İçeriğe Yönlendir

i20 Anlamlandıramadığım Fren Sorunu


Mert Emre ŞAMCI

Recommended Posts

Mert Emre ŞAMCI
(düzenlendi)

Geçmiş konularda kısaca bahsetmiştim. Fren pedalı çok aşağıda tutmaya başlıyordu. 
Aracı aldıktan sonra tüm balatalarımı bosch marka balata ile değiştirdim. Fren hidroliğini dot4 bosch marka ile değiştirdim. Daha dükkandan çıkmadan fren tam istediğim kıvama geldi. Dokunduğum gibi tutuşu hissediyordum. Ancak belli bir zaman sonra tekrardan eski haline döndü. 

 

Sorun tam olarak şöyle:
1'den 10'a kadar sıralama yapalım.
1 Fren pedalına sinek konmuş gibi dokunduğumuz arka stopları yakan hali, 10 ise fren pedalına dibine kadar bastığımız hali.
1-2-3 hatta 4 te bile neredeyse tutuş hiç yok. Tamamen ölü bölge gibi diyebiliriz. Stopları 1 de dahi yakıyor onda sorun yok ancak 1-2-3-4 seviyede ayağımı çıkartıp yere sürterek yavaşlatıyormuşum gibi inanılmaz zayıf seviyede. 5 ten sonra tutuş başlıyor. En net hali ile arabanın 1'i  5 teki hali gibi olması gerekirken yarıdan itibaren hissedilir tutuş başlıyor.

2022 Model Egea cross 1.6multijet otomatik kullandım arabayı resmen süremedim. 1. seviyede bile inanılmaz tutuş var. Benim 5. seviyede, yeni tutmaya başlıyor dediğim noktada, egea dip frende oluyor. 

Her aracın mekaniği hissiyatı farklıdır diyecek olanlar için i20 ye ilk bindiğim saniye ciddi bir fren sorunu olduğunu anladım zaten. Daha önce çok araç kullandım hepsi bahsettiğim egea freni tarzındaydı. Böylesine aşağıda kavrayan araç daha önce hiç kullanmadım normal olmadığına da eminim. Bu durum neyden kaynaklı olabilir nasıl çözümleyebiliriz. Arabadan mekanik motor olarak 1 gram anlamayan eşim bile kullandığında arabanın frenlerinde sorun mu var diye soruyor.

 

Not: Arabanın frenleri dipte yani panik frende zımba gibi. Tutma durma durdurma konusunda hiçbir problem yok. Tek sorun fren pedalı kendini debriyaj sanıyor. 

tarihinde Mert Emre ŞAMCI tarafından düzenlendi
Yorum bağlantısı
Çağlar Bayur
Mert Emre ŞAMCI yazdı:

ancak 1-2-3-4 seviyede ayağımı çıkartıp yere sürterek yavaşlatıyormuşum gibi inanılmaz zayıf seviyede. 5 ten sonra tutuş başlıyor.

çok normal

 

Mert Emre ŞAMCI yazdı:

2022 Model Egea cross 1.6multijet otomatik kullandım arabayı resmen süremedim. 1. seviyede bile inanılmaz tutuş var.

en sevmediğim güvensiz bir işleyiş fren için

  • Beğen 4
Yorum bağlantısı
Mert Emre ŞAMCI
(düzenlendi)
Çağlar Bayur yazdı:

çok normal

 

en sevmediğim güvensiz bir işleyiş fren için

Abi nasıl normal ayaklarım çöküyor.
En az 10 farklı araba kullandım tekinde bile bu durum yoktu bir tek buna özgü olamaz. 1-2-3-4 seviyelerde fren sadece lamba görevi görüyor. Yarıdan itibaren tutmaya başlayan bir pedal olabilir mi. Çoğu araç yarıdan sonra daha gitmiyor bile. Bende yarıdan sonra başlıyor nerdeyse. Evet egeaya bende şaşırdım oda çok çok erken %100 e ulaşıyordu ama benimkinde olaylar çok absürd.

Kademeside artmıyor. Yani 1 de %0.7 tutuyorsa 4 te %7 falan tutuyor. Normalde stabilite olsa
1 de %7
2 de %16
3 de %35 gibi gibi gider.

Alpay Sumer yazdı:

balata degisimden sonra ne kadar süre gecti?

Onu çok hatırlayamıyorum ama 1.000km olmadan geçtiğine eminim.

tarihinde Mert Emre ŞAMCI tarafından düzenlendi
Yorum bağlantısı
Hamit inan

Benim arabada benzer bir sorun başlamıştı fren iyice yumuşamışti. Meğer 3 hafta kırık kalça ile gezmiş durmusum. sanayi yerine ortapediye gidince sorun çözüldü 😁

  • Beğen 1
  • Mutlu 6
Yorum bağlantısı
Ali Darbaz
(düzenlendi)

yahu bende egeaya ilk başladığımda çok aşırı sert fren yaptığını farketmiştim. Sonradan alıştım hatta şu sıralar kendi kendine sertliği gitti. 
hyundai i10 frenleride çok yumuşaktı 10 üzerinden konuşsak ilk 5 de hafif fren yapar 7,5 dan sonra nerdeyde abs sokacak sertliğe ulaşırdı. 

tarihinde Ali Darbaz tarafından düzenlendi
Yorum bağlantısı
Süleyman Can

Benim aracı satın almadan önce bi süreyim dedim sahibine. Tabi al dedi, çıktım yola iyi güzel de frenlerin tepesine çıkıyorum ancak öyle sıkı tutuyor. Herhalde bakım istiyor dedim, satın aldıktan sonra 2 defa fren testine aldık yaklaşık %80 verdi ön ve arka. Emsal başka fiesta bulup ona bindim o da aynı şekilde olunca üreticinin bilerek böyle ayarladığını anladım.

 

Yakınımın 2017 opel corsa'sını kullanmam gerekti bi dönem. Fren pedalına dokunuyorum direksiyona yapıştırıyor. Götürdüm ustaya, abi balatalar bitmiş siz nasıl bindiniz buna böyle dedi. Yumuşak pedal en idealidir.

Yorum bağlantısı
Alpay Sumer

opeller öyle.. Ayakkabı birak duruyordu.. Alisana kadar Cok zorlanmistim bu arabamda.. 

Ama bundada garip bir fohs fohs ses var.. 

Yorum bağlantısı
Doğan Arşiray
Çağlar Bayur yazdı:

çok normal

 

en sevmediğim güvensiz bir işleyiş fren için

eski bmw ler müthişti fren pedalı dozlamasında. e34 e39 vs.

Yorum bağlantısı
Mehmet Ozyurek
Çağlar Bayur yazdı:

biraz önce c5 kullandım aynı idi mesela

C5 in dozajı iyi.. Ben beğeniyorum. 

 

 

  • Beğen 1
Yorum bağlantısı
Çağlar Bayur
Doğan Arşiray yazdı:

eski bmw ler müthişti fren pedalı dozlamasında. e34 e39 vs.

bi gaz bi debriyaj hatırladım da frene ne gerek onlarda

Yorum bağlantısı
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

    Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

×
×
  • Yeni Oluştur...