İçeriğe Yönlendir

Ayar motoru hakkında

Ozan Kar

Recommended Posts

Ozan Kar

Son düşüncemi

http://www.geceucusu.com/topic/5550-far-ayarim-nasil/page__view__findpost__p__54184

bu mesajda yazmıştım, arada kaynadığını düşündüğümden konu açayım dedim,

özetle; halojen ve xenon farın pinlerini incelediğimde ikisindede

• yükseklik ayar motoru (+)
  • yükseklik ayar motoru ayar
  • yükseklik ayar motoru şase

olduğunu gördüm, ancak yerleri farklıydı yerlerini xenon fara göre ayarladım ancak çalışmadı?

denemek için bir tarafa halojen farı taktım sanırım yine çalışmadı(tek başıma ve gündüz olduğundan emin olamıyorum)

"kısa far ampul arızası" nedeniyle yapmıyo olabilir mi?

veya ne yapayım?

Yorum bağlantısı
Oktay Toker
(düzenlendi)

Öceki konuyada yazdım bişiler ama.

Bu baglantının ve tesisatın xenon veya halojen baglantı tesisatıyla alakası yok.

Standard diye biliyorum ama soketin 2 kenar ucu + ve - orta uç ise sinyal ucu diyeyim ona ait.Sizin araçta bilmiyorum ama F2 F2.5 larda + kısa hüzme den direkt alınıyor.Şase ucu ve orta sinyal ucu ayar düğmesinden geliyor.Direkt şaseye bağlı degil.

Focus F1 lerde makyajsız kasalardaki yani H4 far olanlarda + uç park ucuna bağlı şaşe ucu direk şaseye ve sinyal ucu ise düğmeden geliyor.Makyajlı kasa çift hüzmeli farlarda ise F2 lerdeki ile aynı.

tarihinde Oktay Toker tarafından düzenlendi
Yorum bağlantısı
Ozan Kar

Abi elimdeki bilgi bu:

halojen far için;

1- Yükseklik ayar motoru (+) 2-Boş

3- Yükseklik ayar motoru ayar 4-Boş

5- Uzun far

6-Boş

7-Şase

8-Sinyal

9-Boş

10- Kısa far

11- Yükseklik ayar motoru şase 12- Park lambası

Bi-xenon far için;

1-Boş

2-DRL

3-Boş

4-Boş

5- Uzun far

6- Dönüş lambaları 7-Şase

8-Sinyal

9- Kısa far şase

10- Kısa far

11- Yükseklik ayar motoru şase 12- Park lambası

13- Yükseklik ayar motoru (+) 14- Yükseklik ayar motoru ayar

Bende 1 i 13e 3u 14e bagladim

Yorum bağlantısı
Oktay Toker

Gayet normal bir sıralam Focus 2 lerdede böyle değişik uçlar mevcut.Hatta Focus 2.5 mercegin sağ sol dönüş motoru olunca yükseklik ayar kablosu farın soketinin haricinde başka bir 2 li soket ile baglantısı yapılıyor.Bu fardada böyle olmasın?

Ne olursa olsun ölçü aleti ile uçlar kontrol edilip tesisat çalışır durumdamı bakılması şart.Sen biraz deneme yanılma yoluyla uğraştıgın için emegin boşa gidiyor sanki.

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
  • 8 ay sonra...

bu konu hortlatıp yardım bekliyorum,

-halojen farın motorunu evde çalıştırdık, xenon farı çalıştıramadık.

-manuel ayarda, şase akünün şasesiyle kısa devre, + uçta sabit 12V var, ayar ucu 4 ile 11 arasında değişiyor.

-otomatik ayarda, sadece 11V görebildik arabada yeterli eğim yaratamadık.

yani tüm kablolar ve voltajları aynı görünüyor, ancak xenon farı manuel ayarla çalıştıramıyoruz.

Fikri olan?

not, far sağlam.

Yorum bağlantısı
  • 8 ay sonra...
Cem Durna

Ozan abi bende bu konuda şuan araştırma yapıyorum. Bir takım oem mercekli car aldım. St ye cevirceğim için açıcam içini. Açmışkende far yüksrklik ayarınıda düzeltmeyi düşünüyorum. Şindi farı açmadığım için kesin bişey söyliyemiyorum ama yüksrklik ayar motorlatı farklı olduğu kesin.

Halojen far mororu bu.

14d68629499c7c3cf61a3a011a499a31.jpg

Bi xenon far motoru ise net değil sma bu

086122849edfd9c20485fe4b310c60f9.jpg

Far motorlarının konumu ve far tasına bağlantı yeri aynı.sadece calışma prensipleri farklı. Ben farı açınca daha detaylı fotoğraflıcam ama büyük bi ihtimal far motorunu değiştirmem yeterli olcak. Sadece yapmsm gerekrn halojene far motoruna uygun bi şekilde tesisatını çekmek.

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Cem Durna
(düzenlendi)

Erhan abi benim dediğim gibi yapsak sorun yaratmaz dimi?

tarihinde Cem Durna tarafından düzenlendi
Yorum bağlantısı
  • 2 hafta sonra...
Cem Durna
(düzenlendi)

ozan abi fardan soktugum iki tane oem bi xenon farin yukseklik ayar motorlari var. sen onlari incelemek istersin diye dusundum. yolla diyosan yolluyim :)

5ead7bcb74a57bdeac5908eac66606c2.jpg

tarihinde Cem Durna tarafından düzenlendi
  • Beğen 1
Yorum bağlantısı
Ozan Kar

ozan abi fardan soktugum iki tane oem bi xenon farin yukseklik ayar motorlari var. sen onlari incelemek istersin diye dusundum. yolla diyosan yolluyim :)

Bi bakmak isterim ama acelesi yok, Ankarada yada İzmirde denk gelirsek haberleşelim hem tanışmış oluruz.

Yorum bağlantısı
Cem Durna

Tmm abi haberleşelim. Benim dönrm yeni başladı zaten izmirdeyim 3 4 ay daha. Abi bu arada balansın far ayarıyla hiçbi alakası yok. Araç süspansiyonlarında bi parçadan ayarlanıyo herslde.

Yorum bağlantısı
Ozan Kar
(düzenlendi)

Abi bu arada balansın far ayarıyla hiçbi alakası yok.

Nasıl yani? balans derken?

tarihinde Ozan Kar tarafından düzenlendi
Yorum bağlantısı
Cem Durna

Erkan bey balast tarafından yönetilo demişdide inceledim balastla alakası yok bu motorun. Balasta şase ve + geliyo ve ondanda ampüle kablo çıkıyo

Yorum bağlantısı
Ozan Kar

Erkan bey balast tarafından yönetilo demişdide inceledim balastla alakası yok bu motorun. Balasta şase ve + geliyo ve ondanda ampüle kablo çıkıyo

Şemada açıkça belli zaten o, + - ve ayar olarak direk o devreye giriyor olması lazım, öyle demi?

Yorum bağlantısı
Cem Durna

Aynen abi şemadakinin birebir aynısı. O şemada yanlış hatırlamıyosam birtek kısa far şase ile sinyal şesesi aynı pine bağlı diğer hepsi doğru abi

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Erkan Kahya

Benim söylediğim hem yükseklik hemde yönlendirme yapıyor. Bunuda balast kontrol ediyor. Yanlış hatırlamıyorsam iki motor vardı. Farları açtırtma şimdi :lol:

Hazır açmışken piano black de yapariz demii ;)

Yorum bağlantısı
Cem Durna

Ben focus 3 bi xenon orjinal farlarından bahsediyorum. Bu farlarda sağa sola dönme yok :) ama bi bahane arıyosan siyah yapmak için orası ayrı :))

Yorum bağlantısı
  • 1 yıl sonra...
Mesut UĞURLU

Merhaba;

Bu fotoğraftaki(fotograf buradan alıntı) motordan elime geçti. Ama kontrol kartı yok. Sadece motor var elimde.

Bu motoru kendi özel bir projem için kullanmak istiyorum.

5 bacağı olduğu için önce step motor gibi düşündüm... Ama danıştığım arkadaşlar bun tarz parçaların sadece omaj değişikliği ile sürüldüğünü söylediler.

Multimetre ile ölçtüğümde 2-4, 3-5 bacakları arası sabit bir dirençle karşılaştım. 1. numaralı bacak ise hep tepkisizdi.

Şimdi hangi bacaktan ne şekil bir sinyal versem motordan hareket alabilirim acaba?

Teşekkürler.

Yorum bağlantısı
Oktay Toker
On 29.12.2013 at 21:37, Ozan Kar yazdı:

bu konu hortlatıp yardım bekliyorum,

-halojen farın motorunu evde çalıştırdık, xenon farı çalıştıramadık.

-manuel ayarda, şase akünün şasesiyle kısa devre, + uçta sabit 12V var, ayar ucu 4 ile 11 arasında değişiyor.

-otomatik ayarda, sadece 11V görebildik arabada yeterli eğim yaratamadık.

yani tüm kablolar ve voltajları aynı görünüyor, ancak xenon farı manuel ayarla çalıştıramıyoruz.

Fikri olan?

not, far sağlam.

Maalesef far içindeki kontrol kartı araçta bulunan egim sensörü ecu kartından gelen bilği ile çalışıyor.Analog bilği ile işe yaramıyor.2015 Focus 3 tede aynı motor ve kontrol kartı mevcut.Yazılımla falan uğraşıldı far tesisatındada zaten karşılığı eklediğin pin sıralamasından dolayı ve değişiminide yapsan sonuç alınamıyor.Analog yükseklik motoru ile değişim şart.Tecrübe ile sabittir.

http://www.geceucusu.com/topic/4881-ford-focus-3-2011-bi-xenon-farlar-drl/?page=7

http://www.geceucusu.com/topic/7392-motor-kontrol-kart%C4%B1/#comment-76173

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
  • 2 hafta sonra...
Mertol Kip
On ‎11‎.‎07‎.‎2016 at 16:27, Mesut UĞURLU yazdı:

Merhaba;

Bu fotoğraftaki(fotograf buradan alıntı) motordan elime geçti. Ama kontrol kartı yok. Sadece motor var elimde.

Bu motoru kendi özel bir projem için kullanmak istiyorum.

5 bacağı olduğu için önce step motor gibi düşündüm... Ama danıştığım arkadaşlar bun tarz parçaların sadece omaj değişikliği ile sürüldüğünü söylediler.

Multimetre ile ölçtüğümde 2-4, 3-5 bacakları arası sabit bir dirençle karşılaştım. 1. numaralı bacak ise hep tepkisizdi.

Şimdi hangi bacaktan ne şekil bir sinyal versem motordan hareket alabilirim acaba?

Teşekkürler.

O motorlar step motor. Arkasındaki devre ise sürücü devresi. Arduino + step motor shield ile sürebilirsiniz.

On ‎13‎.‎07‎.‎2016 at 16:37, Oktay Toker yazdı:

Maalesef far içindeki kontrol kartı araçta bulunan egim sensörü ecu kartından gelen bilği ile çalışıyor.Analog bilği ile işe yaramıyor.2015 Focus 3 tede aynı motor ve kontrol kartı mevcut.Yazılımla falan uğraşıldı far tesisatındada zaten karşılığı eklediğin pin sıralamasından dolayı ve değişiminide yapsan sonuç alınamıyor.Analog yükseklik motoru ile değişim şart.Tecrübe ile sabittir.

http://www.geceucusu.com/topic/4881-ford-focus-3-2011-bi-xenon-farlar-drl/?page=7

http://www.geceucusu.com/topic/7392-motor-kontrol-kart%C4%B1/#comment-76173

focus3 (ve focus2) deki sistem farklı. Arka askların üzerindeki eğim sensörleri (logaritmik potansiyometre) ile okunup analog olarak far kontrol devresine gidiyor. Onun içinde motorola işlemcisinde ADC den geçip CANBus ile fardaki step sürücülerine veri gönderiyor. CANId leri falan da var bende. Ama orijinal devreyi çalıştırmak için uğraşmaya değecek bir şey değil. Orijinal fark kontrol ve sürücü devreleri ile aks sensörleri falan var bende, çalıştırdım da ama klonlamaya değmez.

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Mesut UĞURLU

CANBus ilgimi çeken bir mevzu.

OBD2 haricinde data okumak mümkün mü acaba?

OBD2 2-3 tane kablo aldım. Hiçbirisi görmedi aracı.

Ama bakıma götürdüğüm yerde küt diye bağlanıyorlar. Dolayısı ile herhangi bir deneme yapamadım. Sadece teoride kalan yarım yamalak bilgilerim var.

Yorum bağlantısı
Oktay Toker
(düzenlendi)
7 saat önce, Mesut UĞURLU yazdı:

CANBus ilgimi çeken bir mevzu.

OBD2 haricinde data okumak mümkün mü acaba?

OBD2 2-3 tane kablo aldım. Hiçbirisi görmedi aracı.

Ama bakıma götürdüğüm yerde küt diye bağlanıyorlar. Dolayısı ile herhangi bir deneme yapamadım. Sadece teoride kalan yarım yamalak bilgilerim var.

Anlatımına göre sanırım kablodan ziyade yazılım sorunundan dolayı bağlanamıyorsun.Kabloda uçlar genelde basit ve standardır lakin tabiki pin sırası önemli ve servis sendeki bu kablo ile bağlanıyorsa yazılım temin etmen gerekiyor.

Obd kablolu bağlantıda tek seçenek diye biliyorum.Son araçlarda birde kablosuz bağlantı seçenekleri var diye biliyorum. 

tarihinde Oktay Toker tarafından düzenlendi
Yorum bağlantısı
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

• Yeni Oluştur...