İçeriğe Yönlendir

MAF ve EGR sensör temizliği

Ali Cihangiroğlu

Recommended Posts

Ergin Şendağ

Bugün Sultanbeyli ATILGANLAR FORD SERVİSİNE uğradım, yakıt tüketimin nispeten düştünü ve daha iyi olduğunu söyledim.(oysaki bana daha düşmez bu arabanın yakıt tüketimi demişdi servis müdürü) bu arada MAF sensörüm acaba kirlenmişmidir ki diye sordum? " Biz motor lambası yanmadan sensöre bakmıyoruz,açmıyoruz" dediler. Bazı arkadaşlar senede bir kaç kere temizletiyor " dedim. "Olabilir" dedi. Motor yağını kontrol etmişdim bana biraz eksik gelmişti, üzerine 300 ml eklediler sadece, ücrete gerek yok dediler.

Bagajımın amörtisör çubukları bozulmuştu, tepede durmuyor,düşüyor. Fiyatını sordum 50+50 YTL + KDV dedi.Bana biraz pahalı geldi.

Yorum bağlantısı
Hakan Aydoğan

CRC firmasının Air Sensor Cleaner isimli spreyi var. sadece sensör temizlemek için yani. onu kullanabilirsiniz.

Yorum bağlantısı
Ayhan Şentürk

Bizim araclarda MAF sensörü turbodan önce. Eğer sıcaklığıda ölcüyor olsaydı, motor ilk çalıştığında motor ve diğer parcalar soğuk oluyor. Motor 4 dakika sonra 80'C 'ye gelse bile kaput altı hala soğuk oluyor. Atmosferdeki hava sıcaklığı 25'C sabit olduğunda MAF sensörü sürekli 25'C 'ye göre değerlendiriyor ama 15 dakkalık motor ile 1 saat çalışmış motor arasında büyük sıcaklık farkı oluyor.

Motor çalıştıktan 15 dakika sonra 2000 devirde sabit hızda ilerlerken atmosferden 25'C alınan hava turbodan geçtikten sonra 50'C olarak motora giriyorsa 1 saat sonra yine 2000 devirde aynı sabit hızda ilerllerken atmosferden 25'c olarak alınan hava turbodan sonra motora 60'C olarak giriyor ve bu veri ECU tarafından değerlendirilemiyor cünkü MAF turbodan önce.

Aklıma gelen sorular.

İntercooler takarsak giren havanın sıcaklığı ölcülmeyecek ve fazla oksijen- az yakıt karışımı oluşacak. mı?

Klima hortumu ayırsak, hava girişine versek, MAF sensörü soğuk havayı değerlendirip yakıtı artırır ve bizde intercooler ile havayı soğutup fazla yakıt- fazla oksijen= fazla güc yapabilirmiyiz?

MAF sensörü, hava filtresi yuvası ve hava giriş borusu gaz kelebeği gövdesi bağlantısı arasında yer almaktadır[8].

Bu bir sıcak film tipi hava akış sensörüdür. MAF sensörü bir sıcak film sensörü, yuvası, ölçüm borusundan meydana gelir[6].

Hava akış oranı sıcak film ucundan aktarılan sıcaklığın tespit edilmesi ile ölçülür ve hava akım oranındaki değişiklik sıcak film ucu düzeyinden hava akımına aktarılan sıcaklıkta değişikliklere sebep olur[15].

Bu değişiklikler sıcak film ucunun sıcaklığının değişmesine ve direncinin değişmesine sebep olur[14]. Bu değişen dirençle ECU’ya sinyal gönderir ve havanın akış miktarına göre, yakıt oranı ayarlanır.

ALINTIDIR

Yorum bağlantısı
Ali Cihangiroğlu

Bu iş zor, interkul alıcaz turbo değişicek yazılım değişicek sonra klimadan soğuk hava vericez aldığımız gücüde klima yiyecek, sonuç sıfır.

Arabayı değişelim biiiz :(

Yorum bağlantısı
Ayhan Şentürk

Kelepir 1.6 tdci fiestanın interkulunu bulursam takarım. yazılım ve turboyu ellemedende işe yarayacağına inanıyorum.

Yorum bağlantısı
Ali Cihangiroğlu

Olurmu acaba, eğer illa yapıcam diyorsan Ford Ranger pikapların interkulu çok uygun hem küçücük kolay uydurabilirsin, bir bak istresen, bak benimde aklımı çelmeye başladın hay Allah :(

Yorum bağlantısı
Ayhan Şentürk
(düzenlendi)

1.6 TDCI'larda hem turbodan önce hemde intercoolerdan sonra ölcülüyor.

tarihinde Ayhan ?ent tarafından düzenlendi
Yorum bağlantısı
Ayhan Şentürk

Hızlanmayı kesmeyi 3000 devirden hemen sonramı yapıyor yoksa ara ara her devirde yapıyormu?

Yorum bağlantısı
Aydın Bengü

Araç lpg li olunca gene bu maf/map ve egr sensorları iş görüyor mu ? yoksa by pass mı oluyor.

Çünkü araç ilk çalıştığında (soğukken) devir geziniyor aşağı yukarı motor ısınıp lpg ye geçince sabitleniyor.

Lütfen acil cevap yazılırsa memnun olurum,ona göre yarın servise gidecem.

Birde bunların kirlenmesi yakıtı etkiler mi(gene lpg yi kastediyorum tabi)?

Yorum bağlantısı
Ergin Şendağ
Acaba benim araçdaki sorun bu sensörlerdenmi kaynaklanıyor.

Arkadaşlar merhaba 2007 disel focus aracımda sanırım çekiş sorunu var yaklaşık 3 ay önce satın aldım ve ilk kez focus kullanıyorum sorunum şöyle özellikle 2 ve 3. vitelerde turbo acıldıkdan sonra araç hızlanıyor fakat bazen hızlanma çok kısa bir süre kesip araç tkrar hızlanıyor ama sanki istenilen torkuda alamıyor acaba bir sorunmu yoksa klimadanmı etkileniyor önceleri 1.6 bu kasayı taşımıyor diye düşünüyordum ama sanırım öyle değil yardım ve önerilerinizi bekliyorum

benzin filtresi kontrol edilebiliyormuydu focus 2 lerde, benim eski arabamda böyle bir sorun vardı, filtre temizlendi sorun halloldu...

Yorum bağlantısı
Aydın Bengü
Bedinide işe yarıyormu bilmiyorum ama teleflexte işe yarıyor.

Açıkçası bilmiyorum, şu anda lpg sistemi tıkır tıkır çalışıyor,benzinden daha iyi durumda.

Ustam rölanti valfini temizledi gene devir dans ediyodu, bunun üzerine benzinden olabilir dedi, bende würth benzin katkısı koydumdepoya bakalım bir faydası olacak mı? km az olduğu için maf sensoruna bakmaya gerek yok dedi ayrıca .

Yorum bağlantısı
Cihan Tiftik
Ustam rölanti valfini temizledi gene devir dans ediyodu, bunun üzerine benzinden olabilir dedi, bende würth benzin katkısı koydumdepoya bakalım bir faydası olacak mı? km az olduğu için maf sensoruna bakmaya gerek yok dedi ayrıca

Benzinle alakalı olcağını sanmıyorum.

Ya maf ya rölanti valfi,ya da gaz kelebği felandır tahminimce.

Yorum bağlantısı
  • 3 hafta sonra...
Ali Cihangiroğlu

Arkadaşlar fiestanın egr sensörünü söküp temizleyebilirmiyiz, peki nerede bu, egsoz geri dönüş borusu mazot el pompasının oradan çıkıyor ve hava filtresinin orda biryere giriyor acaba valf bu mudur?

Yorum bağlantısı
  • 2 hafta sonra...
Sina Güran

Şu temizlik mevzusu beni de düşündürüyor, malum 8 yaşında araç ve kimse de elini sürmüş değildir oraya, temizleme olayına girsem acaba ne olur ne biter. Konu netlenince bende girişecem bu aralar temizliğim tuttu. :nazar: Notebook fanı yetmedi şimdi sensörü de temizleriz sakatlk çıkarmadan inşallah.

WD-40 fikri benimde ilk aklıma gelendi fakat yağ içermesi hakkaten sakıncalı, bahsi geçen spreyler sıkıntı yaratmayacaksa neden olmasın. Bu arada bu tip bir işlemi Herford da yaptırabilirmiyiz acaba...

Yorum bağlantısı
Ahmet Türkmen

Sina Bey: "Bu arada bu tip bir işlemi Herford da yaptırabilirmiyiz acaba..." Aslında servislerin yapması lazım, hatta müşteri demeden yapması lazım da... Nedense geçen gün Ankara da gittiğim Ford yetkili servisi benim özel olarak istememe rağmen yapmadı. MAF sensörü temizliğinin gereksiz olduğunu söylediler. :nazar: Nedense servislerin dediği laflara hiç inanamıyorum! Ben de mi bir terslik var acaba bilmiyorum?

2000 model Ford Focusumda hiç temizlemedim ama eski arabalarım temizlerdim. Temizliğin çok da faydasını gördüğümü düşünüyorum. Ben bu tip işler için medikalci veya eczane gibi yerlerde bulunan "Saf Alkol" kullanıyorum.

Gerçi servislere gide gele artık kendi bilgilerimden de şüphe ediyorum ya... :nazar:

Yorum bağlantısı
Ergin Şendağ
Sina Bey: "Bu arada bu tip bir işlemi Herford da yaptırabilirmiyiz acaba..." Aslında servislerin yapması lazım, hatta müşteri demeden yapması lazım da... Nedense geçen gün Ankara da gittiğim Ford yetkili servisi benim özel olarak istememe rağmen yapmadı. MAF sensörü temizliğinin gereksiz olduğunu söylediler. :nazar: Nedense servislerin dediği laflara hiç inanamıyorum! Ben de mi bir terslik var acaba bilmiyorum?

2000 model Ford Focusumda hiç temizlemedim ama eski arabalarım temizlerdim. Temizliğin çok da faydasını gördüğümü düşünüyorum. Ben bu tip işler için medikalci veya eczane gibi yerlerde bulunan "Saf Alkol" kullanıyorum.

Gerçi servislere gide gele artık kendi bilgilerimden de şüphe ediyorum ya... :nazar:

servis biz ışık yanmadan temizlemiyoruz MAF sensörünü dedi bana (ATILGANLAR)...!

Yorum bağlantısı
Çağlar Bayur

Teknisyenlerin; Maf sensörünün , egr nin, emme hava yolunun nasıl, neden, hangi kimyasal baz ile temizleneceğini, kurumların hangi işlemleri yaparak yaparak temizleneceğini bilmiyorlar, öğrenemiyorlar, zaman ayıramıyorlar gibi sebepleri var. Fikir cimnastiği yapalım: Meblağlar dökerek sahip olduğumuz arabalarımızın cilasına, koltuk temizliğine zaman ve meblağ ayırabiliyoruz ama hava ve sıvı ile temas halinde olan ve toz, yakıt vs. nedeni ile kirlendiği tartışma götürmez olan yerleri ile neden fazla alakadar olmuyoruz:

a. Farkında değiliz, hiç düşünmedik, düşündürülmedik.

b. İstesek de bu konular hakkında kimyasal ve mekanik açıklamalı, öncesi-sonrası testini görsel olarak sunabilecek firma-ürün görmedik.

• Beğen 4
Yorum bağlantısı
Ahmet Türkmen

Geçen günler de olan bir olayı anlatmak istiyorum: Fiat marka otomobillerin elektroniği üzerine çalışan bir abimin dükkanın da oturuyordum. Ankara'nın bilinen Fiat servislerinden 50 li yaşlarında bir usta tamir için bıraktığı kadranı almaya geldi.

Otururken laf olsun diye: Yeni 1.4 Turbo Linea motorları nasıl, güzel mi diye sordum...

Usta: Hangileri, Yeni dizeller mi diye sordu.

Yok abi dedim; benzinli olanlar.

Usta garip garip bakıp: Benzin de turbo olmaz, onlar dizeldir dedi.

Yok abi dedim, Gazeteler de reklamları çıkıyor ya dedim.

En son usta; benim haberim yok dedi... Benim bildiğim Turbo dizel de olur dedi.

Ben öyle kala kaldım zaten.

:)

Yorum bağlantısı
Sina Güran

Herford a gittiğimde unuttum o MAF mevzusunu açıkcası, oktaykanlara gidicem zamanım müsait olduğunda, onlar temizlik gibi şeylere itimad ederler gibi geliyor.

Yorum bağlantısı
Sina Güran

yahu CRC en iyisi denmiş, hiçbir yerde satılmıo bulamadım nette. Var mı bilen satan güvenilir site?

Yorum bağlantısı
Ali Cihangiroğlu

Ahmet beyin durumu güzel bir örnek adamlar hala 50 yıl geriden geliyor şimdikilerde tın tın merak yok hiçbişey yok, Sina bey CRC olacak diye bir şart yok Kipada Karfurda bile satılan Filipis spreylerden alın güzelce maf sensörüne sıkın o kadar, öyle çok sıkmanızada gerek yok içerde görülen ince tel kısma 10 cm mesafeden birkaç kez sıkın sonra bırakın 5 dk. kurusun sonra takın, önemli olan yağ bırakmayan mavi tüpteki spreyden almanız işte kodu Philips 390DCS Yağ Çözücü Temizleyici Sprey.

Yorum bağlantısı
Sina Güran
Ahmet beyin durumu güzel bir örnek adamlar hala 50 yıl geriden geliyor şimdikilerde tın tın merak yok hiçbişey yok, Sina bey CRC olacak diye bir şart yok Kipada Karfurda bile satılan Filipis spreylerden alın güzelce maf sensörüne sıkın o kadar, öyle çok sıkmanızada gerek yok içerde görülen ince tel kısma 10 cm mesafeden birkaç kez sıkın sonra bırakın 5 dk. kurusun sonra takın, önemli olan yağ bırakmayan mavi tüpteki spreyden almanız işte kodu Philips 390DCS Yağ Çözücü Temizleyici Sprey.

Cevap için teşekkürler. Bugün maslak sanayideydim fakat bu CRC yi yada philips i bulamadım ve çok şaşırdım, bana mı denk gelmedi onu da bilemiyorum tabi.

Bu arada bu ürün ile sadece sensör mü temizlenebiliyor yoksa gaz kelebeğinin oralarda benim çok pislenmiş yağlanmış ve üzerine çok toz birikmiş, kelebeği de bu sprey ile temizleyebilirim dimi? Yani sensör için bu ürün kelebek için ise yağ bazlı bir ürün kullanılmayacak gene yağ çözücü olmalı doğru mu?

Yorum bağlantısı
  • 1 ay sonra...
Uğur Türesin

Arkadaşlar merhaba. Aranıza katılalı 6 ay kadar oldu ama şimdiye kadar sadece okumakla yetiniyordum. Benim 2005 model 1.4 TDCİ fiestam var. Aracın bakımları düzenli olarak Antalya OTOKOÇ servisinde yapıldı. Ancak bu güne kadar MAF ve EGR sensörleri ile ilgili temizlik yapıldıgına dair hiçbir bilgi verilmedi. Forumdan okudugum kadarı ile Maf sensörünün temizligini yaptım ancak bu EGR sensörü denen parçanının benim aracımda nerede oldugunu bir türlü bulabilmiş değilim. Araç konularında çokda bilgili olduğum söylenemez. Bu EGR sensörünün aracın çekişiyle bir alakası varmıdır onu merak etmekteyim. Birde bu parçayı motordaki yerini foroğraf ile gösterebilecek arkadaşlardan yardım istiyorum. Şimdiden teşekür ederim.

Yorum bağlantısı
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

• Yeni Oluştur...