İçeriğe Yönlendir

Megane 3 - 164 KM Hızı Geçmeme ve Genleşme Tankından Su Taşması

Yusuf Berke

Recommended Posts

Yusuf Berke

Selamlar,

2010 Megane Coupe 1.5 dCi’yi alalı 3 aya yakın oldu, ilk otoban sürüşümde aracı denerken 164’ü bulana kadar atik, 164’ten sonra dibine kadar da bassam hissedilir bir hafiflikte silkeleme ile aracın hızlanmadığını fark ettikten sonra hız limitlerine geri düşüp rotamı tamamladım. 1 saat soğuyup dinlenmiş aracın suyunu kontrol etmek için kaputu açınca (hararet 1 dişti) genleşme tankının kenarlarında antifriz sıçramaları görüp kapağı açtım ve 1 su bardağına yakın antifriz taştı, seviye bir türlü düşmedi ve mecburen kapağı o dolulukla kapatıp 100 kilometrelik bir yola daha çıktım. Hararet tamamıyla stabildi ve herhangi bir sorun gözlemlemedim. Eve vardığımda genleşme tankının seviyesi normal düzeydeydi ve kapağı açar açmaz tekrar daha da yoğun bir şekilde basınç sesleriyle su taşması başladı (sıcak motor olduğu için biraz normal karşılasam da). 

Aracın yağ bakımı, tüm filtreleri ve triger, v kayışı ve devirdaimi bu olaylardan 300 kilometre önce orijinal parçalarla değişti. Antifriz koyulduğu için önceden konusunu açtığım kalorifer peteği sanırım içindeki parçalar çözüldüğü için hafif bir kaçak yapıyor ve tankta siyah plastiğimsi parçalar gözlemledim. Bu yüzden petek değişimini yapmaya fırsat bulana kadar 2-3 haftada bir MAX seviyesinden düşmemesi için yarım bardak su ekliyordum. 

Hızlanma kesikliği ve su taşması için fikirlerinizi bekliyorum. Genleşme kabının kapağından şüpheleniyorum.

Yorum bağlantısı
Sani Gerşon

1.5dci 105hp megane kullandım. 199km de limitli o araç. Test için o hıza çıkmıştım. Debriyajınız kaçırıyor ve alet daha fazla aktaramıyor olabilir. Intercooler, turbo vs sağlamsa başka bir sebep göremiyorum.

Su için, sıcak motorda taşması normal. Ancak yedek su deposunda parça görmeniz hoşuma gitmedi. Bir basınç testi yaptırmanızı tavsiye ederim.

• Beğen 2
Yorum bağlantısı
Yusuf Berke
Sani Gerşon yazdı:

1.5dci 105hp megane kullandım. 199km de limitli o araç. Test için o hıza çıkmıştım. Debriyajınız kaçırıyor ve alet daha fazla aktaramıyor olabilir. Intercooler, turbo vs sağlamsa başka bir sebep göremiyorum.

Su için, sıcak motorda taşması normal. Ancak yedek su deposunda parça görmeniz hoşuma gitmedi. Bir basınç testi yaptırmanızı tavsiye ederim.

Üstünden çıkan devirdaim neredeyse kilitlenmişti, petekten geldiğini düşünüyorum parçaların çünkü antifriz kokusu alıyorum klima açıkken. 

Debriyajım kaçırma yapmıyordu ama neredeyse bitmek üzere. Kavrama noktası pedalda hayli yukarıda. Bunlarda volan ile beraber değişimin zorunlu olduğunu öğrendiğim için (orijinal parçalara sadece 15-20 bin fiyat aldım) kaçırma yapmasını bekliyordum değiştirmek için. Yakıtım da normal, İstanbul içi 6.2l/100km. 

Sıcak motorda taşması normal bence de, ama motor ılıkken araç başına geldiğimde kap ağzına kadar doluydu. Bu hep böyle mi olmalı, her sürüşte kontrol ederken ilk defa böyle olduğunu fark ettim. Normalde 1 haftadır seviye her sürüşte hep sabitti.

Yorum bağlantısı
Sani Gerşon

Motor suyu seviyesi sadece araç soğukken ve düz zeminde yapılmalı. Sıcakken basınçlı ortam oluştuğundan doğru bilgiyi alamazsınız.

Debriyaj volanla beraber değişmek zorunda değil. Ancak volan yanmış, aşınmış vs ise, o zaman değişim şart. Hareketli volan olduğundan taşlama işi olmuyor maalesef.

Petek kaçırıyorsa bu arada, basınçlı ortam tam sağlanamayacağından yaşadığınız her şey anormal olabilir. Kaçıran peteği acil değiştirmenizi öneririm.

Yorum bağlantısı
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

• Yeni Oluştur...