İçeriğe Yönlendir

Ateşleme Bobini Değişimi Sonrası

Misafir

Recommended Posts

Benim aracımda Lpg yok. Geçen hafta aracı kullanırken bir iki kere kesiklik yaptığını hissettim. Bir haftadır aracı kullanmıyordum. Bugün kullanırken, yine bir iki kesiklik yaptı ancak bundan çok, gaz verince aracın biraz geç hızlandığını ve sanki devir artmasına rağmen aracın daha yavaş hızlandığı gibi bir izlenim edindim. Bir problem var anladım ama anneler günü, hediye vs. derken haftaya gösteririm diye düşünürken, dik bir rampayı çıkma esnasında, birden araç gaz gesti ve arıza ışığını yandı. Rampadan sonra aracın silkelenmesi ve arıza ışığının aralıklarla yanması günün sürprizi oldu. Kaputu açtım, baktım motor rolantide stop etmiyor ama silkinerek çalışıyor. Buji veya buji kablosu ile ilgili problem olabilir derken, usta arkadaşlarım aracı getir dediler. Akşam saat 19:00'da, Or-an sitesinden Şaşmaz'a bir çevre turu ile gittim. 40km/h ile 100km'h arasında gayet düzgün gidebiliyorken, bu hızların üetü ve altında ve de durma esnasında silkelenmesi silindirleri aklıma getirdi. Yaklaşık yarım saat sonra Şaşmaz'a ulaşınca hemen bir kontrol yapılıp, arıza koduna bile bakmadan bobin dediler. Gittim aldım. Motorcraft yazıyor üzerinde, orjinalden farkı yok. Hani Visteon olsa orjinalini isteyecektim de Motorcraft görünce orjinal mi diye sorma gereği duymadım. 85.-TL'ye aldım. Gerektiğinde parça aldığım 2 yerden biri. Orjinal ürünlerin birçoğu elinde var. Parça takıldı, sorun halloldu. Arıza kodu söndürülürken, 2. ve 4. silindirler devre dışı ikazı vermiş. Bakalım şimdi içime kurt düştü, yan sanayi parça mı aldık diye? Yanlız şunu anlamış oldum ki, genellikle LPG ile bağdaştırılan bobin arızası demek ki beniznle de olabiliyor. 102.000km'de bobin değişmiş oldu.

Saygılarımla.

Geçen hafta yukardakiler olmuştu. Hafta içinde yaklaşık 200km sorunsuz kullandım. Test ettim. Çevre yolunda yüksek hızlara çıkıp testi sürdürdüm. Hiçbir aksilik yoktu. Üstelik eskiye göre performansın bariz artması da hoşuma gitmişti. GAz tepkilerine çok daha duyarlıdı artık motor. Derken bugün 30km'lik kullanımdan sonra klimayı açınca işler değişti. Önce trafikte silkeleyerek kalkışlar. Daha sonra yolda klima açık-kapalı farketmeyen ama açıkken daha çok yapan kesilmeler başgösterdi. Rolanti 500'ün altına kadar düşüp yukarı çıkıyor klima açıkken. Yokuşta dururken gaza bastığımda gaz yemiyor, bekledikten sonra hareket ediyor. Bu sefer arıza ışığı yakmadı ancak, geçen sefer arıza ışığı yanana kadar bu derece hissettirmemişti kesiklikler kendini. Sanırım kısa süre sonra arıza ışığı tekrar yakacaktır.

İhtimaller;

a) Ateşleme bobini yine arıza yaptı,

b) Buji kablosuda sıkıntılıydı, bobin değişince daha çok kendini gösterdi,

c) Bujilerden biri sıkıntılı

d) Klima kompresörü haddinden fazla yük bindidiriyor,

e) Klimayı açınca hortumlardan birine birşey oldu.

Yarın hazır kampanyalar varken yetkili servise götürmesini istedim babamdan. Bir baktırsın bakalım. Bu arada bobini de kontrol ederler, orjinalmi değil mi diye? Sizin de önereceğiniz birşey varsa sordurayım yarın.

Saygılarımla.

Yorum bağlantısı
Mehmet Ozyurek

Klima kompresörün sağlam diyebilirim...

Buji ve buji kablolarını da incele..

Araç rolantide çalışırken buji kablolarını tek tek çekip tak ve bu arada aracı dinle...

Hangi kabloyu çekince tepki vermediğini bul...

Tepki vermeyen silindirin bujisini kablosunu incele..

Buji ve kablo sağlam ise sahte olmayan bir bobin bulmaya çalışmalısın..

Yorum bağlantısı
Fatih Mehmet Uslu

bu ara bende bobin değiştirmek için araştırdım internette, motorcraft bobin 85 tl, buji kablosu yine motorcraft tek tek fiyatı 30 tl yani 4'ü 120 tl. bu fiyatlara alacağımız parçalar orjinal değilmidir sizce?

Yorum bağlantısı
Ömer Tuncay
bu ara bende bobin değiştirmek için araştırdım internette, motorcraft bobin 85 tl, buji kablosu yine motorcraft tek tek fiyatı 30 tl yani 4'ü 120 tl. bu fiyatlara alacağımız parçalar orjinal değilmidir sizce?

ocak ayında buji, buji kabloları ve bobini değiştirdim serviste. geçmiş gün net hatırlamıyorum ama 400tl üzerinde bir rakam tutmuştu. yani 80-100tl olan malzemeler kesinlikle orjinaj değildir. hiç sorunsuz kullanıyorum. bu arada aracım lpg'li.

Yorum bağlantısı
Mehmet Kaya

Evren Bey geçmiş olsun. Bende sizden 3-4 gün sonra aynı sorunu yaşadım biliyorsunuz. Bende de bobin değişimi gerçekleşti. Üzerinden çıkanlla aynı seri numaralı motor craft bobin takmışlar 140 Tl verdim. Dediğiniz gibi 100binden sonra aynı arızları veriyor galiba. Sırada ne var arkadaşlar ona göre bütçe ayıralım.Benim ilk korkum şarj dinamosu. Geçen tamir gördü ama yine belirtiler başladı.İnşallah sorununuz çözülür.Büyük masraflar çıkarmadan sorun giderilir.

Saygılarımla.

Yorum bağlantısı
(düzenlendi)
Evren bey tekrar geçmiş olsun.Umarım kısa sürede az masraf ile çözülür.

Oktay Bey, Mehmet Bey teşekkür ederim.

İlk başta test sürüşünde birşey yapmamış beni aradılar. Birkez daha anlattım, sonra bilgisayara bağlamışlar. Babama sorun buji kabloları demişler. Siparişi vermiş, yarın gelecekmiş. Buji kabloları 387.-TL. Bobinle ilgili bir yorum yapmamışlar. Yarın değişince göreceğiz bakalım.

Saygılarımla.

tarihinde Evren ?skent tarafından düzenlendi
Yorum bağlantısı
Hasan Şimşek

arkadaşlar aynı sorun bendede oldu cumartesi akşam eve çıkarken arıza lambası yandı silkeleme ve gitmeme aracı benzine aldım biraz düzelir gibi oldu eve gittim bu sabah yıldırım otoya gittim buji, buji kablosu, bobin üçünü değiştirdi engin usta sağolsun bobin 150 tl, bujiler 100, tl büji kabloları 180 tl ,aldım takıldı ve sorun yok aracın gidişi daha seri oldu yakıtında düşeceğini tahmin ediyorum parçalarında tamamı orjinal ford logolu motorcraft ve motorcraft'ında bi orjinal bide yan sanayisi olduğunuda bügün öğrendim :unsure2: fiyatlarıda yarı yarıya farklı

Yorum bağlantısı
Mehmet Kaya
arkadaşlar aynı sorun bendede oldu cumartesi akşam eve çıkarken arıza lambası yandı silkeleme ve gitmeme aracı benzine aldım biraz düzelir gibi oldu eve gittim bu sabah yıldırım otoya gittim buji, buji kablosu, bobin üçünü değiştirdi engin usta sağolsun bobin 150 tl, bujiler 100, tl büji kabloları 180 tl ,aldım takıldı ve sorun yok aracın gidişi daha seri oldu yakıtında düşeceğini tahmin ediyorum parçalarında tamamı orjinal ford logolu motorcraft ve motorcraft'ında bi orjinal bide yan sanayisi olduğunuda bügün öğrendim :D fiyatlarıda yarı yarıya farklı

Aracın km kaç?

Yorum bağlantısı
Oktay Bey, Mehmet Bey teşekkür ederim.

İlk başta test sürüşünde birşey yapmamış beni aradılar. Birkez daha anlattım, sonra bilgisayara bağlamışlar. Babama sorun buji kabloları demişler. Siparişi vermiş, yarın gelecekmiş. Buji kabloları 387.-TL. Bobinle ilgili bir yorum yapmamışlar. Yarın değişince göreceğiz bakalım.

Saygılarımla.

Bugün babam servise gitti. Sipariş verilen buji kabloları kısa gelmiş. Dışardan aldıralım demişler. Babam da beni arayınca, kalsın ben hallederim dedim. Servisin yanlış siparişi mi? Yanlış tedarik mi? bilmiyorum ancak şase no'ya göre istenen kablo nasıl uymadı anlamadım. Bu arada 85.-TL'ye aldığım bobin için servis orjinal demiş. Hatalı parça sipariş eden servise ne kadar güvenilir bilmiyorum ancak üzerime düşeni yapmanın rahatlığı ile gidip sanayiden artık buji kablosu bakacağım :rallici: Bu arada bir temazsızlık felan varsa hallolmuştur, belki de kabloyu değiştirmeye bile gerek kalmaz. Kimbilir belki 387.-TL'ye buji kablosu takan servise karşı yüce Allah'ın lütfuydu bize, kabloların uymaması. Herşeyde bir hayır vardır diyerek, yarın da İstanbul'da olacağımdan birsonraki gün aracı deneyip, kablo ile ilgili kararımı vereceğim.

Saygılarımla.

Yorum bağlantısı
Orjinal bobin 85 TL olmaz sanırım

bende aynı bobini 75 liraya aldım abi.25bin km oldu hiç bir sorun çıkarmadı.sürekli parça aldığım yer o yüzden güvenerek almıştım sorunda yaşamadım hiç.

Yorum bağlantısı
Mehmet Ozyurek
Bugün babam servise gitti. Sipariş verilen buji kabloları kısa gelmiş. Dışardan aldıralım demişler. Babam da beni arayınca, kalsın ben hallederim dedim. Servisin yanlış siparişi mi? Yanlış tedarik mi? bilmiyorum ancak şase no'ya göre istenen kablo nasıl uymadı anlamadım. Bu arada 85.-TL'ye aldığım bobin için servis orjinal demiş. Hatalı parça sipariş eden servise ne kadar güvenilir bilmiyorum ancak üzerime düşeni yapmanın rahatlığı ile gidip sanayiden artık buji kablosu bakacağım :D Bu arada bir temazsızlık felan varsa hallolmuştur, belki de kabloyu değiştirmeye bile gerek kalmaz. Kimbilir belki 387.-TL'ye buji kablosu takan servise karşı yüce Allah'ın lütfuydu bize, kabloların uymaması. Herşeyde bir hayır vardır diyerek, yarın da İstanbul'da olacağımdan birsonraki gün aracı deneyip, kablo ile ilgili kararımı vereceğim.

Saygılarımla.

387 liraya kablo siparişi vermek hataydı zaten.. Ama, siparişi verdik dediğin için ses çıkarmamıştım...

Yeni ve eski sponsorlarımız ile görüş bence.. faydana olacaktır..

Yorum bağlantısı
Hasan Şimşek

benim aldığım buji kablosununda fiyatı 360 tl idi tek tek satılıyor iskonto ile 45x4=180 tl ye aldım

Yorum bağlantısı

Bugün buji kabloları değşti, sorun halloldu. Hikayeye geçecek olursak;

Bugün sanayide, servisin buji kablolarını niye uyduramadığını anlayabildim. Bizim araçta değişen bobin, Focus'un orjinal bobiniymiş. Parçacı artık mondeo ve focus için aynı bobinin geldiğini tek farkın üzerindeki kablo bağlantı çıkışlarının yerinin farklı olması diyor. Bu nedenle orjinal kablo takılacaksa 4 numaranın yerine bir tane daha 3 numara kablo takıyor. Bugün orjinal kablolar bu şekilde geldi ancak bir kablo hatalı çıkınca, yeter diyerek alternatifini sordum. 60.-TL, ingiliz malı kabloyu aldım. Orjinalin sanayi fiyatı 250.-TL imiş ama pazarlık ta yapmadım. Dediğim gibi bir şekilde orjinallerle aracı örtüştüremediğimiz için yan sanayiye okey verdim. 4 kere kbnlo değiştirebileceğim bir fark olunca ve 10.000km kullanıp kabloyu atsam, 40.000km sonra orjinalin kendini amorti edecek olması nedeni ile kısa bir maliyet hesabı sonucu artık yan sanayici oldum. Dükkandan parasını ödeyip çıkarken, parçacı hala daha meraketme sorun çıkarmaz diye moral vermeye çalışıyordu.:good1:

Bu ateşleme sorunu bana çok şey öğretti. Birincisi yetkili servis, focus ile mondeo bobinini ayırt edemiyor. Yani kablo kısa gelince, bu bobin farklı demek yerine, bazen böyle olabiliyor, uymayabiliyor gibi bahanelere sığınmaları. İkincisi bobin maliyetinin Focus ile aynı parçanın kullanılması sonucu düşmesi. Bakalım önümüzdeki süreçlerde bir sıkıntı olacak mı?

Sa

Yorum bağlantısı
(düzenlendi)
Evren bey sorunun çözümlendiğine sevindim.

Saygılarımla.

Teşekkür ederim Mehmet Bey.

Ancak bugün şöyle birşey farkettim ki, tam çözülemediğini düşünüyorum. Araçla yolda giderken sürekli bir titreşim alıyorum. Kesiklik değil, silkeleme değil. Sanki yoldaki btün çukurları hissediyorum gibi. Lastikte taş varmış gibi garip bir duygu. Klima ilişkisi bulmaya çalıştım ancak açıp kapayınca pek farkı olmadı gibi geldi. Klimayı açmayınca boşta basınca devirlenmede kesiklik yok, patlama yok. Klima açıkken sıkışık trafikte rolanti iki-üç kere 500'e gelip, araç kendini toparladı ama silkeleme oldu. Bu nedenle bizim buji, buji kablosu değişiminde orjinal kullanmamanın etkisi olduğunu düşünüyorum. Bujiler 10-12.000km önce değiştiği için değiştirmemiştim. Aracı dinlemeden kullanmak istiyorum ama mümkün değil. Aracı babama kullandırdığımda o hissetmedi, ancak ben eskiden böyle olmadığına da eminim.

Saygılarımla.

tarihinde Evren ?skent tarafından düzenlendi
Yorum bağlantısı
  • 2 yıl sonra...
Ersin Özkaya
(düzenlendi)

bir sey sormak istiyorum araçta ateşleme sorunun göstergesi ekzosdan cıkan gazın patlama gibi cıkması olabilir mi?yani kesik kesik cıkması benim aracımda boyle devamlı  egzosdan gaz cıkmıyor patırdar gibi cıkıyor, normal mi aceba?

tarihinde ersin özkaya tarafından düzenlendi
Yorum bağlantısı
(düzenlendi)

Bu silkeleme olayını bende hissediyorum. 60-80 arası giderken bir de 100-120 aralığında ve ilk kalkışta biraz sert kalkarsam bir kesiklik ve silkeme hissediyorum. Elektriksel bir problem midir acaba?  :unsure2:

tarihinde Yunus Emre Çırak tarafından düzenlendi
Yorum bağlantısı

Araç seyir halindeyken hissedilen kesiklikler buji kablosu, seyir halinde kesiklik ve durduğu yerde devir saatinde de izlenebilen gaza tepkiyi geç verip patlatma tabir edilen bir şekilde tekrar devirlenme bobini işaret ediyor. Genel olarak bu arızaların sebebnini bulabilmek zor olduğundan tek tek deneyip zaman kaybetmek ve arızalı olan parça tespit edilse bile; biri daha yeni , diğeri eski olan ekipmanın düzgün çlışanı da bozabileceği ihtimaline karşılık bobin, buji kablosu ve bujileri değiştirmek tercih edilen yol. Benzinli araçlar, elektrik arızlaarını daha kolay tolere ederken, lpg'lilerde hemen hissedilen bu arızalar zaten lpg'li aracın parça bakım maliyetlerinin arttıran en önemli kalemler. Ancak benim lpg kullanmadan ikinci bobini de değiştirdiğim düşünülürse; şanssızlık olarak da nitelendirme yapabiliriz.

Saygılarımla.

Yorum bağlantısı
Mehmet Kaya

Araç seyir halindeyken hissedilen kesiklikler buji kablosu, seyir halinde kesiklik ve durduğu yerde devir saatinde de izlenebilen gaza tepkiyi geç verip patlatma tabir edilen bir şekilde tekrar devirlenme bobini işaret ediyor. Genel olarak bu arızaların sebebnini bulabilmek zor olduğundan tek tek deneyip zaman kaybetmek ve arızalı olan parça tespit edilse bile; biri daha yeni , diğeri eski olan ekipmanın düzgün çlışanı da bozabileceği ihtimaline karşılık bobin, buji kablosu ve bujileri değiştirmek tercih edilen yol. Benzinli araçlar, elektrik arızlaarını daha kolay tolere ederken, lpg'lilerde hemen hissedilen bu arızalar zaten lpg'li aracın parça bakım maliyetlerinin arttıran en önemli kalemler. Ancak benim lpg kullanmadan ikinci bobini de değiştirdiğim düşünülürse; şanssızlık olarak da nitelendirme yapabiliriz.

Saygılarımla.

:good1: :good1:

Yorum bağlantısı
Ersin Özkaya

Saygılarımla.

peki seyir halilnde iken tekleme yoksa gaz devri gayet normalse sadece eksozdan cıkan gaz patlama şeklinde ise bu bi sorunun oldugunu gösterir mi?( not arac lpg iken sadece motor sogukken ilk kalkışlarda tekleme yapıyor ama benzinde gayet stabil)

Yorum bağlantısı
İrfan Aşcıoğlu

pekii silkelemeyi ayağınızı gazdan çekip yavaşlarken yapıyorsa? Benimki böyle yapıyo da  :D

Yorum bağlantısı
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

• Yeni Oluştur...