Osman Ertürk 7 Kasım 2009 Yazar Paylaş 7 Kasım 2009 Geçmiş olsun. Böyle bir olay olmadan arıza lambasının yanması gerekmiyor mu? Saolun.evet arıza ısıgı yanıyor ama söle arac sabitliyicide gidiyor otobanda 120km/H da iken bi anda devir düşmeye baslıyor gaz verilior ve arac gaz yemiyor motor ışıgını yakıyor.hemen zaten saga cekiliyor o arada gec kalmış bi şekilde benzine atıyor. Yani sonradan benzine gectiği için motora zarar veriyor.Böle bi durumda yüksek basınç verdiği anda anında benzine gecmesi gerekiyor. osman kardeşim öncelikle çok geçmiş olsun.sorun kimde bilmemde senin başın bu gereksiz adamlar yüzünden çok ağrıyacak gibime geliyo. lpg markası ne peki Tesekkürler saolun.Evet ölede oluyo zaten.Kitin markası dostum milano. tesekkürler.kitin markası Milano. Yorum bağlantısı
Osman Ertürk 7 Kasım 2009 Yazar Paylaş 7 Kasım 2009 Bu acıklamaların için cok tesekkürler tekrardan.ilgin içinde ama dostum hersey dogru iş işten gecmiş oluyo da bu işe sahip çıkıcak birileri yok artı biz bu arabalardan 22 tane aldık ve hepsi lpg li. Yorum bağlantısı
Guest Mertol Kip 7 Kasım 2009 Paylaş 7 Kasım 2009 Osman Ertürk yazdı: Saolun.evet arıza ısıgı yanıyor ama söle arac sabitliyicide gidiyor otobanda 120km/H da iken bi anda devir düşmeye baslıyor gaz verilior ve arac gaz yemiyor motor ışıgını yakıyor.hemen zaten saga cekiliyor o arada gec kalmış bi şekilde benzine atıyor. Yani sonradan benzine gectiği için motora zarar veriyor.Böle bi durumda yüksek basınç verdiği anda anında benzine gecmesi gerekiyor. 1- Vaporizer yüksek basınç verdi diye sorun olmaz. 2- Her enjektörün yakıt basıncını ayrı ayrı ölçen bir sistem henüz icad edilmedi 3- Hiçbir ECU sürekli log tutmaz. LPG ninki hiç tutmaz çünkü o zaten bir ECU değil ve ayrıca onun öyle bir fonksiyonu yok zaten.. Tekrar yazayım. Sebepte sonuçta belli.. LPG ile son hız denemeleri yapmayacaksınız. LPG ile yüksek devirde uzun süreli olarak seyahat etmeyeceksiniz. Bunları yapmayı düşünüyorsanız o zaman normalde olması gerekenden daha büyük enjektör kullanılmasını sağlayacaksınız. Ama bunu yaptığınızda da benim araba şehiriçinde çok tüketiyor diye sızlanmayacaksınız. Yorum bağlantısı
Osman Ertürk 7 Kasım 2009 Yazar Paylaş 7 Kasım 2009 Mertol Kip yazdı: 1- Vaporizer yüksek basınç verdi diye sorun olmaz.2- Her enjektörün yakıt basıncını ayrı ayrı ölçen bir sistem henüz icad edilmedi 3- Hiçbir ECU sürekli log tutmaz. LPG ninki hiç tutmaz çünkü o zaten bir ECU değil ve ayrıca onun öyle bir fonksiyonu yok zaten.. Tekrar yazayım. Sebepte sonuçta belli.. LPG ile son hız denemeleri yapmayacaksınız. LPG ile yüksek devirde uzun süreli olarak seyahat etmeyeceksiniz. Bunları yapmayı düşünüyorsanız o zaman normalde olması gerekenden daha büyük enjektör kullanılmasını sağlayacaksınız. Ama bunu yaptığınızda da benim araba şehiriçinde çok tüketiyor diye sızlanmayacaksınız. Son hızdan bahsetmiyorum ben ama 120 km sabitte gidiyor bu arac benzine atması gerekirken atmıyor motor tüpteyken gidiyor.Son hız yapılıcaksa benzinle yapılır zaten mantıklı olanı bu degilmi. Yorum bağlantısı
Guest Mertol Kip 7 Kasım 2009 Paylaş 7 Kasım 2009 (düzenlendi) Farketmezki. Eğer 3üncü viteste 120 ile gidiyordaysanız sonuç değişmez. Oradaki kriter hız değil. Enjektörün duty cycle ı... Eğer yanlış kalibre edilirse 3bin devirde bile motoru indirirsiniz.. 7 Kasım 2009 tarihinde Mertol Kip tarafından düzenlendi Yorum bağlantısı
Mustafa Tüfekçi 7 Kasım 2009 Paylaş 7 Kasım 2009 (düzenlendi) bu son hız denemesini öğrendiğim iyi oldu. :lol2: belki garibanın motorunda delik açacaktık :lol2: 7 Kasım 2009 tarihinde Mustafa T tarafından düzenlendi Yorum bağlantısı
Özgür Temiz 7 Kasım 2009 Paylaş 7 Kasım 2009 yokus assagi son hiz denemesi yaparsak sorun olurmu peki:D Yorum bağlantısı
Osman Ertürk 7 Kasım 2009 Yazar Paylaş 7 Kasım 2009 Mertol Kip yazdı: Farketmezki. Eğer 3üncü viteste 120 ile gidiyordaysanız sonuç değişmez. Oradaki kriter hız değil. Enjektörün duty cycle ı... Eğer yanlış kalibre edilirse 3bin devirde bile motoru indirirsiniz.. Herseyin neden oldugu belli ecu. Yorum bağlantısı
Akif Özkan 7 Kasım 2009 Paylaş 7 Kasım 2009 Abi bide open closed loop u açıklasaymışın:) Yorum bağlantısı
Guest Mertol Kip 7 Kasım 2009 Paylaş 7 Kasım 2009 Ömer Celal Özkan yazdı: Abi bide open closed loop u açıklasaymışın:) Araba 3000-3500 devire kadar oksijen sensöründen gelen verilerin ışığında daha önce belirlenmiş karışım oranını tutturabilmek için müdahalelerde bulunur. Yani benzini püskürtür sonrada o2 den gelen veriye göre gerekenden dahamı fazla püskürtmüş yoksa azmı püskürtmüş onu irdeleyerek fazla ise azaltır, az ise çokaltmak kaydı ile önceden belirlenmiş değer neyse o oranda hava/yakıt karışım oranını tutturmaya çalışır. Bunu yeni nesil drive by wire Fordlarda önce gaz kelebeğinin açısını değiştirerek yani kapatarak yada açarak, eğer yeterli gelmezse püskürtülen benzin miktarını değiştirerek ayarlar. Loop = çevrim. Closed loop= kapalı çevrim. Yani çemberin ucu kapalı. Ucu nerede? O2 sensöründe.. Eğer bu devir bandında (rölantiden 3000-3500 devir civarına kadar) olması gereken değeri ayarlayamamış ise o zaman bir sorun olduğuna karar vererek arıza lambasını yakar ve O2 sensöründen gelen verileri işlememeye başlar. Yani onları yok sayar. Bu durumda ne olur? Önceden belirlenmiş sabit haritaları kullanarak belli devirde belli kelebek açısında belli miktarda benzin püskürtecek şekilde enjeksiyonu değiştirir. Normal şartlarda benzin ile yürüyen arabada arıza lambası yansada yolda kalmadan binlerce km yapabilirsiniz. Çünkü zaten arabanın kendi ECU su hem olması gerekenden fazla benzin püskürtüyordur, hemde avansa retard vererek motoru koruyacak tedbirleri zaten almıştır. Ama siz LPG ile zaten bu benzin işinin yalan olmasına neden olduğunuz için artık eskisi kadar güvende değilsiniz.Yani LPG taktırdıktan sonra arıza lambanız yandığı zaman onu ciddiye alın. Oksijen sensöründen gelen verilerin işlenmediği ve karar verirken etkili olmadığı bu duruma "open loop" denir. Yani Açık çevrim. Neden? Çünkü ucu artık açıktır çemberin. Sadece arıza lambanız yandığında değil, aynı zamanda 3000-3500 devirden sonra da arabanız open loop ta ilerleyecektir. Zira başka türlü performans elde etmek neredeyse imkansız. O nedenle, üreticiler 3500 deviri geçen sürücünün ne emisyon ne de tüketim zaten umurunda değil diyerek bu kontrollü çevrimi kullanmazlar. Bu tüm üreticiler için böyle. Yani LPG ile max. 3500 devire kadar çoğu durumda zaten zarar görmeksizin arabanızı yürütürsünüz. Ancak 3500 devirden sonra her an risk altındasınız. LPG taktırdıysanız, ya neden taktırdığınızı bileceksiniz, ya da amacınıza uygun bir setup yapılması için montajcınız ile doğru şekilde dialog kurmayı becereceksiniz ( bu çok zor işte) Yorum bağlantısı
Mustafa Tüfekçi 7 Kasım 2009 Paylaş 7 Kasım 2009 açık kapalı çevrim diyo google translate enjeksiyon açıp kapanma süresi olsa gerek abi ben bi cümle yazana kadar sen makale koymuşsun:P Yorum bağlantısı
Guest Mertol Kip 7 Kasım 2009 Paylaş 7 Kasım 2009 Yakıt işinde çok ince bir denge var. Bunun bir bacağında teorisi tam olarak hesaplanmış doğru ekipman kullanılıp doğru montaj yapılmış ve aynı zamanda doğru ayarlanmış bir dönüşüm yaptırırsanız sorun yaşamazsınız. Aksi halde yandı gülüm keten helva.. Yorum bağlantısı
Mustafa Tüfekçi 7 Kasım 2009 Paylaş 7 Kasım 2009 mertol abi demiş hem karnım doysun hem pastam dursun olmuyor Yorum bağlantısı
Guest Mertol Kip 7 Kasım 2009 Paylaş 7 Kasım 2009 Osman Ertürk yazdı: Herseyin neden oldugu belli ecu. Osman bey o iş sandığınız kadar basit değil. Dert edecek birşeyde yok. Motorunuz 100 hp olduğuna göre (ukrayna demişsiniz bir mesajınızda) zaten closed deck motor bloğunuz var demektir. Dolayısı ile eğer gömlek çizildiyse gönül rahatlığı ile gömlek çaktırabilirsiniz. E pistonunuzda tek olarak satılıyor. Kollar zaten zarar görmez. Geri kalanı silindir kapak contası.. O da 80-100 lira falan zaten. Toplam maliyetiniz yetkili serviste bile 3bin lira civarında olacaktır. Özel serviste bunun yarısına biter o iş... Mustafa Tüfekçi yazdı: mertol abi demiş hem karnım doysun hem pastam dursun olmuyor Yok aslında öyle deil. Pasta ile karın doymaz bırakın bu Josefin gerzeğinin söylemini bi kenara demeye çalışıyorum. Yorum bağlantısı
Adem Cengiz 7 Kasım 2009 Paylaş 7 Kasım 2009 (düzenlendi) Gecenin bu saatinde olduğundan mı neden tam anlayamadım... LPG'li araç zaten ilk ısınma fazında Benzinle çalışıyor, sonra LPG'ye geçiyor. Dolayısıyla Benzin Enjektörlerinin kapasitesinin yeterli olup olmaması neden sorun oluyor, onlar zaten LPG ile giderken çalışmıyorlar ki... Yoksa sorun LPG'li aracı manuel olarak Benzin'e getirip sürekli o halde kullanmaktan mı kaynaklanıyor. 1-Dolayısıyla araç normal olarak LPG ile çalışmaya geçtiğinde 3500 devirleri geçmek gene de sakıncalı mı? 2-Özetle sorun LPG Enjektörlerinden mi, yoksa Benzin Enjektörlerinden mi kaynaklanıyor? 3-Bir de LPG enjektörünün işemesi diye bir şey olabilir mi? Zaten LPG, Enjektörlerden Gaz olarak verilmiyor mu? 7 Kasım 2009 tarihinde Adem Cengiz tarafından düzenlendi Yorum bağlantısı
Guest Mertol Kip 7 Kasım 2009 Paylaş 7 Kasım 2009 Kesinlikle gecenin kurbanı olmuşsunuz.. - Benzin enjektörlerinin kapasitesi neden sorun oluyor? Eğer biraz daha büyük enjektör kullanmış olsalardı? Mesela %25 daha büyük bir enjektör, o zaman motor tam yükteyken duty cycle %85 olmayacaktı. Dolayısı ile sizin LPG enjektörleri için elinizde kalan marj daha geniş olacaktı. Yani arada kalan %15 ile değil belki % 40 ile oynayacaktınız. - Teorik olarak evet. Ama bu LPG enjektörlerinin hacmi ve yapılan kalibrasyonla bire bir ilintili olduğu için %100 diyemeyiz. Örneğin mondeonun enjektörleri 4bin devirde %48 duty cycle ile çalışıyorlar. Eğer Teleflex kit taktıysanız, kalibrasyonunuzda doğru ise o devirde %52 lik bir PWM uzaması oalcaktı. Yani LPG enjektörlerinin duty cycle ı %48 x 1,52 = %73 olacak. Hala teorik limit olan %85 in altında. Bu durumda şunu diyebiliriz. 1.6 motorlu fordlarda (hepsinde aynı enjektör kullanılıyor) teleflex kit kullanılırsa 4 bin deviri geçmekte herhangibir sakınca yok. Ama 4500-5000 devir i geçmemek şiddetle tavsiye edilir. Diğer kitler için tek tek hesaplamak lazım.. - Her arabaya aynı kiti kullanıp araç bazlı tasarım yapmayıp bunu üreten, bunu olduğu gibi kabullenip Tr ye ithal edenden ve hiçbirşeyden haberi olmadığı halde kafasına göre ayar yapmaya çalışan montajcıdan kaynaklanıyor. LPG taktırdığınız adama sorun bakalım bunun tam güçte enjektör açılma oranı nedir diye.. YA da hava yakıt karışım oranı nedir diye sorun... Bön bön bakacaktır suratınıza... - Kelimelere takılmayın. "İşeme" sanayi jargonunda püskürtme yerine kullanılan bir kelime... Aslında sanayi jargonuda değil. Terminolojisi öyle.. squirt diye geçer tüm teknik dökümanlarda.. E türkçesi işeme... Yorum bağlantısı
Mehmet Göktürk 8 Kasım 2009 Paylaş 8 Kasım 2009 Mertol senin mondi'nin hikayesini ben bilmiyorum? ne oldu? Yorum bağlantısı
Guest Bahad?r 8 Kasım 2009 Paylaş 8 Kasım 2009 Mertol Kip yazdı: Araba 3000-3500 devire kadar oksijen sensöründen gelen verilerin ışığında daha önce belirlenmiş karışım oranını tutturabilmek için müdahalelerde bulunur. Yani benzini püskürtür sonrada o2 den gelen veriye göre gerekenden dahamı fazla püskürtmüş yoksa azmı püskürtmüş onu irdeleyerek fazla ise azaltır, az ise çokaltmak kaydı ile önceden belirlenmiş değer neyse o oranda hava/yakıt karışım oranını tutturmaya çalışır. Bunu yeni nesil drive by wire Fordlarda önce gaz kelebeğinin açısını değiştirerek yani kapatarak yada açarak, eğer yeterli gelmezse püskürtülen benzin miktarını değiştirerek ayarlar. Loop = çevrim. Closed loop= kapalı çevrim. Yani çemberin ucu kapalı. Ucu nerede? O2 sensöründe.. Eğer bu devir bandında (rölantiden 3000-3500 devir civarına kadar) olması gereken değeri ayarlayamamış ise o zaman bir sorun olduğuna karar vererek arıza lambasını yakar ve O2 sensöründen gelen verileri işlememeye başlar. Yani onları yok sayar. Bu durumda ne olur? Önceden belirlenmiş sabit haritaları kullanarak belli devirde belli kelebek açısında belli miktarda benzin püskürtecek şekilde enjeksiyonu değiştirir. Normal şartlarda benzin ile yürüyen arabada arıza lambası yansada yolda kalmadan binlerce km yapabilirsiniz. Çünkü zaten arabanın kendi ECU su hem olması gerekenden fazla benzin püskürtüyordur, hemde avansa retard vererek motoru koruyacak tedbirleri zaten almıştır. Ama siz LPG ile zaten bu benzin işinin yalan olmasına neden olduğunuz için artık eskisi kadar güvende değilsiniz.Yani LPG taktırdıktan sonra arıza lambanız yandığı zaman onu ciddiye alın. Oksijen sensöründen gelen verilerin işlenmediği ve karar verirken etkili olmadığı bu duruma "open loop" denir. Yani Açık çevrim. Neden? Çünkü ucu artık açıktır çemberin. Sadece arıza lambanız yandığında değil, aynı zamanda 3000-3500 devirden sonra da arabanız open loop ta ilerleyecektir. Zira başka türlü performans elde etmek neredeyse imkansız. O nedenle, üreticiler 3500 deviri geçen sürücünün ne emisyon ne de tüketim zaten umurunda değil diyerek bu kontrollü çevrimi kullanmazlar. Bu tüm üreticiler için böyle. Yani LPG ile max. 3500 devire kadar çoğu durumda zaten zarar görmeksizin arabanızı yürütürsünüz. Ancak 3500 devirden sonra her an risk altındasınız. LPG taktırdıysanız, ya neden taktırdığınızı bileceksiniz, ya da amacınıza uygun bir setup yapılması için montajcınız ile doğru şekilde dialog kurmayı becereceksiniz ( bu çok zor işte) İşin teknik yönünden hiç anlamıyorum.Bu hafta içi atiker taktıracaktım.Şimdi aklım karıştı.Napcam ben şimdi. Yorum bağlantısı
Guest Mertol Kip 8 Kasım 2009 Paylaş 8 Kasım 2009 Mehmet Göktürk yazdı: Mertol senin mondi'nin hikayesini ben bilmiyorum? ne oldu? Hiiç. Pistonlardan birisi eridi.. Sebebini zaten yukarıda açıkladım.. Bahadır Öztürk yazdı: İşin teknik yönünden hiç anlamıyorum.Bu hafta içi atiker taktıracaktım.Şimdi aklım karıştı.Napcam ben şimdi. Ne demek ne yapacağım? Taktırıp yolunuza devam edeceksiniz tabiikli. Ama LPG az yakıyor zaten diye LPG ile giderken tam gaz gitmeyeceksiniz. Yorum bağlantısı
Sani Gerşon 8 Kasım 2009 Paylaş 8 Kasım 2009 mertol bey, meslek cidden marangozluk mu??? Yorum bağlantısı
Nuri Güngör 8 Kasım 2009 Paylaş 8 Kasım 2009 yani mertol abi kalibrasyon ne kadar kötü olursa enjektörler ne kadar ayarsız olursa olsun 3000 deviri gecmedikten sonra risk yok diyebilir miyiz Yorum bağlantısı
Nuri Güngör 8 Kasım 2009 Paylaş 8 Kasım 2009 lamba yanıyor maalesef 30 kez gidilmesine ragmen düzgün kalibrasyonda yapılamıyor Yorum bağlantısı
Guest Mertol Kip 8 Kasım 2009 Paylaş 8 Kasım 2009 E bi wideband lambda göstergesi al kendin gözlemle gerekirse bilgisayarında log tut. Hatanın nerede olduğunu ve nerenin düzeltilmesi gerektiğini tüpcü amcaya söylersin olur biter.. Yorum bağlantısı
Mehmet Göktürk 8 Kasım 2009 Paylaş 8 Kasım 2009 Oksijen kaynağı brülörü gibi yanıyor alet herhalde içerde. Sonra gömlem blok vs değiştirdin herhalde. geçmiş olsun. Araba durmuyor gibi hissediyorum çünkü ne zamandır imzada araba yok. Sani, benim futbol hakemliğim gibi o iş. Yorum bağlantısı
Recommended Posts