İçeriğe Yönlendir

Dava Devam Ederken Avukat Vefat Ederse


Bekir Çelik

Recommended Posts

Bekir Çelik

Selamunaleyküm.

 

14 Mayıs 2020'de ağabeyim iş kazası geçirmişti. Belden aşağısı felç kalmıştı.

 

4 Nisan 2022'de kalbi durdu. Yoğun bakımın ardından, 11 Nisan 2022'de vefat etti.

 

Vefatından sonra mahkeme devam etti. Son mahkemede heyet, annemi 9 Mayıs 2023'te huzura istedi.

 

6 Şubat 2023 depreminde, arkadaşımız ve aynı zamanda avukatımız olan Mustafa Çağan 3 çocuğu ve eşiyle birlikte İskenderun'da vefat etti. Mekânları Cennet olsun.

 

Şimdi bu süreçte bizim ne yapmamız gerekiyor hukûki olarak? Mahkemeden önce bir avukat mı ayarlamalıyız? Yoksa huzura çıkıp "Avukatımız vefat etti." deyip ek süre mi istemeliyiz? Mahkemeye dilekçe mi sunmalıyız? Nasıl olacak acaba süreç, bilgi verebilirseniz sevinirim. Teşekkürler.

 

@Cem Işık

  • Beğen 2
  • Şaşkın 3
  • Üzgün 8
Yorum bağlantısı
Cem Işık

Başınız sağolsun.. bu aşamada bir avukatla ilerlemek isterseniz , yeni bir avukata vekalet verip ondan davayı takip etmesini isteyebilirsiniz. Duruşmayı beklemeyin bana kalırsa. 

  • Beğen 2
  • Teşekkür 1
Yorum bağlantısı
Koray Demir
(düzenlendi)

Bekir bey, öncelikle başsağlığı diliyorum merhumun ve ailesinin mekanı cennet olsun.

Türk Borçlar Kanununun vekalet ilişkisinin sona ermesini düzenleyen hükümlerine göre vekalet sözleşmesi, vekilin veya vekalet verenin ölümü, ehliyetini kaybetmesi ya da iflası ile kendiliğinden sona ermiş olur. 

Konuyla ilgili 1136 sayılı Avukatlık Kanununun 42. maddesi şöyle der:

“Bir avukatın geçici olarak görevlendirilmesi:

Madde 42 – Bir avukatın ölümü veya meslekten yahut işten çıkarılması veya işten yasaklanması yahut geçici olarak iş yapamaz duruma gelmesi hallerinde, avukatın kayıtlı olduğu baro başkanı, ilgililerin yazılı istemi üzerine veya iş sahiplerinin yazılı muvafakatini almak şartiyle, işleri geçici olarak takip etmek ve yürütmek için kendi barosuna kayıtlı bir avukatı görevlendirir ve dosyaları kendisine devir ve teslim eder. (Ek cümle : 2/5/2001 - 4667/28 md.) Ayrıca durumu mahkemelere ve gerekli göreceği yerlere bildirir. Bu hükümler avukatlık ortaklığı hakkında da kıyasen uygulanır. (1)

Yukarıki fıkrada yazılı işlere ait kanuni süreler, dosyaların devir ve teslimine kadar işlemez. Şu kadar ki, bu süre üç ayı geçemez.”

 

Yukarıdaki yolu işletmek istiyorsanız mahkemeden bu yönde talepte bulunun avukatın vefatına dair nüfus kayıtlarına ulaşıp işlem yapıyor şayet istemiyorsanız Cem beyin dediği gibi yeni bir avukata vekalet vermeniz gerekiyor. 

tarihinde Koray Demir tarafından düzenlendi
  • Beğen 2
  • Teşekkür 1
Yorum bağlantısı
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

    Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

×
×
  • Yeni Oluştur...