Hasan Sancak 30 Ocak 2013 Paylaş 30 Ocak 2013 Sadece arka canlara takmak serbest istersen 20 numara yap sorun degilmis ama on camlar ve bagaj cami yasakmis sadece oda gorus kalitesini dusuruyomus Yorum bağlantısı
Yiğitcan Coşar 29 Nisan 2013 Paylaş 29 Nisan 2013 Dün akşama doğru il dışında polis ekiplerince çevirmeye girdim. Bütün evraklarım tam çıktıktan sonra polis arkadaş camlarında film var diyip 166Tl cezayı kesti. 7 gün içerisinde men cezasını düşürtmemi istedi. Şimdi bu işlemi nasıl yapmam gerekeceği konusunda bir bilgim yok. Yardımcı olacak veya daha önce yapmış birisi varsa yardımcı olabilir mi ? Bir ikincisi ceza makbuzunda madde olarak 30/16 yazıyor. Trafik mevzuatına baktım ( http://www.mevzuat.gov.tr/Metin.Aspx?MevzuatKod=1.5.2918&MevzuatIliski=0&sourceXmlSearch= ) 30. madde'de belirtilen husus gereğince kesilen ceza daha önce Sakaryada iptal edilmişti hatırlarsanız. Bu cezanın iptalini istemem için dilekçe yazmam yeterli olur mu ? Bildiğim kadarıyla filmle alakalı farklı bir madde gibi birşey vardı. Sanırım ondan kesmeleri gerekiyordu ben mi yanlış hatırlıyorum acaba ? Madde 30 – Araçların, esasları yönetmelikte belirtilen şekilde ve tarzda teknik şartlara uygun durumda bulundurulması zorunludur. a) (Değişik : 21/5/1997 - 4262/4 md.) Servis freni, lastikleri, dış ışık donanımından yakını ve uzağı gösteren ışıklar ile park, fren ve dönüş ışıkları noksan, bozuk veya teknik şartlara aykırı olan araçları kullanan sürücüler 1 800 000 lira para cezası, b) (Değişik: 21/5/1997 - 4262/4 md.) Diğer eksiklik ve bozuklukları bulunan araçlarla, görüşü engelleyecek veya bir kaza halinde içindekiler için tehlikeli olabilecek süs aksesuar eşya ve çıkıntıları olan araçları kullananlarla, karayolunu kullananlar için tehlike yaratacak şekilde olan veya görüşü engelleyecek ve çevredekileri rahatsız edecek derecede duman veya gürültü çıkaran araçları kullanan sürücüler 3 600 000 lira para cezası, İle cezalandırılırlar. Bu maddenin (a) bendinde belirtilen eksiklik ve bozuklukları bulunan araçlar, teknik şartlara uygun duruma getirilinceye kadar trafik zabıtasınca trafikten men edilebilir. (b) bendindeki şartlara uymayan ve uyumsuzluğu trafik emniyetini tehlikeye düşürmeyecek nitelikte olan araçların şartlara uygun duruma getirilmesi ihtar olunur. İhtarda verilen süre için teknik şartlara uygun duruma getirilmediğinin tespiti halinde araç trafik zabıtasınca trafikten men edilir Yorum bağlantısı
Akan Belen 29 Nisan 2013 Paylaş 29 Nisan 2013 Geçmiş olsun Yiğitcan.Ceza iptal olurmu bilemiyorum ancak izleyeceğin yol şu şekilde.Filmleri sökeceksin.Sonra trafik şube müdürlüğüne gidip durumu anlatacaksın.Genel olarak bir polis memuru gelip araca bakıyor ve hatta bazen fotoğraf çekiyor, filmler sökülmüş mü diye sonra sistem üstünden yakalama kararını kaldırıyor. Yorum bağlantısı
Sani Gerşon 29 Nisan 2013 Paylaş 29 Nisan 2013 Konunuzu birleştirdim. Lütfen konu açmadan evvel arama yapalım. 1 Yorum bağlantısı
Yiğitcan Coşar 29 Nisan 2013 Paylaş 29 Nisan 2013 (düzenlendi) Geçmiş olsun Yiğitcan.Ceza iptal olurmu bilemiyorum ancak izleyeceğin yol şu şekilde.Filmleri sökeceksin.Sonra trafik şube müdürlüğüne gidip durumu anlatacaksın.Genel olarak bir polis memuru gelip araca bakıyor ve hatta bazen fotoğraf çekiyor, filmler sökülmüş mü diye sonra sistem üstünden yakalama kararını kaldırıyor. Teşekkürler Akan abi. Peki bu filmler arka yan camlar içinde geçerli mi ? Yani ön yam camdakileri söksek yeterli mi yoksa bagaj kapağına kadar soyacak mıyız ? 29 Nisan 2013 tarihinde Yiğitcan Coşar tarafından düzenlendi Yorum bağlantısı
Akan Belen 29 Nisan 2013 Paylaş 29 Nisan 2013 Teşekkürler Akan abi. Peki bu filmler arka yan camlar içinde geçerli mi ? Yani ön yam camdakileri söksek yeterli mi yoksa bagaj kapağına kadar soyacak mıyız ? Maalesef genelde komple sökülmesini istiyorlar.Ancak ben şansımı denerim diyorsan ve arkadakiler aşırı koyu değilse ön kısımlar söküp deneyebilirsin istersen şansını. Yorum bağlantısı
Hasan Sancak 5 Mayıs 2013 Paylaş 5 Mayıs 2013 (düzenlendi) ben sadece ön camlar ve bagaj camı yasak diye biliyorum arka yan camlar 3-4 numara koyu bile yaptırabilrsin sıkıntı yok bunu bana polis söylemişti. beni de dün polis çevirdi cam filmden ve egsoz krom ucundan o bile yasakmış cezayi işlem uygulamadı sağolsun öğrenci olmam ve ceza puanımın çok yüksek olmasından dolayı. dipnot: görüş açına giren camlara film yasak diğerleri serbest dedi onlarda arka yan camlar. 5 Mayıs 2013 tarihinde Hasan Sancak tarafından düzenlendi Yorum bağlantısı
Zafer Ayvacı 5 Mayıs 2013 Paylaş 5 Mayıs 2013 ben sadece ön camlar ve bagaj camı yasak diye biliyorum arka yan camlar 3-4 numara koyu bile yaptırabilrsin sıkıntı yok bunu bana polis söylemişti. beni de dün polis çevirdi cam filmden ve egsoz krom ucundan o bile yasakmış cezayi işlem uygulamadı sağolsun öğrenci olmam ve ceza puanımın çok yüksek olmasından dolayı. dipnot: görüş açına giren camlara film yasak diğerleri serbest dedi onlarda arka yan camlar. Yanlış bu bilgi Hasan. Öyle bir polisin demesiyle falan olmaz o iş maalesef. Başka bir polis ceza yazınca ne diyeceksin ? 1 Yorum bağlantısı
Can Çeralp 5 Mayıs 2013 Paylaş 5 Mayıs 2013 Filmle ilgili şu anlaşmazlıkları bir türlü gideremiyoruz ne yazık ki. Ne kanun ne de polis bu konuda yardımcı da olmuyor. En basitinden filmin yararları ön ve arka cam en büyük camlar oldukları için güneşten etkilenebilecek koltuk, iç döşeme ya da yolcuları korur, kaza anında ön ve arka camların bütün olarak kalması ve bombelerinin %1-2 oranında bozularak kolayca çerçeveleriyle birlikte yerlerinden çıkarılabilmelerine yardımcı olur. Çünkü kaza anında yan camlar tuz buz olacak, ön ve arka camlar da sabit kalacak şekilde dizayn edilirler. Yine de bu sabit kalmanın bir dayanma noktası vardır, film rijitliği arttırır ve cam daha zor parçalanır. Zararları ise; kötü cam filmi ışığı matlaştırmaz, karşı tarafa doğru yansıtır. İçerinin ve dışarının görülmesini zorlaştırır, hatta sadece rengine güvenip güneş ışığını ya da UV ışınlarını (fazlası zararlıdır) keseceğine inansanız bile filtresiz film bu ışınları içeri geçirir. Yan camlarda film ise tuz buz olmayı engeller ve kaza anında (zaten kapıların büyüyüp camların küçüldüğü günümüz arabalarında bu daha zor) yan camlardan çıkışı zorlaştırır. Şimdi teknik detaylara bakıp polisin hareketini yorumlayalım; diyor ki "yan camlara çekebilirsin ama ön ve arka camlar yasak".. Demek ki bu kural güvenlik için değil, 1001 çeşit insanımız olduğu için bu karar belli ki yolcu güvenliğini hiçe sayarak "asayiş" için alınmış... Şimdi renklendirmeli camlara gelelim; arabanın bütün camları kendinden renkliyse ve bu araç öyle B-C sınıfı bir araç değilse, kimse gıkını çıkaramıyor. Zaten kalite farkı ortada, yine de bir polis durdurursa da "abi bunlar kendinden renkli" diyorsunuz, bir şey demiyor. "E o zaman sorun renk de değil" demek geliyor insanın içinden, bu adamların derdi filmle! Öte yandan bizim Focuslar gibi araçlarda yarı karartılmış camlar geliyor, ki 2011 yılından beri Fiat araçlarda tercihe bağlı olarak tüm camları renkli seçebiliyorsunuz (diğer markalarda da eminim vardır ama ben kendi bildiğim markanın örneğini verdim). Benim aracımın arka camı kapkara (Focus 3), daha bir polis bir şey demedi. Demek ki "ön cam, arka cam yasak" olayı da geçerli değil.... Ben anlamadım bu polisleri. Kanun da net bir şekilde derdini anlatmadığı için ne biz kendimizi savunabiliyoruz ne polis kendini savunabiliyor.. Herhalde film sektörüne karşılar diye düşünüyorum. Çünkü 1500-1700 lira verip, kapıları söktürüp bütün camları lazerle renklendirince bunu ruhsata işletebiliyorsunuz. O zaman bu iş "asayiş" için de değil! Çünkü öyle olsa ruhsata işlenmez. Araçta cildiyle ilgili bir sorunu olan seyahat ediyorsa veya 3 yaşından küçük çocuk varsa istediğiniz gibi film taktırabiliyorsunuz, bunu da ruhsata işletebiliyorsunuz. Bütün bu karmaşadaki en mantığa uygun kural herhalde budur.. Bir başka kafamı karıştıran durum da; ben aracımı nisan 2012'de aldım, yaza doğru "film serbest haberleri" çıktı, yaz sonunda gelen yeni parti Focuslar tam karartılmış camla gelmeye başladılar. Benim aracım ise komik görünüyor, arka yarısı karanlık ön yarısı aydınlık. Üstelik bugünlerde biz ön tarafta klimaya rağmen pişerken arkadakiler günün her saatinde serinliğin tadını çıkarıyorlar. Güneşliği koymayı unutacağım ve koltuklar sıcaktan buruşacak diye korkuyorum açıkçası. Bu yüzden yan camlarda karşı olmama rağmen sırf yaz için film düşünüyorum. Param olsa direk lazere yollayacağım ama.... Kısacası işin içinden çıkmak mümkün değil gibi görünüyor. Umarım bir açıklama ya da yeni ve net bir kanun gelir de herkes rahatlar. Çünkü polis "tamam ben yazıyım da sen sonra mahkemede iptal ettirirsin" dediği an bile insanın kanı donuyor, bir ton uğraş.. Yorum bağlantısı
Zafer Ayvacı 5 Mayıs 2013 Paylaş 5 Mayıs 2013 Bu konunun çözülebileceği tek yer Meclis. Bunun için de gereken sağlam bir kamuoyu oluşturmak. Sesi duyurabilmek, ilgililere ulaştırabilmek. Milletvekillerine, bakanlara, meclis başkanın ve belki Cumhurbaşkanına kadar neredeyse her kesime artık ulaşabilmek eskisinden çok çok kolay. Gerçekçi çözüm için, birlikte hareket ederek "gerçek" muhataplarıyla uğraşmak şart. Yorum bağlantısı
Çağlar Bayur 5 Mayıs 2013 Paylaş 5 Mayıs 2013 EU da, arka yan cam ve arka cam serbest, ki bize de gelecek bu kural eninde sonunda. Tüvturk kuralları EU ya en paralel olanı mesela. Yorum bağlantısı
Barış Berk Ersoy 5 Mayıs 2013 Paylaş 5 Mayıs 2013 Ankara'da yaşıyorsunuz arkadaşlar.. O kadar siyasinin olduğu bir ilde cam filminden rahat ettirmezler size.. Bende Ankara dayim 13glx var arka camlar siyah renk söfor camlarinada ayni tonda cektirdim sıkıntı olurmu Yorum bağlantısı
Mehmet Ozyurek 5 Mayıs 2013 Paylaş 5 Mayıs 2013 Bende Ankara dayim 13glx var arka camlar siyah renk söfor camlarinada ayni tonda cektirdim sıkıntı olurmu Bence olur... Çevirmelerin olduğu caddelerden uzak durun derim.. Yorum bağlantısı
Can Çeralp 5 Mayıs 2013 Paylaş 5 Mayıs 2013 Merak ettiğim bir şey var; Bildiğiniz gibi polis genelde anahtarla filmi camdan soyup ayırt ediyor. Ama diyelim ki renkli camı filmli zannetti ve anahtarla inat edip camı çizdi, o zaman ne gibi bir hakkımız var? Zararımızın karşılanmasıyla ilgili bir yasa olduğunu hayal etmek çok mu Avrupai bir hayalperestlik olur? (hoş, anahtarla camın çizilebileceğini düşünmem bile hayal gücümü zorladı ama olur mu olur) Yorum bağlantısı
Mehmet Ozyurek 5 Mayıs 2013 Paylaş 5 Mayıs 2013 Körleşmiş elmas bile basit bir darbe ile camı çizemiyor... İçiniz rahat olsun 1 Yorum bağlantısı
Hüseyin Sönmez 5 Mayıs 2013 Paylaş 5 Mayıs 2013 EU da, arka yan cam ve arka cam serbest, ki bize de gelecek bu kural eninde sonunda. Tüvturk kuralları EU ya en paralel olanı mesela. 3M bu konuda sanayi bakanlığı ile bir çalışma halindeydi, işi standartlaştırma adına, sonuç nedir yada ne durumdadır bilmiyorum. Kaynak sağlam. 1 Yorum bağlantısı
Zafer Ayvacı 5 Mayıs 2013 Paylaş 5 Mayıs 2013 3M bu konuda sanayi bakanlığı ile bir çalışma halindeydi, işi standartlaştırma adına, sonuç nedir yada ne durumdadır bilmiyorum. Kaynak sağlam. Yapılırsa ancak bu şekilde yapılır zaten. İnşallah işe yarar. 1 Yorum bağlantısı
Misafir 6 Mayıs 2013 Paylaş 6 Mayıs 2013 Polis görünce,açın camları dikkat edin... Tecrübe sabitmi ? Yorum bağlantısı
Mehmet Gürcüoglu 6 Mayıs 2013 Paylaş 6 Mayıs 2013 Bence ön camlar için bile yasak kalkmalı. Yorum bağlantısı
Hasan Varnalı 6 Mayıs 2013 Paylaş 6 Mayıs 2013 Tecrübe sabitmi ? abi aynı zamanda tepedeki ışığı da yakarsan hemen geç diyorlar Yorum bağlantısı
Şahin Topaloğlu 6 Mayıs 2013 Paylaş 6 Mayıs 2013 Bu konudan daha öncede bahsetmiştim.Arkadaşlar araçlarınız da fabrikasyon imalatı haricinde yapmış olduğunuz tüm değişiklikler makina mühendisleri oodasından ve Tüv den alınacak uygunluk belgesi ile ruhsata işlenmek zorundadır.örneğin çelik jant, renkli cam, spor yay.... Vb.... Yorum bağlantısı
Şahin Topaloğlu 6 Mayıs 2013 Paylaş 6 Mayıs 2013 Karayolları trafik kanunu madde 30..... Cam filmi araç üzerinde görüşü engelleyici bir teknik değişiklik olarak kabul edilmektedir.Şöyle örneklendirebiliriz cam filmi gece sürüşlerinde görüşü kısıtlamaktadır........saygılarımla.... Yorum bağlantısı
Recommended Posts