İçeriğe Yönlendir

Cila Ve Nano Koruma Arasındaki Fark!


Serkan Ekinci

Recommended Posts

Serkan Ekinci

Cila ve Nano Koruma Arasındaki Fark!

Herkes tarafından merak edilen nano boya koruma gerçeğini anlatmaya başlamadan önce hâlâ bilmeyenlerin olduğunu düşünerek “nano” ve “nanoteknoloji” nin ne olduğunu söyleyelim.

Nano, metrenin milyarda biri büyüklüğünde maddeleri ölçmeye yarayan tıpkı metre ve santimetre gibi bir ölçü birimidir. Nanoteknoloji ise bu büyüklükteki maddelerle uğraşan mühendislik ve bilim dalıdır.

Burada tüketiciyi ilgilendiren konu nano patentli bir isim olamaz ve üreticiler diledikleri ürünlerine bu adı verebilirler!

Nano korumalar, içeriğinde carnauba yağı, çeşitli sentetik cilalar, silikonlar, teflonlar ve polimerler ihtiva eden en kaliteli cilalardan daha iyi ve uzun korurlar.

Nasıl ve Neden?

Cilalar yüzeyi yumuşatırlar ve yüzeyde kaygan bir tabaka meydana getirirler, 100 nanometreden ya da 0,1 mikrondan çok daha büyüktürler ve gözenekleri tam olarak dolduramazlar. Hızlı ısınma ve soğuma sırasında genleşirler. Sıcak günlerde kaporta üzerindeki ısı artar ve cila genişler. Gün boyunca araç tozlanır. Gece sıcaklığın düşmesine bağlı olarak kaporta yüzeyi soğur ve cila daralır. Bu daralma sırasında tozlar cila tabakasının içine karışır ve boya yüzeyi hızla matlaşır. Nano korumalar genel itibariyle -60 ve 450 (ürüne bağlı olarak minimum 200) dereceye kadar genleşmezler. Dolayısıyla boya üzerinde buna bağlı bir matlaşma yaşanmaz.

Tüketici Nelere Dikkat Etmelidir?

Nano’nun bir ölçü birimi olduğunu yazımızın başında belirtmiştik. Dolayısıyla patentli değildir ve her nevi cila nano olarak adlandırılabilir. Fakat içeriği ve kalitesi ne olursa olsun cilalar gerçek bir nano koruma olamazlar. Cilalar yapıldığı teknolojiye göre carnauba yağı, çeşitli sentetik cilalar, silikonlar, teflonlar ve polimerler ihtiva ederler. Nano koruma ürünlerinin ham maddesi ise doğada bulunan SiO2 (silicon dioxide) elementidir. Bunun dışında kullanılacak yüzeye göre ürünlerin içerisinde farklı oranlarda cam, seramik, gümüş ve elmas nano parçacıkları bulunur. Taşıyıcı ortam ise daima su, ethanol, isopropil alkol üçlüsünden biri veya birkaçıdır.

  • Beğen 5
Yorum bağlantısı
Mehmet Ozyurek

Bir şeyin içine nano girdimi, tüm güvenim sarsılır oldu...

  • Beğen 1
Yorum bağlantısı
Serhan Gürbüzol

Paylaşımlar çok güzel, teşekkürler...

Yorum bağlantısı
Serkan Ekinci
(düzenlendi)

Zahmet edip teşekkür etme inceliğini göstermişsiniz. Bende teşekkür ederim.

tarihinde Serkan Ekinci tarafından düzenlendi
Yorum bağlantısı
Ayhan Şentürk

Nano konusunda da benim aklıma şu takılıyor. Nano ürünü uygularken nano olduğu için tenimizden derimizin içinede girmezmi ?? Sağlık yönünden düşünmek gerek..

Yorum bağlantısı
Çağlar Bayur

Bir şeyin içine nano girdimi, tüm güvenim sarsılır oldu...

buna katıldım, eski zaman: yaya geçitlerinde bilgisayarlı tartı pazarlaması yaparlardı, lcd ekranlı olması sebebi ile bilgisayarlı denirdi o zaman herşeye.

Yorum bağlantısı
Çağlar Bayur

Ben inanmıyorum, güvenmiyorum...

meslek alışkanlığıdır

Yorum bağlantısı
Selçuk Özmen

Nano konusunda da benim aklıma şu takılıyor. Nano ürünü uygularken nano olduğu için tenimizden derimizin içinede girmezmi ?? Sağlık yönünden düşünmek gerek..

olabilir...

meslek alışkanlığıdır

:D :D

Yorum bağlantısı
Serkan Ekinci

Nano konusunda da benim aklıma şu takılıyor. Nano ürünü uygularken nano olduğu için tenimizden derimizin içinede girmezmi ?? Sağlık yönünden düşünmek gerek..

Nano korumalar içlerindeki maddeler gereği tende tutunamaz. Kaldı ki (uygulama esnası için konuşuyoruz) içlerinde insan sağlığını tehtid eden herhangi bir madde barındırmadıklarından korkulacak bir şey de yok. Fakat pasta ve cilaların içerisinde bulunabilen teflon ve silikon insan ve çevre sağlığı için tehlikeli olabilirler. Özelikle devamlı bunların içerisinde bulunan kimseler için. Gerçi artık tüm pastalar hemen hemen su bazlı ve silikon ihtiva etmedikleri üzerlerinde belirtiliyor. Hatta modern araç boyaları bile su bazlı. Nano korumaların MSDS raporlarında da uygulama esnasında maske, eldiven ve gözlük gibi gereçlerin kullanılmasına gerek olmadığı belirtiliyor. Yalnız üretici ve taşıyıcılar yoğun alkol kokusuna maruz kalacaklarından bunlara dikkat etmek zorundalar.

Yorum bağlantısı
Ayhan Onaran

Bilgiler güzel.Elinize sağlık.Ancak bende NANO kelimesini duyunca hemen gıcıklanıyorum.Abuk subuk şeyler nano teknolojik diye lanse ediliyor.

Yorum bağlantısı
Serkan Ekinci
bak şimdi benim de içime kurt düştü, :unsure2: ha niye diyeceksin, tam Sonax Nano boya koruma temizleme yaptırmaya karar vermiştim.

Sonax Müşteri Aydınlatmadan alıntıdır;

"Çizikleri giderilen ve matlaşan yüzey, SONAX'ın Nano cilalarıyla göz kamaştırıcı bir şekilde parlatılır.

Cilayla parlatılan yüzey, üzerine şeffaf sıvı cam (silisyon) esaslı SONAX Nano koruma sürülerek yaklaşık 10 mikron kalınlığında şeffaf sağlam bir koruma tabakasıyla kaplanır, ve koruma altına alınır.

Nano koruma boya yüzeyinde en az 12 ay boyunca koruma sağlar. Bunun anlamı şudur;

Nano zerrecikleri boya yüzeyinde 10 mikron kalınlığında şeffaf koruyucu bir tabaka oluşturur. Bu sayede araç boya yüzeyinde seramik-cam etkisi oluşur, dolayısıyla çizilmelere karşı dayanıklılık kazandırır. Kir tutmaz ve aracın boya ömrünü uzatır (Her türlü boyada uygulanabilir). Koruma süresi ve parlaklık garantisi 12 ay'dır."

Bu alıntıda 3 noktaya dikkat çekmek istiyorum. Ya ben yanlış biliyorum ya da onlar yanlış yazmışlar. Fakat daha kötüsü anlatılanlardan tam bir nano değil mi sorusu akla geliyor.

1. Nano metrenin milyarda biridir. Korumanın 100nm olduğunu düşünürsek 10 mikron kalınlık yaratması nasıl mümkün olur. Kaldı ki sınıf atlamış ve polimerleri iyice küçültülmüş modern cilalar da 10 mikron ya da 0,10mm kalınlığında tabaka yaratıyorlar. Bunların dışında Aquartz vb kore ve tayvan ürünlerinin yarattığı kalınlık 5-6 mikron (kendi sitelerinde yapılan açıklamadır).

2. Cilayla parlatılan yüzeye nano koruma yapılıyor ifadesi var. İfade yanlış çünkü nano parçacıklarının cilanın üzerine tutunma şansları yok. Cila içerisindeki kimyasallardan bahsetmiyorum bile ama cila sonrası yüzey sıvı maddeleri iten bir özellik kazanıyor. Dolayısıyla su ve alkol bazlı ürün yüzeyde boncuklaşacak ve yüzeye tutunamayacaktır.

3. Seramik-Cam etkisi, şurasına katılıyorum. Nano ölçekteki!!! seramik parçacıkları yüzeyi sertleştirme özelliğine sahip olduklarından yüzeyde çizilmeye karşı direnç meydana getirirler. Seramik parçacıklarının bu etkisi bilindiğinden yapılan işlem belirli oranda (mikron düzeyinde) küçültülebilen seramik parçacıkları mevcut cilaların içerisine katılarak nano olarak pazarlanabilir. Fakat cila zaten mikron olarak kalın olduğundan yüzeyde iyi tutunamıyor, gözenekleri iyi dolduramıyor ve genleşme gösteriyor.

Buradan cila yapmak kötü birşeydir anlamı çıkartılmamalıdır. Uygulaması zevkli verdiği parlaklık da insana keyif veriyor herşeyden önce. Nano teknoloji kullanılarak geliştirilmiş ya da formule edilmiş de olabilir. Ama cilalar maliyeti ne olursa olsun, muhteşem bir parlaklık veren pahalı el yapımı saf carnauba da olsalar yine cilalar ile kıyaslanmalıdır.

Malum nedenlerden dolayı isim belirtemem fakat Sonax bayisine ürün veren biri olarak söylüyorum. Nano teknoloji ile geliştirilmiş en basitinden 28 liralık Çok Amaçlı Köpük ürünümüzü büyük bir zevkle ve beğeniyle uyguluyorlar. Her şeye rağmen çok güçlü bir uygulama markası ve öyle olmaya devam edecek. Sınıfı çok yüksek bir otomobil ilk önce orayı tercih edecektir. Ama onlarda bu aracı yaparken kendi pastaları yerine Scholl alıp uygulamayı onla yapmayı tercih ediyorlarsa büyük bir markanın ürünlerinde de uygulayıcının tercihini etkileyebilen sıkıntılar olabileceği gerçeği hep var olacak.

Uygulama yaptıracak olanlar için En ÖNEMLİSİ Şudur! Uygulama yaptıracağınız yer markası ne olursa olsun ilk önce uygulamayı yapan kişinin kendisi önemlidir. Sonra kullanacağı malzemeler. Bilindiği gibi uygulamacı en pahalı malzemeleride kullansa alacağı paranın çok altında bir ürün maliyeti vardır. Fakat bu maliyete el emeği, çalıştırılan işci sayısı, dükkan kirası vb giderlerde eklenirse fiyatlar anlayışla karşılanmalıdır. Şu mantık da her zaman vardır ne kadar az paraya yapıyorsa uygulama o kadar hızlı ve özensiz olacaktır (genelde). Bunun en iyi örneği Meguiarsla uygulama yapan istasyonlar. Sıradan bir oto yıkama istasyonunda da sıradışı bir oto koruma merkezinde de uygulanabiliyor. Ürünler aynı, uygulama fiyatları farklı, yapılan işcilik neticesinde ortaya çıkartılan görüntülerde birbirinden farklı.

Çok oldum artık!

  • Beğen 1
Yorum bağlantısı
Mehmet Ozyurek

sonax'a değil.. nano kelimesine güvenimiz kalmadı...

Sonax'ta işlem yaptırmak isteyenler yaptırsın, yanlış anlaşılmasın...

Yorum bağlantısı
Ali Cihangiroğlu
(düzenlendi)

Kendim yaparım, özenirim, iyi malzeme kullanırım, sık uygularım, uygulamaya boşa para vermem, ne zaman veririm? anca 100 bin liranın üstünde fiyatlı arabam olursa, yoksa bizim arabalara gerek yok, kaliteli bir markanın ürünerini kullanmak yeter.

tarihinde Ali Cihangiroğlu tarafından düzenlendi
Yorum bağlantısı
İ.Göksel Yaman
(düzenlendi)

polytop marka pasta, cila ve boya koruma hakkında ne düşünüyorsunuz ?

tarihinde İ.G&#246ksel Yaman tarafından düzenlendi
Yorum bağlantısı
Serkan Ekinci

"sonax'a değil.. nano kelimesine güvenimiz kalmadı...

Sonax'ta işlem yaptırmak isteyenler yaptırsın, yanlış anlaşılmasın... "

Kesinlikle nano yanlış anlatılmasın! Usta iyi olsun! Sıradan bir yere yaptırmaktansa sonax'a yaptırmak daha iyidir! Sonax kötü demedim yanlış anlaşılmasın.

Yorum bağlantısı
Serkan Ekinci

"polytop marka pasta, cila ve boya koruma hakkında ne düşünüyorsunuz ? "

Göksel Bey, sadece İngiliz markası gibi hatırlıyorum hiç bir ürününü bilmiyorum maalesef. Yardımcı olacaksa genel olarak söyleyeyim bana göre şu an dünyada kullanılan ürünler arasında pastaları, cilaları ve diğer tüm kimyasallarıyla (nano korumalar hariç) en iyi iki marka "Koch Chemie" ve "Scholl Concepts" dir. Bana göre tüm dünyada açık ara öndeler.

Yorum bağlantısı

Bir şeyin içine nano girdimi, tüm güvenim sarsılır oldu...

Aynen abi, sanki daha fazla üçkağıt'a müsait gibi bir durum oldu.

Göksel polytop firmasını daha önce duydum ürünlerini kullanan memnun gibiydi.

Yorum bağlantısı
Mehmet Ozyurek

Aynen abi, sanki daha fazla üçkağıt'a müsait gibi bir durum oldu.

Nasıl olsa kimse anlamıyor, görmek de mümkün değil :D

  • Beğen 1
Yorum bağlantısı
Serkan Ekinci

Nano ürünlerde rezil olmak da var vezir olmak da. Biz kendimize güvendik ürünün denenmesi ve görüşlerin paylaşılması yönünde teklifimizi yaptık. Forumdaki arkadaşlar ve yöneticilerde olumlu baktılar. Ürünü denedikten sonra Nano ile ilgili yapacağı olumlu ya da olumsuz görüşleriyle Çağlar Bey yol gösterici olabilir. Site yenilendiği için tüm fotoğrafları koyamadık ama Ankara uygulama merkezimizden referans niyetine kabul edilirse uygulama fotoları var. Satış sitesi olmadığı için paylaşmamda sakınca yok sanıyorum. Varsa uyarı yapın kaldıralım. http://www.nanomastertr.com/?Page=photogallery

Nasıl olsa kimse anlamıyor, görmek de mümkün değil :D

Çok iyiydi Mehmet Bey!

Yorum bağlantısı
İ.Göksel Yaman

"polytop marka pasta, cila ve boya koruma hakkında ne düşünüyorsunuz ? "

Göksel Bey, sadece İngiliz markası gibi hatırlıyorum hiç bir ürününü bilmiyorum maalesef. Yardımcı olacaksa genel olarak söyleyeyim bana göre şu an dünyada kullanılan ürünler arasında pastaları, cilaları ve diğer tüm kimyasallarıyla (nano korumalar hariç) en iyi iki marka "Koch Chemie" ve "Scholl Concepts" dir. Bana göre tüm dünyada açık ara öndeler.

Geçen hafta pasta, cila ve boya koruma için çok güvendiğim ustama gittim. Rafında Meguiar's dahil tüm ürünler mevcuttu. Ben Meguiar's istememe rağmen, kesinlikle Meguiar's kullanmıyacağını Polytop kullanacağını söyledi, işinde çok iyi olduğu için peki tamam dedim daha önce ismini daha duymadığım ürün olmasına rağmen 2 gün sonra arabayı almaya gittiğimde yaşı benden ufak olan ustamın elini öptüm... Ben hayatımda böyle boya koruma görmedim... Yeni uygulanmış ziebart diamond glass aynı renk ve model araçla yan yana karşılaştırdığımızda keyfim dahada çok arttı...

  • Beğen 1
Yorum bağlantısı
Serkan Ekinci

İlk olarak usta ikinci olarak ürün! Usta Meguiars yerine Polytop tercih ediyorsa vardır bir bildiği!

Hayırlı olsun. Allah kazasız belasız kullanmayı nasip etsin.

Tavsiye; cila sonrası kendinizin yapabileceği hızlı cila ürünlerini haftalık ya da aylık olarak aracınıza uygulamanız da fayda vardır. Kostik içerikli kalitesiz yıkama kimyasalları da cilanın kısa sürede matlaşmasına neden olabiliyor maalesef, dolayısıyla yıkama esnasında da iyi bir araç şampuanı uzun süreli parlaklık için etkili olacaktır.

Yorum bağlantısı
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

    Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

×
×
  • Yeni Oluştur...