İçeriğe Yönlendir

2000 lümen kriteri kalkıyor mu ?


Selçuk Keleş

Recommended Posts

Selçuk Keleş

BM aydınlatma komisyonu VGL (Vision Glare Leveling) grubu araç farlarında manuel/otomatik seviye sistemini zorunlu kılmayı ayıran 2000 lümen kriterini kaldırma konusunu ele aldı. 

Tarihçe : 
1958 yılında yürürlüğe giren yasal düzenlemelerde farların seviyesinin ayarlanması kriterleri belirlenmemişti ve araç üreticilerine bırakılmıştı. 1975 yılında yeniden gündeme gelen konu yeterli teknik olgunluğa kavuşamaması nedeniyle geçici uygulamalarla devam etti. 1982 yılında farların ilk seviyesi ve ayarlanma eğimleri teklifleştirilerek yasal düzenlemelere (ECE R48) girmiş oldu. Bu konuda bilgi, çalışma ve test süreçleri yetersiz olduğundan daha basit çözümler üretmek amacıyla  ele alındı.

Bu geçici çözümler, 1995 yılında gaz deşarjlı (xenon) ampulün yüksek ışık gücünün trafikte kamaşma oluşturması nedeniyle xenon farlarda zorunlu olması şeklinde yeniden tartışılmaya başlandı. 

2004 yılında 2000 lümenden güçlü halojen ışık kaynaklarının (H9) yasal düzenlemeye (ECE R37) girmesiyle ve led ışık kaynaklarının testlerinin başlamasıyla BM aydınlatma komisyonu bu ışık kaynakları için de otomatik seviye sistemi mecburiyetini yeniden gündeme almasına neden oldu. 2000 lümen kriteri basitçe belirlenmiş, teknik gerekçeleri, testleri, değerlendirmeleri yeterli olmayan bir kriter haline gelmişti.

VGL grubu farın yüksekliğine, araç yüküne bağlı olarak kesilme çizgisi eğimini düzgün olarak belirlenerek göz kamaşması oluşturmadan yol aydınlatmasını sağlanması gerektiği sonucuna varmıştır. Bunun yapılabilmesi için etkili, teknoloji bağımsız, insan hatasına yer vermeyen her hangi bir teknik çözüm olabilir.

İlk safhada far yüksekliğine göre seviye menzilinin yeniden oranlanarak değerlendirilmesi ele alınacaktır. Bu konudaki gelişmeleri çalışmaların ilerdeki safhalarında göreceğiz.

levelling_ita[1].jpg


Kaynak : http://www.unece.org/fileadmin/DAM/trans/doc/2017/wp29gre/GRE-78-32e.pdf

  • Beğen 2
Yorum bağlantısı
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

    Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

×
×
  • Yeni Oluştur...