İçeriğe Yönlendir

Araba gidecek, plaka kalacak


Saygın Can Oğuz

Recommended Posts

Saygın Can Oğuz

Bakalım nasıl yapacaklar. İnsanlar ömür boyu aynı şehirde oturmuyorlar ki...

Emniyet Genel Müdürlüğü, yıl ortasında "tek plaka" uygulamasına geçmeye hazırlanıyor. TC kimlik numarasına göre verilecek plaka ölene kadar aynı şahsın üzerinde kalacak ve devredilemeyecek

Trafikte mezara kadar "tek plaka" uygulamasına geçilecek. Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından çalışmaları sürdürülen ve Araç Tescil Projesi'nin genişletilmesi ile uygulanacak projenin bu yıl ortalarında hayata geçirilmesi hedefleniyor. Yönetmelik değişikliğiyle uygulanmaya konması planlanan projeye göre bir kişiye bir plaka verilecek ve bu ölene kadar o kişinin üzerine kayıtlı olacak. Başka şahsa o plaka asıl sahibi ölene kadar verilmeyecek. Araçlar plakasız satılacak. Satan ve alan kişiler kendilerine tahsis edilen plakaları sıfır kilometre ya da ikinci el araçlarına taktıracak.

BELÇİKA VE İSVİÇRE'DE İNCELEME

İçişleri Bakanlığı 'Araç Tescil Ve Sürücü Belgesi İşlemlerinin Elektronik Ortamda Online Olarak Yapılması' projesinin kapsamını genişletiyor. Güvenlik gerekçeleri ve araç satış işlemlerinde doğan karışıklığın önüne geçmek için plaka projesi hazırlanıyor. Bazı AB üyesi ülkelerde farklı biçimde uygulanan plaka tahsis sistemi Türkiye'ye uyarlanacak. Bu amaçla Trafik Uygulama ve Denetleme Daire Başkanı Nevzat Önder Belçika ve İsviçre'ye "inceleme" gezisi yaptı. Önder, İsviçre ve Belçika'daki sistemi yerinde gördü. Projeye göre bir kişinin aldığı plaka o kişiye kayıtlanacak. Bu plaka o kişiden başkasına verilmeyecek. Tek araç için verilecek plaka ölene kadar aynı kişide kalacak. Yani T.C. Kimlik numarası gibi tescilli araç sahiplerinin de kendilerine özel plakası olacak.

İKİNCİ ELDE DE AYNI PLAKA

Aynı kişilere ait birden çok araç için ise normal prosedür kapsamında plaka tahsisi yapılacak. Araçlar plakasız satılacak. Alıcı-satıcı kişiler kendilerine tahsis edilen plakaları sıfır kilometre ya da ikinci el araçlarına taktıracak. Emniyet Genel Müdürlüğü plakaların adlarına tescilli araç bulunan kişilerin ismi ya da TC.kimlik numarasına göre vermeyi planlıyor. Bürokratların hazırladığı rapor İçişleri Bakanı Beşir Atalay ile Emniyet Genel Müdürü Oğuz Kaan Köksal'a sunulacak. Emniyet verilerine göre Türkiye'de 14 milyon 316 bin 700 tescilli araç sahibi, 20 milyon 460 bin 739 da sürücü belgesi sahibi bulunuyor.

memurlar.net

Yorum bağlantısı
Murat Dere

Bunu sevdim. Benimli 48 MD 969 olur herhalde. :D O değil de, hani fiyakalı plaka alanlar, hatta bazı plakalar için araba satarken fazladan para isteyenler/verenler ne olacak? Çok güldüm onlara şimdi, hem de her tarafımla. :)

Yorum bağlantısı
Sadettin Çelik

Güzel birşey ama ,Tilkinin dönüp dolaşıp geleceği yer kürkçü dükkanı misali gibi, devletimizin bürokratları dönüp dolaşıp sürekli motorlu taşıtlardan mali kaynak yaratması biraz tuhaf geliyor bana.

Yorum bağlantısı
Bora Akbaş

Ben böyle bir durumda hani şu isim yazılan plakalar var ya ondan alırım, mesela 06 Zeynep Bora Deniz(2.bir çocuk olursa onuda eklerim) 06 olur plaka . :lol2: Fakat böyle yazılırsa da plakanın boyu 1 metre olur artık arabanın neresine takarım o plakayı bilmiyorum :blink: :lol2:

Yorum bağlantısı
Saygın Can Oğuz

O zaman yeni bir uygulama daha çıkar: şerit plaka :lol2:

Zaten sürekli araç sayısı artışı sonucu plakaları ister istemez büyütürler ilerde.

Yorum bağlantısı
Mehmet Göktürk

Adres değişikliği ve il kodu problemi yaşanır. Belçika ve isviçre bizim il kadar ülkeler. Fransa almanya ve ingiltere gibi adam gibi ülkelere bakmak lazım.

Olması gereken evet plaka kişiye göre çıkar, aracı sattığınızda plakayı sökersiniz yanınıza alırsınız. O plakayı ister yeni aracınıza takar ister iade edersiniz. Adres değiştiğinde de plakayı yenilemek zorun da olursunuz. Amerikan sistemi budur.

Dünyanın en çok araç bulunduran ülkesi amerika herhalde sütçü isviçre den daha iyidir bu konuda.

Yorum bağlantısı
Bedri Baki
(düzenlendi)

Benim ablamlar Belçika'da yaşıyor. Ben bildim bileli aynı plakayı kullanıyorlar. 2 tane arabaları var, hangini kullanacaksa plakayı ona takıyorlar. Noter vs.. yok, alıcı ve satıcı polis'e gidiyorlar isimler değişiyor bitti.

tarihinde Bedri Baki tarafından düzenlendi
Yorum bağlantısı
Saygın Can Oğuz
Benim ablamlar Belçika'da yaşıyor. Ben bildim bileli aynı plakayı kullanıyorlar. 2 tane arabaları var, hangini kullanacaksa plakayı ona takıyorlar. Noter vs.. yok, alıcı ve satıcı polis'e gidiyorlar isimler değişiyor bitti.

Ee aynı anda kullanacaklarsa ne yapıyorlar? :)

Yorum bağlantısı
Süleyman Çetin

Muhakkak sorunlar çıkacaktır ama ilk anda kulağa hoş geliyor. Plakayı sök aracı sat... :)

Yorum bağlantısı
Yaşar Demirci

bu zaten uygulanıyor. ve farkınada varmışlar. linkteki plakadan belli

Yorum bağlantısı
Mehmet Ozyurek
Hayııır, olamaaaz, emmiii :)

Onlarda farketmiş plakanın güzelliğini Sefa...

Benim arabada hep plaka reklamında çıkıyor :D

Şu an itibari ile mail attım... Plakamı kullanmanıza izin vermiyorum dedim.. Bakalım nolacak ..

Yorum bağlantısı
Mehmet Ozyurek
Abi aslında adamlar doğru kişinin doğru plakasını seçmişler. Sen de arabalar değişiyor ama AS 220 maaşallah hep sende :)

Sistemi önceden çözmüş bu adam deyip koymuşlardır kesin resimi :)

Belki de emniyet bu kanunu çalışırken benden esinlenmiştir :D

Yorum bağlantısı

Mehmet abi heryerde sen :nazar: Etiket olmuşşsun yine gerçekten oha dedirtecek bir durum.

Ben bu tek plaka uygulamasını TR'de tam anlamı ile uygulayabiliceklerini sanmıyorum, sonra eski düzene dönerler yine sistemin yürümediğini görmediklerinde, eğer kanun çıkarsa güzel bir plaka alalım ki mezara kadar devam etsin. :)

Yorum bağlantısı
Cihan Tiftik

Plakalar artık TC kimlik'e göre verilecekmiş. bunla da karaborsanın önüne geçmeye çalışıyorlar.

Yorum bağlantısı
Rıdvan Ergün
Oh oh güzel, ben plakamı çok seviyorum çünkü :nazar:

Bu sistemi çıkartırlarsa, plakalama sistemini değiştirip herkese yeni plaka verirler.

Yorum bağlantısı
Cihan Tiftik

Ben de aynını istiyorum ama eğer böyle bir şey yapabilmeleri için,numaralama sisteminin tamamen değişip,avrupa tarzı, bi şeye benzemeyen plakalara geçmemiz lazım.

Yorum bağlantısı
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

    Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

×
×
  • Yeni Oluştur...