Murat Sahın 2 saat önce Paylaş 2 saat önce İnan Çınar yazdı: Hem motor hem otomobil kullanan biri olarak tarafsız yaziyorum. Şöyle bir durum olmadığı sürece yanlış düşünüyorsunuz. Otomobil sol şerittedir motor sağ şerittedir. Otomobil sağa dönecekse sağındaki gelen aracı kontrol etmeden sağa dönerse hatalıdır. Fakat zaten sağ şeritte giden ve sağa dönecek otomobilin en sağından kaldırımla arasından geçmeye kalkarsa motorcu hatalı. Bu tür kazalara sebeplerden bir tanesi de sağda yada solda olsun farketmez, sağa dönecek aracın sinyal vermemesi yada ZAMANINDA sinyal vermemesi. Nasılsa düz gidecek, sağından geçer giderim yada sağından takip ederim diye düşünen motorcu sinyal vermeden önüne dönen araca çarpıyor haliyle. Yine motorcu hatalı ama bana göre. 2 şeritli yolda ya tamamen sağ sana ait yada tamamen sol. Zaten sağdan giden bir otomobilin sağından başka bir otomobil nasıl geçmezse motor da geçmemeli. 3. Araç olarak ve kontrolsüz şekilde yanyana gidemezsiniz. İnan abi anlattığın durum farklı. Sağdan giden aracın sağına girilmemeli zaten. Bunu tartışmıyoruz. Kontrolsüz bir kavşakta sağdan gelenin geçiş önceliği olduğu tartışılmaz çünkü trafik kanunu bunu söylüyor. Yoksa sağ şeritte giden araç sinyal verse de vermese de kaldırım ile araç arasına yahut sol şeritteki araç ile refuj arasına girilmesi baştan hatalı yapıyor motor sürücüsünü. Metin Uzunoğlu yazdı: 8~10 yaşındaki elektrikli bisiklet yada 50 cc motor süren neyi öngörebilirki? Bisiklet hariç bütün araçlara yaş, koruyucu kıyafet ve trafik sigortası zorunlu olmalı. Abi o başka bir tartışma konusu. Uzun süredir bununla ilgili bir konu açmayı düşünüyorum ama işler yoğun, fırsat bulamadım. Elektrikli ya da benzinli, motor varsa motorlu taşıt kurallarına tabi olmalı. Tahrik motor kaynaklı ise bunun hacmine kaynağına bakılmamalı. Hatta bisiklet içinde aynısını düşünüyorum esasen. Yolda gidiyosun, 8-10 yaşında velet bisikletle hoplayıveriyor yola, eller boşta, artislik yapıyor. Çarpsan ölse hayatını kaydırırlar adamın. 2 Yorum bağlantısı
Murat Sahın 2 saat önce Paylaş 2 saat önce İlkay Başaran yazdı: Yolun en sağ şeridinde giden arabanın sağına giren motorcu en hafif tabirle geri zekâlıdır. O riski göze alıyorsa araba sinyalle ya da sinyalsiz sağa döndüğünde olacaklara katlanacak ya da oraya girmeyecek. Valla Murat o kadar öngörülü olamıyorum herzaman. Ben en sağdaysam en sağıma, araba solluyorsam ve sol şeritteysem benim soluma giren adam düşüp ne hali varsa görebilir. Hele o kaldırımlarda bile gezmeyi kendinde hak gören paketçi scooter kulkanıcıları düştüklerinde içimin yağları eriyor Süleyman Soylu gibi Oooooh çekiyorum. Yalan yok. Birinin malına, çocuğuna zarar vereceğine kendisini sokağa çıkamayacak hale getirsin ne güzel işte. Canım abim benim söylediğim farklı bir şey. Kanunda filtreleme zaten yok biliyorsun. En sağdaki aracın sağına, en soldaki aracın soluna giren riski kabulleniyor demektir. Sağ şeritte giderken bende sağ aynaya pek bakmıyorum. Vaktinde sinyal verip dönüşümü yapıyorum sadece. Bana ne, ben en sağ şeritteyim, sağımda kimse olmamalı orada artık. Kontrolsüz bir dört yol ağzında tabela vesaire ile aksi belirtilmemişse sağdan gelenin geçiş önceliği var. Kavşaklarda geçiş hakkı: Madde 57 – (Değişik: 17/10/1996-4199/23 md.) Kavşaklarda aşağıdaki kurallar uygulanır. a) Kavşağa yaklaşan sürücüler kavşaktaki şartlara uyacak şekilde yavaşlamak, dikkatli olmak, geçiş hakkı olan araçların önce geçmesine imkan vermek zorundadırlar. b) Trafik zabıtası veya trafik işaret levhası veya ışıklı trafik işaret cihazları bulunmayan kavşaklarda; 1. Bütün sürücüler geçiş üstünlüğüne sahip olan araçlara, 2. Bütün sürücüler doğru geçmekte olan tramvaylara, 3. Doğru geçen tramvay hattı bulunan karayoluna çıkan sürücüler bu yoldan gelen araçlara, 4. Bölünmüş yola çıkan sürücüler bu yoldan geçen araçlara, 5. Tali yoldan anayola çıkan sürücüler anayoldan gelen araçlara, 6. Dönel kavşağa gelen sürücüler dönel kavşak içindeki araçlara, 7. Bir iz veya mülkten çıkan sürücüler, karayolundan gelen araçlara, c) Kavşak kollarının trafik yoğunluğu bakımından farklı oldukları işaretlerle belirlenmemiş ise; 1. Motorsuz araç sürücüleri motorlu araçlara, 2. Motorlu araçlardan soldaki sağdan gelen araca, Geçiş hakkını vermek zorundadırlar. Ben söylemiyorum, trafik kanunu söylüyor. 2 Yorum bağlantısı
Murat Sahın 2 saat önce Paylaş 2 saat önce (düzenlendi) Mehmet Ozyurek yazdı: Motosikletler görünmüyor. Bunun bilincinde kullanmalılar. Çok hızlılar. Aynadan bakıyorum yoklar. Ya başka şeritte, ya arkadaki arabanın arkasında. Şerit değiştireceğim. Bi bakıyorum gelmiş dibime girmiş. Son 20 yılda iki kazam var. İkisi de motorcu. 1- Sağ şeritte en sağdayım sağa döneceğim. Yoldan dönerken lastik kaldırıma sürtmeyecek kadar uzağım. Dönerken geldi sağ kapıya girdi. Kalktı bana körmüsün görmedin mi vs diyor. Ne arıyorsun 50 cm lik aralıkta. Buranın kavşak olduğunu görmüyor musun dedim. Kalktı gitti. 2- Alt geçitte sağ şeritteyim. Arkasında yolcu ile geldi arabanın sağına girdi. Rögar kapağından kaydırdı arabanın sağına devrildi. Bir şey diyemedi. Tabi ben çok şey dedim. Tekrar. Görünmüyorsunuz. Hızlısınız. Kural tanımıyor, canınızı önemseniyorsunuz. Abi şu getir götür işleri pastaya mumu dikti. Her yerden fırlıyorlar. Çoğu kazada kusurlular çünkü hep olmamaları gereken yerlerde bulunuyorlar. Tevfik Işık yazdı: Sağdan gelenin hız düşürmesine gerek yok yani. Ben kontrolsüz kavşakta yavaşlayacağım, sağımdaki yavaşlamayacak öyle mi? Siz siz olun bu kafayla motor sürmeyin emi.... 1- Ben size hız düşürmesine gerek yok demedim. Trafik kanunu bu konuda net. Hızlı gelen ambulansa da çarpın o zaman? Bu bir mantık değil. Evet yavaşlaması gerekir ancak kanun bunun oranını net şekilde belirtmemiş. Sadece yavaşlamak demiş. Hızını 20'ye düşürmesi dese idi haklı olabilirdiniz. Ama sağdan gelenin geçiş üstünlüğü açıkça yazıyor. 2- Çok motor kullandım, çok uzun zamandır da trafikteyim. Yolun en sağ şeridinde giderken ve ben net şekilde şoför kapısı camı ile aynı hizada paralel sürüyorken sinyal dahi vermeden sola dönmeye çalışan bir mahlukla çarpışmamız harici motor ile kazam yok. (öğrenme aşamasında kendi kendime düştüklerimi dahil etmiyorum ) 3- Ben 2013 mondeoyla bile kavşak geçişinde kontrol ederim sağımı solumu. O kadar ki trafik ışığı bana yeşil yanıyorken bile kırmızıda geçen biri ile çarpışmayayım diye kontrol ediyorum. Motor ile daha çok dikkat ediyordum. Siz kontrolsüz kavşakta sağda yer alan yoldan geçen motorlu taşıt ile çarpışıyorsunuz. Bence siz önce ilgili kanunu okuyun. Sonra gelir bana tavsiyede bulunursunuz. Haklı olduğunuza eminseniz çıkan kaza raporuna itiraz edin. Bence sonuç değişmeyecektir. Tevfik Işık yazdı: Bir de şöyle birşey var. 4 + tekerleklilerde nasıl emniyet kemeri zorunluysa, 2 tekerleklilerde de kask+koruma kıyafeti(dizlik+sırtlık+dirseklik vs) zorunlu olmalı. Bakın buna katılırım. Özellikle ticari motosikletler kask bile takmıyor. Çabiden ödünç vesile ile dizlik sırtlık ve dirseklik cırt bantlı lastikler ile üstten takılıyor ise büyük kazalarda işlevsiz. Doğru olan giyilen kıyafetin bu iş için üretilmiş ve orjinalinden korumalı olması. Yaz kış ful koruma binerdim. Koruduğunu bizzat test ettim. Gugıldan gelecekler için; ilk motora vereceğiniz paradan daha fazlasını ekipmana ayırmanız gerekiyor. Gerçekten koruyacak ekipmanlar çok pahalı. 1 saat önce tarihinde Murat Sahın tarafından düzenlendi Yorum bağlantısı
Tevfik Işık 34 dakika önce Paylaş 34 dakika önce (düzenlendi) Murat Sahın yazdı: Bence siz önce ilgili kanunu okuyun. Sonra gelir bana tavsiyede bulunursunuz. Haklı olduğunuza eminseniz çıkan kaza raporuna itiraz edin. Bence sonuç değişmeyecektir. Burada önemli olan benim haklı olup olmamam değil. Haklı olsam nolacak 2 can aldıktan sonra. Zaten kazada suç benim çünkü insanlık hali fark etmedim sağımdan geleni, fark etmemle vurmam bir oldu. Allah'tan hızım 25-30 civarındaydı orada kontrolsüz kavşak olduğunu biliyordum , levhası da vardı. Keşke 70 80 ile arkasında kardeşiyle kaptırmış( mahalle arasından bahsediyorum) gelen zibidi de hız kurallarına uysaydı diyorum. Ben başımdan geçen olumsuz bir olaydan sonra( allah kimseye yaşatmasın) motorsikletlilerin kendi canlarını ve başkalarının hayatını bu kadar kolay riske atmamaları gerektiği ile ilgili birkaç kelam yazıyorum, hepsi bu... 25 dakika önce tarihinde Tevfik Işık tarafından düzenlendi 1 Yorum bağlantısı
Tevfik Işık 19 dakika önce Paylaş 19 dakika önce (düzenlendi) Ha bir de kanun dedik. Kanunda kontrolsüz kavşaklara yaklaşırken hızınızı azaltın diyor... Motorsiklet mi? Benden uzak, Allah'a yakın olsunlar. 10 dakika önce tarihinde Tevfik Işık tarafından düzenlendi Yorum bağlantısı
Recommended Posts