İçeriğe Yönlendir

Motoru Rölantide Isıtma


Çağlar Kaya

Recommended Posts

Çağlar Kaya
(düzenlendi)

Arkadaşlar merhaba. 21 model Hyundai i20 1.0 T-GDI 48V bir aracım var. Soracağım soru uzun zamandır kafamda soru işareti olarak dolanıyordu. En son sizlere sormaya karar verdim. Youtube daki bir çok ustaya sordum onlar önceden ısıtılması kanaatinde. Eski videolarına baktığımda da hep aracın yürümeden önce ısıtılmasını olumlu olarak anlatmışlar.

 

Sabahları hep 2 dk filan motorun ısınmasını bekliyorum. Bundan öncedeki tüm araçlarımda da böyleydi. Ancak bazı kaynaklara baktığımda ısıtmaya gerek olmadığını hatta araca daha çok zarar vereceği yazıyor. (Araca daha çok zarar vereceğine dair mantıklı bir açıklaması yapılmamış.) Sadece belirtilene göre araç rolantide çalışınca yağlama tam olmuyormuş.

 

Benim fikrimce araç soğukken metal parçalar genleşmeyeceği için piston silindir arasında boşluk olacak bu şekilde  soğuk motor ile gitmek motora daha çok zarar vermez mi.

Kafam karıştı açıkcası bu konuda tecrübeli arkadaşlar fikir verirse sevinirim. Çağlar ustam da buradaysa :)  

tarihinde Çağlar Kaya tarafından düzenlendi
Yorum bağlantısı
Ü.Emre Kartal

Rölantide ısıtmak değil de yazın 30 sn kışın 1-2 dk bekleyip yürümek ve en önemlisi hararet göstergesi rutin yerine gelene kadar yüksek devirleri görmemek daha önemli. 

 

Isıtma yaparken yakıt tüketimi artar ve daha uzun süre beklersiniz hararetin yükselmesi için. 

 

Yağlama yetersiz vs şeklinde bakanlardan uzak durun. Yağlama basıncı zaten yağ pompası filtre vs sorunsuz ise her koşulda yeterli şekilde olur. Motor devri arttıkça hız arttıkça sirkülasyon artar, basınç değil. Basınç artarsa zaten bir yerler zarar görür. 

  • Beğen 4
Yorum bağlantısı
Selçuk Bakış

Hareket halinde ısıtılması taraftarıyım, marş dönüp motor çalıştığı anda sağlıklı sistemde yağlama vs başlar, zaten motor yağ içerisindedir. Rolantide hareket halindeki haline göre daha geç ısınır, bu sebeple hareket ederek ısıtma ibaresi bir çok aracın kullanım kitapçığında dahi yazar.

Yorum bağlantısı
Süleyman Can

Yabancı forumlarda da çok sorulan bir soru. Kışın 2dk yazın 30 saniye diye söylenir genelde. Yüksek devir çevirmeden hareket etmek yağ sirkülasyonu için de en ideali.

 

''It is better to drive a car without waiting for a warm up. Do not rev it high, just roll at low rpm. At idle speed, oil pressure is low hence it takes time to circulate oil. Whereas if you start moving the car at a low speed increased RPM and oil pressure will circulate oil much faster.''

Yorum bağlantısı
Ramazan Turan

Yozgat'ta yaşarken sadece kış mevsiminde 30 sn bekledikten sonra hareket ediyordum.  Onun haricinde tüm araçlarımda aracı çalıştırdıktan sonra emniyet kemerini takacak kadar süre veriyorum.  Dizel motor Renault aracım varken servis ustası aracı ısıtmanın ve yağlamanın en iyi yolu gaza yüklenmeden hareket etmek demişti. Zaten ilk çalıştırmadan bir kaç saniye sonra Renault araçlarında ve VW grubu araçlarda ekranda bununla ilgili uyarı çıkıyor, hareket edin gibi, yazıyı tam hatırlamıyorum. 

Yorum bağlantısı
Tansu Kalafatoğlu


Start deyince araç çalışıyor mu? 48v yazmışsınız. 
 

toyota hibritte nasıl oluyor yazayım. Sonuçta arabanın mühendisi böyle ayarlamış. 
 

Motor soğukken çalıştığında motor suyu 25 derece olana kadar sisteme güç vermez. 35 derece olana kadar sınırlı güç verir. Ondan sonra normal çalışma moduna geçer. 
 

fakat motor suyu 60 derece olana kadar motor stop halden starta geçtiği her seferde 3 saniye yine güç vermez. Ondan sonra normal çalışır. 
 

Bence marşa basıp kemer takma, sağı solu kontrol etme kadar bekleyip sonra 2000 devri geçmeden kısa süre sürmek en ideali. Yeni arabalar zaten katalizörü ısıtmak için yüksek devirle çalışıyor

  • Beğen 2
Yorum bağlantısı
Çağlar Bayur

90 lardan sonra yani enjeksiyonlardan, marşa bas, mp3 ü seç ve devam.. beklemeye gerek te yok hatta dezavantajı bile var emisyona da tüketime de gereksiz külfet.

  • Beğen 1
Yorum bağlantısı
Koray Demir

Sitede yaz kış motor ısıtma meraklısı komşularım var sürekli bir bekleme halindeler hatta bu konuda birbirleri ile yarışıyorlar desem yeridir. Marşa basıp düşük devir yüksek vites devam ediyorum sıfır sorun.

  • Beğen 2
  • Mutlu 3
Yorum bağlantısı
Ümit Türk

30 saniye zaten hazırlanma sürecim oluyor sonra belli ısıya gelene kadar yavaş yavaş gidiyorum.  

Yorum bağlantısı
Cem Işık

İsveç’te yaşayan bir arkadaşım var, kışın arabaya binmiş, otoparkta çalıştırıp ısınmasını bekliyordum diyor, 2 dk kadar sonra polis gelmiş, aracınız bir süredir çalışıyor hareket etmediniz. Ya stop edin ya hareket edin, çevreyi kirletiyorsunuz, ceza yazmam gerekir deyince stop ettim diyor. 

  • Mutlu 2
Yorum bağlantısı
İlkay Başaran

Durduğu yerde ısınması için 5 dakikada harcayacağınız yakıt sizi 10 kilometre yol götürür. Hem cebe zarar hem motora. Ayrıca dizelse akşama kadar çalışsın rolantide yine de işletme sıcaklığına zor erişir.

  • Beğen 1
Yorum bağlantısı
Çağrı Alaf

Soğuk motor ne kadar çok çalışırsa o kadar kötü, bir an önce ısıtmak gerek onu da bekleyerek yapamazsın. Durduğu yerde istediği kadar devir çevirsin ya da beklesin motor yüke geldiği kadar yani kasasını çektiği kadar çok yakıt püskürtmez. Isıtma olayı motorun sıcaklığının artması ile değil de yağ pompasının motor yağını birkaç kez devrettirmesi ile alakalı. O yüzden yazın 30 saniye kadar, kışın devir saati düşmeye başlayana kadar ısıtırım. O da 1-2 dakika sürüyor soğuğuna göre. Ama dakika saymam, baktım devir düşmeye başladı, 2'ye atar ilerlemeye başlarım sağdan sağdan. 80'de başlayan Hararet göstergesi kımıldadığında kasmadan ilerlerim. 

Yorum bağlantısı
Celal Aydın

Tam sentetik yağlar yaygınlaştıktan sonra, rölantide uzun süre beklemeye gerek kalmadı. Yağ tam ısınana kadar yüksek devir çevirmemek kafi. 

  • Beğen 1
Yorum bağlantısı
Ali Cihangiroğlu
(düzenlendi)

sendeki turbo ve gelişmiş bir motor, bunlar zaten çabuk ısınır, çalıştır, bekle rolantiye düşsün, mesela bende genelde 10 sn. civarı sürer, bu esnada vitese takarsam araç gitmek bile istemez, hatta bende gaz pedalı tepki bile vermiyor baya basmak gerekiyorki devir bariz şekilde yükselmiyor, izin vermiyor buna, zorlarsam kalkıyor ama çok yavaş gidiyor 2 ye atmıyor, rolantiye düşene dek gitmek istemiyor resmen...

kısaca, çalıştır-rolantiye düşene dek bekle,-sonra sıkıştırmadan yüksek devirçevirmeden sakince devam et-hararet ibresi yükselmeye başlayınca normal sürüşe geç...

tarihinde Ali Cihangiroğlu tarafından düzenlendi
  • Beğen 2
Yorum bağlantısı
Çağlar Bayur
Cem Işık yazdı:

İsveç’te yaşayan bir arkadaşım var,

isveçte yaşayacam sti ıMın marşına basar basmaz dipler gazlarım

Yorum bağlantısı
Cem Işık
Çağlar Bayur yazdı:

isveçte yaşayacam sti ıMın marşına basar basmaz dipler gazlarım

İsveç'e atabilsem kapağı, araba falan istersem (Cümle alem ltd karikatürü) ne olayım ..  bisiklet neyime yetmiyor. 

  • Teşekkür 1
  • Mutlu 2
Yorum bağlantısı
Tansu Kalafatoğlu

Almanya’ya turist olarak gidip iş bulanlara çalışma izni verilecekmiş :) 

  • Mutlu 1
Yorum bağlantısı
Mehmet Ozyurek

Bu güne kadar hiç bir aracımı rolantide ısıtmak için beklemedim.. 

Kışın genellikle aracı çalıştırır ondan sonra iner camlarını falan temizlerim, bu arada biraz ısınır.. 

Yazın hiç bir aracımı ısıtmak için beklemem.. 

 

Her zaman taktiğim şudur.. 

Önce motoru çalıştır, sonra kemerini tak, gözlüğünü tak, navigasyona bir yer girilecekse gir. hareket et.. Ancak araç ısınana kadar gerekmedikçe zorlama. 

Park edeceğim zaman da tersi; Dur, gözlüğü çıkar, kemeri çöz, telefonu kapat vs. ve kontağı kapat.. 

 

  • Beğen 4
Yorum bağlantısı
Celal Aydın
Servet Aydın yazdı:

Hiçbir içten yanmalı araç ısıtma için bekletilmez. Marşa basılır ve gidilir. 

King, 50cc scooter motor için de geçerli mi bu. Ekmek almaya giderken taş çatlasa 10 saniye bekliyorum rölantide. 

Yorum bağlantısı
Doğan Arşiray
Servet Aydın yazdı:

Hiçbir içten yanmalı araç ısıtma için bekletilmez. Marşa basılır ve gidilir. 

ekonominin halini gördükçe içim yanıyor içim... sayılırmı?

  • Mutlu 1
Yorum bağlantısı
Servet Aydın
Celal Aydın yazdı:

King, 50cc scooter motor için de geçerli mi bu. Ekmek almaya giderken taş çatlasa 10 saniye bekliyorum rölantide. 

Kaç zamanlı motör? 

Doğan Arşiray yazdı:

ekonominin halini gördükçe içim yanıyor içim... sayılırmı?

Segman kırmış senin motör

  • Beğen 1
Yorum bağlantısı
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

    Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

×
×
  • Yeni Oluştur...