Selçuk Keleş 4 Aralık 2009 Paylaş 4 Aralık 2009 Halojen ve xenon ampullerin yapıları birbirinden çok farklıdır. Halojen ampul 1500 lümen, xenon ampul 3200 lümen ışık verir. Ayrıca renk ısıları, yaydıkları sıcaklık ve odak uzaklığı gibi optik-geometrik yapıları da birbirinden çok farklıdır.Dolayısıyla aracınızdaki farınız tasarlanırken içinde kullanılacak ampulün bu özelliklerine göre tasarlanmaktadır.Halojen fara xenon kit takılarak ışık kaynağını değiştirdiğinizde optik dizayndan kaynaklanan uyuşmazlıklar oluştuğundan, aşırı parlak veya düzensiz ışık dağılımı yüzünden önde giden sürücü veya karşıdan gelen sürücüler zor durumda kalmaktadırlar. Farları aşağı indirerek bu düzensiz dağılımı düzeltmeniz mümkün değildir. Xenon kit takılmış halojen farın, kesilme çizgisinin üstündeki karanlık bölgede orjinal xenon farın 10 katına kadar fazla ışık yaydığı tespit edilmiştir.Bilinçli bir yöntemle farlarınızı xenona dönüştürmek ve kaliteli bir sonuç almak istiyorsanız bu modifiye kolay ve ucuz olmayacaktır. Cazip görünen, ucuz, tak-çalıştır xenon çözümleri zamanla renk ya da ürün seçiminden dolayı yağmurlu-karlı havalarda size ciddi görüş sorunlarını, aracınıza da çeşitli elektronik problemlerini yaşatabilir.Yapılan yasal düzenleme sonucunda, far yıkama ve otomatik seviye sistemi olmayan sonradan xenona çevrilmiş farlı araçlar (mercekli olsa bile) Tüvtürk muayenesinde ağır kusurdan dolayı muayeneden geçememektedir.Bu nedenle bu tip dönüşümler forumumuzda tartışılmamaktadır.Orjinal (oem) xenon farlar dünyada önde gelen bir kaç üretici (AL-Bosch, Farba, Hella, Koito, Stanley, Valeo, Visteon, ZKW) tarafından üretilmektedir. Bu firmalar uzun yıllar boyunca edindikleri tecrübe, ar-ge, bilgi ve teknolojik altyapılarını bir arada kullanarak bu kaliteli farları üretebilmektedirler.Aracınızın orjinal (oem) xenon far seçeneği varsa öncelikle bunu uygulamaya çalışın, projektör montajının zorlukları, kitlerle ilgili yaşanan kalite ve dağılım problemleri yerine orjinal xenon fara ödediğiniz yüksek bedelin karşılığını mutlaka alırsınız.Far tiplerine göre xenon uygulamasının metodu ve buna bağlı olarak başarı oranı da değişir, şimdi far tiplerini ve xenon uygulama seçeneklerini inceleyelim. Yorum bağlantısı
Selçuk Keleş 4 Aralık 2009 Yazar Paylaş 4 Aralık 2009 Parabolic (desenli camlı) :Bu farda, kısa ve uzun için ortak reflektör ve çift filamanlı H4 ampul kullanılmaktadır. Bu işlevin xenon dönüşümünden sonra da sağlıklı olarak kullanılabilmesi gerekir.Önerilen : Far camını şeffaf yapıp ve bi-xenon mercek montajı yapmanız sonucunda kaliteli bir xenon dönüşümü yapmış olursunuz. Bu metod da kolay ve ucuz olmayacağından xenona dönüşüm yapmayıp daha kaliteli halojen ampullerle aydınlatmanızı iyileştirmeniz daha mantıklı olacaktır.Önerilmeyen : Önerilen metodun dışında bu farı kit vb. ile xenona dönüştürmeye çalıştığınızda ışık dağılımı düzensizleşir, kesilme çizgisinin netliği kaybolur ve trafiği rahatsız eder. H4/Hylo/Bi-Xenon kitler, kısa+uzun far geçişini ileri-geri hareket edebilen ampul ile sağlamakta ancak yine de optik olarak çok başarılı sonuçlar verememektedir. Bu nedenle bu tip dönüşümler forumumuzda tartışılmamaktadır. Yorum bağlantısı
Selçuk Keleş 4 Aralık 2009 Yazar Paylaş 4 Aralık 2009 Free form (şeffaf camlı) tek reflektörlü :Bu farda, kısa ve uzun için ortak reflektör ve çift filamanlı H4 ampul kullanılmaktadır. Bu işlevin xenon dönüşümünden sonra da sağlıklı olarak kullanılabilmesi gerekir.Önerilen : Hem kısa hem de uzun işlevini kullanabilmeniz için bi-xenon mercek montajı yaparsanız kaliteli bir xenon dönüşümü yapmış olursunuz.Önerilmeyen : Önerilen metodun dışında bu farı kit vb. ile xenona dönüştürmeye çalıştığınızda ışık dağılımı düzensizleşir, kesilme çizgisinin netliği kaybolur ve trafiği rahatsız eder. H4/Hylo/Bi-Xenon kitler, kısa+uzun far geçişini ileri-geri hareket edebilen ampul ile sağlamakta ancak yine de optik olarak çok başarılı sonuçlar verememektedir. Bu nedenle bu tip dönüşümler forumumuzda tartışılmamaktadır. Yorum bağlantısı
Selçuk Keleş 4 Aralık 2009 Yazar Paylaş 4 Aralık 2009 Free form (şeffaf camlı) çift reflektörlü :Bu farda, kısa için ayrı, uzun için ayrı reflektör kullanılmaktadır.Önerilen : Sadece kısa reflektörüne bi-xenon mercek montajı yaparsanız kaliteli bir xenon dönüşümü yapmış olursunuz. Bi-xenon mercek sayesinde uzun farınız da xenona dönüştürülmüş olur, içteki halojen uzun farla da ayrıca desteklenir.Önerilmeyen : Önerilen metodun dışında bu farı kit vb. ile xenona dönüştürmeye çalıştığınızda ışık dağılımı düzensizleşir, kesilme çizgisinin netliği kaybolur ve trafiği rahatsız eder. Uzun reflektörünü de xenona dönüştürmeye çalıştığınızda ışık dağılımı düzensizleşir ve trafiği rahatsız eder. Ayrı bir uzun far merceği pek kullanılmayıp kısa tarafında bi-xenon mercekle ideal kısa/uzun ışık dağılımı elde edilebilmektedir. Bu nedenle bu tip dönüşümler forumumuzda tartışılmamaktadır. 1 Yorum bağlantısı
Selçuk Keleş 4 Aralık 2009 Yazar Paylaş 4 Aralık 2009 Elipsoidal (mercekli) :Bu farda, kısa için mercek , uzun için reflektör kullanılmaktadır.Önerilen : Kısa merceğine kit takarsanız performansı vasat olan ama trafiği rahatsız etmeyen bir xenon dönüşümü yapmış olursunuz. Performansın vasat olmasının nedeni merceğin halojen tasarımına sahip olmasıdır.Önerilen : Kısa merceğini bi-xenon mercekle değiştirmeniz sonucunda hem gerçek xenon performansına ulaşır, hem de uzun farınızı da xenona dönüştürmüş olursunuz.Önerilmeyen : Uzun reflektörünü de xenona dönüştürmeye çalıştığınızda ışık dağılımı düzensizleşir ve trafiği rahatsız eder. Ayrı bir uzun far merceği pek kullanılmayıp kısa tarafında bi-xenon mercekle ideal kısa/uzun ışık dağılımı elde edilebilmektedir. Yorum bağlantısı
Buğra Kızılcan 5 Ocak 2012 Paylaş 5 Ocak 2012 Abi benim far tipi elipsodial.Yazdığın açıklamada uzunlarınızda bi-xenon olur demişsin.Peki reflektörlü uzunlar nolucak ? Yorum bağlantısı
Sinan Altuğ 5 Ocak 2012 Paylaş 5 Ocak 2012 paralel bağlanıp aynı şekilde kullanılabilirler Hem bi-xenondan uzun hem reflektörden uzun çalışır. Tesisat da ayrı o halde, farlarınız yanmıyorken halojenler çalışır sadece, farlar yanarken hem bi-xenondan uzun olur hem halojenler çalışır ki süper olur Yorum bağlantısı
Buğra Kızılcan 6 Ocak 2012 Paylaş 6 Ocak 2012 Ben esasında sadece uzunları açtığımda uzun halojenler çalışsa sellektör yaptığımda bi-xenon çalışsa olur mu ?Ya da uzun halojenleri temelli iptal etsek çünkü uzunları kullanan biri değilim.sellektörle benim işim Yorum bağlantısı
Muhammed Andı 7 Ocak 2012 Paylaş 7 Ocak 2012 sellektör olduğu sürece dediğin olmaz. çünkü hadi kısalar yanarken uzunları kapat deriz de, kısalar yanmazken sellektör ihtiyacın olursa nasıl olacak? eger dersen ki, gündüz sellektörde yahut uzunda sadece uzunlar olsun, kısalar açıldığında ise uzunlar iptal olsun, o zaman olur.üstelik düşündüğün şey olabilecek olsa bile mantıken de ters. çünkü gece karanlık bir yerde kısalarla gidiyorsun diyelim. uzunları açma ihtiyacı hissettin, o vakit kısaların söner.ben olsam uzunları hiçbir zaman iptal etmezdim. Yorum bağlantısı
Selçuk Keleş 9 Ocak 2012 Yazar Paylaş 9 Ocak 2012 Ben esasında sadece uzunları açtığımda uzun halojenler çalışsa sellektör yaptığımda bi-xenon çalışsa olur mu ?Ya da uzun halojenleri temelli iptal etsek çünkü uzunları kullanan biri değilim.sellektörle benim işim Sanırım ters röle gibi bişeyle yapılabilir denemek lazım.Ama genelde pratikte uzuna gelen kablodan paralel alındığından siper ile uzun aynı anda devreye giriyor. Ayırabilmek kolay olmasa gerek. Yorum bağlantısı
Mehmet Ozyurek 12 Ocak 2012 Paylaş 12 Ocak 2012 Farın içi müsait ise H7 değilde, Xenon tabanlı bir mercek daha doğru olur gibi geliyor bana.. H7 mercek, sonuçta halojen bir mercektir. Bunu H7 xenon ile çalıştırmak, belki reflektörde kararmalara veya ışıkta düzensizliklere sebep olabilir.. Yorum bağlantısı
Buğra Kızılcan 16 Ocak 2012 Paylaş 16 Ocak 2012 Vizede nasıl olucak peki ? hem bi-xenon uzun hem halojen uzun sorun olmaz mı ? Yorum bağlantısı
Mahmut Akbulut 16 Ocak 2012 Paylaş 16 Ocak 2012 Vizede nasıl olucak peki ? hem bi-xenon uzun hem halojen uzun sorun olmaz mı ?Vizeden geçene kadar bi-xenonun selektörünü iptal edeceksin başka çaren yok... Yorum bağlantısı
Selçuk Keleş 17 Ocak 2012 Yazar Paylaş 17 Ocak 2012 O kadar detayı farkedeceklerini sanmıyorum. Yorum bağlantısı
Turgut Oturmaz 18 Ocak 2012 Paylaş 18 Ocak 2012 Vizeden geçene kadar bi-xenonun selektörünü iptal edeceksin başka çaren yok...Bi-xenonla beraber halojen uzunun yanması, normlara aykırı değil ki. Fabrika çıkışı bu şekilde olan bir çok araç var... Yorum bağlantısı
Mahmut Akbulut 18 Ağustos 2012 Paylaş 18 Ağustos 2012 Bu iki linkte bi-xenon merceğin kısa ve uzun far geçişlerinin nasıl olduğunu,nasıl selektör yaptığını görebilirsiniz http://www.google.com.tr/url?sa=t&rct=j&q=hella%20bi-xenon%20projector%20high-low%20beam&source=video&cd=5&cad=rja&ved=0CEcQtwIwBA&url=http%3A%2F%2Fwww.youtube.com%2Fwatch%3Fv%3D7eLjpg_6xdE&ei=XwYwUIPiBIK0hAeguIFQ&usg=AFQjCNGmI2T3rbUI2WCKERTJwcjnZj1dVQ Yorum bağlantısı
Özer Morova 10 Ekim 2014 Paylaş 10 Ekim 2014 Merhaba forumda ve bu konularda yeniyim pek bir bilgim yok kısacası.2003 Corsa C 1.7 DTİ sahibiyim aydınlatmamdan hiç memnun değilim far temizliği kaliteli halojen derken 200 lira gibi bir maliyet çıkıyor karşıma onun yerine muayenelerde de sorun yaşamayacağım bir xenon dönüşümü yapmak istiyorum.Böyle bişey mümkünmüdür, bana maliyeti ne olur, negibi işlemler yapmam gerekir ? yardımcı olursanız sevinirim.Teşekkürler Yorum bağlantısı
Erkan Kahya 10 Ekim 2014 Paylaş 10 Ekim 2014 Merhaba. 550+ bir masrafınız olur ama çıkma far falan hariç. Yapmaya karar verirseniz birçok uygulama mevcut başlayınca yine yardımcı oluruz. Yorum bağlantısı
Özer Morova 10 Ekim 2014 Paylaş 10 Ekim 2014 Merhaba. 550+ bir masrafınız olur ama çıkma far falan hariç. Yapmaya karar verirseniz birçok uygulama mevcut başlayınca yine yardımcı oluruz. Öncelikle Teşekkür ederimSizin magane I xenon mercek montajınızı inceledim benimde aklımdaki çıkma bir far alıp mercek montajını kendim yapıp aracın üzerindekilerle değiştirmek var muayenelerde sorun olursa diyede çıkanları elimde tutmak ama 0 bilgi ile ne yaparım onu bilmiyorum işte örneğin far yüksekliği nasıl olucak bilmiyorum benim montajıma göremi yoksa mercekte farklı açılarda farklı yuksekliklermi ayarlanıyo hiç bir fikrim yok açıkcası Yorum bağlantısı
Can Ayaslan 11 Ekim 2014 Paylaş 11 Ekim 2014 Öncelikle Teşekkür ederimSizin magane I xenon mercek montajınızı inceledim benimde aklımdaki çıkma bir far alıp mercek montajını kendim yapıp aracın üzerindekilerle değiştirmek var muayenelerde sorun olursa diyede çıkanları elimde tutmak ama 0 bilgi ile ne yaparım onu bilmiyorum işte örneğin far yüksekliği nasıl olucak bilmiyorum benim montajıma göremi yoksa mercekte farklı açılarda farklı yuksekliklermi ayarlanıyo hiç bir fikrim yok açıkcasıSiteyi yeteri kadar incelememişsiniz sanırım. Far tasının kesilme çizgisini duvarda işaretledikten sonra merceğin kesilme noktasını onun tam üzerine denk getirmeniz gerek. Bu noktadan sonra ayar vs eski far gibi işliyor. Youtube'da ve sitede bu videolar mevcut. Kolay gelsin Yorum bağlantısı
Özer Morova 11 Ekim 2014 Paylaş 11 Ekim 2014 Teşekkür ederim bende farklı uygulamalı inceliyorum hala far tası olayını tam olarak kavrayamadım diyebilirim tasın içinde duran ampulün açısına göre çizgi değişir o çizginin doğru yükseklik ayarı olmama ihtimalide söz konusu bu durumda yoksa far tası dediğimiz şey far aynası yanı yanlış anlamadıysam her açıda aynı yansımayı vermesi mümkün olmasa gerek sadece iyi olduğunu düşündüğüm çizgiye göre mi yapıcam ? Yorum bağlantısı
Erkan Kahya 11 Ekim 2014 Paylaş 11 Ekim 2014 Far tası veya far aynası aynı şey. Farın camını açıp içinden güzelce far tasını çıkarın. Sonrada sabit ve düz bir yere koyarak ölçü alın. Ampul tam oturduğu zaman çizgi değişmez yükseklik ayarını belirleyen far tasının kendisi. 1 Yorum bağlantısı
Özer Morova 16 Ekim 2014 Paylaş 16 Ekim 2014 Geç oldu biraz ama teşekkür ederim Aracımda H7 mevcut d2s yemi geçmemi tavsiye edersiniz yoksa H7 de kalayımmı bana herhangi bir avantajı olurmu d2s yada d1s in ? Yorum bağlantısı
Gökhan Tongay 25 Ekim 2014 Paylaş 25 Ekim 2014 xenon mercek bulabilirsen d2s d1s d3s bunlardan birisi olabilir. Yorum bağlantısı
Selçuk Keleş 27 Ekim 2014 Yazar Paylaş 27 Ekim 2014 Geç oldu biraz ama teşekkür ederimAracımda H7 mevcut d2s yemi geçmemi tavsiye edersiniz yoksa H7 de kalayımmı bana herhangi bir avantajı olurmu d2s yada d1s in ?Sorularını aracının konusunda sorarsan daha hızlı cevap alabilirsin. Yorum bağlantısı
Recommended Posts