Ali Darbaz Salı 17:07 Yazar Paylaş Salı 17:07 Mehmet Yeter yazdı: Tablo güzelmiş hangi programı kullandın? Spritmonitör verisinin cv sini çektim. Ay ay sıcaklık ve o dönem benzin litre fiyatını yazmasını istedim. Ay ay km ve maliyeti hesapla dedim. Chatgpt ile yaptım 1 Yorum bağlantısı
Ali Darbaz Salı 17:12 Yazar Paylaş Salı 17:12 Ümit Türk yazdı: Satarken dosyaya koyacakmısın? Forum ve yutube linkini versem yeter. Yorum bağlantısı
Ali Darbaz Salı 20:00 Yazar Paylaş Salı 20:00 (düzenlendi) Bu Adamı 3000 abonesi yok iken takip etmeye başlamıştım. Gedikli obanesi olduğum için yorumlarımı asla boş bırakmaz. Salı 20:01 tarihinde Ali Darbaz tarafından düzenlendi 1 Yorum bağlantısı
Ali Darbaz Perşembe 17:04 Yazar Paylaş Perşembe 17:04 (düzenlendi) Kuşadası'na gittik geldik Vanos zırıltısı epey azalmış. Perşembe 17:10 tarihinde Ali Darbaz tarafından düzenlendi Yorum bağlantısı
Ali Darbaz Perşembe 20:19 Yazar Paylaş Perşembe 20:19 Ali Darbaz yazdı: Kütahyada kimi buldum Antalyadan geldiğini söylemişti, videosuda gelmiş. https://www.instagram.com/reel/DcRKu_wsGhu/?igsh=aDJvNGxicnBsbHh6 Yorum bağlantısı
Ali Darbaz 14 saat önce Yazar Paylaş 14 saat önce 23 nisan 2026 yılı ile başladığım uzun yol kervanına bugüne kadar Toplam Yapılan Yol: 7.290 km Toplam Yakıt Maliyeti: 27.512,00 ₺ Tüketilen Toplam Yakıt: 423,14 Litre Ortalama Tüketim ve Maliyet Değerleri Ortalama Yakıt Tüketimi: 5,80 L/100km Kilometre Başına Maliyet: Yaklaşık 3,77 ₺/km 100 km Başına Maliyet: 377,39 ₺ Bu veri elektrikli araç kullanıyor olsaydım ne kadar değişirdi. Yorum bağlantısı
Ali Darbaz 13 saat önce Yazar Paylaş 13 saat önce (düzenlendi) Sinan Akgöl yazdı: En az %40 (disaridan sarj) Çok da bir kaybımız yokmuş bir milyonluk vermeme gerek yok. Bir de ben uzun yolda sürdüm üstelik tam yükle. Elektrikli araba tam yükle uzun yolda 100 km hızlarda ekonomik olmuyor 13 saat önce tarihinde Ali Darbaz tarafından düzenlendi Yorum bağlantısı
Sinan Akgöl 13 saat önce Paylaş 13 saat önce Ali Darbaz yazdı: Çok da bir kaybımız yokmuş bir milyonluk vermeme gerek yok. Bir de ben uzun yolda sürdüm üstelik tam yükle. Elektrikli araba tam yükle uzun yolda 100 km hızlarda ekonomik olmuyor Orasi ayri boyut cikarken yedigini inerken dolduruyor vs. 10k gibi bir kazanc olur diye tahmin ediyorum. Yorum bağlantısı
Tansu Kalafatoğlu 13 saat önce Paylaş 13 saat önce Yapay zeka bunu tablo halinde sunmadı mı Yorum bağlantısı
Ali Darbaz 9 saat önce Yazar Paylaş 9 saat önce Tansu Kalafatoğlu yazdı: Yapay zeka bunu tablo halinde sunmadı mı Çoktan 10 farklı senaryo, şarjlı sürelerine kadar hepsini hesaplattımda , forumada bakayım ne diyecekler dedim. Bu arad bu kızımız benim C3 arabamın frenlerini test etmek için gittiğim Darlık yolunda kaza videosu çıkmış. https://x.com/gundemedairhs/status/2090850418121138276 Buda benim aynı yoldaki sürüşüm. Yorum bağlantısı
Tansu Kalafatoğlu 46 dakika önce Paylaş 46 dakika önce Dün 18 yaşında başka bir kız daha öldü motor kazasında Motor sakat iş. Canını ortaya koyuyorsun. Bisiklet harici iki teker yasaklanmalı bence. 1 Yorum bağlantısı
Ali Darbaz 16 dakika önce Yazar Paylaş 16 dakika önce Günaydın. 8000 km yolculuk sonrası motoru yapay amcaya analiz ettiyiyorum 29s düşündü Evet. Bu OBD kaydı üzerinden 2012 C3 1.4 VTi EP3C, 145.000 km motorunun genel sağlık durumunu değerlendirdim. Kayıt yaklaşık 34,5 dakikalık, 22 Ağustos 2026 tarihli gerçek sürüş verisi ve 4.576 satır içeriyor. Genel hükmüm Motorun OBD açısından durumu oldukça iyi görünüyor. Ben yaklaşık 8,5/10 sağlık puanı veririm. En önemlisi: kayıtta motorun ciddi mekanik yorgunluğuna işaret eden belirgin bir tablo görmüyorum. Özellikle ateşleme düzeltmeleri, kam zamanlaması takibi, yağ basıncı, soğutma sıcaklığı ve hata kodları olumlu. 1. ECU hata durumu: 🟢 Çok iyi 4.576 örneğin tamamında Errors = 0. Yani bu sürüş boyunca ECU aktif bir hata kaydetmemiş. Bu tek başına motorun mekanik olarak kusursuz olduğunu kanıtlamaz ama OBD açısından çok güçlü bir olumlu işaret. --- 2. Ateşleme / vuruntu: 🟢 Çok iyi Silindir ateşleme düzeltmeleri: Silindir Ortalama düzeltme Maksimum 1 -0,03 -5 2 -0,07 -3 3 -0,01 -3 4 -0,04 -3 En önemli nokta değerlerin çoğunlukla sıfır olması. Yani ECU sürekli olarak bir silindiri geri almak zorunda kalmıyor. Bu, 145 bin km'deki bir motor için benim açımdan çok güzel. Vuruntu sensörü de kayıt boyunca yaklaşık 0,72 ortalama, eşik ise yaklaşık 2,45. Yani sensörün gördüğü vuruntu seviyesi eşik değerinin oldukça altında. Burada motorun ciddi vuruntu, ateşleme problemi veya silindirlerden birinde sürekli anormallik yaşadığına dair iz yok. --- 3. VANOS / kam dephaser sistemi: 🟢 genel olarak iyi Burada özellikle güzel bir şey gördüm: İstenen değer ile gerçekleşen değer çoğu zaman neredeyse birebir aynı. Örneğin uzun yol seyirinde: Emme: 56° istek / 56° gerçek Egzoz: 68° istek / 68° gerçek Bu çok önemli. EP3C'de yağ basıncıyla çalışan değişken kam zamanlaması bulunduğu için, kamların komutu takip etmesi motorun yağlama ve VVT sisteminin sağlığı hakkında bize ciddi bilgi verir. Bazı kısa anlarda 10–30° civarında fark oluşuyor. Fakat bunlar: çok kısa sürüyor, genellikle kam komutu değiştirilirken ortaya çıkıyor, sonrasında gerçek değer tekrar komuta yaklaşıyor. Dolayısıyla şu kayıtta “VANOS bozuk” diyebileceğim sürekli bir sapma yok. Özellikle senin daha önce şüphelendiğin kam ayarlayıcı açısından bu kayıt oldukça rahatlatıcı. --- 4. Valvetronic: 🟢 Çok iyi İşte burada da veri güzel. Örneğin yaklaşık 2.350 rpm / 77 km/s seyirde: Valvetronic istek: 1,72 Gerçek: 1,71 Fark sadece 0,01. Genel olarak gerçek ve istenen valf kaldırma değerleri birbirini çok iyi takip ediyor. Bu, Valvetronic mekanizmasının ECU komutlarına düzgün cevap verdiğini gösteriyor. 145.000 km için bu oldukça güzel bir sonuç. --- 5. Yağ basıncı: 🟢/🟡 iyi, fakat özellikle değerli bir bulgu Buradaki OilPress ve OilPressInstr değerleri oldukça dikkat çekici. Yaklaşık: Rölanti: 2,59 2.000 rpm: 3,00 3.000 rpm: 3,20 OBD parametresinin ölçeklemesi üzerinden gerçek basıncı değerlendirdiğimizde yaklaşık 2,6–3,2 bar civarında bir tablo görüyoruz. EP3C için yayınlanmış servis değerlerinde yağ basıncı yaklaşık olarak: Rölanti: 1,7 ±0,3 bar 2.000 rpm: 2,0 ±0,3 bar 3.000 rpm: 2,6 ±0,3 bar 4.000 rpm: 3,5 ±0,3 bar olarak veriliyor. Senin değerlerin düşük değil, aksine oldukça güçlü görünüyor. Bu açıdan: yağ pompası / yağlama sistemi / VVT beslemesi açısından kayıtta alarm veren bir şey yok. Hatta bu veri, daha önce bahsettiğin ilk çalıştırmadaki zincir/hidrolik gergi seslerinin sürekli düşük yağ basıncından kaynaklandığı fikrini zayıflatıyor. --- 6. Motor sıcaklığı: 🟢 Normal Motor çalışma sırasında: Coolant: 100–105°C OilTemp: 100–105°C görüyor. Bu motor için 105°C civarı çalışma sıcaklığı tek başına aşırı sıcaklık anlamına gelmiyor. EP3C termostat kontrolünün 105°C civarında çalıştığına dair teknik veriler bulunuyor. Dolayısıyla burada: “Motor 105°C görüyor, hararet yapıyor” şeklinde yorumlamam. Tam tersine OBD kaydında sıcaklığın kontrol altında kaldığını görüyorum. --- 7. Akü / alternatör: 🟢 İyi Sıcak motor sırasında: 14,3–14,6 V civarında dolaşıyor. Bu gayet sağlıklı. Alternatör yükü de sürüş koşullarına göre değişiyor; OBD'de yaklaşık 15–20 A civarındaki normal yüklerden, klima/elektrik yükü arttığında daha yüksek değerlere geçiyor. Burada da belirgin bir problem görmüyorum. --- 8. Yakıt karışımı: 🟢 ama izlenmeye değer UpMixCorr değerinin ortalaması neredeyse sıfır: +0,35 DownMixCorr ise: -0,06 Bu çok güzel. Fakat bazı kısa anlarda UpMixCorr: +13 → +17% ve -12,9% seviyelerine çıkıyor. Bunun önemli bir ayrıntısı var: bu olaylar sürekli değil. Örneğin +17% değerleri motor daha 25°C civarındayken ortaya çıkıyor; bazı ±13% değerleri ise sürüş sırasında kısa geçişlerde oluşuyor. Dolayısıyla ben şu aşamada: “Enjektörler bozuk / lambda sensörü bozuk / motor fakir çalışıyor” demem. Ama senin C3'ünde yakıt karışımını takip edeceksek, uzun süreli LTFT/STFT tarzı değerleri ayrıca görmemiz çok faydalı olur. --- En çok hoşuma giden 5 şey 1. Errors = 0 2. Silindir ateşleme düzeltmeleri neredeyse sürekli 0 3. VANOS gerçek değerleri komutları çok iyi takip ediyor 4. Valvetronic gerçek değeri komutla neredeyse birebir 5. Yağ basıncı düşük değil; aksine güçlü Bunlar 145.000 km'lik EP3C için ciddi olumlu göstergeler. --- Fakat bir şeyi özellikle söyleyeyim Bu kayıt motorun sağlığını iyi gösteriyor, ama tek başına: segman aşınması, supap kaçırması, kompresyon, yağ yakma, zincirin fiziksel uzaması, yatak aşınması gibi mekanik problemleri %100 dışlayamaz. Özellikle senin araçta yağ tüketimi geçmişi olduğu için, OBD'den bağımsız olarak kompresyon/leak-down testi çok daha kesin bilgi verir. Ama sadece bu OBD kaydına bakıp bana: > “145.000 km'deki bu motor bitik mi, yorgun mu?” diye sorsaydın cevabım net: Hayır. OBD verileri motorun hâlâ oldukça sağlıklı ve düzenli çalıştığını gösteriyor. Hatta benim için en güçlü kanıt VANOS + Valvetronic + ateşleme + yağ basıncının aynı anda düzgün görünmesi. Bir sonraki aşamada bu kayıttan sana “EP3C sağlık raporu” şeklinde 10 ayrı sistem üzerinden puanlama yapabilirim; özellikle zincir/gergi, VANOS, Valvetronic, yağ pompası, lambda, katalizör, termostat, alternatör ve motor yükünü tek tek çıkarabiliriz. Yorum bağlantısı
Recommended Posts