İçeriğe Yönlendir

Otoyolda Sol Şerit Kararsızlığı

Tansu Kalafatoğlu

Recommended Posts

Tansu Kalafatoğlu
Mertol Kip yazdı:

80 le sol şeritten gidip 75 le orta şeride geçtiğinde yavaşlayacağı için sol şeridi terk etmeyenle aynı şeyi. 

orta şerit değişken. 75 maksimum. Ortadan giderken birden sağdan ayrılmak istiyor. Frene de orta şeritte basmaya başlıyor. Orta şerit 50-75 arası değişken. 

Sınır 80. Bu sınırı aşma özgürlüğüne verilen iltizam, neden yavaş giden orta şeridi en soldan 85’le sollamama verilmiyor? Sınırı aşma özgürlüğü daha mı önemli? 

• Beğen 2
Yorum bağlantısı
Mertol Kip
Tansu Kalafatoğlu yazdı:

orta şerit değişken. 75 maksimum. Ortadan giderken birden sağdan ayrılmak istiyor. Frene de orta şeritte basmaya başlıyor. Orta şerit 50-75 arası değişken. 

Sınır 80. Bu sınırı aşma özgürlüğüne verilen iltizam, neden yavaş giden orta şeridi en soldan 85’le sollamama verilmiyor? Sınırı aşma özgürlüğü daha mı önemli? 

Mertol Kip yazdı:

1- Suç işleme özgürlüğü diye bir şey yok. Kurala uymak zorunda. 80 se 80. Sağım boşsa yol veririm değilse bekler geçmemi.

2- Görevli polis memuru değilseniz o kuralların tatbikini kontrol edecek ve denetleyecek siz değilsiniz, kimseyi eğitmek gibi bir misyonunuz da yok.

3- Trafikte serseri mayın gibi dolaşan çok gerizekalı var. Kimseyle polemiğe girmeye gerek yok. Bırakın gitsin, kendi eceliyle kendi yüzleşsin.

Ben double yolda mümkün oldukça sol şeridi kullanırım. Sağ taraftan yola giren çıkan araba, bisiklet, traktör, yaya, kedi köpek zart zurt oluyor. Tepkime sürem bir kedi kadar iyi olmadığı için kendime zaman tanıyorum. Biri benden hızlıysa ve bana yetiştiyse yol veririm, eğer önümdeki yavaş gidiyorsa da yol isterim.

Ağır vasıtalar hız ritmi bozulunca tekrar kazanması sorun olduğu için sağ şeritten gitmez. Yüklü kamyon önüne başka bir kamyon çıkıp yavaşladığında onu sollamak için orta şeride geçene kadar çok debelenir zira illa biri ona yetişir ve sellektörle onu zorbalar.

Madde 1

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Evren Erakçora

Yola radar koy, hız sınırlarını, mantıklı, bilimsel koy, gerekirse değişken hız limiti koy, yol durumuna göre otomatik azalsın, artsın(dünyada bazı yerlerde varmış). Cezayi yüksek tut , kasa kazansın, oldu bitti.

• Beğen 2
Yorum bağlantısı
Selim Bilgin
(düzenlendi)
Tansu Kalafatoğlu yazdı:

Trollüyor musun ciddi mi yazıyorsun tam çözemedim ama amacını anlamadım.

Sollamana kimse bir şey demiyor ki, sen sol şeridi "işgal" etmeyi savunuyorsun. Solla, sağın müsait olana kadar şeritte kal, ona kimse bir şey diyemez zaten. Burada niyet önemli.

Diyelim ki sınır 80, sen 78 ile gidiyorsun, ben 80 ile gidiyorum yol istedim, kim haklı? Ya da yokuşa geldik senin araban ufak ufak düşüyor devirden, ben 80 sabit çıkacağım, ne yapacağız? Ya da aynı hızlarda gidiyoruz ama sen sürekli fren lambası yakıyorsun, şeritte geziyorsun ben şunu bir geçeyim dedim 90'a çıkıp hemen ineceğim, ne yapacağız? Ortalama hız radarı bile buna bir şey demiyor, çıkamayız işin içinden.

Ben 300 beygir arabayla kaçla gidersem gideyim arkamdan hızlı biri gelirse ilk fırsatta yol veriyorum, nedir bu inat anlamadım. Önü dolu olana, sağı müsait olmayana selektör yakmam, tamponuna yaklaşmam, ama mesela KMO'da solu kapatana her şeyi yaparım.

Adamdan yol istiyorsun 3 şeritli yolda sana yol verip hemen geri sola geçiyor, normalde sollama yapıp sağa geçmesi lazım, tam tersini yapıyor. Bu sefer arkadan 150 ile gelen (hız sınırı içinde) ya fren yapıyor, ya bodoslama sağ şeride dalıyor. Bu trafik canavarlığı değil mi? 80'lik yolda 89 ile giden mi canavar sadece?

tarihinde Selim Bilgin tarafından düzenlendi
  • Beğen 7
Yorum bağlantısı
Evren Erakçora

Aşırı kalabalık şehirler asıl sorun bence, sağlıklı bir trafik olamaz zaten o kadar insanın yaşadığı şehirde.  

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Metin Uzunoğlu
Evren Erakçora yazdı:

Aşırı kalabalık şehirler asıl sorun bence, sağlıklı bir trafik olamaz zaten o kadar insanın yaşadığı şehirde.  

İnsanlarımız eğitimli kültürlü olsa ne kadar kalabalık olursak olalım trafik sağlıklı olurdu. Temel sorun eğitimsiz, kültürsüz kural ve yasa tanımayan magandalarımız.

Ve yasalarımızında buna müsamaha gösteriyot olması. 

• Beğen 5
Yorum bağlantısı
Tansu Kalafatoğlu
Selim Bilgin yazdı:

Trollüyor musun ciddi mi yazıyorsun tam çözemedim ama amacını anlamadım.

Sollamana kimse bir şey demiyor ki, sen sol şeridi "işgal" etmeyi savunuyorsun. Solla, sağın müsait olana kadar şeritte kal, ona kimse bir şey diyemez zaten. Burada niyet önemli.

Diyelim ki sınır 80, sen 78 ile gidiyorsun, ben 80 ile gidiyorum yol istedim, kim haklı? Ya da yokuşa geldik senin araban ufak ufak düşüyor devirden, ben 80 sabit çıkacağım, ne yapacağız? Ya da aynı hızlarda gidiyoruz ama sen sürekli fren lambası yakıyorsun, şeritte geziyorsun ben şunu bir geçeyim dedim 90'a çıkıp hemen ineceğim, ne yapacağız? Ortalama hız radarı bile buna bir şey demiyor, çıkamayız işin içinden.

Ben 300 beygir arabayla kaçla gidersem gideyim arkamdan hızlı biri gelirse ilk fırsatta yol veriyorum, nedir bu inat anlamadım. Önü dolu olana, sağı müsait olmayana selektör yakmam, tamponuna yaklaşmam, ama mesela KMO'da solu kapatana her şeyi yaparım.

Adamdan yol istiyorsun 3 şeritli yolda sana yol verip hemen geri sola geçiyor, normalde sollama yapıp sağa geçmesi lazım, tam tersini yapıyor. Bu sefer arkadan 150 ile gelen (hız sınırı içinde) ya fren yapıyor, ya bodoslama sağ şeride dalıyor. Bu trafik canavarlığı değil mi? 80'lik yolda 89 ile giden mi canavar sadece?

ilk mesajda belirtmiştim. Bahsi geçen yer istanbul E5, ve orta şerit %90 dolu. Pozisyon buyken durum tartışıyoruz. 

sürekli sol-orta-sol yapmam daha tehlikeli. Orta şeritte araba bitmiyor. Ben de mecbur 85’le solda giderken arkadan gelenler hız sınırı yokmuş gibi selektör yapıyor. 

konu niye sebepsiz sol şeridi 80’le işgale dönüyor? Nereyi anlatamadım acaba?

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Mehmet Göktürk

Hız sınırı kaç?

Mertol?

Tansu Kalafatoğlu yazdı:

88

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Doğan Arşiray
Tansu Kalafatoğlu yazdı:

bu gun ortadan 95 le giderken, rampa yukari onume atlayan kamyonet sebebi ile sola çıkma gafletinde bulundum. Bir servet defterindeki bmw den 300 metre mesefaden selejtor yedik... ne yapmaliyim mesela 45 e mi dusmeliyim ortada.  şuursuz ve simarik bunlar. 

• Beğen 3
  • Mutlu 1
Yorum bağlantısı
Mehmet Göktürk
Tansu Kalafatoğlu yazdı:

Ben biliyorum. Çünkü herkes algılamak istediği gibi algılıyor ve o dediğin hareketi en az bir yere ister istemez yapmış bulunuyorlar. 

Max hız 88 mi kardeşim? Ben 88 le gidiyor muyum?  Bitti. Başka örnek vermeyin. yasadışı.

Yasaya uymam diyen ülkenin de hali ortada.

• Beğen 4
Yorum bağlantısı
Tansu Kalafatoğlu
Doğan Arşiray yazdı:

bu gun ortadan 95 le giderken, rampa yukari onume atlayan kamyonet sebebi ile sola çıkma gafletinde bulundum. Bir servet defterindeki bmw den 300 metre mesefaden selejtor yedik... ne yapmaliyim mesela 45 e mi dusmeliyim ortada.  şuursuz ve simarik bunlar. 

ona amozandan aldığın 100 bin lümen xenonları göstermeliydin

Yorum bağlantısı
Mehmet Göktürk

55 ile giden kamyonu 56 ile geçen diğer kamyon iki şeritli yolda ve 110KM hız sınırı olan yerde.. bu ikisi karşılaştırılamaz. 

Ben land rover de kullanıyorum 70hp olduğu için kamyonlardan farksızım. dikkat ediyorum hızlı çıkamayacağım sollayamayacağım yerde işgal yapmıyorum 10-15 saniye daha geç varayım.

Tesla ile bu olay çok iyi oluyor. Adam seni sıkıştırdı mı iki öndeki sağa geçiveriyorsun. buyur geç diye zıp...

EN kötüsü de gece adam dibine yaklaşmış.. farlarını görmüyorsun... seni çekilmiyor sanıyor... 

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Evren Erakçora
Doğan Arşiray yazdı:

Fiesta nın sinyal kolu bozulmuştu, yedek parçacıya gittim, abi sinyal kolu lazım dedim, adam düşündü anlamadı, selektör yapılıyor ya o kol dedim ,o zaman anladı. :)

• Mutlu 4
Yorum bağlantısı
Servet Aydın
Mehmet Göktürk yazdı:

Ben biliyorum. Çünkü herkes algılamak istediği gibi algılıyor ve o dediğin hareketi en az bir yere ister istemez yapmış bulunuyorlar. 

Max hız 88 mi kardeşim? Ben 88 le gidiyor muyum?  Bitti. Başka örnek vermeyin. yasadışı.

Yasaya uymam diyen ülkenin de hali ortada.

Yakıt kasacam diyen veya güvenli sürücem diyen saçmasalak sürücülere lafımız hocam. 80 mi okey. Ortada bir amca 80’le gidiyor tamam. Ben kalkıp aman arabam yakmasın aman hız sınırı 80 80.5’la arabayı geçeyim diyenin ki az çok bi kaç milyon km araç kullanınca insan önündekini anlıyor, sol şeridi ihlal suçu cezası verilmeli. Ve Evet solda boş boş hız 80 diyip ciklet mayası gibi şeride yapışandan yol istiyorum sağı boşken geçiyor sonra sol boş hop bi daha solu işgal. Bunları trafikten çekmek gerek ehliyetlerini de yakmalı. Hele ki servis araçları. Alayının köküne kibrit suyu dökmeli. Biri de sağdan gitsin yok. Solda 70’le tın tın. 

Finalde tepede kamera var sınır uyarısı 80 ise soldan 60’la gidenin de eşkiyadan farkı yok

• Beğen 5
Yorum bağlantısı
Mehmet Göktürk
Servet Aydın yazdı:

Finalde tepede kamera var sınır uyarısı 80 ise soldan 60’la gidenin de eşkiyadan farkı yok

konu 88 le gidenler. 

Yorum bağlantısı
Emre Şimşek

Konu hız ihlali yapanlarla şerit ihlali yapanların kapışması :crazy:

Hangimiz daha az suçluyuz :))

• Mutlu 1
Yorum bağlantısı
Mehmet Göktürk

konu hız sınırında gidenlere şerit ihlali yapıyor denmesi. Hepsi bu. 

Sol şeritte bazen adam unutabilir dalabilir.. uyarırsın geçer sağa. 

• Beğen 2
Yorum bağlantısı
Doğan Arşiray
Tansu Kalafatoğlu yazdı:

ona amozandan aldığın 100 bin lümen xenonları göstermeliydin

ona kucuk surprizler yapin...  

Evren Erakçora yazdı:

Fiesta nın sinyal kolu bozulmuştu, yedek parçacıya gittim, abi sinyal kolu lazım dedim, adam düşündü anlamadı, selektör yapılıyor ya o kol dedim ,o zaman anladı. :)

tesbih askisi. 

• Beğen 1
  • Mutlu 1
Yorum bağlantısı
Öner Kurukuz
Mertol Kip yazdı:

1- Suç işleme özgürlüğü diye bir şey yok. Kurala uymak zorunda. 80 se 80. Sağım boşsa yol veririm değilse bekler geçmemi.

2- Görevli polis memuru değilseniz o kuralların tatbikini kontrol edecek ve denetleyecek siz değilsiniz, kimseyi eğitmek gibi bir misyonunuz da yok.

3- Trafikte serseri mayın gibi dolaşan çok gerizekalı var. Kimseyle polemiğe girmeye gerek yok. Bırakın gitsin, kendi eceliyle kendi yüzleşsin.

Ben double yolda mümkün oldukça sol şeridi kullanırım. Sağ taraftan yola giren çıkan araba, bisiklet, traktör, yaya, kedi köpek zart zurt oluyor. Tepkime sürem bir kedi kadar iyi olmadığı için kendime zaman tanıyorum. Biri benden hızlıysa ve bana yetiştiyse yol veririm, eğer önümdeki yavaş gidiyorsa da yol isterim.

Ağır vasıtalar hız ritmi bozulunca tekrar kazanması sorun olduğu için sağ şeritten gitmez. Yüklü kamyon önüne başka bir kamyon çıkıp yavaşladığında onu sollamak için orta şeride geçene kadar çok debelenir zira illa biri ona yetişir ve sellektörle onu zorbalar.

Mesajınıza "Suç işleme özgürlüğü diye bir şey yok. Kurala uymak zorunda. 80 se 80" diye başlayıp "Ağır vasıtalar hız ritmi bozulunca tekrar kazanması sorun olduğu için sağ şeritten gitmez." İle bitirmeniz tamamen nabza göre şerbet olmuş.

Kuralsa kural, sagdan gidecek. Kurallar ağır vasıtaların ritmine göre koyulmuyor.

• Beğen 1
  • Mutlu 2
Yorum bağlantısı
Mehmet Göktürk

Açıklama yapmaya çalışmış orda. Doğruluk payı var ama haklı bir davranış değil yapılan. Zaten çok aşırı yüklenmemiş yahut yahut çok eski olmayan araçlar normal gidebiliyor.  Ben kendi adıma land roverden da tecrübeli olduğum için bu tür durmayan yürümeyen araçların pay bırakabilmesine ve gerekirse ve mümkünse yol vererek rahata ermesine gayret ediyorum. özellikle böyle bir kamyon sıkıntıdaysa 3 şeritli yolda orta şeritten gidiyorsam ve bir kamyon sıkıntıdaysa hemen sola geçiyorum. O arada 250 ile arkadan gelen selektör de selektör... dur bilader.. bi trafiği oku...

Bu konuda ana fikir 90 ile e5 te giderken arkadan selektörle gelip yapışan taciz edenler. Biz 90 ile kanuna saygımız var diye gidiyoruz. Evet sürekli soldan da gitmiyoruz. Ama gitmek gerektiğinde 140 a çıkmıyoruz.

Bu tipler eskiden daha çoktu. Gün geçtikçe azalıyorlar. Eskiden VW transporterla dayanırlardı dibimize. pek kalmadı onlar. makasçılar da azaldı. 

Şimdi en büyük sorun telefonla oynayıp aracı kaydıra kaydıra ortadan gidenler. Bence. konuyu değiştireyim. Araçta telefon kullanımı yasak mı? Yasak ise bu neden uygulanmıyor. 

• Beğen 2
Yorum bağlantısı
Selim Bilgin

Biz de bazen iki şerit işgal ediyoruz.

IMG_1024.jpeg.5ad4925c57af208e07371794c39615ca.jpeg

• Beğen 2
  • Mutlu 2
Yorum bağlantısı
Öner Kurukuz
Selim Bilgin yazdı:

Biz de bazen iki şerit işgal ediyoruz.

IMG_1024.jpeg.5ad4925c57af208e07371794c39615ca.jpeg

Oyun bilmeyen gelin "yerim dar" dermiş ya. Ona benzedi bu.

Araç sürmeyi bilmeyen şoför "şerit dar" dermiş 🤣🤣🤣

Yorum bağlantısı
Mehmet Göktürk

Ha bir de şu var.. 110 hız sınırı. radar var tabelası var.. polisi hafiften görüyoruz.  bu selektörcü dızlaklar birden 50-60 a düşüyor. Yahu git hızlı kardeşim. Limit 110??? Gidemiyor..

• Beğen 3
Yorum bağlantısı
Tansu Kalafatoğlu
Mehmet Göktürk yazdı:

Ha bir de şu var.. 110 hız sınırı. radar var tabelası var.. polisi hafiften görüyoruz.  bu selektörcü dızlaklar birden 50-60 a düşüyor. Yahu git hızlı kardeşim. Limit 110??? Gidemiyor..

bunu mobesede yapıyorlar. 

her kamerayı hız kamerası sanıyorlar. Hız sınırı 110 ama şehir mobese kamerasını görünce nutku tutuluyor 60’a düşüyor. 

işin ilginç kısmı, gerçek radar tabelasını göremiyor ve sonunda radar yemiş olarak evine varıyor. 

• Mutlu 1
Yorum bağlantısı
Selçuk Keleş
Mehmet Göktürk yazdı:

Kural ne ise o uygulanır. Kural sakatsa değiştirilir. Değişene kadar uyulur.

Kuralları bükmeye başlarsak başkanlık seçimi bile belirsizleşir.

Bir kamyon 55 diğeri 56 ile yanyana güya sollamada giderken ardına geçip 55 ile gitse neyi kaybediyor?

Yola sınır koyan arabaya da sınır koysun 

Tansu Kalafatoğlu yazdı:

ilk mesajda belirtmiştim. Bahsi geçen yer istanbul E5, ve orta şerit %90 dolu. Pozisyon buyken durum tartışıyoruz. 

sürekli sol-orta-sol yapmam daha tehlikeli. Orta şeritte araba bitmiyor. Ben de mecbur 85’le solda giderken arkadan gelenler hız sınırı yokmuş gibi selektör yapıyor. 

80 ile giderek 75 ile giden orta şerittekileri sollayamazsın. 3 dakika sürer :)

Şu mantığa göre orta şeritin hız sınırı da 60 olması lazım ama 75 ile gidiyorlar ?

Mehmet Göktürk yazdı:

konu hız sınırında gidenlere şerit ihlali yapıyor denmesi. Hepsi bu. 

Sol şeritte bazen adam unutabilir dalabilir.. uyarırsın geçer sağa. 

Hız sınırında giden en sağdan da gidebilir.

• Beğen 2
Yorum bağlantısı
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

• Yeni Oluştur...