İçeriğe Yönlendir

C-MAX Submarine LED Uygulama


Mehmet Mercan

Recommended Posts

Mehmet Mercan

Hayırlı olsun Mehmet Abi. Bende Mertol'un fikrine katılıyorum. Bu hafta sonu bu işi senden bekliyoruz abi :)

Bir ara bende C-MAX için orjinal bulabilirsem ve ucuzsa alırım. Yoksa senin gibi kendim yapmayı düşünüyorum. Ayrıca kapı kolları içinede LED uygulamayı düşünüyorum. Bunun yanında Kapı açıldığında uyarı ışığı modifikasyonunu da uygulamak gibi düşüncem var. Bakalım kısmet nezaman olacak.

Bende bugün submarine ışıklandırma olayını yaptım. Henüz resim çekmedim çünkü ışık yerleşimini gelişigüzel yerleştirdim. Kesme biçme işlemi yapmadım. C-MAX GHIA'larda orjinal submarine ışıklandırma seti 285 YTL. C-MAX GHIA'larda ne işe yaradığını anlamadığım açılır tavan düğmesinin yanında yuvarlak ızgara biçiminde bir plastik var. LED'leri onun üzerine yerleştirdim. LED'ler kontak anahtarını çevrilmesi ile yanmay abaşlıyor. Gerekli + ve - ucu Sunroof'un açma kapa düğmesinin aydınlatmasıdan aldım. Uğur kardeş sende bu modu yapabilirsin. MP3 Playerdan orta konsola doğru çok güzel bir aydınlanma oldu. C-MAX'cilere öneririm.

Yorum bağlantısı
Mehmet Ozyurek

Ben yaptığım bu uygulamadan çok memnun kaldım.. farkında olmuyorum ama çok işe yarıyor..

Mercan, sende bir kaç gün kullan vazgeçemezsin..

Yorum bağlantısı
Mehmet Mercan
(düzenlendi)

Bleutooth varken herhalde kit almam. Ama iyi düşünmüşler aklıma gelmemişti. Ben birde on-off düğmesi koymayı düşünüyorum.

tarihinde Mehmet Mercan tarafından düzenlendi
Yorum bağlantısı
Mehmet Mercan
(düzenlendi)

Bende yapmak istiyorum ama bu aralar üşengeçliğim üzerimde :huh:

Gel ben yaparım bu tarafta işin olursa hallederiz :)

:huh: Geçen hafta sonu servisteydik İlkerle submarine light ın fiyatını aldık daha doğrusu parça numarasını bilmediğimiz için fiyatını almaya çalıştık , servistekilerde parca kodunu bilmedigi için bi parca buldular ve fiyatı 650 kdv dahil olarak çıktı bizde dumur olduk tabı :) Ama işin ilginci ben başta parçayı karıştırdıklarını sanarken Tuncay abi dün bi aracın tavan aydınlatmasını değiştirdik dedi ve servis raporuna baktık submarine lightsız 500küsür lü bi rakamdı faturadaki tutar , o zaman tamam dogru bakmışlar demiştim şimdi yine kafam karıştı :huh:

Ben en son fiyat aldığımda 285 YTL + KDV fiyat vermişlerdi.

Buradaki amca da, harita lambalarının birinin düğmesini submarine'e bağlamış. On-off yapmak için..

http://cgi.ebay.co.uk/Ford-Focus-04-Interi...1QQcmdZViewItem

Bu işte bir yanlışlık var sanırım. Alarm Sensörünü iptal etmeden oraya LED koyulması zor. Anladığım kadarıyla harita lambalarını bir on-off düğmesine her iki harita lambasını kumanda etmek üzere bağlamış diğer on-off düğmesinide Submarine ışığı için kullanmış. Sanırım bu parça TREND ve GHIA'lar için ortak kullanılıyor. GHIA'larda Alarm sensörü ile orası dolu durumda.

Resimde henüz LED'leri tam pozisyona ayarlamamıştım. Vakit darlığı yüzünden. Fikir vermesi açısından olan resimleri ekledim.

Gönderilen Resim

Üsten Bardak tutuculara doğru bakış Açısı

Gönderilen Resim

Sürücü tarafından kapı açıkken konsola doğru bakış açısı.

Gönderilen Resim

Arka mkoltukalrdan konsola doğru bakış açısı

Gönderilen Resim

Sunroof kumandalı C-MAX Konsol Aydınlatma Kontrol Ünitesi

tarihinde Mehmet Mercan tarafından düzenlendi
Yorum bağlantısı
Mehmet Mercan
(düzenlendi)

Dün akşam Submarine LED'lerinde oynama yaptım. Yukarıdaki resimlerde göstermeye çalıştığım bölgeyi iptal ettim. O bölgenin yani kapağın arkasına bakıldığında Mertol'un bahsettiği gibi telefon Kiti mikrofon yeri olduğu daha belli oluyor. Orda mikrofunu tutturabilmek içn Clips benzeri yuvalar vardı. Bende bu yuvaları el matkabı ile delerek iki adet delik açtım. LED'lerden gelen ışığı bu deliklerden geçecek şekilde monte ettim. Daha iyi bir performans aldığımı düşünüyorum. Ayrıca hem gizli LED gibi oldu hemde daha iyi aydınlatma sağladı.

Ancak sadece Vitesin'in bardak tututucularına doğru olan kısmı ve bardak tututcu bölgesi ile kol dayama bölgesini aydınlatıyor olması tek hendikap. Konsola doğru açı vermek ordan zor. İkinci adımda Konsolu aydınlatacak Submarine ışıklandırmasını son çıkan C-MAX modellerindeki orjinalliğe sadık kalarak doğru yerden delik açarak iki adet LED ilavesi yapacağım. Böylece submarine ışığı olarak toplamda 4 adet LED kullanmış olacağım. 2 Adet Konsol'u aydınlatacak 2 Adette vites topuzunun arkasından kol dayama yönüne doğru aydınlatmış olacak.

Bu son mod değişikliği ile hem görüntü kalitesi hemde ön tavan lambasındaki sadeliğe farklı bir ambiyans geldi. Izgaranın ardında açıkcası biraz uyduruk kalıyordu. Performans açısından çokta problem yoktu ama ızgaralar ızgara şeklinde olduğu için ışık yansıması oluyordu. Sanki tavan arasından bir ışık kaçağı varmış gibi. Böyle daha iyi oldu diye düşünüyorum.

Gönderilen Resim

Kol dayama saklam agözü kapalıyken oluşan görüntü

Gönderilen Resim

Gönderilen Resim

Gönderilen Resim

Gönderilen Resim

Kol dayama açıkken artık saklama gözüde aydınlanmış oldu

Gönderilen Resim

tarihinde Mehmet Mercan tarafından düzenlendi
Yorum bağlantısı
Mehmet Mercan
(düzenlendi)

Mehmet Bey kardeşim. dünkünden çok güzel olmuş..

Eminimki fotoğraftakinden çok hoştur.. Ben o kadar uğraşmama rağmen gördüğüm görüntüyü fotoğrafa aktaramamıştım..

Teşekkürler. Resimdekinden çok daha net ve güzel bir ambiyans var. Gece Manzara Görüntüsü modu ile çektim. Dolaysıyla ancak bu kadar. Tripot ile çekseydim daha güzel çıakrdı. Titretince biraz bu digital modlar bulanık çıkıyor.

Şimdi daha hoş olmuş

Sağolasın. Darısı başına :kutlama:

Eline sağlık ama kırmızıyı beğenmedim ben. Mavi ya da yeşil yap bence.

Merak etme Turgaycım. 3. Faz'da Tri-Color LED kullanarak bir switch ile üç ana rengi oluşturabildiği 8-10 renk oluşturabileceğiz. Sürücüye yada yolcuya bağlı renk opsiyonlu :D MAvi'yi denedim ama bizim konsol rengi ve döşemelerle biraz zıt kaldı. Kırmızı seçmemin nedeni orjinalide kırmızı ikinciside Otomatik El freni düğmesinin ışıklandırmasıda kırmızı ona uygun oldu diye düşündüm. Gerçi resim çekerken kısaları açmamıştım. Resimlerde o çıkmamış.

Mehmet abi baya güzel olmuş güle güle kullan

Teşekkürler.. tarihinde Mehmet Mercan tarafından düzenlendi
Yorum bağlantısı
Mehmet Mercan

Bak olabilir. Çok derine inmem gerekiyormu :D Gerçi şaselerini gördüm orda. Aklıma birde Park sensörünün speaker modülünü acaba bu tavandaki yere taşısammı diye fikir geldi. Şuanda arka kelebek camının önünde duruyor.

Yorum bağlantısı
Mehmet Ozyurek

Ben Mertol'un tavsiyesi ile araç gösterge aydınlatmasından paralel çekmiştim..

Bu sayede gösterge aydınlatmalarını kararttığım zaman bunu da karartabiliyorum..

Yorum bağlantısı
Mehmet Mercan
(düzenlendi)

Dün akşam ufak bir değişiklik yapıp Üçlü bir anahtar (Centre Off Rocker Switch) eklemesi yaptım.

Yani ON - OFF - ON şeklinde bir anahtar eklemesi yaptım. Böylece üç opsiyonlu bir ışıklandırma elde ettim. Bu opsiyonlar şu şekilde :

1. Submarine LED'ler gündüz tamamen kapatılabiliyor.

2. Sadece Bardak tutucuların olduğu bölge ışıklandırılabiliyor.

3. Hem ön Konsol (Teyp ve vites bölgesi) hemde bardak tutucular aynı anda ışıklandırılabiliyor.

Bu işlemi yapmaktaki amaç gündüz boşu boşuna yanan LED'leri söndürmek. Ön konsolu gece rahatsızlık verirse diye düşünürek geçici olarak kapatabilmek için böyle bir uygulama yaptım. Hazır elimde 3'lü bir anahtar varken böyle birşey yapayım dedim.

Resimleri ekleyeceğim. Yapım aşaması olarak Anahtarı monte ettiğim Çerçeveyi 19.2mm x 13 mm ölçülerinde bir diktörtgen çizerek DREMEL ile kestim. Böylece Sunroof aç-kapa düğmesine paralel ve simetrik olarak ortalamış oldum. Aşağıda resmi olan Centre Off Rocker Switch olarak adlandırılan anahtarın I Konumu sadece Bardak tutucuların aydınlanmasını sağlıyor. 0 Konumu LED'lerin sönmesini sağlıyor. II Konumu ise Ön Konsol ve Bardak tutucular bölgesini aydınlatıyor. II konumuna getirildiğinde Diyot yardımıyla I konumuna bağlı LED'lerde sorunsuz çalıştırılıyor. Diyot kullanılmamış olsaydı. I konumunda da II konumuna bağlı olan LED'ler çalışır olacaktı. Bu arada bağlantıları henüz tam bitirdimedim sadece denemesini yaptım. Ön Konsolu aydınlatacak LED'lerin yerini henüz tam olarak belirleyemedim. Manuel olarak test ettim.

tarihinde Mehmet Mercan tarafından düzenlendi
Yorum bağlantısı
Mehmet Mercan
(düzenlendi)

İşte resimler.. :)

Gönderilen Resim

Gönderilen Resim

tarihinde Mehmet Mercan tarafından düzenlendi
Yorum bağlantısı
Mehmet Mercan
(düzenlendi)

Teşekkürler.. Bu akşamda kısmet olursa gerekli bağlantıları yaparım. İlk önce servise gidip orjinal submarine LED'lerin takıldığı yeri bir incelemem lazım. Submarine'li C-MAX 'i olan yokmu acaba resim eklese ne güzel olur :)

Gönderilen Resim

tarihinde Mehmet Mercan tarafından düzenlendi
Yorum bağlantısı
Ahmet Ertugay

elinize sağlık güzel olmuş, ancak Mertol Bey'in dediği şekilde sunroof düğmesi ile olursa orjinal olur.

Yorum bağlantısı
Mehmet Mercan
(düzenlendi)

Sağolun arkadaşlar. Düğme resimdeki gibi sırıtmıyor. alımlı duruyor sözüm ona :blink:

Bugün Kadıköy Yazıcı işhanına gittim eksik olan malzemeler almaya. Bu arada dikdörtgensel LED (Rectangular LED) bulunca her renginden aldım. Bu yeni LED'ler boşta kalmasın diye hemen değerlendirdim ve ilk bir test uygulaması olarak Ön Yolcu Kapı Kolu Açma bölgesine yeşil diktörtgensel LED uygulama yaptım çok şık oldu. Bu konuyu ayrı bir topik açarak detaylandırayım bari.

Konu Başlığı : C-MAX İç Kapı Kolları Dikdörtgensel LED Uygulama

tarihinde Mehmet Mercan tarafından düzenlendi
Yorum bağlantısı
Mehmet Mercan
(düzenlendi)

Dün akşam Sub Marine modifikasyonunun bitirelim dedim. Anahtarlama ve diğer LED grubunu ekledim. Aşağıda yapım aşamalarından bazı resimler. Servisde C-MAX Submarine orjinaline bakarak delik açacağım yeri belirledim. ancak aynı yerden açtığım delik maalesef istediğim yeri ışıklandırmadı. Orjinal Submarine'lerin takılı olduğu parça ile bizimkisinden farklı. Ona göre içeri doğru verilmiş bir eğim ve özel dizayn var. Neyse farklı bir çözüm bulacağım ama onu iyice düşünmem gerekiyor. Şimdi ön koltuklarda oturanların karın bölgesini ışıklandırıyor :D

Gönderilen Resim

Anahtarlama için gerekli bağlantıları yaptığım switch'in sabitlenmesi

Gönderilen Resim

Işıklandırılmış hali. Son kontrollerden bir tanesi

Gönderilen Resim

İkinci grup LED'in takıldığı ve C-MAX orjinal Submarine'lerin takılı oldu parça.

Gönderilen Resim

Orjinaline sadık kalarak açtığım delikli hali

Gönderilen Resim

Işıklandırılmış hali ve son kontroller

Gönderilen Resim

Montaj öncesi son durum

Gönderilen Resim

Anahtar I Konumunda yanacak olan LED'ler

Gönderilen Resim

Anahtar II Konumunda yanacak LED'ler

Gönderilen Resim

Anahtar 0 Konumundaki Durum

tarihinde Mehmet Mercan tarafından düzenlendi
Yorum bağlantısı
Mehmet Ozyurek

Sami Hoca, hala bi tavan lambası yapmadım.. Ne yapıyorsun geceleri.. El feneri mi kullanıyorsun..

Yorum bağlantısı
Sami Aktaş

Muhittin Bey lambanın önce cam kısmı sökülecek.Benim led taktığım yerin altından tornavidayla camın tırnakları kurtarılacak.(öyleydi herhalde ben zaten camı bir çıkardım bir daha takmadım. :B) Çerçeve de tavana iki tane vidayla sabitlenmiş.

Şimdilik şunu taktım...

Gönderilen Resim

Yorum bağlantısı
Mehmet Mercan
(düzenlendi)

Dün akşam Submarine LED'lerin Konsolu aydınlatacak olanların yerini beğenmedeğim için değiştirdim. Mecburen İki aşamalı bir değişklik yaptım. İlk aşamada ikinci deldiğim deliklerin yine istediğim bölgeyi aydınlatmaması sonucu ikinci aşamaya geçmek zorunda kaldım.

İlk aşamada LED'lere parçanın plastik dökümü sebebiyle açı veremedim. Biraz delikleri büyütmek istedim ancak açı halen sağlanmamıştı. Bu yüzden artık yuvarlık delikler oval olmaya başlamıştı. İlk önce Oval-Diktörtgen yapayım diye uğraştım oldu gibi ancak açı düzelmiyordu.

İkinci aşamada tamamen radikal bir değişiklik yaparak delikleri artık büyük matkap ucu ile delerek tekrar yuvarlak bir yapı elde edttim. Bu yuvarlak açılan deliklere LED Cover (Kapak) olarak adlandırılan plastik parçanın (aşağıdaki resimlerde masanın üstünde görüntüleri mecut) sıkıştırma silindirini yerleştirdim. LED Cover'ı da onun içine japonla sabitledim. LED'i de kapağa tam olarak sıkıştırmadım. Çünkü bu kapakların LED'i tutması için LED' 1.5 mm gibi dışarı çıkıyor ve LED'in alt tarafıda plastik parçaya segmanlı şekilde click yaparak yerleşiyor.

Böylece LED önden bastırılınca içeri girmesi engelleniyor. Benim öyle bir korumaya ihtiyacım olmadığı için bu LED Cover'ı sadece açtığım deliği daha düzenli bir şekilde kapatmak ve LED'e uygun bir kanal vermek için kullandım.

Düşündüğümden farklı oldu ama istediğim gibi bir aydınlatmayı sağladım. İşcilik olarak farklı ama genel ışık dışı işcilik görüntüsü kötü olmadı. İçime sindi açıkcası. İlk başta açtığım deliklerin hepsini kapatıp parçayı tekrardan boyamak fikri vardı. Ancak herşeyi yoluna girince vazgeçtim. Bu mod işi sabır işi iyice anladım. Aceleye gelmiyor. :D

Gönderilen Resim

İlk Aşama : Yeni açılan LED yuvaları

Gönderilen Resim

İlk Aşama : Farklı açıdan görünüm

Gönderilen Resim

İkinci Aşama : LED yuvaları tamamen değişti

Gönderilen Resim

İkinci Aşama : LED Cover'in montaj edilmiş hali farklı açıdan görünüm

Gönderilen Resim

İkinci Aşama : Çalışma ortamı bitmiş hali (LED'ler Açık)

Gönderilen Resim

İkinci Aşama : Çalışma ortamı bitmiş hali (LED'ler Kapalı)

Gönderilen Resim

İkinci Aşama : Modifikasyondan sonraki görünüm

Gönderilen Resim

İkinci Aşama : Modifikasyondan sonraki görünüm ( Arka Koltuktan)

Gönderilen Resim

İkinci Aşama : Konsolu aydınlatan Submarine LED Gece Görüşü ( Anahtar Durumu II konumunda - İsteğe göre kapanabiliyor )

tarihinde Mehmet Mercan tarafından düzenlendi
Yorum bağlantısı
Mehmet Mercan
(düzenlendi)

Submarine LED'lerin pozisyonları aydınlatma bölgeleri için ince ayar çekildikten sonraki son görünüme ait resimler.

Gönderilen Resim

Sürücü Kapısı tarafından bakılınca

Gönderilen Resim

Arka koltuktan bakılınca

tarihinde Mehmet Mercan tarafından düzenlendi
Yorum bağlantısı
  • 3 yıl sonra...
Lokman Ceritlioğlu

Bu konu gerilerde kalmış ellerine sağlık Mercan. bu bana güzel ilham verdi.

Yorum bağlantısı
(düzenlendi)

Oldukca uğraşılmış ve güzel bir özellik olmuş,son resimde bu açıkca ortada.Ellerine sağlık. :pilot: Ben hazır başka bir şey için delinmiş delikleri kullanmıştım iyi bir ayarlama ile vites bölümüne mavi iki koltuk arasına kırmızı ve arka koltuğa yeşil olarak loş şekilde yönlendirmiştim.Kapılar açıldığında yanıyor.

tarihinde Oktay Toker tarafından düzenlendi
Yorum bağlantısı
Erkut Uysal

benim fiestada bu yaptıklarınız standart olarak var ama her araca lazım geceleri gerçekten çok yardımcı oluyo güzel olmuş ellerinize sağlık :D

Yorum bağlantısı
Lokman Ceritlioğlu

arkadaşlar hangi tür led almalıyım ve direnç önerileri, elektronikçiye gittiğimde bana şunları ver diyebileyim :) sonrada söküp dağıtmaya başlıyayım :nazar:

Yorum bağlantısı
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

    Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

×
×
  • Yeni Oluştur...