Anil Berke Kavraal 23 Haziran 2010 Paylaş 23 Haziran 2010 Yaptim degisen bise olmadi, eski haline geri getirdim. tüh bir ara yazılanları görünce heveslendim ama sonra ne gerek var dedim bizim motorlar için zaten yeterli performans var bence Yorum bağlantısı
Misafir 24 Haziran 2010 Paylaş 24 Haziran 2010 mondeo mk1 de varmı bu EGR olayı varsa yeri nerede bilginiz varmı. maf senserüm çok temiz kontrol ettim. Yorum bağlantısı
Misafir 24 Haziran 2010 Paylaş 24 Haziran 2010 aslında maf sensörü denen ntc ısı ile değeri değişen direnç,üzerindeki tozdan etkilenmez,aşırı kirliliği ve turbodan gelen yağ veya karter havalandırmasından geri tepen üzerine gelen yağ buharından etkilenebilir,motorda sorun yoksa sensör oldukça geç kirlenir.sağlıklı motorlarda 30 bin km de bir temizlense yeterlidir diye düşünüyorum.filitre değiştirmede sensörü gözlemleyerek temizlemeye ihtiyaç duyulup duyulmaması kararı verilebilinir.üzerindeki toz önemsizdir. ntc sadece ısı için dediginiz gibi toz etki etmez.esas hava için olan tel önemli bu tele fırçada olsa temas zarar verebilir.benim mk1 de maf ta 2 tane tel gördüm resim eklerim en kısa sürede üfledim azcıkta uzaktan hava verdim zaten toz namına bişi yok gibiydi.yag türü bişi bu teli etkiler kanısındayım.ntc drenç ısıda eksi deger gösterir ptc olmalı ısı artışı nı algılaması için.bu ptc mk1 de kalın büyük hortumda dizayn edilmiş.sonraki dizaynlarda maf kutusunun içersine alınmış.öyle okudum formda. Yorum bağlantısı
Ayhan Şentürk 24 Haziran 2010 Paylaş 24 Haziran 2010 Maf sensöründe tek tel varsa bence sadece hava sıcaklığını ölçüyor. Hava akışını ölçmüyor. Anca çift telde hem sıcaklığı hemde akışı ölçebilir. Tek telde geçen hava sıcaklığına göre telin direnci değişir ve bu direnç değişimi neye karşılık geliyorsa havanın sıcaklığı okadardır. 1. telde hava sıcaklığı belirlenir, 2. tele akım verilip sıcaklığı sabit tutulmaya çalışılır, sıcaklığı belli olan havanın akış miktarına göre telin sıcaklık değişimi değerlendirilip akış miktarı belirlenebilir. Yorum bağlantısı
Misafir 25 Haziran 2010 Paylaş 25 Haziran 2010 Maf sensöründe tek tel varsa bence sadece hava sıcaklığını ölçüyor. Hava akışını ölçmüyor. Anca çift telde hem sıcaklığı hemde akışı ölçebilir.Tek telde geçen hava sıcaklığına göre telin direnci değişir ve bu direnç değişimi neye karşılık geliyorsa havanın sıcaklığı okadardır. 1. telde hava sıcaklığı belirlenir, 2. tele akım verilip sıcaklığı sabit tutulmaya çalışılır, sıcaklığı belli olan havanın akış miktarına göre telin sıcaklık değişimi değerlendirilip akış miktarı belirlenebilir. mafta 2 tel gördüm ve birde mafa gelen büyük hortumun içinde ptc tarzı parça vardı tel gibi degildi.resim çekemedim hala sprey aldıktan sonra sökecegim toz yoktu ama yag olabilir incede olsa vardır.o vakit resim çekecegim. Yorum bağlantısı
Misafir 26 Haziran 2010 Paylaş 26 Haziran 2010 (düzenlendi) iki gün önce egr oldugunu bilmeden çıkmış olan hortumu takmıştım.borununda ucu boşta idi.sonra dün gece bu konuyu enine boyuna baştan okuyunca ve. bugün sanayidaydim.ustamın yanına gittim egr ile ilgili bilgi aldım iptal edilmesi taraftarıyım dedi.bozuksa motorun ömrğ yarıya düşüyor dedi.sonra iptal şeklinin egr valfinin 2 tane ince hortumununda çıkarılıp tapa ile tıkanması ve egr eye baglı iki borununda uçlarının tıpalanması gerekiyor dedi.bende başladım iptal çalışmasına.4 adet 6mm 4cm uzunlugunda civata 4 adette kelepce aldım.ilk önce egr borusu için iki lastik ucundan 6cm civarında kestim.vidayı bir ucuna sıkarak oturttum ve kelepceledim. sonra egr borusu zaten yukarı dogru kıvrık duruyordu taktım çıkması epey zor.diger boruyu ve hortum uçlarınıda aynı şekilde tıkadıım. ilk izlenim önceki kullanışımdan daha atak ve seri.bugun 20tl lik gaz aldım ve 10km sonunda anlık deger 8.9 gösterdi.önceden direkmen 10 küsür degerleri veriyordu.bu lpg kullanımında.bakalım sürekli aldıgım 20 tl lik lpg ile bu defa kaç km gidecegim.lpg almadan önceki kullanımım 62km mesafe yaptım.8km artış oldu.gaz ayarından sonra.bu egr iptali ile bakalım sonuç ne olucak. 5 ay öncede mecburen kat iptalini yasptırmıştım çünki manifolt kaynatılmış ve duman salıyordu.aynısından bulamayınca düzünü almıştım bunada şimdi seviniyorum biraz ama yinede olmalı bi bakıma iyi sayılan özellikler.lakin ülkemizde bu parçaların tamiri zor manifoltun sıfırına 350tl istemişlerdi. 26 Haziran 2010 tarihinde Oktay Toker tarafından düzenlendi Yorum bağlantısı
Ayhan Şentürk 8 Temmuz 2010 Paylaş 8 Temmuz 2010 EGR'de yeni birşey tespit ettim. Vakum regülatöründen gelen basınc ile diyaftan açılıp kapanıyor. Egr'nin bağlantısını kesip EGR'ye kendimiz vakum yaptığımızda ve vakumu biraz fazla yaptığımızda vakum regülatöründen gelen basınc otomatik kesiliyor. EGR'ye giden vakumu kestiğimizde ise vakum regülatörü tarafından tekrar vakumlanmaya başlıyor. Yani vakum regülatörü duruma göre vakumu kesip açabiliyor. Bunu neye göre yaptığını bulmak lazım. Yorum bağlantısı
Misafir 8 Temmuz 2010 Paylaş 8 Temmuz 2010 EGR'de yeni birşey tespit ettim.Vakum regülatöründen gelen basınc ile diyaftan açılıp kapanıyor. Egr'nin bağlantısını kesip EGR'ye kendimiz vakum yaptığımızda ve vakumu biraz fazla yaptığımızda vakum regülatöründen gelen basınc otomatik kesiliyor. EGR'ye giden vakumu kestiğimizde ise vakum regülatörü tarafından tekrar vakumlanmaya başlıyor. Yani vakum regülatörü duruma göre vakumu kesip açabiliyor. Bunu neye göre yaptığını bulmak lazım. benim araçta egr yi kontrol eden ecu gördüm fişini çekmedim fırsat bulunca deneyecegim.egr ye gelen ana boruyu iptal etmek motorla ilişigini kesmek olur.diger iki borunun iptali sanırım egr nin tam iptali olmuyor gibi geldi bana.muhakkak ecu sününde iptali gerekiyor sanki.ayhan verdigim linkte tam anlatım mevcut bi incele istersen http://www.obitet.gazi.edu.tr/obitet/egzoz_sistemi/erg.htm Yorum bağlantısı
Ayhan Şentürk 8 Temmuz 2010 Paylaş 8 Temmuz 2010 (düzenlendi) Bugün EGR'ye bakmak için hava filitresinin 2 vidasını ve MAF sensörünü kazandan ayırmak için 2 vida sökerek kazanı basit bir şekilde çıkarttım ve EGR valfine baktım. EGR valfine sadece 1 adet vakum hortumu geliyor. Diyafram konum belirleyici sensör vs yok. Resimde pek belli olmamış ama EGR valfinin en üstünde ince vakum hortumu gözüküyor. Arabayı sıfır aldığımda o hortum oraya takılı değildi. Araştırdım ve BMW ile Ford Türkiye'ye yolladığı dizel arabalarında kendisi EGR'yi iptal edipte yolluyormuş. Yakıt kalitesinin düşüklüğünden dolayı egr zarara neden oluyormuş. EGR'ye kendim vakum uyguladım ve araba motora giren egsoz gazı miktarına göre vakum regülatörünü devre dışı bırakabiliyor. EGR üzerinde ölçüm yapan birşey yok. EGR'ye tek gelen vakum hortumu. 8 Temmuz 2010 tarihinde Ayhan ?ent tarafından düzenlendi Yorum bağlantısı
Ayhan Şentürk 8 Temmuz 2010 Paylaş 8 Temmuz 2010 (düzenlendi) Vakum regülatörü dediğimizde sanırım emme manifoldundan gelen vakumu kesip açan ve içinde bobin bulunan bir parça. Çünkü kablo giriyor ve regülatöre vakum hortumu geliyor. Bu hortum oradan EGR ve firen sistemine gidiyor. EGR'yi iptal ediyorsanız kesinlikle hortumları iyi bir şekilde tıkayın. Sanırım motor soğukken vakum kaçağından firenlerde etkileniyor. Çünkü motor soğukken firenlerin performansında düşüklük hissetmiştim. Zaten üstteki linktede egrnin motor suyu sıacağlığıyla alakalı olduğu yazıyor. Sistemin tam nasıl çalıştığını çözemedim. 8 Temmuz 2010 tarihinde Ayhan ?ent tarafından düzenlendi Yorum bağlantısı
Misafir 8 Temmuz 2010 Paylaş 8 Temmuz 2010 (düzenlendi) Vakum regülatörü dediğimizde sanırım emme manifoldundan gelen vakumu kesip açan ve içinde bobin bulunan bir parça. Çünkü kablo giriyor ve regülatöre vakum hortumu geliyor. Bu hortum oradan EGR ve firen sistemine gidiyor.EGR'yi iptal ediyorsanız kesinlikle hortumları iyi bir şekilde tıkayın. Sanırım motor soğukken vakum kaçağından firenlerde etkileniyor. Çünkü motor soğukken firenlerin performansında düşüklük hissetmiştim. Zaten üstteki linktede egrnin motor suyu sıacağlığıyla alakalı olduğu yazıyor. Sistemin tam nasıl çalıştığını çözemedim. microcat programında sizin aracın egr sini bulamadım yeni versiyonu indiriyorum ondan sonra çıkar heralde ama sizin aracta egr valfı ile motordan gelen boru arasında egr sogutucu bulunuyor bu programdaki fiesta egr si öyle görünüyor.bu sogutucu bölümden 2 tane hortum çıkıyor.bende tam olarak çözemedim.bide sen arac aldıgında hortum söküktü demişsin ucu tıpalımıydı peki. benim aracın egr sini inceledigimde.valfe gelen ana borudan iki hortum çıkıyor ve bu iki hortum kontrol ünitesine baglanıyor öyle anladım.ben bu ana borudaki iki hortuımu ayırıp karşılıklı birleşim uçlarını tıpasladım ama bu resme göre egr iptali olmadıgına kanaat getirdim.çünki bu iki hortum sadece gazın ölçümünü engelledigimi anladım.valf yine ana boru sayesinde çalışıyor görünüyor.kontrol üniteside fabrika bilgilerini öyle düşünüyorum ana ecu ye iletiyor.bunu engelemek gerekiyor hem valfe baglı ana boru iptal olucak.hem kontrol ünitesindeki beyinle irtibat kesilecek diye düşünüyorum bunuda fişi çekerek deneyecegim.arıza ışıgı yanacakmı yanmayacakmı görecegim.ayhan resmi analiz edersen sende fikir oluşturabilirsin sanırım 8 Temmuz 2010 tarihinde Oktay Toker tarafından düzenlendi Yorum bağlantısı
Ayhan Şentürk 9 Temmuz 2010 Paylaş 9 Temmuz 2010 Arabayı aldığımda hortumun ucu kapalı değildi ama kapalı olması gerekiyordu. EGR'ye bugün tekrar baktım. Resimdekine çok benziyor ama tek fark 4 numaralı metal borunun sağ tarafında birbirine paralel olan ince borular yok. EGR soğutucuyu resimde göremedim ama zaten benim arabadada yok. 1 numara egr valfi 4 numara egr'nin izin verdiği egsoz gazını emme manifolduna ileten boru 8 numara vakum regülatörü Firen vakum pompasından çıkan vakum hattı firen merkezine gidiyor ancak ortadan bir T ile EGR için hortum ayrılmış. Bu ayrılan hortum vakum regülatörüne gidiyor, yani alttaki resimde 6 numaralı hortum olarak vakum regülatörüne giriyor. (resimde belirtilmemiş ama vakum regülatörüne birde kablo giriyor. Resimde soket yeri olarak gösterilmiş ama numaralandırılmamış) Vakum regülatöründen 7 numaralı hortum olarak çıkan vakum hattı direk olarak EGR'ye gidiyor ve EGR'nin sağ altından çıkan ince boruya takılıyor. Gelen vakuma göre diyafram egsoz gazı geçişine izin veriyor ve emme manifolduna iletiliyor. EGR'ye gidin hortumu çıkarttığımızd açık kalan uçları kapatmassak firen vakum pompasının oluşturduğu vakum çok düşer ve firen merkezine düşük vakum gider. Buda firenleri etkiler. Firen vakum pompası Firen merkezi(temsili resim) Yorum bağlantısı
Ayhan Şentürk 9 Temmuz 2010 Paylaş 9 Temmuz 2010 (düzenlendi) EGR'yi iptal etmenin basit yolu şu. Firen vakum pompasından firen merkezine giden hortum var ve buradan EGR için vakum hortumu ayrılıyor. 1 resimde belli oluyor. EGR'ye giden hortumu çıkarttım. Bu hortumu maket bıçağı ile 3-4 cm geriden kestim ve kısa olan parçanın bir tarafına kalem kapağı taktım. Ondan sonra hortumu tekrar yerine takıp diğer uçunuda kapağın üzerine taktım. Böylece hem orjianl halinden hiç bir farkı olmadı. Hemde EGR iptal edilmiş oldu. Aynı zamanda vakum regülatörüne vakum gitmediği için vakum regülatörünüde devre dışı bırakmış olduk. Eğer vakum regülatörü çıkışından vakumu kesip kapatırsak vakum regülatöründe titreme oluyor. Bu sayede vakumda hiçbir kaçak olmadığı için frenlerde etkilenmiyor. EGR'nin iptal olup olmadığının testini yaptım. Arabayı çalıştırdım ve EGR iptal durumda iken emme manifolduna gelen metal hortum soğuk durdu. Yine araba çalışırken egr hortumuna vakum yapıp egr'yi açtım ve metal hortum 2-3 saniye içinde ellenmeyecek kadar ısındı. 9 Temmuz 2010 tarihinde Ayhan ?ent tarafından düzenlendi Yorum bağlantısı
Ersen Tapan 9 Temmuz 2010 Paylaş 9 Temmuz 2010 Ayhan benim arabayada yapmaya gerek varmı ? Benzinli benimki biliyorsun ? Yorum bağlantısı
Ayhan Şentürk 9 Temmuz 2010 Paylaş 9 Temmuz 2010 Kullanım tarzına göre değişir. Bi deneriz. Yine aynı şekilde kullanırsın, yakıt tüketimi düşerse öyle kalır. Artarsa normalde çeviririz. Çünkü benzinli dizele göre biraz daha farklı. Yorum bağlantısı
Ersen Tapan 9 Temmuz 2010 Paylaş 9 Temmuz 2010 Kullanım tarzına göre değişir. Bi deneriz. Yine aynı şekilde kullanırsın, yakıt tüketimi düşerse öyle kalır. Artarsa normalde çeviririz. Çünkü benzinli dizele göre biraz daha farklı. Yapılacaklar listesine ekliyorum Yorum bağlantısı
Ayhan Onaran 9 Temmuz 2010 Paylaş 9 Temmuz 2010 Arkadaşlar hepinize merhaba. Aranıza yeni katıldım. Bu konuda dikkatimi çeken genelde bahsi geçen ve fotoğrafı konan araçalar dizel veya makyajsız focuslar. Benim aracım 2004 makyajlı 1.6 Benzin+Lpg focus, bu araçta anladığım MAP var ve EGR yok değil mi? Bu durumda; 1. Fotoğraftaki (1) numara ile işaretli yer MAP mıdır? 2. Fotoğrafta (2) numara ile işaretli hortum karbüratör hava hortumumudur? 1- boğaz kelebeği potansiyometresi 2- fren hortumu(westinghouse) Yorum bağlantısı
Misafir 9 Temmuz 2010 Paylaş 9 Temmuz 2010 bugun baktım benim araçta manifoltta baglı olan egr ye gelen kalın borudan çıkan 2 ince boru direkmen egr kontrol ünitesine hortumla baglı ben bunları ayırmıştım.bu kontrol ünitesinin kablosunu çıkardım arıza ışıgı yanmadı.ayhan sendeki küçük vakum parçasından biraz daha büyük ama arkada kaldıgı için net görünmüyor ekteki resimdekine çok benziyor.benim araçta sanırım fren kısmına westinhausa giden hortum hava hortumundan gidiyor galiba emin degilim ama yırtılan ve yaptıgım uç o tarafa gidiyordu. Yorum bağlantısı
Ayhan Şentürk 9 Temmuz 2010 Paylaş 9 Temmuz 2010 Yapılacaklar listesine ekliyorum Senin yapılacaklar listesindeki ST spoilerı halletmek lazım. O önemli Yorum bağlantısı
Mehmet Solak 9 Temmuz 2010 Paylaş 9 Temmuz 2010 ben vakum regülatörünün dönüş hortumu tarafından iptal etmiştim(egr ile ilgili bir başlıkta öyle gösteriyordu).yarın Ayhan'ın dediği şekilde düzeltme yapıp öyle kullanayım. Yorum bağlantısı
Ayhan Şentürk 9 Temmuz 2010 Paylaş 9 Temmuz 2010 bugun baktım benim araçta manifoltta baglı olan egr ye gelen kalın borudan çıkan 2 ince boru direkmen egr kontrol ünitesine hortumla baglı ben bunları ayırmıştım.bu kontrol ünitesinin kablosunu çıkardım arıza ışıgı yanmadı.ayhan sendeki küçük vakum parçasından biraz daha büyük ama arkada kaldıgı için net görünmüyor ekteki resimdekine çok benziyor.benim araçta sanırım fren kısmına westinhausa giden hortum hava hortumundan gidiyor galiba emin degilim ama yırtılan ve yaptıgım uç o tarafa gidiyordu. westinhausa giden hortum az daha kalın ve sert bir hortum. Focus TDCI'ı incelemedim. Bizim fiestalarda çok basit ve mekanik bir egr var. İptalide kolay. EGR ile ilgili bu videoyu izlemişmiydiniz. Yorum bağlantısı
Ersen Tapan 10 Temmuz 2010 Paylaş 10 Temmuz 2010 (düzenlendi) Senin yapılacaklar listesindeki ST spoilerı halletmek lazım. O önemli Bulalım birtane takalım artık. Bulamassak bildiğim denim mavi var birtane, gece yarısı operasyonuyla onu takıcam.. Biryerden başlamak lazım .. 10 Temmuz 2010 tarihinde Ersen Tapan tarafından düzenlendi Yorum bağlantısı
Misafir 10 Temmuz 2010 Paylaş 10 Temmuz 2010 benim araç focusla aynımı bilmiyorum mk1 mondeo ztech 2.0motor video yu açamadım.merak ettim Yorum bağlantısı
Ayhan Şentürk 10 Temmuz 2010 Paylaş 10 Temmuz 2010 Bulalım birtane takalım artık.Bulamassak bildiğim denim mavi var birtane, gece yarısı operasyonuyla onu takıcam.. Biryerden başlamak lazım .. 1 tane spoiler almıştım, ondan sonra ST body kitin içinde de bitane spoiler gelmişti birini yolladım. İlk gelen spoiler senin arabanın rengindeydi :dil: Yorum bağlantısı
İbrahim Çetiner 11 Temmuz 2010 Paylaş 11 Temmuz 2010 Merhabalar Birde Focus II Tdci nin egr iptalini resimli gösterebilirmisiniz. Yorum bağlantısı
Recommended Posts