İçeriğe Yönlendir

Lastik Basınç Sensörü (Tpms - Isı ve Basınç İzleme Sistemi)

Selçuk Keleş

Recommended Posts

Mehmet Ozyurek
Bu 10gram balansı etkilemiyor mu?

Balans bu takılı iken yapılıyordur...

Yorum bağlantısı
Selçuk Keleş
Benim 4 liralık sibop kapağını çalanlar bunu da bir işlerine yarayacakmış gibi kesin çalarlar yoksa mutlaka alırdım. Çok yararlı bir cihaz bence.

İlla çaldıracaksınız ha :)

Lastiğimi çalınmış gösteririm kaskodan parasını alırım :lol:

Yorum bağlantısı
Süha Demirtaş

Selçuk abi lastik basınçlarını ayarladığımızı varsayalım. Kaç km veya kaç gün sonra basınçlarda düşüklük meydana geliyor ? Yada yüksek hızlarmı basıncı azaltıyor yoksa ani frenlar mi veya hızlıcana alınan virajlar mı .Beni bu konuda aydınlatırmısın ?

Yorum bağlantısı
Selçuk Keleş
Selçuk abi lastik basınçlarını ayarladığımızı varsayalım. Kaç km veya kaç gün sonra basınçlarda düşüklük meydana geliyor ? Yada yüksek hızlarmı basıncı azaltıyor yoksa ani frenlar mi veya hızlıcana alınan virajlar mı .Beni bu konuda aydınlatırmısın ?

Basınç normalde düşmez. Ancak patlak olması durumunda yavaş yavaş azalıyor. Normalde aracı kullanırken ısı yükseldiği için basınç artıyor. Aracı durdurup bırakınca yavaş yavaş eski değerlerine dönüyor.

Yorum bağlantısı
Selçuk Keleş
Taze taze soğuk hava ölçümü yaptım.

Sabah dış ısı 18 dereceydi. Soğukken lastik ısıları da 18 C civarlarındaydı.

Yaklaşık 5 km. yol yaptım.

Ön lastiklerde 1 psi ve 2 C artış oldu.

Arkalarda değişiklik olmadı.

Mehmet özellikle sen "lastiklerin soğuk kalması için benzinciye kadar en fazla kaç km içinde gidebiliriz" diye merak ediyordun.

Başka koşullarda yapacağım ölçümlerimi yaptıkça iletirim.

Sabah 7 suları.

Dış ortam ısısı : 14

Yorum bağlantısı
Çağlar Bayur
Sabah 7 suları.

Dış ortam ısısı : 14�.

Lastiklerin ısısı 13�. (genellikle lastikler dışarıdan 1-2� daha soğuk oluyor tabi güneş vurmuyorsa)

15 km. yaklaşık 80 km/s hızla çevreyolunda kullanım.

Isı ve basınç artışları yaklaşık aynı.

Yolun son bir kaç km. kısmında yokuş aşağı inen sıkışık trafikte dur-kalk kullanım.

Sonucunda ön lastiklerin ısısı birden fırlıyor. Arkalardan +1 psi fazla ayrıca arka lastiklerden +11� derece daha sıcak .

Nedeni ise aşırı ısınan fren balataları olsa gerek. 406'nın ön balataları çabuk ısınır bu bilinen kronik bir problemdir. Diğer araçlarda balatalar bu kadar abartı ısınmayabilir sanıyorum.

Harika bir tespit. Ön balataların ısınması, sonrasında lastiğin soğumayı sağlaması vs. Güzel cihazmış. 15km kullanımda bile lastiklerin ısınmaması güzel bir bilgi, demek ki formula1 den farklı karakterde otolara biniyoruz, buna göre davranmalı :friends:

Yorum bağlantısı
Selçuk Keleş
sabah 14 derece varmıydı hava sıcaklığı İstanbul da ben dun saat 20:00 de arabayı park ederken Maltepe de 4 derece dedi araba ve yolda buzlanma olabilir diye ışık yandı ...

Alet cidden güzelmiş hoşuma gitti peki bir sorum olucak elimle sibop kapakları üzerinden çıkartabiliyormuyum? Yoksa illa pense tarzı birşeyle kanırtmam mı lazım ... ?

Bu bir kaç gün önceye ait ölçümdü, karakış gelmeden önce yani. Çok basit bir halkası var, alyan ile subapa sabitliyorsun, sensoru da bu halkaya sabitliyorsun. Ama elle çok zorlayıp kanırtarak halka ve subabı sökmen de mümkün. %100 koruma yok.

Harika bir tespit. Ön balataların ısınması, sonrasında lastiğin soğumayı sağlaması vs. Güzel cihazmış. 15km kullanımda bile lastiklerin ısınmaması güzel bir bilgi, demek ki formula1 den farklı karakterde otolara biniyoruz, buna göre davranmalı :frineds:

Yok Çağlar abi, şimdiye kadar lastik ısınmadan ve basıncı da artmadan en fazla 5 km. gidebildim. O kadar bile değil hatta.

Yukardaki ölçümde 15 km. sonra hepsinde de aynı ısı ve basınç artışı vardı, sonradan önler bariz farkla öne geçtiler.

Yorum bağlantısı
  • 3 hafta sonra...
  • 2 ay sonra...
Selçuk Keleş
Basınç normalde düşmez. Ancak patlak olması durumunda yavaş yavaş azalıyor. Normalde aracı kullanırken ısı yükseldiği için basınç artıyor. Aracı durdurup bırakınca yavaş yavaş eski değerlerine dönüyor.

Yanlış bilgi ... Maşallah hiçbiriniz de bişey demiyosunuz. :p

Sanırsam sübaplardan vb. etkenlerden az da olsa kaçırma payı var.

12. ayda 32 olan lastikler şu anda 28 psi gösteriyor. Tek neden dış ısının düşmesi olamaz.

Yorum bağlantısı
Çağlar Bayur

O kadarcık havayı bir yerleerden kaçıtmıştır, subap, jant yanağı vs.

Yorum bağlantısı
  • 1 yıl sonra...
Selçuk Keleş

Ürünü kullanmaya başlayalı 2 yıldan fazla oldu. Problemsiz çalışıyor.

Sol ön ve arka sensörlerden "pil zayıf" uyarısı geliyor ancak ölçmeye devam ediyorlar, bir süre sonra dördünün birden pilini değiştireceğim.

Kontrol cihazını çok sık kullanmıyorum, onun da pilini bir kez değiştirdim.

Yorum bağlantısı
Furkan Avcı

2 yıldır hiç kimse çalmadıysa çok iyi diyorum :)

407 de subaba entegre olarak var, geçen lastik değişimnde sibopun metal kısmı kırıldı az daha 180 TL bayılacaktım, sonra çıkmasıyla 2-3 günde hallettik.

Yorum bağlantısı
Selçuk Keleş

Bugün sağ ön sensörümün olmadığını farkettim :D

Şimdi bi sensör satın almam gerekecek. Kışlıklarıma takacaktım hevesim kursağımda kaldı. :)

Yorum bağlantısı
Selçuk Keleş

Nazar değdi :p ama sanırım daha önce uçtu o farketmemişim

Minicik sensör 40 € yahu !

Yorum bağlantısı
Sani Gerşon

Nazar değdi :p ama sanırım daha önce uçtu o farketmemişim

Minicik sensör 40 € yahu !

Yuh!

Yorum bağlantısı
Selçuk Keleş

Yeni set almak daha mantıklı (140€) hem fazla sensörler yedeklenmiş olur

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Selçuk Keleş

sensör uçmuşsa, içerde uyarı yok mu? lastik kopsa gitse nasıl anlayacaz? :crazy:

Cihazı ara sıra kullanıyorum. Normalde açık olsa alarm verirdi.

Yorum bağlantısı
  • 4 ay sonra...
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

• Yeni Oluştur...