İçeriğe Yönlendir

Apple Teknoloji Köşesi

Çağrı Alaf

Recommended Posts

Tansu Kalafatoğlu
Çağrı Alaf yazdı:

Marka modeli de katarak geribildirim verin hocam. Öyle şeyleri atlamıyorlar, düzeltiyorlar. Belki sadece sizin nezdinizde olan bir problemdir. 

birkaç yerde okudum aynı şeyi. Carplay özelinde geri bildirim nasıl yapacağım?

Yorum bağlantısı
Mehmet Göktürk

carplay de google nisbeten bataryayı çok harcıyor ben google kullanırsam bir de youtube açarsam şarj kablosuz ile yükselmiyor telefon nisbeten ısınıyor. Kendi haritası daha iyi. Ama sanki yandex en iyisi. Kod verimi açısından yani. Onu da uydu görüntüsü ile kullanıyordum carplay de sadece google yapıyor. 

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Tansu Kalafatoğlu
Mehmet Göktürk yazdı:

carplay de google nisbeten bataryayı çok harcıyor ben google kullanırsam bir de youtube açarsam şarj kablosuz ile yükselmiyor telefon nisbeten ısınıyor. Kendi haritası daha iyi. Ama sanki yandex en iyisi. Kod verimi açısından yani. Onu da uydu görüntüsü ile kullanıyordum carplay de sadece google yapıyor. 

telefon ısındığı için şarjı kesebiliyor. Mıknatısla hava mazgalının önüne koyuyoruz. Ufaktan serin hava üfletiyorum. Isınmıyor telefon. 

zaten kablosuz yok bende. Fakiriz

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Mehmet Göktürk
Tansu Kalafatoğlu yazdı:

telefon ısındığı için şarjı kesebiliyor. Mıknatısla hava mazgalının önüne koyuyoruz. Ufaktan serin hava üfletiyorum. Isınmıyor telefon. 

zaten kablosuz yok bende. Fakiriz

ben bi tane amazondan şarjlı tutucu almıştım çok memnunum aslında. 

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Mert Yeldan
Mehmet Göktürk yazdı:

Yandex daha iyi çalışıyor kesin tespitim bu yönde. 

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
  • 2 hafta sonra...
Çağrı Alaf

iOS 18.1 çıktı. Artık ChatGPT entegrasyonu Apple cihazlara da geldi. 

-Apple Intelligence

-Üçüncü Parti Uygulamalar için NFC Desteği

-Kontrol Merkezi İyileştirmesi

-iPhone 16 için Kamera Kontrol Değişikliği

-iPhone Yansıtma İyileştirmesi

-Arama Kaydetme ve Çeviri

IMG_3460.png.09f3cddee0700b657d5136c778b67047.png

Yorum bağlantısı
Tansu Kalafatoğlu

Arama kaydetmeyi 15 yıl önce nokia’da kullanıyorduk. Sonradan kayboldu. Ne oldu da şimdi koydular acaba. 

Yorum bağlantısı
Mehmet Göktürk
Tansu Kalafatoğlu yazdı:

Arama kaydetmeyi 15 yıl önce nokia’da kullanıyorduk. Sonradan kayboldu. Ne oldu da şimdi koydular acaba. 

Kvkk konusuydu sonra gerekli olduğu anlaşıldı muhtemelen karşıya bir bip gönderir.

Baktım internette karşı karafa mesaj dinletilir diyor.. 

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Çağlar Bayur
Mehmet Göktürk yazdı:

Kvkk konusuydu sonra gerekli olduğu anlaşıldı muhtemelen karşıya bir bip gönderir.

Baktım internette karşı karafa mesaj dinletilir diyor.. 

kreatif-kaset-calar-mikro-kraft-kutu.jpg

ne varsa eskilerde var, basit ve etkili

Yorum bağlantısı
  • 7 ay sonra...
Çağrı Alaf

WWDC 2025 etkinliğinden öne çıkanları hap bilgi şeklinde salıyorum. -> 

Artık versiyon numaralarını rahat takip edebilir hale getirmek için sene bazlı numaralandırma kullanılacak. Yani yeni iOS sürümü 19 değil, 26 olacak.

iPhone 17'nin yeni tasarımı ve özellikleri son gelen sızıntılara göre böyle olacak. Kameranın pro modellerde kenara doğru çıkıntılı olmasının bir sebebi kullanılan ekstra ışık yakalaycı lensin büyütülmesi ve 90 derece sağa döndürülmesi. Bu çıkıntı telefonu soğutmak için konulan paneller ve kamera sensörleri için ekstra yer sağlayacak. Bu yer sayesinde Pro modellerde ısı ile başa çıkabilmek için bir buhar odası konumlandırılacak. Şahsımca güzel bir tasarım. 

Tek kameralı Air modeli kelimenin tam anlamı ile ipince. Buna bağlı tek kameralı ve hafiflik seven kullanıcıların önceliği olacak. 

Sadece yeni çip ve 120 Hz ekran özelliklerine ulaşmak isteyen jenerik kullanıcı iPhone 16 ailesinden alışık olduğumuz en sağdaki tasarımla devam edebilir. Artık tüm modeller 120 Hz ProMotion ekran ile geliyorlar. 

Tüm bu modeller konsantre batarya ve yaklaşık %25 daha verimli Apple'in kendi evinde ürettiği ve satın almaktan daha çok maliyete yol açan yeni C1 modem çipi ile geliyor. Bu iki yenilik özellikle ince modellerde bile uzun süre pil ömrü görebiliriz, Pro modellerde ise bu fark daha da büyük olacak. Yeni Apple A19 işlemcisinin hünerlerini konuşmak için henüz çok erken. 

May be an image of ‎phone and ‎text that says "‎iPhone 17 iPhone Air 6.3" display 120Hz 6.6" display iPhone 17 Pro Aluminum+ glass 羊 7.8mm iPhone 17 Pro Max display 120Hz Aluminum+ glass A19 chip ي 6.9" display Aluminum 12GB RAM glass 半 8.7mm thick 12GB RAM A19 Apple Intelligence 24MP glass Aluminum キ 8.7mm thick Apple Intelligence 24MP Dual cameras Pro cam Apple Intelligence 12GB RAM Single 24M cam Apple Wi-Fi Apple Intelligence 24MP front Wi-Fi7 chip Dual video record battery Apple C1 modem chip Dual video record Smaller battery Apple September chip September 2025 Bigger battery Vapor chamber September 2025 Bigger battery Vapor chamber September‎"‎‎

Journal uygulaması diğer platformlara da geliyor. (Mac - iPad)

image.png.4920dce0ded76bc46ec69fe33ef9b996.png

Yeni arayüz yaklaşımı, sıvı cam teması iOS 26 ile hayatımıza girecek. 

image.png.da2d27f6dd2963e003f6adfeb317de96.png

Playstation kolları ile daha derin etkileşim 

image.png.94c2f257adbe29f5ff7ff3ab0b6e0ba8.png

Intel bazlı Mac modelleri için son sürüm, önümüzdeki MacOS sürümü olacak. Artık Intel tabanlı modelleri Apple tabanlılar ile güncelleme zamanı. 

image.png.63f1b4a72803a6aa50d6c6dfad5b1b47.png

Mesajlar, Facetime uygulamaları için anlık çeviri özelliği geliyor. Bunun bir tık ötesinde de Airpods'lar ile gerçek hayatta anlık çeviri yapabilmek var. Yeni yapay zeka güncellemesi Türkçe'yi de tamamen kapsayacak ve Türkçeden diğer dillere ya da diğer dillerden Türkçe'ye anlık çeviriler için cihazın içindeki yapay zeka işlem birimini kullanarak çeviriler yapabileceğiz. 

image.png.2744154d1e0d3e59eda636683df50d76.png

Sadece keyword kullanarak uygulamaların içine de müdahele edebileceğiz. Tıpkı kod yazar gibi. Burada arayüz dostu ve profesyonel karışık hibrit bir yaklaşım var. Elbette bu özellik profesyonellere hitap ediyor.

image.png.d22079f3e1f7a69ebfdb4a4901499802.png

Menü tasarımı ve mouse değişiyor. 

image.png.d100886d4d39c7f1a1f9c49e9ecafbd7.png

Görüntü işleme konusunda mesafe kat ettiklerini söyleyen Apple, aranan fotoğrafları bulmanın çok daha kolay olacağı inancında. 

image.png.78207712194676913d7bdf201ca285d6.png

Anlık çeviri yapan bir IOS 26'dan örnek görsel:

image.png.f729b2dbaa53dab4825bb5874219bfa2.png

• Beğen 2
Yorum bağlantısı
Tansu Kalafatoğlu

yıllardır apple kullanarak virüslü yazılım güvenliğine karşı içi rahat olan kişi android’e geçince tedirgin olmalı mıdır

Yorum bağlantısı
Gökhan Tuna
Tansu Kalafatoğlu yazdı:

yıllardır apple kullanarak virüslü yazılım güvenliğine karşı içi rahat olan kişi android’e geçince tedirgin olmalı mıdır

Google Play vb resmi kaynaklar (Huawei, Samsung Store vs) disinda uygulama kurmadiginiz surece tedirgin olmanıza pek gerek yok. 

Ancak mesela kayınpeder Facebook'ta karşısına çıkan bir reklama tıklayıp (telefonunuzda şu kadar virüs var temizleyin gibi bir şeyler) bir uygulama kurdu; arkasından sürekli reklam çıkmaya başladı. 

Hem Apple hem de Google, yayınlanan uygulamaları sıkı denetliyor. 

Telefonunuzu günlük yedeklerseniz bir problem yaşamayacağınızı düşünüyorum; ancak store dışında ücretsiz ip tv uygulaması vs kurarsanız; tehlikeyi davet etmiş olabilirsiniz. f-droid gibi yerlerde de dikkat etmek lazım.

• Teşekkür 1
Yorum bağlantısı
Selçuk Keleş
Tansu Kalafatoğlu yazdı:

At sahibine göre kişner

Yorum bağlantısı
Çağrı Alaf
Tansu Kalafatoğlu yazdı:

Olmamalı, ancak bu kullanıcıya bağlı. Bir Android Apple kadar güvenli midir? Sanmam. Ancak güvenli sistem var mıdır? Onu da zannetmiyorum. Ben S25 ultra aldım 2 ay dayanabildim. Çok ucube göründü gözüme sonra bir geliştirici olarak birçok hata ile karşılaştım falan. Kaliteli bir geribildirim sistemi de yok. Şimdi 16PM kullanıyorum. Kafa rahat. 

Yorum bağlantısı
Mertol Kip

Mühendislik somut verilere dayanır. Şahsi hissiayata göre söylem geliştirdiğinizde sadece fikrinizi beyan etmiş olursunuz.

Amerikan malı hiçbir şey %100 güvenli değildir. İster telefon olsun isterse araba. Kontrolün başkasında olduğu bir şeyi güvenli olarak tanımlayamazsınız.

Yorum bağlantısı
Çağlar Bayur
Mertol Kip yazdı:

Mühendislik somut verilere dayanır. Şahsi hissiayata göre söylem geliştirdiğinizde sadece fikrinizi beyan etmiş olursunuz.

Amerikan malı hiçbir şey %100 güvenli değildir. İster telefon olsun isterse araba. Kontrolün başkasında olduğu bir şeyi güvenli olarak tanımlayamazsınız.

telefonda şöyle bir durum var ama, parmak/göz hissi de önemli, testlerde bu veriler olamıyor hali ile, aynı markanın iki ayrı modelinde bile o fark geliyor parmağa. daha pahalısı daha iyi hissettiremiyor bile olabiliyor. bir honor9 lite kullandım zamanın en ucuzu, hala aklım ondadır mesela. hala çalışıyor evde. 

Yorum bağlantısı
Mertol Kip
Çağlar Bayur yazdı:

telefonda şöyle bir durum var ama, parmak/göz hissi de önemli, testlerde bu veriler olamıyor hali ile, aynı markanın iki ayrı modelinde bile o fark geliyor parmağa. daha pahalısı daha iyi hissettiremiyor bile olabiliyor. bir honor9 lite kullandım zamanın en ucuzu, hala aklım ondadır mesela. hala çalışıyor evde. 

Güvenlik denmiş. Parmağınla yaşadığın nasıl bir his seni daha güvenli olduğuna ikna edebilir ? Napıyon olm sen telefonla :)

• Mutlu 1
Yorum bağlantısı
Selçuk Keleş

"indiriid tilifinirdi kindimi givindi hissitmiyirim iyfin ilimdi dihi bi dilgin diriyir" :) 

Yorum bağlantısı
Tansu Kalafatoğlu

Konu şu, 60 yaşında birisi. Klasik kullanım. Gözleri burun üstünden takıp haber, facebook falan takip ediyor. Ama banka uygulamalarına e devlete falan da giriyor. Vergi ödüyor. Kart bilgisini giriyor falan. Mesaj da yazıyor

bu kişinin harici uygulamalarla işi yok. Girdiği Web site de bilindik yerler. 

bu durunda kart bilgileri çalınır mı? Adına kredi çekerler mi falan diye sordum aslında

çok duyuyoruz bu sıralar da

Yorum bağlantısı
Mertol Kip
Tansu Kalafatoğlu yazdı:

bu durunda kart bilgileri çalınır mı? Adına kredi çekerler mi falan diye sordum aslında

Sana bunun garantisini ne Google ne de Apple veremez. 

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

• Yeni Oluştur...