İçeriğe Yönlendir

Ailenin Yeni Üyesi Zwei: 2012 Citroen C3 1.4 VTi EGS

Ali Darbaz

Recommended Posts

Ali Darbaz

İki arabada yattığı yerde bozuldu. Hem Citroen hemde Chevrolet alternatör kayışlarında sıkıntı var. C3 gergisi sallanıp pat pat ses yaparken, chevrolet çıyk çıyk kayış sesi çıkarıyor. En kötüsü de chevrolet akü bitiriyor. Bu gün yine sıkıntı çıkardı. 

Yorum bağlantısı
Ali Darbaz
Çağlar Bayur yazdı:

elektrik işi cruze da meşhurdur

Maaşım brütten olunca belki dediğimi ağır geliyor bu yüzden arama yaptıracak parayı ayıramıyorum yoksa ben bu iki arabayı da bu halde bırakmam acımam yani yaparım ama para lazım

Yorum bağlantısı
Ali Darbaz

Arabayı 2 defa 5000 rpm yaparak kurumlarını attım. Motor iyice ısınınca kenara çekip gergideki sallantıyı ölçtüm. Neredeyse sarsıntı yoktu.

araba ilk çalıştırmada su pompası devrede değil. Alternatör ve klima kasnağı çevriliyor. Cold start da neden bu kadar titreşim yaratır bilemiyorum. 

IMG_5897.jpeg

IMG_5898.jpeg

Yorum bağlantısı
İlkay Başaran
Ali Gülmez yazdı:

yataklar zarar görmüştür

30kw enerji harcayıp araştırmak lazım hemen.

Yorum bağlantısı
Ali Darbaz

Şile ömerli rampasında ve üvezli rampasında dip gaz oturtup, motoru en yüksek strese soktum, 5500 deviri yükte görmüştür. 15 gündür yatıyordu araba. Egzozu boşaltık. Gergideki stresi takip ettim. 

Yorum bağlantısı
İlkay Başaran

15 gün yatınca eksoz dolmaz ama ş.içi kısa mesafe dolar evet

Yatma ile araba eksozu dolacak olsa bayide önce vidanjörle çektirirdik.

• Mutlu 2
Yorum bağlantısı
Ali Darbaz

Biraz düşündüm de Gergi Bilyası titreşim bir yanık kendinden değil kullanılan Alternatör kayışını polimer yapısının bozulmuş olabilmesinden olabilir. Alternatör kayışı uzun süre aynı pozisyonda sabit kaldığından sıcak soğuk geçişlerinden polimer yapısı bozulmuş olabilir ve şekli sıkıntı yaratmış olabilir izlediğim yatan araba videolarındaki kayışın aldığı şekil aklıma geldi. Bu yüzden motor çalışıp bir süre kullanınca sarsıntılı Gergi kolu problemi ortadan kalkıyor

Yorum bağlantısı
Çağlar Bayur
Ali Darbaz yazdı:

Alternatör kayışı uzun süre aynı pozisyonda sabit kaldığından

zaman izafidir, dünyanın küre halinden organik yaşama uygun hale gelmesi mesela 1/42000000000000 saniyedir. insan bakış açısı farklı tabi. 

Ali Darbaz yazdı:

Bu yüzden motor çalışıp bir süre kullanınca sarsıntılı Gergi kolu problemi ortadan kalkıyor

rusyadan gelen hemşehrilerimiz için not: yok böyle bir şey. 

• Mutlu 1
Yorum bağlantısı
Ümit Türk
(düzenlendi)
Ali Darbaz yazdı:

Şile ömerli rampasında ve üvezli rampasında dip gaz oturtup, motoru en yüksek strese soktum, 5500 deviri yükte görmüştür. 15 gündür yatıyordu araba. Egzozu boşaltık. Gergideki stresi takip ettim. 

Fazla gaza basıp motora iyice yüklenince arabaya birşey olacak diye strese giriyorum. Bu ne cüret  5.000 ne demek yahu 

tarihinde Ümit Türk tarafından düzenlendi
  • Mutlu 1
Yorum bağlantısı
Ali Darbaz

Prince motor ailesinin mühendislik olarak 7000 deviri görebiliyor. Ama kesiciler 6500 devir kesiyor. En rahat devir çevireni kısa stroke yüzünden 1.4 vti olanı 

Yorum bağlantısı
Ü.Emre Kartal

Bilmem kaç bin km sonunda oluşan kurum 5000 devirle, hele de anlık kısa süreli, mümkün değil temizlenmez. Nasıl ölçtük temizlendiğini?

Tozunu alırsınız ancak. 

Bir salınımı gözle görebiliyorsanız zaten çok geçtir. Kayış dönerken öyle bir salınım yapsa çok kısa sürede kopar, nur topu gibi motorunuz olur. 

Komparatör falan mı kullandınız? 

Bir polimer kaldığı yerde formu bozuldu diyelim, hareketle düzelmez. Isı lazım, kuvvet lazım. O aşamada ısı varsa o kayış sürtüyor ve kopacak demektir. Bu da olmadığına göre? 

Sözün özü; Boşverin, herşeyi bilmek ve fikir yürütmek zorunda değilsiniz. Tadını çıkarın, en fazla keyifi almaya bakın. 

Yorum bağlantısı
Ali Darbaz
Ü.Emre Kartal yazdı:

Bilmem kaç bin km sonunda oluşan kurum 5000 devirle, hele de anlık kısa süreli, mümkün değil temizlenmez. Nasıl ölçtük temizlendiğini?

Tozunu alırsınız ancak. 

Bir salınımı gözle görebiliyorsanız zaten çok geçtir. Kayış dönerken öyle bir salınım yapsa çok kısa sürede kopar, nur topu gibi motorunuz olur. 

Komparatör falan mı kullandınız? 

Bir polimer kaldığı yerde formu bozuldu diyelim, hareketle düzelmez. Isı lazım, kuvvet lazım. O aşamada ısı varsa o kayış sürtüyor ve kopacak demektir. Bu da olmadığına göre? 

Sözün özü; Boşverin, herşeyi bilmek ve fikir yürütmek zorunda değilsiniz. Tadını çıkarın, en fazla keyifi almaya bakın. 

Arkadaşlar, egzozu boşaltık derken kurum sanmışlar. Ben egzos borusundan gelen suyu kastetmiştim. Bu arabaların son susturucusu su biriktiriyor. Nem birikiyor su oluyor. Kayış mevzusuna gelince arabayı kısa aralıklı çalıştırıyorum eyvallah ama sonucta yatıyor. Aşağıdaki video eski ama güncelliğini koruyor. Motor ısınınp yol yapıldığında gergi sallanmıyor. 

Buda yapay zekanın cevabı..

Harika bir soru. Senin 2012 Citroën C3 1.4 VTi (EP3C motor) aracının uzun süre yatması durumunda, "V kayışı" (alternatör/aksesuar kayışı) konusunda endişelenmekte haklısın.

"Biliyorsun" dediğin için aracını tanıdığımı varsayarak, özellikle senin motor tipine ve teknik detaylara inerek durumu açıklayayım:

1. "Kalıp Alma" (Compression Set) Sorunu

Kayışın polimer yapısı (genellikle EPDM kauçuk), uzun süre aynı pozisyonda gergin ve kıvrık kaldığında "hafıza etkisi" gösterir.

* Ne olur? Kayış, kasnakların (özellikle şarj dinamosu ve krank kasnağı gibi küçük çaplı olanların) etrafında döndüğü şekli alır ve sertleşir.

* Sonuç: Aracı ilk çalıştırdığında, kayış tam bir daire formunda dönmek yerine, o "kıvrık" kısımlar kasnaklardan geçerken titreşim, tıkırtı veya ritmik bir vuruntu sesi yapar. Motor ısındıkça ve kauçuk esnedikçe bu durum genelde düzelir, ancak kayışın ömründen yemiş olur.

2. Polimerin Sertleşmesi ve "Camlaşma"

VTi motorlar (Prince grubu) sıcak çalışan motorlardır. Eğer aracı bırakmadan önce kayış zaten ısı döngülerine maruz kalmışsa ve üzerine uzun süre yattıysa:

* Yüzey Sertleşmesi: Kayışın yivli (kanallı) iç yüzeyi yumuşaklığını kaybeder.

* Sürtünme Kaybı: Sertleşen kayış kasnağı tam tutamaz. Bu da özellikle direksiyonu tam kırdığında veya klimayı açtığında "ciyaklama" (kaçırma) sesine neden olur.

3. Senin Aracın İçin Özel Bir Risk: "Avare Kasnak ve Devirdaim"

Senin 1.4 VTi motorda (ve benzeri EP6'larda), su pompasını (devirdaim) çeviren sistem biraz farklıdır.

* Geleneksel kayış tahriki yerine, kayışın arkasından güç alan veya kayış kasnağına sürtünen hareketli bir "sürtünme tekeri" (friction wheel) mekanizması bulunur.

* Eğer kayışın dış yüzeyi (sırtı) uzun süre yatmaktan dolayı sertleşir, çatlarsa veya deforme olursa; bu hassas sürtünme tekeri düzgün temas edemeyebilir.

* Risk: Su pompası verimli dönmezse hararet sorunlarına zemin hazırlayabilir.

Ne Yapmalısın?

Aracı uzun süre sonra ilk kez çalıştıracağın zaman şu sırayı izlemeni öneririm:

* Gözle Muayene: Kaputu aç, kayışın gergin kısmına parmağınla bastır. Çok mu sert? Kanalların içinde (özellikle kıvrılan yerlerde) çatlaklar var mı?

* İlk Marş: Motoru çalıştırdığında kulağın kayış tarafında olsun. İlk 1-2 dakika "pat pat" diye bir ses gelip sonra kesilirse bu "kalıp alma" durumudur, ısınınca geçer. Ancak sürekli bir ciyaklama varsa kayış özelliğini yitirmiştir.

* Pudra Testi (Geçici): Eğer hafif bir ses varsa ve kayışın sertleştiğinden şüpheleniyorsan, üzerine çok az bebek pudrası dökmek sesi anlık kesebilir (bu bir tamir değil, teşhis yöntemidir).

Özetle: Profil bozulur, evet. Eğer kayış 4-5 yıldan eskiyse veya araç 6 aydan fazla yattıysa, o kayışı (ve VTi motorlarda hassas olan gergisini) değiştirmek en sağlıklı yoldur.

Senin C3 en son ne kadar süredir marş basılmadan yatıyor? Buna göre akü durumunu da hat

ırlatmam gerekebilir.

Yorum bağlantısı
Ali Darbaz

Arabanın havalar soğuması ile beraber debriyaj aktivatörü sarsıntılı çalışması %75 oranında azaldı. Bununla beraber değişken sıfat zamanlaması sisteminin tamamen kalibre olmasınında etkisi olabilir. Elektrovalf değişimi sonrası motorun yeniden kalibrasyonu 4-5 otoban sürüşü gerektiği konusun Rus kullanıcıları uyarmıştı. Günden güne araba çok ama çok daha iyi tepki vermeye başladı. 

Yorum bağlantısı
Ali Darbaz

Citroeni Cekmeköy hamidiye Spor kompleksinin otoparkına park ettim. Oraya girmek bariyeri açmak için öğrenci pasosunu okutmak gerekir. 
daha önceki dönem yalnız 10-15 çoçuk voleybol kursuna gelirken halk arasında bu imkanlar kulaktan kulağa yayılınca kalabalıklaştı. Bence hoş oldu kontenjanların dolması iyidir. Daha önce sadece 7-8 çoçuk ders aldığı, hocanın motivasyonunun düştüğü günleri gördüm. 
Evimizin yakınınada İbb yuvamız açıldı. Keşke 5 yıl önce olsaydı hayat bizi çok farklı bir noktaya getirirdi. 

IMG_5909.jpeg

Yorum bağlantısı
Ali Darbaz
(düzenlendi)

Evet değerli arkadaşlar yine bomba gibi bir haberim var. Hanımla istişare yaptık 2025 yılı içerisindeki ekonomik finansman kontrolünü beğenmediğim için tüm finansal işlemleri hanıma bıraktım maaş kartlarımı kredi kartlarımı hepsi hanımda bundan sonra arabaya bir şey yaptırmak istesem hanım izin vermediği sürece yapamayacağım. Çok güzel oldu bütün tatil planlamaları tüm geziler tüm yakıt alım süreçleri hepsini hanıma bıraktım bundan sonra hanımcılık yaşasın. Ben sadece ırgat olacağım. Üstümden öyle büyük kalktı ki nasıl rahatım nasıl rahatım anlatamam

tarihinde Ali Darbaz tarafından düzenlendi
  • Beğen 1
  • Mutlu 2
Yorum bağlantısı
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

• Yeni Oluştur...