Ali Darbaz Dün saat 07:55 Paylaş Dün saat 07:55 (düzenlendi) Herkese selamlar, Şirket aracı olarak kullandığım 2025 model Hyundai i20 1.0 T-GDI ve kombine edildiği 7 ileri çift kavramalı (DCT) şanzıman ile 10.000 kilometreyi geride bıraktım. Bu süreçte aracı İstanbul’un dur-kalk trafiğinden Şile yollarına, otoban sürüşlerinden dik yokuşlu otoparklara kadar her koşulda deneme fırsatım oldu. Genel incelemelerde pek değinilmeyen, sadece uzun dönem kullanımda ortaya çıkan şanzıman karakteristiği, sürüş modlarının mantığı ve bazı kronik sayılabilecek davranışları maddeler halinde, "iyisiyle kötüsüyle" paylaşmak istiyorum. 1. Motor ve Şanzıman Uyumu: Tatlı Sert Öncelikle 1.0 litrelik ünite ile 7 ileri DCT şanzımanın uyumu gerçekten başarılı. Şanzıman oranları motora "küçük" gelmiyor; aksine motoru canlı tutmayı başarıyor. • 150 km/s Altı: Motor hacminin 1.0 litre olduğunu hissetmiyorsunuz bile. Araç istekli, vites geçişleri kararlı. • 150 km/s Üstü: İbre 150’yi geçtikten sonra fizik kuralları devreye giriyor ve motor hacminin sınırlarına dayandığınızı anlıyorsunuz. Nefesi bu noktadan sonra kesiliyor. 7. Viteste Hız/Devir Oranları (Gözlem): Merak edenler için aracın uzun yol devir çevirme karakteri şu şekilde (yaklaşık değerlerdir): • 80 km/s: ~1.750 d/d • 90 km/s: ~1.950 d/d • 100 km/s: ~2.150 d/d • 110 km/s: ~2.350 d/d (Bu oranlar sayesinde araç yasal hız sınırlarında gayet sessiz ve ekonomik seyredebiliyor.) 2. Sürüş Modları: Eco Modunun Güvenlik Zaafı Araçta Ekonomi (Eco), Konfor ve Spor modları var. Ancak Eco modunun yazılım mantığında, sürüş güvenliğini riske atabilecek ciddi kararsızlıklar tespit ettim. • Yokuş Aşağı "Salınım" Sorunu: Hız sabitleyiciyi (Cruise Control) örneğin 80 km/s hıza ayarlayıp rampa aşağı inmeye başladığınızda, Eco modu bazen motor freni yapmıyor. Şanzıman 7. viteste kalıp aracı "yelken modunda" akıtmaya devam ediyor. Öyle ki, 80’e sabitlediğim hızın kendi ağırlığıyla 120 km/s'ye kadar kontrolsüz çıktığını gördüm. • Konfor Modu Farkı: Aynı senaryoyu Konfor modunda denediğimde araç, belirlenen hızı tutmak için derhal vites küçültüp kompresyona (motor frenine) giriyor ve hızı sabitliyor. • Frenleme Karakteri: Eco modunda frene bastığınızda şanzıman vites düşürmeye (downshift) hiç istekli değil. Motor neredeyse rölanti devrine düşene kadar vites küçültmüyor. Araç "boşta gidiyormuş" gibi aktığı için aracı durdurma yükü tamamen fren balatalarına biniyor. 3. Motor Freni Yetersizliği ve "Mecburi" Spor Modu Şile yolları gibi virajlı ve rampa aşağı inişlerin olduğu parkurlarda, 1.0 motorun düşük hacmi nedeniyle yeterli motor freni (kompresyon) oluşmuyor. Araç sürekli akıp gitmek istiyor. • Normal modda frene aşırı yük bindiğini fark ettiğim için, sırf devir yükselsin ve motor freni yapsın diye rampa aşağı inerken aracı Spor moda almak zorunda kalıyorum. Bu araçta Spor modu sadece performans için değil, güvenli iniş için de bir ihtiyaç. 4. Şehir İçi ve Şanzıman Karakteristiği DCT şanzıman, İstanbul trafiğinde genel olarak başarılı olsa da bazı spesifik senaryolarda kafası çok karışıyor. • Artılar: En yoğun köprü trafiğinde bile şanzıman ısınma uyarısı vermedi, kavramada titreme yapmadı. • Eksi 1 (Yokuş Kalkış): İstanbul’un dik sokak rampalarında Hill Holder (Yokuş Kalkış Desteği) her zaman tutarlı değil. Yaklaşık 6 kalkıştan 1'inde araç geri kaçırıyor. Şanzıman 1. viteste olmasına rağmen yarım debriyajda aracı tutamıyor, mecburen frene basıp tekrar denemeniz gerekiyor. • Eksi 2 (AVM Sendromu): Özellikle AVM otoparklarının dik, virajlı ve dar çıkışlarında şanzıman beyni kilitleniyor. Direksiyon açı sensöründen gelen veriyle eğim verisi çakışıyor olacak ki; araç 1 saniye içinde 2-3 defa debriyajı bırakıp tekrar kavrıyor. O an araçta ciddi bir sorun değil ama işte şak şak ses geliyor kulağınıza. 5. Ergonomi ve Manuel Kullanım Şanzımanın manuel modu var (vites topuzundan) ancak direksiyon arkasında kulakçık (paddle shift) olmadığı için kullanımı hiç pratik değil. Bu kadar seri bir şanzımanda insan kesinlikle kulakçık arıyor. Sonuç ve Yakıt Rodaj dönemini (ilk 10.000 km) tamamladıkça yakıt tüketiminin belirgin şekilde düştüğünü gözlemledim. Detaylı yakıt verilerimi ve dolumlarımı Spritmonitor profilimden inceleyebilirsiniz. Özetle; motor-şanzıman ikilisi performans olarak keyifli olsa da, özellikle Eco modunun motor freni yapmama inadı ve dik rampalardaki yazılımsal kararsızlıkları, kullanıcının araca alışmasını ve yer yer manuel müdahale etmesini gerektiriyor. Dün saat 08:00 tarihinde Ali Darbaz tarafından düzenlendi 10 1 Yorum bağlantısı
Ali Darbaz Dün saat 09:03 Yazar Paylaş Dün saat 09:03 @Metin Akbal evden Ford otosan sancaktepe desteğe gelirken İ20 mikrofonu ile Google Gemini’ye Yazdırdım. İmlayı güzel yapmış mı hocam. Yorum bağlantısı
Çağlar Bayur Dün saat 11:22 Paylaş Dün saat 11:22 Ali Darbaz yazdı: @Metin Akbal evden Ford otosan sancaktepe desteğe gelirken İ20 mikrofonu ile Google Gemini’ye Yazdırdım. İmlayı güzel yapmış mı hocam. bunun için çocuğunun gelecekte harcamak için ihtyiacı olan enerji ve su dan ne kadarını sarf ettin diye de sorsana koya zekaya Ali Darbaz yazdı: Eco modunun motor freni yapmama inadı ona yelken modu diyen marka var 1 Yorum bağlantısı
Metin Akbal Dün saat 11:42 Paylaş Dün saat 11:42 Geminine sağlık diğer türlü çok fazla bilgi kirliliği mevcut oluyordu 1 1 Yorum bağlantısı
Recommended Posts