İçeriğe Yönlendir

Ailenin Yeni Üyesi Zwei: 2012 Citroen C3 1.4 VTi EGS

Ali Darbaz

Recommended Posts

Ali Darbaz

Burda sağlam bir motorun Vanosu, motor çalıştıktan sonra 29 derecelik egzantrik açısı değişimi 1 saniyeden daha kısa  sürüyor . Altaki ise benim araba.  Merdiven gibi iniyor. 

OIBxUFUIdFpazrH5_KXY5OF_6kU-1920.jpg.b89af567615d075242b75f547ee10a13.jpg

image.png.dfa4927ac82cfac4240503460e56eb52.png

Yorum bağlantısı
Ali Darbaz
Çağlar Bayur yazdı:

bir valve arıza teşhisine 1000 saat harcarsan tükkanın olsa iflas ederdin 

Son 5 ayda, onlarca ustayla arabadan anlamayan müşteri profili ile konuştum. Arabamı gösterdim motoruna baktırdım. Alayı benden para çıkarma çalıştı. Hele birisi 250 bin tl masraf çıkardı. 

Yorum bağlantısı
Çağlar Bayur
Ali Darbaz yazdı:

Hele birisi 250 bin tl masraf çıkardı. 

çıkarabilir, bazen ustalar müşteri arabayı bırakmasın diye yaparlar bunu, usta da seçebilir hakkıdır

geçen hafta 1.4 opeli yaptıracak usta arıyordu birisi, kimse istememiş 

Yorum bağlantısı
Ali Darbaz
(düzenlendi)
Çağlar Bayur yazdı:

çıkarabilir, bazen ustalar müşteri arabayı bırakmasın diye yaparlar bunu, usta da seçebilir hakkıdır

geçen hafta 1.4 opeli yaptıracak usta arıyordu birisi, kimse istememiş 

Dün liftinde 1.2 EB motorlu citroen c3 cross'un yağ karterini söken ustaya kendi arabamı gösterip, telefonda valfin gerçek resminide gösterdiğim halde bana "ben vti motor yapmıyorum" "O selenoid valf nedir değiştiremem" gibi akla sığmayacak bir açıklama yapıp ben gönderdi. Arabamın sentesi kaçıktır onlar düzen tutmuyor gibisinden son derece gerçek dışı yorumla kendini korumaya aldı. ben daha ilk cümlesinden zaten yetkinliğini anlamıştım ve hiç uğraşmadım sadece yanında EB1.2 motor arabanın sahibine usta gibi görünmek için beni kullandı. Bu arada dayanıklılık konusunda Eb 1.2 ile Ep3 1.4 kıyas bile kabul edilemez.  

tarihinde Ali Darbaz tarafından düzenlendi
  • Beğen 1
Yorum bağlantısı
Çağlar Bayur
Ali Darbaz yazdı:

Arabamın sentesi kaçıktır onlar düzen tutmuyor gibisinden son derece gerçek dışı yorumla 

gerçek dışı olduğunu hangi argüman ile ispatlayacksın? bunu merak ettim. düşük ihtimal der motoru üretene bile sorsan. 

Yorum bağlantısı
Ali Darbaz
(düzenlendi)
Çağlar Bayur yazdı:

gerçek dışı olduğunu hangi argüman ile ispatlayacksın? bunu merak ettim. düşük ihtimal der motoru üretene bile sorsan. 

2 tane egzantrik sensörü var. Kaçık olsa uyarısı var söyler. 

Yorum bağlantısı
Ü.Emre Kartal
Ali Darbaz yazdı:

Her sensörün bir tolerans değeri var. Alt veya üst sınırda gezdiğinizde sistem uyarı vermez. 

Eğitiminiz tam olarak nedir bilmiyorum fakat bilgi olması amacıyla yazıyorum. 

Her sensörün alt üst limiti var. Bunun haricinde "şok limit" olarak tanımlanan bir limiti daha olur. Bu da anlık olarak çıkabileceği bir değerdir. Siz bu limiti de aşarsanız hata kodu alırsınız. 

Ancak bunun mantığı "rutin dışıdır ancak 1 kereden bir şey olmaz" şeklinde basitçe açıklanabilir. Ama sizde bu 1 değil hep ise, geçmiş olsun. 

Genel olarak uzmanlığınız, deneyiminiz olmayan birçok konuda "net" teşhisleriniz var. Bunu bir eleştiri olarak kabul edin, bilim dediğimiz olgu dahi %100 demez asla. 

Biraz kendi haline bırakmayı, gerçekten işi bu olan kişilere güvenmeyi deneyin. Yoksa gereksiz harcama, stres ve mağduriyet ile daha da mağdur olursunuz. 

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Ali Darbaz
Ü.Emre Kartal yazdı:

Her sensörün bir tolerans değeri var. Alt veya üst sınırda gezdiğinizde sistem uyarı vermez. 

Eğitiminiz tam olarak nedir bilmiyorum fakat bilgi olması amacıyla yazıyorum. 

Her sensörün alt üst limiti var. Bunun haricinde "şok limit" olarak tanımlanan bir limiti daha olur. Bu da anlık olarak çıkabileceği bir değerdir. Siz bu limiti de aşarsanız hata kodu alırsınız. 

Ancak bunun mantığı "rutin dışıdır ancak 1 kereden bir şey olmaz" şeklinde basitçe açıklanabilir. Ama sizde bu 1 değil hep ise, geçmiş olsun. 

Genel olarak uzmanlığınız, deneyiminiz olmayan birçok konuda "net" teşhisleriniz var. Bunu bir eleştiri olarak kabul edin, bilim dediğimiz olgu dahi %100 demez asla. 

Biraz kendi haline bırakmayı, gerçekten işi bu olan kişilere güvenmeyi deneyin. Yoksa gereksiz harcama, stres ve mağduriyet ile daha da mağdur olursunuz. 

Ben her zaman toleranslarıda hesaba katarım. Bu nedenle 100,000 yüzbin üzeri ep3c ecu logunu monitoring ettim. P000A hatasını alıyorum ve bunun ne kadar kötü olduğunu izleyebiliyorum. 

Motor yağı 25 derece altında  kırmızı valf zamanlama geçikmelerini dikkatlice takip ederim. 

image.png.0427500c6b20b8dba7838b55f82137bf.png

Araba motor yağı ısındığında sorun ortadan kalkıyor. 

image.png.d6c7181bfad4ab2370c25000bc28aacb.png

Yorum bağlantısı
Çağlar Bayur
Ali Darbaz yazdı:

araba sürüş videosu gibi yüreğim hopladı bende bu cesaret yok

Yorum bağlantısı
Ali Darbaz

Hatta ani gaz pedalı tepkilerindeki haraketleride incelerim. Ani gaz pedalı hareketinde 1,5 saniyelik geçikmelere kadar incelerim. Test bencmarkın bir çok farklı koşulu denerim. 

image.png.e86b77fc0bdadf0c68cdb0206953a245.png

Yorum bağlantısı
Çağlar Bayur

forum neyse de yutubdan insatadan felan gelen oılur yanına sıkıntı çıakrtır aman diyeyim. 

Yorum bağlantısı
Ali Darbaz
(düzenlendi)
Çağlar Bayur yazdı:

araba sürüş videosu gibi yüreğim hopladı bende bu cesaret yok

Motor zincirim uzamış olsa, egzos tarafı faz tutmaz. İki varyatör iptal olduğunda 122 derecede her ikiside kilitli kalmaz.  Timing Chain 1 santim uzamış olsa vti  iki vti valfi kapalı iken 120 derece tutamazdık. 

Maksimum 120 derece daha fazlası yok. 

image.png.ffbe7d9840ebfc3b3e55bbcb3a81e5bd.png

image.png.9409b3322d90ab5f8da5e8e5bc1986e8.png

Yorum bağlantısı
Çağlar Bayur
Ali Darbaz yazdı:

Motor zincirim uzamış

hiç uzamış zincir ilr sıfır zinciri üst üste koyup ölçtün mü 

Yorum bağlantısı
Ali Darbaz
Çağlar Bayur yazdı:

hiç uzamış zincir ilr sıfır zinciri üst üste koyup ölçtün mü 

310 bin kmde bu kadar uzamış. Ben henuz zincir değişimi yapılan 150 bin km altı bir ep3c duymadım. 

iAw0RY2DWRRxN8yv0UXUVBjokl0-1920.jpg

4000 km de benim arabamın vanos ve zincirleri

IMG_20241019_130515.jpg

Yorum bağlantısı
Çağlar Bayur
Ali Darbaz yazdı:

bu kadar uzamış.

yani uzamamış, zaten zincir uzamaz kopar, 2 mt de 2mm. ye uzadı da denmez. lahmacun mu bu 

vesile ile fotoyu sen mi çektin?

Yorum bağlantısı
Ali Darbaz
(düzenlendi)
Çağlar Bayur yazdı:

yani uzamamış, zaten zincir uzamaz kopar, 2 mt de 2mm. ye uzadı da denmez. lahmacun mu bu 

Benim kafayı taktığım henuz paylaşmadığım iyice inclediğim bir parçam daha var. Yağ pompası geri dönüş basıncının %81 oranında çalışıyor olması. Bunun referansı normalde %95. Sıfır km arabada ise %99.   Genelde %70 ve altından sonra kusur aranıyor. Yağ pompası valfinin açıklık oranının düşmesinin çeşitli sebepleri var.  İçerde kartere dökülen sızdırma yapmaması gerek bazı hidrolik kaçaklar var anlamına geliyor. ben o %14 lük tolerans kaybınında peşindeyim. Pompa yağ basıncının gayet iyi tutuyor ama %99 neden olmasın. 136 bin kmde olan araba için gayet iyi diyor ruslar. Milletin arabası %50 lere kadar düşüyormuş. 

Yorum bağlantısı
Çağlar Bayur
Ali Darbaz yazdı:

hidrolik kaçaklar var anlamına geliyor.

yoksa tıkanıklık var anlamına mı geliyor?

zinciri çözüdk mü yağa geldik? uzadı denen kavehane sohbetidir

Yorum bağlantısı
Ali Darbaz
Çağlar Bayur yazdı:

yoksa tıkanıklık var anlamına mı geliyor?

zinciri çözüdk mü yağa geldik? uzadı denen kavehane sohbetidir

P000a hatasını çözünce bir miktar iyileşmesini bekliyorum. Kullandığım yağdan kaynaklanıyor olma ihtimali bile var. Bmw LL04 onaylı Motor yağı kullanıyorum. Arabanın talebinden %30 daha kalın bir yağ. 

Yorum bağlantısı
Ü.Emre Kartal
Ali Darbaz yazdı:

Timing Chain 1 santim uzamış olsa

1 cm mi? 10 mm yani? 

Öyle bir boşluk olacak ve çalışacak, problem çıkarmayacak öyle mi? :)

Çok değil 3-4 mm dahi fark olsa zamanlamayı kaydırır, ses yapar ve ısrar edip kullanırsanız sonu malum. 

Yorum bağlantısı
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

• Yeni Oluştur...