İçeriğe Yönlendir

C-max 1.6 Tdci Fazla Yakıt Tüketimi ?


Sinan Yalçın Durmuş

Recommended Posts

Mehmet Ülker

Üstadlara katılıyorum. En büyük etken kullanım. Bunun yanında;

1.Daha önce Ford'un sitesinde turbo performans eğrisi var idi. Connect'ten hatırlıyorum ve Connect için turbo eğrisinde verimin en üst noktası 1800-2200 devir arası idi. Aracınızı bu aralıkta kullanmak ekonomi sağlar.

2.Motor yağı hafife alınmakla birlikte doğru seçilmiş bir motor yağı yakıtı en az %5 etkiler. Bunun için C-Max'e önerebileceğim yağ Mobil 1 ESP 5W-30'dur. Aynı zamanda muazzam bir kurum sökme özelliği vardır.

3.Şanzıman yağı gene aynı şekilde hem ömrü bakımından hemde ekonomi bakımından çok önemlidir. Sırada kapalı sistem dişli yağları özellikle ilk hareket esnasında viskozitesi sebebiyle kıvamı fazla olduğundan mekanizmayı hareket ettirmemek için direnç göstereceği gibi ilk yağlamayı zamanında yapamadığı için aşınmalarda artacaktır. Mevcut teknoloji ile kapalı sistem dişli yağları için önerebileceğim en iyi yağ Mobil SCH 75-90'dır. Hem motor yağı için hemde şanzıman yağı için şöyle bir benzetmem vardır. Margarine uygulayacağınız bıçak darbesinde ki güç ile sıvı yağa uygulayacağınız güç arasında dağlar kadar fark vardır.

4.EGR iptali. Çevresel olarak baktığımızda etik olmadığını belirtmekle birlikte, çevreye sağladığı yarar kadar motora verdiği zararıda yadsımamak gerek. Amacımız motora daha kaliteli ve daha soğuk hava sokmaya çalışırken bu sistem ile bunu yaralıyoruz. Onun için EGR iptali yakıt sarfiyatını düşürecektir.

5.Yararlı olup olmadığı tartışılmakla birlikte motor katkısı kullanmak kanaatim yakıt sarfiyatını düşürür. Ama her marka için değil.

6.Lastik seçimi. Yuvarlanma kabiliyeti iyi olan lastiklerin seçimi ve basıncı.

7.Akaryakıt seçimi hafife alınmayacak kadar önemli bir husus. Markası kadar satanında güvenilir olması gerekir. Bu bakımdan tavsiyem BP olacaktır.

Yukarıda sağdıklarıma ekleme gereği duymadığım sakin kullanım, firen kullanımı, ısıtma ve soğutma sistemlerinin doğru kullanımı, hatta müzik sistemi bile etkendir.

Bu aracımdan önce 2003 model 90'lık Connectim var idi. Bu araç ile Niğde-Alanya (Kargıcak), Alanya Merkez, Side ve Belek'e 6-7 defa tek depo ile gidip gelmişliğim vardır. Bu mesafelerde en kısa mesafa 1000 km en uzun mesafe 1140 km'dir.

Yeni aldığım C-max için yukarıda anlattıklarımı yaptıktan sonra, bu ay içinde hava şartları büyük oranda eksi seviyelerde olduğu halde sakin kullanım ve 90-100 km/h hızla yarı şehir içi yarı uzun yol ortalamam 5,1 Lt/100 km'dir. Yapacağım bir kaç işten sonra bu rakımı 5 Lt'lerin altına indireceğim kanaatindeyim. Kutu içi filtre takıcağım, ayrıca motor iç yıkama yapacağım. İntercooler evaparatörünü çıkartıp temizleyeceğim eğilen kısımları iç kısımlara zarar vermeden düzelteceğim. Bunlardan sonra çıkacak sonuçları sizlerle paylaşırım. Sabırla okuduğunuz için teşekkür ederim.

Yorum bağlantısı
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

    Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

×
×
  • Yeni Oluştur...