İçeriğe Yönlendir

Ehliyetler Hakkında Önemli Bilgilendirme

Çözüme git Emre Şimşek tarafından,

Recommended Posts

Mehmet Ozyurek

Arkadaşlar, 

Ehliyetlerin arka kısmında kodlar,

Bu kodlar birden fazla olabilir. Her kod belirli bir kural veya kısıtlamaya işaret eder. 

Örnek:

01.06: Gözlükle kullanılır. 

102 : Ambulans, resmi araç veya ticari araç kullanamayacağınız anlamına gelir. 

103.03 : Bir sağlık sorununa işaret eder ve bu soruna ait sağlık raporunun her yıl yenilenmesi gerektiğine işaret eder. 

103.04 : Bu da bir sağlık sorunudur, sağlık raporunun 3 yılda bir yenilenmesi gerektiğine işaret eder. 

01.06 kod varken gözlüksüz araç kullanırken yakalanır veya kaza yaparsanız bu da ehliyetsiz muamelesine sebep olabilir. Burada rapor önemli. Raporda bir süre belirtilmişse yenilenmelidir. 

102 kod varken, ticari kayırlı bir minibüs, kamyonet yada kamyon kullanırsanız, ehliyet araç kullanmış sayılırsınız. 

103 kodlar varken bahsedilen raporu gününde yenilemezseniz yine ehliyetsiz araç kullanmış sayılırsınız. 

Çevirmede ehliyetsiz kabul edilir, kaza yaparsanız poliçeleriniz hasarlarınızı ödemez.  

Örnek-2:

103.03 kod varken sağlık raporunu yenilerseniz yeni raporda tanınan süre kadar araç kullanmaya devam edersiniz. 

Raporu yanınızda taşıdığınız sürece ehliyet yenilemenize gerek kalmaz. 

Not: Hususi kayıtlı kamyonet, minibüs ve benzerlerinde; kamyonet veya minibüs olması ticari anlamı taşımaz. 

Ehliyetlerinizi kontrol edin, ehliyetinizde herhangi bir kod var ise kodun anlamını öğrenin ve gereğini yapın.  

Edevlette : "e-İmzalı Sürücü Raporları Sorgulama" şeklinde arama yaparsanız raporunuzu görürsünüz. 

image.png.63a76b18122a80c9dc279d6bd01f4e5c.png

• Beğen 15
  • Teşekkür 8
Yorum bağlantısı
Mehmet Dagdeviren
(düzenlendi)

.

tarihinde Mehmet Dagdeviren tarafından düzenlendi
Yorum bağlantısı
Mahmut Yıldız

Bu konu süper oldu. Uyku apnesi var, medikale gidince her yıl gitmeye gerek yok dediler ve tekrar kontrole gitmedim. Koda bakınca benim her yıl gitmem gerekliymiş. 

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Tamer Topaç

Ben de hiç bir şey yokmuş.

Yorum bağlantısı
Sühan Bozdağ
(düzenlendi)

Önemli bilgilendirme. Teşekkürler. 01,06 kod yazmasına rağmen iki senedir sadece geceleri gözlük taktığım gerçeğiyle yüzleştim.

tarihinde Sühan Bozdağ tarafından düzenlendi
  • Beğen 2
Yorum bağlantısı
Alptuğ Özcan

Baktım bende de hiç bir şey yazmıyormuş

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
H.Cenk Bayrakçı

Bende de 01.01. yazıyor. Gözlük. 

Bir de benimki "S" sınıfı. Sikorksky kullanabiliyorum. :crazy::tongue::pilot:

• Mutlu 13
Yorum bağlantısı
Remzi Karaca

Bende de hiç bir şey yazmıyormuş.

Bakınca D1 geçerlilik süresinin 2,5 yıl önce dolduğunu hatırladım.

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Fatih Keskin
H.Cenk Bayrakçı yazdı:

Bende de 01.01. yazıyor. Gözlük. 

Bir de benimki "S" sınıfı. Sikorksky kullanabiliyorum. :crazy::tongue::pilot:

ooooo o da ne sen göklerin kraliçesi nedir bilirmisin

Yorum bağlantısı
İlkay Başaran
(düzenlendi)

Hiç bakmamıştım, 105.11 yazıyor bende

tarihinde İlkay Başaran tarafından düzenlendi
  • Beğen 1
Yorum bağlantısı
H.Cenk Bayrakçı
Fatih Keskin yazdı:

ooooo o da ne sen göklerin kraliçesi nedir bilirmisin

Boeing?

İlkay Başaran yazdı:

Hiç bakmamıştım, 105.11 yazıyor bende

O ne ki?

Yorum bağlantısı
İlkay Başaran
H.Cenk Bayrakçı yazdı:

O ne ki?

Beyin özürlü demekmiş :crazy:

• Beğen 1
  • Mutlu 6
Yorum bağlantısı
H.Cenk Bayrakçı
İlkay Başaran yazdı:

Beyler hep özürlü değil mi? :selo:

• Mutlu 6
Yorum bağlantısı
Mahmut Yıldız
İlkay Başaran yazdı:

Sende yazıyorsa sıkıntı yok, eşinde yazıyorsa biraz var. :biggrin:

• Mutlu 4
Yorum bağlantısı
Fatih Keskin
H.Cenk Bayrakçı yazdı:

Boeing?

747 bi kıtalar arası uçalım dimi

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Mehmet Ozyurek

Edevlette : "e-İmzalı Sürücü Raporları Sorgulama" şeklinde arama yaparsanız raporunuzu görürsünüz. 

• Şaşkın 1
Yorum bağlantısı
Eray Aksoylu

Konu açılmışken başımdan geçeni anlatayım. 

10 Sene önce bu yeni tip ehliyetler ilk çıktığında merakımdan yenilemiştim hatta o zamanlar konusunu bile açmıştım. O zamanlar gözlük kullanıyordum. Yaklaşık 4 yıl önce gözlerimi çizdirip gözlüklerden kurtuldum.

Yılbaşından önce de süresi bitiyor bari zam gelmeden değiştireyim diye randevumu alıp gerekli ödemeleri yapıp nüfus müdürlüğünde işlemleri yaparken 2. aşamadaki arkadaş "daha önce gözlük kullanıyormuşsun şuan yok çizdirdin mi dedi evet dedim sağlık raporunda göz ameliyatı olmuştur sürücü olmasında sorun yoktur gibi bir yazı yazması gerekiyor dedi"

iyi dedim sağlık ocağındaki doktoru aradım anlattım durumu ben oraya bişey yazmadıysam demekki sürücü olur anlamına geliyor ama neyse diyerek söylediğimiz ibareyi ekledi. Tabi bu ekleme neticesinde tekrar sağlık raporu ücreti ödemek gerekiyormuş bunu kimse söylemediği için yarım saat orada bekledim sonra tekrar ödeme yaptık sistemde göründü (önceki ödediğimiz iade oldu)

bu sefer 2. aşamadaki arkadaş onayladı geçici evrakı verdi son olarak şeften imza alınca işleminiz bitiyor dedi şefe gittim bu sefer şef onaylamadı.. sebebi ise "senin ehliyetinde daha önce gözlük ibaresi eklenmiş ama sen gözlerini çizdirdiğin için ehliyetinden gözlük ibaresi kaldırılacak ya bitane gözlük tak öyle gel ehliyetinde gözlük ibaresi kalsın (ki böyle olursa cins bir memura denk gelirsek veya ticari araçlarda sorun olabilir) ya da aile hekimin sağlık raporunu göz doktoruna sevk etsin gidip göz doktorundan onay al" dedi gittim aile hekimine göz doktoruna sevki uygundur raporu verince bu sefer sağlık raporu için vermiş olduğum ücret tekrar hesaba yattı.. (sevk olduğunda sağlık raporu ödemesi yapılmıyormuş) göz doktoru onayını alıp tekrar gittim ve bu sefer işlemlerim sorunsuz bitti. Artık ehliyetimde gözlük ibaresi yazmıyor..

İşin özü gözlükle başlayıp çizdirirseniz bu şekilde bir süreciniz olacak bu yüzden aile hekiminde direk belirtin ve aynı şekil göz doktorundan da onayı alıp öyle nüfusa geçin :)

• Beğen 7
  • Teşekkür 1
Yorum bağlantısı
Mehmet Ozyurek
Eray Aksoylu yazdı:

İşin özü gözlükle başlayıp çizdirirseniz bu şekilde bir süreciniz olacak bu yüzden aile hekiminde direk belirtin ve aynı şekil göz doktorundan da onayı alıp öyle nüfusa geçin :)

Bizim aile hekimi her halukarda göz doktoruna sevk ediyor. Bende  göz muayenesi yapacak ekipman yok diyor. 

Yorum bağlantısı
H.Cenk Bayrakçı
Mehmet Ozyurek yazdı:

Evet varmış böyle bir rapor. Sayende öğrenmiş olduk emmi. :good1:

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Selçuk Bakış

Bende de 01.01 gözlük var ama dikkatimi çeken raporun altında 2 yıl geçerlidir diyor, normal göz muayenesi olsak iş görüyor mu yoksa yeniden ehliyete rapor vs almak lazım mı acaba?

Yorum bağlantısı
H.Cenk Bayrakçı
Selçuk Bakış yazdı:

Bende de 01.01 gözlük var ama dikkatimi çeken raporun altında 2 yıl geçerlidir diyor, normal göz muayenesi olsak iş görüyor mu yoksa yeniden ehliyete rapor vs almak lazım mı acaba?

Tekrar baktım:

"Raporda kişinin daha kısa sürelerde kontrol muayenesi öngörülmemişse bu rapor düzenlendiği tarihten itibaren iki (2) yıl süreyle geçerlidir" diyor. Ama zaten 2 yılda bir göz muayenesi oluyoruz. Yok ehliyet için alın derlerse, sürekli ehliyet değişimi gibi bir durum söz konusu. 

Yorum bağlantısı
Mehmet Ozyurek
Selçuk Bakış yazdı:

Göz muayenesi yetmez. 

Ehliyet için geçerli rapor alman lazım. 

H.Cenk Bayrakçı yazdı:

ürekli ehliyet değişimi gibi bir durum söz konusu. 

Değil. ama rapor süreli ise raporu yenilemen gerekiyor ve raporu yanında taşıman gerekiyor. 

Yorum bağlantısı
Selçuk Bakış
Mehmet Ozyurek yazdı:

Göz muayenesi yetmez. 

Ehliyet için geçerli rapor alman lazım. 

O zaman 2 yılda 1 aile hekimine gitmek lazım, yanlışım yoksa.

H.Cenk Bayrakçı yazdı:

Tekrar baktım:

"Raporda kişinin daha kısa sürelerde kontrol muayenesi öngörülmemişse bu rapor düzenlendiği tarihten itibaren iki (2) yıl süreyle geçerlidir" diyor. Ama zaten 2 yılda bir göz muayenesi oluyoruz. Yok ehliyet için alın derlerse, sürekli ehliyet değişimi gibi bir durum söz konusu. 

Yorum bağlantısı
Mehmet Ozyurek
H.Cenk Bayrakçı yazdı:

Tekrar baktım:

"Raporda kişinin daha kısa sürelerde kontrol muayenesi öngörülmemişse bu rapor düzenlendiği tarihten itibaren iki (2) yıl süreyle geçerlidir" diyor. 

3 yıl raporlu ise, 2 yıldan önce alınan raporları işleme almadıkları da oluyor. Garip çelişkiler var aslında. 

Selçuk Bakış yazdı:

O zaman 2 yılda 1 aile hekimine gitmek lazım, yanlışım yoksa.

Evet rapor bitmeden ehliyet yeniler gibi sağlık raporu alman lazım. 

Sigorta şirketleri, rekabet dönemlerinde bir birini kırıyor ucuz fiyat veriyor. Ancak hasar öderken de kılı kırk yarıyorlar. 

Buna benzer sebepler ile red gelen kaskolar trafikler duyuyoruz. 

Abestir ki; 14 temmuzda rapor almış, 15 temmuzda ehliyetini yenilemiş, kaza yapmış, hasarı red gelmiş. Gerekçe olarak da rapor olmayışı sebep gösterilmiş.  

• Beğen 1
  • Şaşkın 1
Yorum bağlantısı
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

• Yeni Oluştur...