Furkan Avcı 24 Aralık 2025 Paylaş 24 Aralık 2025 Ay başında benim aracı Ankara'da Ercan Mehdi ustaya bıraktım, araba benim değil, onların, problemlerini tespit edip çözüm bulalım diye. 1. Araçta 4 kapıda da anahtarsız giriş için sensör var kapı kolunu kavrayıp tuttuğunuzda kapıları açıyor ön tarafında bir nokta var oraya parmak bastığınızda kitliyor. Bir ara sağ ön kapı çalışmadı bende kapı kolunu skötüm baktım kablo kopmuş, tamir ettim düzeldi. Sonra zamanla kapılar teker teker aramızdan ayrıldı, bende vakit bulamamıştım tek tek bakmaya. Ercan ustada kablo problemidir diye söktü ama nafile, kolun içindeki "Hall sensörleri (manyetik alan etkisiyle çalışan bir sensör)" ömrünü tamamlamış. Kolların sadece dış tutamağını değişmekten başka çare yok. Ama gel gelelim kapı kolu orjinal olarak Almanya fabrikada sadece siyah renk olarak var ve boyalı olduğu için gereksiz pahalı ( oysa boyasız olanı yarı fiyatına normalde ama stok yok). Neyse problemi bulduk bende parçayı AIC ( Almanya üretim) olarak buldum, sağ ve sol kapı için aldım bir ara ordan getireceğiz. Bu arada ön ile arka kapı kolu aynı. Aynı üründen adetli getirmek problem oluyormuş valizde, o yüzden şimdilik önleri aldım. Sonra arkalar içinde alacağım. Bu problem ve sebebini/çözümünü bulduktan sonra geçelim diğer işe. 2- Ben aracı aldığımdn beri arka bagaj kapağı hariç vakumlar ( aslında vakum değil w221 ve sonrasında SoftClose dedikleri elektirkli otomatik kapıyı çeken bir meknaizma) çalışmıyordu. Yawwww Esss Kasada vakumsuz mu olurmuş vs herkesten duyurodum ama kapının dağıtılması gerçekten çok zahmetli ve perçinli olunca Ercan ustaya gidince ancak bakabildik. 4 kapı birden arızalı olacağı pek mantıklı gelmediği için öncelikle sadece sol ön kapıyı sökelim dedik. Kapı dağıtıldı. Ercan usta bu arada çıkma bir tane bulmuştu, onu taktık çalıştı. Bizimkinde arıza var o zaman dedik, tamir ettirip kullanalım dedik, Kilidi tamirciye götürünce abi bunlar SoftClose değil standart kilit diyince hem hayal kırıklığı hemde hevesimiz kursağımızda kaldı, tek tek söküp götürecektik. Araştırınca gördükki bu bir opsiyon alınmayabiliyor yani her bir zımbırtıyı alıp bunu eksik bırakmışlar. Çıkmasıda çok pahalı olunca bıraktık açıkçası, burda çıkmadan daha ucuza baktım yine Almanya üretimi var ilerde bir operasyon çekebilirim. Kapıyı geri topladık. Bu konu şimdilik rafta. 3- En gıcık olduğum ama maalesef tüm teknik bilgilere hakim olmamıza rağmen çözemediğimiz konu. Adaptif far ve Mercedes Akıllı Işık Sistemi. Biliyorsunuz zamanında biri ön farları ve arka stopları makyajlı kasaya çevirmiş.Farlar sinyaller gündüz farları, gece görüşü vs çalışıyor sorun yok ama adaptif far (virajı aydınlatmak için sağa sola dönme olayı), dönüş aydınlatması sağa sola dönüşlerde sis darı yanması gibi olan özellik ve en önemlisi ILS (Intelligent Ligth System) yani karşıdaki araçlara göre yolun aydınlatmasını değiştiren ve karşı tarafı rahatsız etmeyen özellik. ÇALIŞMIYORdu - Tüm tesisat hattı kontrol edildi bir iki hat eksikti tamamlandı düzelmedi. - bizim farları söküp gerçek makyajlı bir kasaya götürüp taktılar farlar çalışıyor ve tüm üzellikler aktif ( Yani far xenon beyinleri ve kodlaması doğru) - Gerçek bir makyajlı arabanın SAM beyni ( ana kontrol ünitesi) alınıp bizim arabaya takıldı, yok çalışmadı. - ZGW denen merkezi gateway ( tüm araba sinyalleri bundan dolanıyor) makyajlı kasanın takıldı, yok çalışmadı. - daha bir çok şeye bakıldı olmadı. En son kanaat, araçta bir yerlere bizm görmediğimiz farların çalışması için emülatör konulmuş (ara devre) olabilir dedik, daha fazla arabayı yatırmadık. Bu konuda böyle 11 Yorum bağlantısı
Nihat Palolu 24 Aralık 2025 Paylaş 24 Aralık 2025 Senin arabanın patlak şemasını istesen gönderirler mi acaba? Gönderseler işin çok kolaylaşır. Yorum bağlantısı
Furkan Avcı 24 Aralık 2025 Yazar Paylaş 24 Aralık 2025 Şemalar elimizde abi. Nihat Palolu yazdı: Senin arabanın patlak şemasını istesen gönderirler mi acaba? Gönderseler işin çok kolaylaşır. Yorum bağlantısı
Nihat Palolu 24 Aralık 2025 Paylaş 24 Aralık 2025 Farlar için bizim görmediğimiz ara devre olabilir deyince yok sandım. Yorum bağlantısı
Furkan Avcı 24 Aralık 2025 Yazar Paylaş 24 Aralık 2025 Nihat Palolu yazdı: Farlar için bizim görmediğimiz ara devre olabilir deyince yok sandım. Bazı makyajlı dönüşümlerde beyinleri değişmek yerine araya bir tane devre koyuyorlar, o sinyalleri birbirine çevirerek makyajsız kasanın beyinleri ile makyajlı farları haberleştiriyor. Acaba arada gizlenmiş bir yerde mi var bilemedik. Zaten bizim far makyajlı kasaya takıldı çalışıyor. Araba 12 gün kaldı, daha yeter dedim bende o yüzden artık yeni kasa alabilirsem ellenmemiş oynanmamış orjinal bakarım Allah nasip ederse 1 Yorum bağlantısı
Nihat Palolu 24 Aralık 2025 Paylaş 24 Aralık 2025 Furkan Avcı yazdı: Bazı makyajlı dönüşümlerde beyinleri değişmek yerine araya bir tane devre koyuyorlar, o sinyalleri birbirine çevirerek makyajsız kasanın beyinleri ile makyajlı farları haberleştiriyor. Acaba arada gizlenmiş bir yerde mi var bilemedik. Zaten bizim far makyajlı kasaya takıldı çalışıyor. Araba 12 gün kaldı, daha yeter dedim bende o yüzden artık yeni kasa alabilirsem ellenmemiş oynanmamış orjinal bakarım Allah nasip ederse Allah gönlüne göre versin 1 Yorum bağlantısı
Çağlar Bayur 25 Aralık 2025 Paylaş 25 Aralık 2025 kim makyajlıya çevirmişse iyi çevirmiş sanırım . Yorum bağlantısı
Furkan Avcı 25 Aralık 2025 Yazar Paylaş 25 Aralık 2025 Çağlar Bayur yazdı: kim makyajlıya çevirmişse iyi çevirmiş sanırım . ben onun tam ağzının ortasına kırayım, otomobil hurdacısı olurmuş anca ondan ne işin var bu kadar teknik işte dimi. 1 Yorum bağlantısı
Recommended Posts