Senin vergi kaydın yokmuş geç o zaman demezler. 
 

Sadece Çiftçiler için bir istisna vardı galiba. 
ÇKS kaydı olan kayıt belgesi gösterirse istisna oluyordu galiba. 
 

  • Beğen 3
Yorum bağlantısı
Coşkun Basan
Şirket değil şahıs işletmesi de olur. 
Servet şirket, kangoyla giderse belge gerekir. 
Nihat şahıs işletmesi, connect ile giderse belge gerekir. 
 
Önemli olan ticari bir iş yapmaktır. 
 
Bu belgeleri almak için vergi levhası gerekir.  
Vergi levhası yok ve ticari bir yük taşıyorsa belge istenebilir.  Senin vergi kaydın yokmuş geç o zaman demezler. 
 
Sadece Çiftçiler için bir istisna vardı galiba. 
ÇKS kaydı olan kayıt belgesi gösterirse istisna oluyordu galiba. 
 
Benim aracım hususi kullanım kamyonet o zaman bana gerek yok bu zamana kadarda bir çok yerde durduruldum sorunda olmadı bagajimda normal eşya harici yükte olmadı.
Bilgilendirme için teşekkür ederim abi [emoji120]
  • Beğen 1
Yorum bağlantısı
Mehmet Ozyurek

Kamyonetin ötv si düşük olduğu için insanları almamaya zorluyorlar.  
Yakın zamanda kantara girmeye zorlamışlar sonra tepkilerle geri adım atmışlardı. 

Sistem vergi almak amacında 

imalat ve distribitörler bundan kaçınmak için her yolu deniyor. 
Piyasadaki atv ler traktör kayıtlı 

Otomobilden daha lüks araçlar kamyonet ruhsatlı. 
Koca koca bir kaç milyonluk otomobiller 1,6 ve altı motorlu.  
Lüks 4x4 arazi araçları kamyonet ruhsatlı. 
Bence bu olaydaki asıl amaç ötv ve mtv. 
Yakında kamyonet alıyorsan vergi kaydın yoksa ötv yi ve mtv yi otomobil gibi ödeyeceksin derlerse şaşırmayın. 
Zira 4x4 kamyonetlerde bunu diyorlar. 
Kasa boyu dingil arasından kısa ise sen otomobilsin diyip otomobil mtv si alıyorlar. Bunlar ruhsatta kamyonet, hız sınırında panelvan, mtv de otomobil.  

 

Yorum bağlantısı
Mehmet Ozyurek
Coşkun Basan yazdı:

Benim aracım hususi kullanım kamyonet o zaman bana gerek yok bu zamana kadarda bir çok yerde durduruldum sorunda olmadı bagajimda normal eşya harici yükte olmadı.
Bilgilendirme için teşekkür ederim abi emoji120.png

Araç hususi de olsa ticari mahiyette yükle yakalanırsan belge isterler.  Esas olan yüktür 

 

Src de böyle.  Ticari bir yük taşıyorsan src istenir.  
 

  • Beğen 2
Yorum bağlantısı
Mehmet Ozyurek

Konudaki İlk mesajların özeti şudur. 
Araçla başkasının yükünü nakliye ücreti alarak taşıma irsaliyesi ile taşıyorsa K1 alacak. 

Araçla kendinin yükünü sevk irsaliyesi ile taşıyorsa K2 alacak. 
Pazara markete gidiyorsa evi için alış veriş yaptıysa bir şey almayacak. Buradaki sıkıntı şu; çeviren derse ki, ne bileyim ben senin bunları evine aldığını. Bence sen bakkalsın k2 alman gerekir.  
O zaman ispat yükümlülüğü bize düşer. 

  • Beğen 3
  • Mutlu 1
Yorum bağlantısı
Emin Önal

Bir dönem yine böyle cezalara yüklenmişlerdi. Connect şirkete kayıtlı olduğu ve ufak tefek malzeme taşıdığım için, o zamanlar almıştım K2 Belgesi.

Birde yenilemesi ile uğraşmıştım diye hatırlıyorum. Sattım kurtuldum.

Taa o zaman bile vardı, ruhsatta hususi olmasına rağmen ceza kesilme muhabbetleri.

  • Beğen 3
Yorum bağlantısı
Murat Atagenç
Mehmet Ozyurek yazdı:

Bu belgeleri almak için vergi levhası gerekir.   

Standart plaka sorgusunda aracın k2* kayıtlı olduğu çıkıyor mu acaba?

Şahıs firmasında ruhsatta isim yazıyor, k taşıt kartı gösterilmezse yinede k kayıtlı araç olduğunu görebilir mi yani?

Benim araç k2* kayıtlı, ruhsatı hususi ama bende src yok ve şantiyeden arazi ekibine bazen malzeme götürebiliyorum.

Yorum bağlantısı
Tansu Kalafatoğlu

K2 yetki belgesi alan ve tek araç sahibi olan gerçek kişilerin kendi adlarına tescil edilmiş taşıtı bizzat kendilerinin sürücü olarak kullanmaları halinde; bu kişilerden birinci fıkranın (b), (ç) ve (d) bentlerindeki şartlar aranmaz. (aksi halde aşağıda ki şartlar aranır)
 
b) İlgili mevzuatın öngördüğü mesleki yeterlilik belgesine (src) sahip olmaları,
 
 
hocam arabaya k2 belge alınca src almaya gerek yok mu yani?
Yorum bağlantısı
Nihat Palolu
Mehmet Ozyurek yazdı:

Senin alman gerekir.  

 

Trafik polisinin aracın kapısını açıp içine bakma yetkisi yok. Sadece camdan içine bakabilir.

Benim connect'de yanlarda cam yok arka cam da yok, ön koltuklarla arka kısım arası komple kapalı (sac, orijinal).

Sordu arkada mal var mı diye, yok dedim açıp bakamaycak ne olacak?

Trafik polisi araç bilgisine girdiğinde araç sahibinin vergi kaydı olup olmadığını görebiliyor mu?

Yorum bağlantısı
Tansu Kalafatoğlu

K2 için istenen belgeler. İş yeri olmayan biri bunları nasıl bulacak da belgeyi alacak? 
 

  • Yetki Belgesi Başvuru Formu,
  • Taşıt Kartı İşlem Başvuru Formu,
  • Ticaret sicil gazetesinin aslı ve onaylı örneği,
  • Noter onaylı imza sirküsü,
  • Şirketler için sahip ya da ortaklara dair T.C. kimlik numarası ve nüfus cüzdanı fotokopileri,
  • İşyerinin bulunduğu merkezin tapu fotokopisi ya da kira sözleşmesi,
  • Kayıtlı olunan vergi dairesinden alınan mükellefiyet yazısı,
  • Ticaret Odası faaliyet belgesi ya da Esnaf ve Sanatkarlar Odası faaliyet belgesi,
  • Şirket sermayesini belirten evraklar,
  • Kayıt edilecek araca dair ruhsat, trafik ve tescil belgesi.
  • Beğen 1
  • Mutlu 1
Yorum bağlantısı
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

    Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

×
×
  • Yeni Oluştur...