İçeriğe Yönlendir

Araç İçi Aydınlatmalarını Ledler İle Değiştirme

Misafir

Recommended Posts

Selçuk Keleş

Led'li farların performansı henüz xenonu geçebilmiş değil. Çok uzun ömür ve çok düşük enerji sarfiyatı olduğundan gelecekte led farlar yaygınlaşacak ama şu anki teknoloji ile üretmesi çok ama çok pahalı. Yasal düzenlemeler de beraberinde geliştirildiğinden kurallara uygun üretiliyor ve göz alması gibi bir durum olmuyor.

Yorum bağlantısı
Misafir

yasal düzenleme konusunda haklısın katılıyorum ulkemizde yılları alabi,lir ama japonya!da kullanımda ve toyota yeni ürünü olan elektrikli otoda kullanıyor piyasaya çıkıcak olan modelinde.yani teknolojisi o kadarda uzak degil benim gördügüm bu.

Yorum bağlantısı
  • 2 hafta sonra...
Misafir
(düzenlendi)

led sparişlerimi vermeden önce gündüz farı için aracın önünde resimde işaretledigim yerlerden neresi uygun olur sizce tampon altındaki yermi yoksa ford armasının oldugu alt kısımmı.yada üst kımınamı işaretsiz yer ve bu armanın tuttugu yer ayrı bir parca sökülüyor.beyaz pleksiklastan yuva yaparak içine 1 wattlık seri ledlerle ayrı ayrı iki bölüme olurmu acaba bıyık gibi durur sanırım.

tarihinde Oktay Toker tarafından düzenlendi
Yorum bağlantısı
Misafir

düşündümde radyatörün önüne gelen bu armanın oldugu kısma dokunmamak en iyisi sanırım ordaki boşluk zaten küçük bide bu aydınlatma için kapatmayım en ideal tampon altındaki kısımlar.ama gündüz farı olarak ne kadar uygun olur bu tartışılır.

Yorum bağlantısı
  • 2 hafta sonra...
Misafir

araç içi ışıklandırmama başladı agırlık renk mavi olarak karar kıldım cam dügmeleri ön dügmeler falan.şanslıyım biraz bu mondeo da bu yerlerdeki bütün voltaj maximum 9.6 tutulmuş araç çalışır durumda iken bu voltajı geçmiyor

Yorum bağlantısı
Misafir
(düzenlendi)

cam açma dügmesi parçalı hali tırnaklara dikkat

mavi smd led baglı hali drenç degişimi olucak sanırım zayıf yanıyor

kapı açma kolunun aydınlatma yuvası burda bir ışık mercegi var digeri yuvaya oturtulan parçada

ışıgın şiddeti fena degil parçalar tam oturmadan çekebildim ve gündüz

led üçlü şekilde oluyor yönü alta geliyor direnç mecburen kablo kısmına gelmek zorunda kaldı orayada tırnak yapıp kabloyu taktım.

cam açma dügmelerinin 3 tanesi aynı türde sol taraftaki 4 lü olarak her kapı için ayrı kumanda ediyor.bunda 4 adet yeşil led ama buna 120 ohm luk drenç baglanmış.1 adet kırmızı ve 1 adet yine yeşil led bulunmakta bu ise arka kapıların cam açma dügmelerini kapatıyor çocuk koruması sanırım.bu parçaya led leri daha yapmadım normal 3mm.lik mavi led kullanıcam buraya.bu büyük parçayı sökerken dikkat edilecek husus küçük bir parça oynar şekilde düşüp kaybolmasın dikkattt.diger dügmelerde her birinde yeşil 3mm lik oldukca zayıflatılmış bir ışıkla yanıyordu gece bile zor görünüyordu işaretler.içini güzelce temizledim ledi kesip 390ohm luk dirençle beraber söktüm.yerine 330ohm luk ve elimdeki smd mercekli mavi ledlerden vardı onu monte ettim.fakat ışık yetersiz kaldı biraz galiba drenç degerini 220 ohm yapıcam sonra.öncesinde sökük halde iken voltaj ölçümü yaptıktan sonra tabiii.yanlız bu parçaları sökerken dikkat etmeliyiz içinde 2 adet tırnak var monteli degil koybolmasın.kapı açma kolu iç aydınlatma lambası yalıtım süngeri diyeyim onun altında kalıyor yuvası zifti kaldırmak biraz zor oldu ama açtım 2 ayrı mercek bulunuyor burda biri kapıya sabit digeri açma kolunun dış kapatma çercevesinde ama ışık güzel yansıyor dogrusu.burdaki voltaj 9.6volttu maximum(benim aracım için geçerli)ve 3adet mantar ledi seri bagladım ve 2.2ohm luk bir direnç bagladım.arttıkca deger ısınma arttı ışık düştü voltaj düşük malum.bu direnç ile 10 voltluk sabit dc voltajla yaklaşık 12 saat sabit yakarak test ettim her hangi şekilde dirençte ısınma olmadı.ışık şiddeti oldukca güzeldi.resimler gündüz çekildi.o yüzden ışık şiddeti tam anlaşılmıyor.

bütün resimler için http://img682.imageshack.us/i/05042010424.jpg/

Yorum bağlantısı
Misafir
Güzel gidiyor...

Ben göstergeyi merak ediyorum...

gösterge epey boş vakit istiyor ama bu hafta sonuna kadar ugraşmayı düşünüyorum.elim degdi artık gerisi gelir.

Yorum bağlantısı

tavan aydınlatmasını söktüm epeycede kirli idi güzelce temizledim önceden hazırladıgım ledleri taktım ışık şiddeti oldukca iyi oldu.üç ayrı bölümü var iki tane saglı ve sollu oynar yuvalı yuvarlak mercekli buradan 5 watt'lık ampul çıktı yerine 9 adet 3 erli seri ve her seri için 82ohm 1watt seri baglantılı led uyguladım.pertinaks veya hazır epoksi kullanmadım yer zaten küçük ledlerin bacaklarını yan yana koyarak lehimledim birleşik oldu iyice fenada olmadı aslında ama özenmedim cumartesi gecesi ledleri eve götürdüm kötü havyam vardı evde 2 saat falan ugraşmışım tasarladıgım şekilde ledleri hazır hale getirdim.dün gecede uyguladım.biraz çirkin duruyor ama saglam şekilde yerleştirdim altını iyice silikonla doldurup oturttum ledleri.resimde boş haldeyken çekmiştim.orta kısım olan büyük bölüme 10watt lık ampul takılmış.ve plastik erimiş iyice kırılmış sıcaktan çatlamış her bir yeri küçük tellerle aralara köprü atıp biraz destek yaptım ve pattex plastik yapıştırıcısından sürdüm uhu gibi kokuyor ama kuruyunca sertlligi iyi.bu bölüme 27 tane birleşik led yaptım yine 3 erli seri ve 82ohm dirençle.regulatör kullanmadım bu şekilde 13.5 volt adaptör ile yaklaşık 8 saat çalışır bıraktım ısınma sadece led üstlerinde oldu drençte ısı hissetmedim.özellikle 1 watt kullandım ısı drinçte deger kaybı yaratıyor.regülatör kullanmamaya karar verdim.led başına maximum 3.2 volt ölçtüm araç çalışır halde iken.boşta iken 3 volt oluyor maximum.güneşlik arkasında bulunan aydınlatmalarada el attım orayada 5 watt ampul kullanılmış ama devre konmuş içine dügme var 8 volt düşük ve dügmeye basılınca normal akü voltajı alınıyor.buraya 3 led kullandım 82ohm direnç ile.güzelde oldu.içe gömdüm iyice görünmüyor ledler sadece ışık yansıyor.sol güneşligin aydınlatma on off swich bozuktu onun için söktüm ve tamir ettim.mondeo sırf ışık şiddeti için harika bir devre kullanmış resimde görebilirsiniz.araç içi resimlerini çekicem bi kaç güne.SUBMARINELIGHT

led için delik delmeye ugraşmadım 2 tane önceden delmişler orayı kullanmaya çalıştım.deneme amaçlı mantar led taktım biri vites tarafına bakıyor digeri el freni tarafına.12 volt ugraştırmadı aydınlatmada 12saniyelik ışıklandırma kapı açılıp kapandıgında yanan,sadece bu şekilde yanmasını istedim.sis lambasının açık oldugu ışık göstergesinde ön sisler için mavi smd led kullandım diger ledler içten çok belli oldu bunda ışık şiddeti tam yerinde oldu.arka sis için ise kırmızı smd kullandım.hoşuma gitti renk ler çünki burda ışık yansıtıcı camda yeşil ve sarı kullanılıyordu ve bu camın boyalı hali idi buna ragmen mavi ve kırmızı renk çok tatlı görünüyor.şimdilik bu kadar.ledlerin montajında özellikle pertinaks veya epoksi kullanmadım elimdeki mantar ledler fazla oldugu için power led kullanmadım.sonuç oldukca yeterli ledler çok fazla belli olmuyor kutunun içinde yeteri kadar sıgdı mercek bölümünü doldurdu resimlerde nasıl çıkıcak bakalım.resimlerin hepsi bu adreste buraya atamıyorum kota dolu yazıyor.

http://img694.imageshack.us/i/iaydnlatmayankhali.jpg/

Yorum bağlantısı

ayak altı ışıklandırmasınıda mavi ledle yapmaya karar verdim 5wattlık ampul kullanılmış yakında uyguluyacagım.mavi ton çok talı duruyor kırmızı gri ve iç bölümünde hemen hemen her yeri siyah olan mekanda kırmızı çok sıkıcı olur diye düşündüm mavi gerçekten iç açıcı renk benim için.

Yorum bağlantısı

bu uygulamalarda kullandıgım ledler mantar led cinsinden.3lü seri baglatı ve 82ohm 1watt lık drençle kullandım.araç çalışır durumdayken led başına maximum 3.3 volt deger gördüm.araç çalışmaz durumda iken 3.2.volt 3.1volt arasında deger görünüyor.tavan aydınlatması arka aydınlatma ve ayak altı aydınlatmaları gösterge paneli kapı açma dügmelerinin voltajını ayarlayan dimmer dışında kullanıyor.o yüzden 12 voltluk deger buralarda sabit.araca monte etmeden yaptıgım 27li led uygulamasını yaklaşık 12 saat boyunca sürekli 13.8 volt sabit voltaj ile test ettim sıcaklık seviyesi oldukca düşüktü her hangi aşırı ısı olmamıştır.şimdi arka aydınlatmalara da bu şelide led uygulamasını yapmaya başladım.bilahire resimleri ekleyecegim.

Yorum bağlantısı
  • 2 hafta sonra...

tavan aydınlatma ledlerini bozup paralel yapmaya karar verdim.uygulama bitince resimler eklenicek.otomatik vites bölümü aydınlatması ve kapı açma kolu aydınlatması son resimler bunlar.aydınlatma işlemleri bitince bilahire resimler eklenicektir.

Yorum bağlantısı
(düzenlendi)

teşekkür ederim.tavanlar var sırada ugraşıyorum.ayak altı ve koltuk altı var adamlar sökmüşler baglantıları.bagaj torpido ve plakalık ile sonrasında ugraşacagım.

tavan aydınlatmasının dügmelerini, şase den ayırarak yapmışlar yani açma kapama dügmesi şeseyi kesiyor bu çok hoşuma gitti.çok yerinde bir özellik bu.mondeonun tesisat sanatı harika diyebilirim.ön gögüs tamamen kapı dügmeleri de dahil konsoldaki ışık ayarına baglı. ampul duyularında 9.6 civarında voltaj ile kısıtlanmış bu çok işime yaradı.sol kapı ana dügme ünitesinin ledleri bu ışık ayarı dügmesinin tersinde aydınlanıyor buda harika bi özellikti ama ben sürekli yansın istedgim için iptal ettim düzenegiilginç mantıgı vardı tarifi uzun..ıgüneşlik aydınlatmasına güzel bir ışık şiddeti butonu ve devresi komuşlar devre sperdi resim eklemedim ama verdigim linkte bütün resimler mevcut.bu devre buton yardımıyla 9 volt sait iken sonra 12 volta yükseltiyor.aslında küçücük bir detay bu ama farklılık yaratıyor.hatta hiç kullanılmıyacak belki nadiren kullanılacak bir bölüm için yapılmış.diger bölümler normal 12volt.

işlemlere devam.

emmi gögüs aydınlatmasını bekliyo onu sona bıraktım.zahmetli degilde teferruat fazlalıgı var.

Yorum bağlantısı

iki gün önce 200 tane beyaz 1500-1800mcdlik 200 tane mavi 700-800 mcd 100tane kırmızı 700-800mcd mantar led sparişi vermiştim kargo dahil hepsinin toplamı 60tl tuttu.ledler fena degiller bu gece testini yapıcam.ledde geçen kod KP-4.8C4UC budur.ledinmi firmanın satış kodumu çözemedim.

Yorum bağlantısı
(düzenlendi)

yeni gelen ledlerin testini yapıyorum fazla akım vererek dayanıklılık süresine bakıcam

eski kullandıgım mantar beyaz led ile yeni gelen mantar beyaz led farklı ikisinede seri 150ohm bagladım 14volt sabit .eski led 68ma çekiyor 3.8 volt degeri var

yeni led 69ma çekiyor 3.9 volt degeri bu gece 02.20 itibariyle bagladım.sonuçları yazacagım.

Yorum bağlantısı
(düzenlendi)

sonuc fazla sürmedi yeni ledin ışık degeri 03.12 de azalmış durumda eski led aynı canlılıkta yanmaya devam ediyordu.ikiside farklı biri beyaz biri günışıgı ama bu kadarda fark olmamalıdır diye düşünüyorum.eski ledi tek olarak yine bagladım 03.28.bugun satıcıyla kavga günüm olucak sanırım.ledin yapısıda dış mercek kalınlıgı falan bariz ince eski lede oranla.

teste kullandıgım drençlerin ohm degerleri ölçü aletiyle ölçerek taktım aynı degerdeler.ısıdan dolayı drençde deger kaybı olmaması için 5watt kullandım.

Yorum bağlantısı

sabah 07.35 itibariyle led testine son verdim.günışıgı eski led verdigim degerdeki voltaj ve akımla 4 saat boyunca ilk taktıgımdaki ışık siddetini koruyarak çalıştı.yeni ledleri iade edip bu ledi aldıgım yerden toplamda 20tl fazla ücret ile almış olucam bunun için ise sanırım biraz bekliyecegim, iade konusu ugraştırcak biraz.eski ledim gerçekten kaliteli çıktı.hayırlısı bakalım.

Yorum bağlantısı
(düzenlendi)
Oktay Bey, neden fazla voltaj verip işkence yaptın ledlere. :)

bu alışkanlık diyelim.çalıştıgım yerlerde genellikle imalatta,testlerde,kontrollerde sorumlulugum yüksekti.imalatlarda kullanılacak parçaların teminide ben yapardım ithalatcıların firmalarında bütün parçaları ben seçerek alırdım.ve bu parçaların özelliklerine göre testlerimiz vardı,bütün sınırları zorlardık.her yoldan(telsiz anons sistemleri imalatı anfiseslendirme cihazları imalatı).istanbuldan gelen ledin tip görüntüsü bile belli ediyordu ama deneyip görme ihtiyacı duyup düzenegi kurdum sonuçta ortada.bir hoparlör aldıgımızda dahi onu osilatörde o deli eden tiz ve bas sesleriyle kapalı mekanda teste tutardık sınırların sonuna kadar.

alışkanlık mehmet bey.vazgecegim bişide degil.işlerimin saglam ürünlerle olmasını istiyorum.

birde mantar ledin özellik prodüktü geçti elime onada takıldım aslında resimde göreceksiniz eski ledim bunu verdi yeni led sınıfta kaldı.

Yorum bağlantısı
(düzenlendi)

ledleri aldıgım yere detaylı şekilde yaptıgım uygulamaları anlattım mesaj yolluyarak.ledlerimize şu şekilde drenç baglarsanız belirtilen ışık degerini alırsınız yazmışlar.benim lede baglı drençle aldıgım ışık seviyesini yeni ledde düşük degerde drenç ile alıcagımı söylüyorlar.verilen deger 3 lede 180ohm buda ledlerinin 25ma çalıması demektir.ben 3 lede ilk önce 220ohm takıp test etmiştim bu detayları yazmamıştım sadece sonuç detaylarını yazmmıştım foruma. 180 ohm drenci bagladımda eski ledimdeki ışk zaten çok yüksek.buda ledin mantar sınıfının kalitesizlerinden oldugunun ispatı.dedim yazdıklarımı iyice okuyun lediniz uzun ömürlü degil dedim.benim ledi incelemek için istediler bugun yolluyacagım.cumartesi kargoculara ulaşamadım.bakalım ne diyecekler.

Yorum bağlantısı

arkadaşlar genel rengi mavi yapmama yorumlarınız varmı.kırmızı veya beyaz istemedim gözü daha çabuk yoruyor bu renkler diye düşündüm.agırlıgı mavi renge verdim.

km göstergesindede taban rengini mavi düşünüyorum sadece ibreler beyaz olsun istiyorum.ikaz lambalarında ise mavi yine,sinyal ikazını ise daha kara vermedim ama kırmızı veya beyaz arasında olucak.uzun far zaten mavi onu kırmızı yapıcam. yani standar renkler olmuyacak.

araba resmi olan kapı açık ikazlarında araç resminin taban boyası mavi yeşil görünmesi ampulden dolayı.araç resmi mavi olucak.digerlerini sanırım beyaz yapıcam arıza anahtar ikazı kırmızı olucak.

yorumlara açıgım.

Yorum bağlantısı
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

• Yeni Oluştur...