Sani Gerşon 19 Ocak Paylaş 19 Ocak Mehmet Ozyurek yazdı: 01.06 kod varken gözlüksüz araç kullanırken yakalanır veya kaza yaparsanız bu da ehliyetsiz muamelesine sebep olabilir. Peki gözlüksüzken (yani kod yokken) gözlükle kaza yaparsak? 1 Yorum bağlantısı
Adnan Çakır 19 Ocak Paylaş 19 Ocak Sani Gerşon yazdı: Peki gözlüksüzken (yani kod yokken) gözlükle kaza yaparsak? Polis görmeden çıkar 😂 2 Yorum bağlantısı
Oğuzkan Işık 19 Ocak Paylaş 19 Ocak Mehmet Ozyurek yazdı: Edevletten raporunu indir de. ona göre yorumlayalım. Raporu var elinde emmi Yorum bağlantısı
H.Cenk Bayrakçı 19 Ocak Paylaş 19 Ocak İyi de benim anlamadığım olay şu benim raporda iki yıl geçerlidir yazıyor ve süresi bitmiş. 2022’de yenilmiştim çünkü. Ben şimdi aile hekimine gidip ehliyet için rapor yenileyecektim deyince, iki senede bir yenileme işi çıkacak. Ayrıca, bu raporu ehliyet yenileme için kullanmayacağımız için tuhaf bir durum ortaya çıkıyor. O zaman neden müracaat ettim diyecekler. Prosedür karışıklığı var. Bir de asıl soru Allah korusun ben kaza yaparsam, kasko şirketi raporun süresi geçmiş diye ödeme yapmayacak mı, buna mı zemin hazırlıyorlar? Selçuk Bakış yazdı: Bendeki raporda, düzenlenme tarihi itibariyle 2 yıl diyor. Bende de aynı. 1 1 Yorum bağlantısı
Emre Şimşek 19 Ocak Paylaş 19 Ocak Şu olayı ben de anlamadım yahu, ehliyet 10 yıllık ama 2 senede bir rapor mu alacağız? Yorum bağlantısı
Mahmut Yıldız 19 Ocak Paylaş 19 Ocak Mehmet Ozyurek yazdı: Gözlük kodunu araştırın arkadaşlar Gözlük kodunda gözlükle kullanılır diyor Ancak 103.04 te Süre bitiminde rapor yenilenmelidir diyor. Gözlük için rapor yenileme gerekmeyebilir. @Mahmut Yıldızsen kesin ve acilen yeni rapor al. En kısa zamanda alırım Yorum bağlantısı
Selçuk Bakış 19 Ocak Paylaş 19 Ocak H.Cenk Bayrakçı yazdı: İyi de benim anlamadığım olay şu benim raporda iki yıl geçerlidir yazıyor ve süresi bitmiş. 2022’de yenilmiştim çünkü. Ben şimdi aile hekimine gidip ehliyet için rapor yenileyecektim deyince, iki senede bir yenileme işi çıkacak. Ayrıca, bu raporu ehliyet yenileme için kullanmayacağımız için tuhaf bir durum ortaya çıkıyor. O zaman neden müracaat ettim diyecekler. Prosedür karışıklığı var. Bir de asıl soru Allah korusun ben kaza yaparsam, kasko şirketi raporun süresi geçmiş diye ödeme yapmayacak mı, buna mı zemin hazırlıyorlar? Bende de aynı. Emre Şimşek yazdı: Şu olayı ben de anlamadım yahu, ehliyet 10 yıllık ama 2 senede bir rapor mu alacağız? Eski ehliyet iken alıp kurtuluyorduk, şimdi yok ehliyeti yenile, yok raporu yenile uğraşacağız gibi duruyor. En azından normal muayeneyi kabul etseler Yorum bağlantısı
Kemal Korkmaz 19 Ocak Paylaş 19 Ocak Daha yeni yeniledim Ticari olan günü bitmiş yılbaşından önceki harçlar ile dolu para gitti... Eren de bi kod yazıyor 1 yıl sonra rapor yenilenecek diye 2 yıl geçmiş yeni sağlık raporu ile ehliyeti yenilesek olur mu ? Yorum bağlantısı
Mahmut Yıldız 20 Ocak Paylaş 20 Ocak Mehmet Ozyurek yazdı: Gözlük kodunu araştırın arkadaşlar Gözlük kodunda gözlükle kullanılır diyor Ancak 103.04 te Süre bitiminde rapor yenilenmelidir diyor. Gözlük için rapor yenileme gerekmeyebilir. @Mahmut Yıldızsen kesin ve acilen yeni rapor al. Ben sağlık raporunu 2023 Ağustos'ta aldım ve ehliyetimi yeniledim. Ondan sonra da rapor yenilemedim ancak bir kaç kez çevirmeye girdim ve sorunsuz geçtim. Şimdi anladığım rapor yenilememek emniyet sorgusunda sorun çıkarmıyor ama sigorta şirketleri ödeme yapmamak için sorun çıkarabilir. Yorum bağlantısı
Mehmet Ozyurek 20 Ocak Yazar Paylaş 20 Ocak Sani Gerşon yazdı: Peki gözlüksüzken (yani kod yokken) gözlükle kaza yaparsak? Böyle bir kural yok Numarasız gözlük kullanmak suç değildir heralde. Ama yukarda da yazdığım gibi, gözlük işi değişik, raporda süre yoksa, yenilemek gerekmeyebilir. gözlük işini araştırın. Diğer sağlık sorunlarında rapor yenilenmesi şart. Oğuzkan Işık yazdı: Raporu var elinde emmi İncele bakalım ne diyor. Yorum bağlantısı
Mehmet Ozyurek 20 Ocak Yazar Paylaş 20 Ocak H.Cenk Bayrakçı yazdı: İyi de benim anlamadığım olay şu benim raporda iki yıl geçerlidir yazıyor ve süresi bitmiş. 2022’de yenilemiştim çünkü. Gözlük işini araştırın arkadaşlar. Diğer konularda bilgim net, gözlük işinde net değilim. Emre Şimşek yazdı: Şu olayı ben de anlamadım yahu, ehliyet 10 yıllık ama 2 senede bir rapor mu alacağız? Araştır Ben o kodların önemini belirtmek için konu açtım. Diğer sağlıkla ilgili kodlarda kısıtlama ve süre varsa, raporun yenilenmesi şart. 1 Yorum bağlantısı
Mehmet Ozyurek 20 Ocak Yazar Paylaş 20 Ocak Kemal Korkmaz yazdı: Eren de bi kod yazıyor 1 yıl sonra rapor yenilenecek diye 2 yıl geçmiş yeni sağlık raporu ile ehliyeti yenilesek olur mu ? Kodun ne olduğu önemli; Bir kazaya karışırsa, ehliyetteki o koda bakıyorlar, yenilenmesi gereken bir rapora işaret ediyorsa, trafik sigortası karşının hasarını ödeyip ehliyet sahibine rücu ediyor. Axa sigortada gördüm bu örneği, Kişide 103.03 kod vardı. Hasarını ödeyip, kendisine rücu etmişler. Edevletine girdim, raporuna baktım, adam raporu alalı 6 ay olmuş. Axa'ya gönderdim, rücuyu durdurdum. Mahmut Yıldız yazdı: Şimdi anladığım rapor yenilememek emniyet sorgusunda sorun çıkarmıyor ama sigorta şirketleri ödeme yapmamak için sorun çıkarabilir. Emniyet atlıyor bence. Burayı okurlarsa yakında onlar da bakar.. Göz doktoruna sordum ben. Yeni rapor alınca raporda eski şartlar geçerli ise, ehliyeti değiştirmene gerek yok ama yeni raporu yanında taşı dedi. Şartlar değişti ve iyileşti ise, ister ehliyeti değiştir kodu sildir, istersen raporu yanında taşı sorun olmaz dedi. 1 Yorum bağlantısı
H.Cenk Bayrakçı 20 Ocak Paylaş 20 Ocak Mehmet Ozyurek yazdı: Emniyet atlıyor bence. Burayı okurlarsa yakında onlar da bakar.. Göz doktoruna sordum ben. Yeni rapor alınca raporda eski şartlar geçerli ise, ehliyeti değiştirmene gerek yok ama yeni raporu yanında taşı dedi. Şartlar değişti ve iyileşti ise, ister ehliyeti değiştir kodu sildir, istersen raporu yanında taşı sorun olmaz dedi. Emmi benim anlamadığım husus şu: Raporu yenileyeyim tamam. Ama bunu nasıl başlatacağım, ya da nasıl yapacağım? Çünkü ehliyet yenileme başvurusu için yapılıyor bu rapor işi... E devletten kişisel sağlık bilgi raporu doldurmak gerekiyor. Ve yeni bir ehliyet yenileme süreci geliyor. Raporun yenilemesi ile ilgili kesin bir açıklama yok, ya da şöyle yenilenir demiyor. Yenileme süreci aratıldığında çıkan formda "Bu form, sağlık hizmet sunucularına sağlık raporu başvurularınız için başvurmadan önce doldurmanız gerekli belgedir. Bu formun doldurulmaması halinde tarafınıza sağlık raporu düzenlenmesi mümkün olmayacaktır. Bu form kişinin kendisi/yasal temsilcisi, 18 yaş altında ise velisi/yasal temsilcisi tarafından doldurularak imzalanacaktır. Gözlük veya tıbbi cihaz kullanıyorsanız muayeneye gözlük veya tıbbi cihaz ile gelmeniz gerekmektedir." şeklinde genel sağlık formu açıklaması çıkıyor. Ayrı bir göz muayenesi başvurusu yok? Yorum bağlantısı
Mehmet Kazancıoğlu 20 Ocak Paylaş 20 Ocak bende şöyle bir ibare var 2021 de almışım bu yıl doluyor demekki 1 Yorum bağlantısı
Mehmet Ozyurek 20 Ocak Yazar Paylaş 20 Ocak H.Cenk Bayrakçı yazdı: "Bu form, sağlık hizmet sunucularına sağlık raporu başvurularınız için başvurmadan önce doldurmanız gerekli belgedir. Bu formun doldurulmaması halinde tarafınıza sağlık raporu düzenlenmesi mümkün olmayacaktır. Bu form kişinin kendisi/yasal temsilcisi, 18 yaş altında ise velisi/yasal temsilcisi tarafından doldurularak imzalanacaktır. Gözlük veya tıbbi cihaz kullanıyorsanız muayeneye gözlük veya tıbbi cihaz ile gelmeniz gerekmektedir." şeklinde genel sağlık formu açıklaması çıkıyor. Ayrı bir göz muayenesi başvurusu yok? Bence, ehliyet değişir gibi e-imzalı genel sağlık raporu alınacak. 1 Yorum bağlantısı
Hamit inan 20 Ocak Paylaş 20 Ocak Şimdi benim anladığım en basit hali ile 01.01 yani gözlük ibaresi var. Kaza yaptınız gözlükle ilgili bir raporunuz yoksa yani gözlük almamış iseniz trafik poliçesi ödeme yapmayabiliyor mu ? Adam bana kırmızıda yapıştırdı 8 de 8 .... Sonra sigorta geldi baktı bana aha dedi açığını buldum gözlük ibaresi var ama göz raporu gözlüğü falan yok. Ödemem sana birşey. Böylemi? Yorum bağlantısı
Çözüm Emre Şimşek 20 Ocak Çözüm Paylaş 20 Ocak Epey araştırdım(3 sn sürdü) 1️⃣ Genel kural (sağlıklı sürücüler için) 🚗 Hususi sürücüler (A, A1, A2, B, BE, F, G, M) 65 yaşına kadar: ➜ 10 yılda bir sağlık raporu 65–79 yaş arası: ➜ 3 yılda bir sağlık raporu 80 yaş ve üzeri: ➜ 2 yılda bir sağlık raporu 🚛 Ticari sürücüler (C, CE, D, DE) Her yaşta: ➜ 5 yılda bir sağlık raporu 65 yaş sonrası: ➜ Her yıl sağlık raporu 2️⃣ Sağlık durumuna bağlı özel durumlar Aşağıdaki durumlarda ehliyet süresine bakılmaksızın, doktorun belirlediği daha kısa sürelerle rapor istenir: 🩺 Süreli veya kontrol gerektiren hastalıklar Diyabet (özellikle insülin kullananlar) Epilepsi (sara) Kalp ve damar hastalıkları Psikiyatrik hastalıklar Nörolojik hastalıklar Uyku apnesi Görme kaybı / renk körlüğü İşitme kaybı ➡️ Bu durumda rapor genellikle 1 yıl, 2 yıl veya 5 yıl süreli düzenlenir. 3️⃣ Sağlık raporu nereden alınır? Aile hekimi Devlet hastanesi Eğitim ve araştırma hastanesi Özel hastane / tıp merkezi (yetkili olmak şartıyla) Gerek görülürse: Göz Kulak burun boğaz Nöroloji Psikiyatri Kardiyoloji gibi branşlara sevk yapılabilir. 4️⃣ Önemli not Ehliyet süresi dolmadan sağlık raporu yenilenmezse ehliyet geçersiz sayılır. Trafik kontrolünde tespit edilirse idari para cezası uygulanır ve araç kullandırılmaz. Yorum bağlantısı
Mahmut Yıldız 20 Ocak Paylaş 20 Ocak Emre Şimşek yazdı: Gerek görülürse: Göz Kulak burun boğaz Nöroloji Psikiyatri Kardiyoloji gibi branşlara sevk yapılabilir. Gerek var mı yok mu onu bulamadık. 1 Yorum bağlantısı
H.Cenk Bayrakçı 20 Ocak Paylaş 20 Ocak Emre Şimşek yazdı: Epey araştırdım(3 sn sürdü) İşte raporun nasıl yenileneceği net değil. Aile hekimine gitmeden ücret mi ödenecek ne olacak? Ki ben sadece göz muayenesi yaptıracağım. Yorum bağlantısı
Emre Şimşek 20 Ocak Paylaş 20 Ocak Mahmut Yıldız yazdı: Gerek var mı yok mu onu bulamadık. Aile hekimimden aldığım ve e devlette görebildiğim raporda bunun için işaretlenebilir bir boşluk var. Eğer aile hekimi gerek görürse bu raporu verirken zaten oradan sevk ediyor ve devamında sevk olunduğunuz hastanede raporu tamamlıyorsunuz. Daha sonra kısıtlamalar alanına kod yazılıyor ve bu kodlara göre yenileme süresi değişiyor. H.Cenk Bayrakçı yazdı: İşte raporun nasıl yenileneceği net değil. Aile hekimine gitmeden ücret mi ödenecek ne olacak? Ehliyetin tekrar bastırılması gereken durumlar ✅ Aşağıdaki hallerden biri varsa, ehliyet yeniden basılır: Kısıtlama eklenmişse Kısıtlama kaldırılmışsa Kısıtlama değişmişse (ör. kod numarası farklılaşmışsa) Ehliyetin geçerlilik süresi uzatılmışsa “Süreli” ibaresi rapora bağlı olarak yeniden tanımlanmışsa ➡️ Çünkü kart üzerindeki bilgiler değişmiş sayılır. 💳 Ücret durumu Kart bedeli ödenir Bu işlem ehliyet yenileme / yeniden basım işlemidir Harç alınmaz (sadece kart ücreti) 3️⃣ Ehliyetin tekrar bastırılmadığı durumlar ❌ Şu durumda kart değişmez: Sağlık raporu yenilenmiştir Kısıtlama kodları aynıdır Ehliyetin geçerlilik süresi değişmemiştir Sistem sadece “rapor güncellemesi” olarak işlenmiştir ➡️ Bu durumda: Yeni kart basılmaz Ücret ödenmez Rapor bilgisi sadece sistemde güncellenir Ancak uygulamada çoğu il/ilçe nüfus müdürlüğü, süreli rapor varsa kartı yeniden basma yoluna gider. Bu biraz idari uygulamaya bağlıdır. 4️⃣ Pratikte nasıl olur? (Gerçek hayattaki uygulama) Rapor e-Devlet sistemine düşer Nüfus Müdürlüğü, Emniyet Genel Müdürlüğü sürücü veri tabanı üzerinden kontrol eder “Kart üzeri bilgi değişikliği” varsa → yeni ehliyet basılır Değişiklik yoksa → kart aynı kalır Yorum bağlantısı
Emre Şimşek 20 Ocak Paylaş 20 Ocak Kaç para ödersiniz: Hususi sürücü (B sınıfı) Sürekli kontrol gerektiren rahatsızlık nedeniyle sağlık raporu yenilenmiş ➡️ Kısıtlama / süre güncellendiği için ehliyet yeniden basılıyor 💳 Ödenecek tutarlar (2026) ✅ Sürücü belgesi kart bedeli 1.690 TL ❌ Harç 0 TL (B, A, A1, A2, F, G, M sınıflarında yenilemede harç alınmaz) ❌ Vakıf payı / ek ücret 0 TL 🧮 TOPLAM ➡️ 1.690 TL Yorum bağlantısı
H.Cenk Bayrakçı 20 Ocak Paylaş 20 Ocak Ben de diyorum ki, o kadar aradım neden göremedim? 2 Yorum bağlantısı
Recommended Posts