İçeriğe Yönlendir

Focus 2012 - Gem Modülü


Sefa Delice

Recommended Posts

Sefa Delice

2012  Model 1.0 Ecobost motor aracımı çalıştırmak istediğimde marşa basarsak elektrikli süpürge sesi gibi ses çıkartıp çalışmıyor. Fakat GEM modülüne elimle bastırdığımda çalışıyor. GEM modülünün ateşleme ile bağı var mı ? Aracı obd Cihazı bağlattım hata kodları ABS,DDM ,HVAC,  IPC, PAM,PSCM,SAMS Modüllerinde  UO140 hatası ( Lost Communication With Body Control Module) var gem modülümü bozuk yoksa bağlantı kabloları mı sizce ? 

Yorum bağlantısı
Mehmet Ozyurek

Bahsettiğiniz ses marş dinamosunun dişlisinin boşta dönme sesi olmalı.. 

Marş başınca dinamo dönmeye başlamadan önce dişli ileri çıkar ve volana oturur. Sonra dönmeye başlar. Tabi bunlar anlık gelişir. 

Dişli ileri çıkmayıp boşta dönüyorsa tarif ettiğiniz sesi çıkarır.

Gem modülü tespitiniz olmasa idi marş dinamosu bozuk derdim ben. Bastırınca çalışıyorsa bağlantılar sorunludur. Ne alakası var bilemedim. 

 

 

 

Yorum bağlantısı
Sefa Delice

Marş dinamosuna da baktırdım kömürleri de değiştirdim eğer onlarda sorun olsaydı vurdurunca da çalışırdı vurdurunca da çalışmıyor Ama GEM modülüne baskı uygulayınca çalışıyor bu modülden anlayan var mı en azından hangi kablo da ya da sigorta da sorun varsa ona göre hareket edeyim

Yorum bağlantısı
Osman Ünal2

Selam, Gem modülü kartında ki lehim ve sigorta ayaklarında olan oksitlenme yüzünden 1 hafta kapıda arabası yatmış birisi olarak diyorum ki eliniz yatkınsa youtube'da birçok video var izleyip kendiniz de yapabilirsiniz. Ben kontak spreyi olarak phılıps markayı tercih ettim. Videoda gözüken sigorta ayaklarını ince tel fırçayla board'a zarar vermeden temizleyip kulak çöpü yardımıyla tüm ayakları dipten uca temizleyin. Son tavsiyem tüm sigortaları değiştirin. Eğer buradan düzelmezse motor bölümünde ki sigorta kutusu için de aynı işlemi yapmanız lazım.

 

 

  • Beğen 1
Yorum bağlantısı
Sefa Delice

Bir hata yaptım sanırım Akü kutup başları takılıyken kaputtan bir tane role ve bir sigorta çıkarıp geri taktım bu sefer komple gösterge radyo saat gitti korumaya mı aldı yoksa yaktık mı sigortayı ? 

Yorum bağlantısı
Çağlar Bayur

kontak açık değil ise sigorta söküp takarken yanmaz

Yorum bağlantısı
Sefa Delice

Kontak açık değildi Neden gitti o zaman bu gösterge ya radyo da çalışmıyor hangi sigorta kodları bunlara bağlı bilen varmı ? 

Yorum bağlantısı
Sefa Delice

bus148192 role siyah ve üzerinde 7.5A ile 5 sigortalar 

Yorum bağlantısı
Sefa Delice

Teyp gösterge hepsi aynı sigorta da ama hangisi

Yorum bağlantısı
Ü.Emre Kartal

Bence sigortaları kontrol edip modülleri bilgisayara bağlayıp resetleyin

Yorum bağlantısı
Sefa Delice

Sigortaları kalem ile kontrol edeceğim fakat modüllere nasıl reset atacağım ?

OBD cihazı yeterli mi ? 

Yorum bağlantısı
Sefa Delice

Aracı çalıştırmayı başardım fakat geç çalışıyor baştaki sorun devam ediyor marşa başınca fön sesi gibi ses geliyor çalışmıyor sebebi sizce ne olabilir ? 

Yorum bağlantısı
Çağlar Bayur
Sefa Delice yazdı:

modüllere nasıl reset atacağım ?

OBD cihazı yeterli mi ? 

hangi modüle reset?

Yorum bağlantısı
Sefa Delice

Çağlar üstad ilk yazmıştım sanırım modüllük bir durum yok marşa bastığımda fön sesi gibi ses geliyor ateşleme yapmıyor neyden kaynaklı olabilir bilmiyorum? 

Yorum bağlantısı
Çağlar Bayur

ateşleme yapmıyor derken onu nasıl tespit ettiniz, fön sesi gibi ses derken motor boşa dönüyor kompresyon yok demektir, psiton segman sıyırımış olarak da yorumlana bilir, marş motoru da sıyırıyor olabilir, tüm bu arızalar için ustanız neler yaptı neler değişti veya tavsiye etti? bilgileri tam sırası ile yazarsanız fikir yürütmesi daha kolay olur, evde obd ye cihaz takıp restleme işlemi de yapamazsınız uygun veri yazacak cihaz lazım program lazım vs.

bizimkiler sadece fikir tabii

Yorum bağlantısı
Sefa Delice

Üstad başından sonuna kadar anlatıyım;

Bir akşam aracım durduk yere çalışmadı vurdurduk yine çalışmadı biraz bekledik durduk yere yarım saat sonra kendisi çalıştı elektrikçiye gittim aküyü ölçtü akü gidik dedi değiştirdik 2 hafta sorunsuz çalıştı sonra bir sabah yine aynısını yaptı sonra yolcu tarafındaki modüle kablolara elimle bastırdım bir anda düzeldi çalıştı tekrar elektrikçiye gittim marş motoru dediler bakımı yaptı temizledi kömürü değiştirdi sonra çalışır bir vaziyette eve gittim evde 1 saat oturduktan sonra tekrar dışarı çıktım baktım yine çalışmıyor yolcu tarafındaki modüle bastırdım yine çalıştı elektrikçi beyinciye beyinci elektrikçiye yönlerdi bakan olmadı ertesi gün çalıştırmak istediğimde fön sesi geliyor çalışmıyor 3 5 dk deneyince çalışıyor  bu iş böyle olmayacak dedim kendim modülü söktüm temizledim taktım yine aynı sigortaları tek tek kontrol ettim ölçme cihazı ile sıkıntı gözükmedi şu anda tek sıkıntım marşa basınca fön süpürge sesi gibi ses gelmesi ve çalışmaması 5 dk sürekli denersem çalışıyor neyden kaynaklı bilemedim 

Yorum bağlantısı
Çağlar Bayur

fön sesi tarifi ve arıza oluşumu bana marş motoru gibi geldi , belki de gem de içerde lehim atması var ama bu marş sırasındaki sesi açıklamaz rutin bir arıza değil ustaya bırakılması gerekir

Yorum bağlantısı
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

    Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

×
×
  • Yeni Oluştur...