İçeriğe Yönlendir

Merkezi Sistemli Binalarda Isı Ölçer


Tansel Yavuz

Recommended Posts

Tansel Yavuz

Bu konuyu pazar günü haberlerde duydum ve biraz araştırma yaptım,haberlerde ısı ölçer(pay ölçer)sisteminin 2007 yılında yürürlüğe giren enerji verimliliği kanunu na göre tüm merkezi ısıtmalı olan binalarda zorunlu olduğunu ve 5 yıllık sürenin bu ay dolduğunu ve taktırmayan binalara da 1600 tl lik bir ceza uygulanacağı söylendi.

Ufak bir araştırmadan sonra bu kanunun mevcut binalarda geçerli olmadığı sadece 2008 yılından sonra yapılan binalarda zorunlu olduğunu öğrendim, ayrıca biraz daha araştırma yapınca bu pay ölçer sisteminin tamamen bir fiyasko olduğunu firmaların kendilerine rant sağlamak amacıyla yalan bilgiler verdiklerini öğrendim.

  • Beğen 1
Yorum bağlantısı
Hadi Küçükoğlu

Araştırmaya devam o zaman :)

Bakalım başka neler çıkacak. :p

Yorum bağlantısı
Tansel Yavuz

Birkaç yerden alıntı yaparak örnekler vereceğim,aşağıdaki alıntı htekonomi den;

YASAL DÜZENLEME

“5627 sayılı Enerji Verimliliği Kanunu'nun “7” nci maddesinin birinci fıkrasının © bendi ve geçici “6” ncı maddesi gereğince, merkezî ısıtma sistemine sahip mevcut binalar 02.05.2012 tarihi itibari ile; bina sakinlerinin ısı tüketimlerinin bireysel olarak ölçümlendiği “Pay Ölçüm” sistemine geçmek zorundadır.”

Yasal Düzenlemenin Gerekçesi:

* Ülkemizde tüketilen doğalgazın %71’i konutlarda tüketilmekte.

* Merkezi sistem ile ısınan konutlarda, doğalgaz tüketimi sırasında ciddi israflar yaşanmakta.

* Bireysel tüketime bağlı “Isı Pay Ölçüm” sistemi, dünyada 100 yılı aşkın bir süredir kullanılan ve kendini ispatlamış bir tasarruf modeli.

* “Isı Pay Ölçüm” sisteminin yaygınlaşmasıyla beraber, devletimiz konutlarda doğalgaz tüketiminde ciddi tasarruflar elde etmeyi hedeflemekte.

YASAL DÜZENLEME YERİNE GETİRİLMEZSE NE OLUR

İlgili yasa 2007 yılında hazırlanmış ve bina yöneticilerine binalarında gerekli çalışmaları tamamlamak için beş sene süre tanımıştır. Söz konusu süre 2 Mayıs 2012 tarihinde doldu.

* 14 Nisan 2008 tarihli, merkezi ısıtma sistemlerinde ısıtma giderlerinin paylaştırılmasına ilişkin yönetmelik gereğince, 2 Mayıs 2012 tarihi itibari ile merkezi sistemle ısınan binalarda ısı giderleri tüketime göre paylaştırılmak zorunda. Bu tarihten sonra ısı giderlerinin; arsa payına, daire sayısına, petek sayısına veya kişi sayısına göre paylaştırılması kanunsuz sayılacak.

* Binada bireysel ısı ölçüm sistemine geçilmesinden bina yönetim kurulu sorumlu. Yasaya rağmen uygulama yapılmayan binalarda, daire sahipleri bina yönetimi hakkında kanuna muhalefetten suç duyurusunda bulunabilecek.

* Yasanın yürürlüğe girmesini takip eden ilk ısıtma döneminde (Kasım 2012) bireysel ısı ölçümü uygulamasına geçilmemesi durumunda; Isı parası ödemek istemeyen daire sakinleri, ısı parasının kanuna aykırı bölüştürüldüğünü öne sürüp, paylaşım kanuna uygun yapılana kadar ısı parası ödemeyebilirler. Böyle bir durumda ısı parası ödemeyen daire sakini kanunen haklı olacağı için, bina yönetimi ilgili daire sahibini icraya veremez veya faiz tahakkuk ettiremez.

* Bakanlık tarafından yapılacak denetimler sırasında uygulamaya geçmeyen binalara idari yaptırımlar uygulanacaktır.

NASIL ÇALIŞIYOR

Sistemin çalışması için binada bulunan tüm kalorifer peteklerine uzaktan okumalı ısı ölçüm ekipmanları ve oda sıcaklığını ayarladığınız seviyede sabit tutan özel radyatör vanaları takılıyor. Bu ekipman sayesinde gider paylaşım şirketi dairelerin ısı tüketimini daireye girmeden ölçerken daire sakinleri de dairelerinin ısı seviyesini tercih ettikleri seviyede sabit tutabiliyor.

KANUNİ YÜKÜMLÜLÜKLER

2 Mayıs 2007 Tarihli Yasa (5627 sayılı ENERJİ VERİMLİLİĞİ KANUNU)

MADDE 7 c) Merkezi ısıtma sistemine sahip binalarda, merkezî veya lokal ısı veya sıcaklık kontrol cihazları ile ısınma maliyetlerinin ısı kullanım miktarına bağlı olarak paylaşımını sağlayan sistemler kullanılır. Buna aykırı olarak hazırlanan projeler ilgili mercilerce onaylanmaz. Mevcut binalar ve endüstriyel işletmeler, inşaatı devam eden binalar ve asgarî sınırları sağlama

GEÇİCİ MADDE 6 – (1) Bu Kanunun yayımı tarihinden önce mevcut olan binalar ile inşaatı devam edip henüz yapı kullanım izni alınmamış olan binalar için, bu Kanunun 7 nci maddesinin birinci fıkrasının © bendi, bu Kanunun yayımı tarihinden itibaren beş yıl süreyle uygulanmaz.

14 Nisan 2008 Tarihli Yönetmelik (MERKEZİ ISITMA VE SIHHİ SICAK SU SİSTEMLERİNDE ISINMA VE SIHHİ SICAK SU GİDERLERİNİN PAYLAŞTIRILMASINA İLİŞKİN YÖNETMELİK)

İKİNCİ BÖLÜM Görev, Yetki, Sorumluluk ve Uygulamalar

MADDE 5 – (1) Bu Yönetmelik aşağıdaki giderlerin ısı veya sıhhî sıcak su sağlanmış bağımsız bölüm kullanıcılarına paylaştırılmasında uygulanır.

a) Merkezî ısıtma sistemlerinin işletme giderleri,

b) Isının ve sıhhî sıcak suyun bağımsız bölümlerce kullanım giderleri.

(2) Isıtma ve sıhhî sıcak su tüketimlerini ölçmek için mahaller ölçüm ekipmanları ile donatılır. Bağımsız bölüm kullanıcıları bu maksatla yapılacak iş ve işlemlere izin vermek mecburiyetindedir. Arıza ve bakım halleri hariç olmak üzere bağımsız bölüm kullanıcıları ölçüm ekipmanlarına müdahale edemez.

(3) Bina sahibi, bina yöneticisi, bina yönetim kurulu, enerji yöneticisi, yetkilendirilmiş ölçüm şirketleri ve bölgesel ısı dağıtım ve satış şirketleri, ısı veya sıhhî sıcak suya ilişkin tüketimleri aylık veya belirli dönemlerde ölçer ve bağımsız bölüm kullanıcılarına ait gider paylaşım belgelerini düzenler.

(4) Merdiven sahanlığı, giriş holü, ısıtma merkezleri ve benzeri ortak kullanım mahallerinde, tüketim ölçülmez. Kullanıma bağlı ısı veya sıhhî sıcak su tüketimi çok olan yüzme havuzu, sauna, kapıcı dairesi ve benzeri mahaller için ise tüketimin ölçülmesi mecburidir.

(5) Tüketilen enerjiyi sınırlandırabilmek için merkezî ısıtma sistemi kullanılan binalarda TS EN 215’e uygun termostatik radyatör vanası kullanılır.

(6) Merkezî sistemlerle ısıtma yapılan bağımsız bölümlerdeki mahal sıcaklıklarının asgari 15 °C olacak şekilde ayarlanır.

MADDE 8 – (1) Merkezî ısıtma sistemlerinde toplam ısıtma giderlerinin % 70'i bağımsız bölümlerin ölçülen ısı tüketimlerine göre paylaştırılır. Toplam ısıtma giderlerinin % 30'u ortak kullanım mahalleri, sistem kayıpları, asgari ısınma ve işletme giderlerinden kaynaklı ısı giderleri olarak bağımsız bölümlerin kullanım alanlarına göre paylaştırılır. halinde ilan edilir.

Mevcut binalarda alınacak tedbirlerin yapım süresi: GEÇİCİ MADDE 1 – (1) Bu Yönetmelik hükümlerinin merkezî ısıtma veya sıhhî sıcak su sistemine sahip mevcut binalar, inşaatı devam edip henüz yapı kullanım izni almamış binalar ve proje değişikliği gerektiren esaslı onarımlar ile mekanik tesisat değişikliği gerektiren binalar için uygulanabilir olan maddeleri uyarınca yapılması gereken iş ve işlemler, bina sahibi veya yöneticisi, bina yönetim kurulu, enerji yöneticisi ile işletmecisi tarafından, 5627 sayılı Enerji Verimliliği Kanununun 7 nci maddesinin birinci fıkrasının © bendi ve geçici 6 ncı maddesi gereğince 2/5/2007 tarihi itibari ile beş yıl içinde yerine getirilir. (02.05.2012'ye kadar)

Yorum bağlantısı
Tansel Yavuz
(düzenlendi)

Fakat ht ekonomi de yazan;

* Bakanlık tarafından yapılacak denetimler sırasında uygulamaya geçmeyen binalara idari yaptırımlar uygulanacaktır.

yazısına istinaden;

resmi gazetede yayınlanan enerji verimliliği kanunu:

GEÇİCİ MADDE 6 –(1) Bu Kanunun yayımı tarihinden önce mevcut olan binalar ile inşaatı devam edip henüz yapı kullanım izni alınmamış olan binalar için, bu Kanunun 7 nci maddesinin birinci fıkrasının © bendi, bu Kanunun yayımı tarihinden itibaren beş yıl süreyle uygulanmaz.

(2) Bu Kanunun yayımı tarihinde mevcut olan veya yapı ruhsatı alınmış binalar hakkında 7 nci maddenin birinci fıkrasının (d) bendi hükmü, bu Kanunun yayımı tarihinden itibaren on yıl süreyle uygulanmaz.

(3) Bu Kanunun yayımı tarihinden itibaren üç yıl süreyle 7 nci maddenin birinci fıkrasının (ğ) ve (h) bentlerinde yer alan asgarî sınırları sağlama şartı aranmaz.

Uygulamalar

MADDE 7 –(1) Enerji verimliliğinin artırılması amacıyla aşağıdaki uygulamalar gerçekleştirilir.

a) Enerji yönetimi ile ilgili olarak yürütülecek faaliyetler şunlardır:

1) Endüstriyel işletmeler, çalışanları arasından enerji yöneticisi görevlendirir. Organize sanayi bölgelerinde, bölgedeki bin TEP’ten daha az enerji tüketimi bulunan endüstriyel işletmelere hizmet vermek üzere enerji yönetim birimi kurulur.

2) Toplam inşaat alanı en az yirmibin metrekare veya yıllık enerji tüketimi beşyüz TEP ve üzeri olan ticarî binaların, hizmet binalarının ve kamu kesimi binalarının yönetimleri, yönetimlerin bulunmadığı hallerde bina sahipleri, enerji yöneticisi görevlendirir veya enerji yöneticilerinden hizmet alır.

3) Kamu kesimi dışında kalan ve yıllık toplam enerji tüketimleri ellibin TEP ve üzeri olan endüstriyel işletmelerde, enerji yöneticisinin sorumluluğunda enerji yönetim birimi kurulur. Organizasyonlarında kalite yönetim birimi bulunan endüstriyel işletmeler, bu birimlerini enerji yönetim birimi olarak da görevlendirebilir.

4) Enerji yöneticileri ile enerji yönetim birimlerinin görev ve sorumluluklarına ilişkin usûl ve esaslar, Bakanlık tarafından yürürlüğe konulacak yönetmelikle belirlenir. Milli Eğitim Bakanlığına bağlı okullarda ise enerji yöneticisi görevlendirilmesine ilişkin usûl ve esaslar, Bakanlık ile müştereken hazırlanarak Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yürürlüğe konulacak bir yönetmelikle düzenlenir.

b) İzleme, analiz ve projeksiyon çalışmalarına yönelik olarak aşağıdaki faaliyetler yürütülür:

1) Ülke genelinde, endüstriyel işletmelerde ve binalardaki enerji verimliliğinin gelişimini bölge ve sektör bazında ortaya koyan envanter ve geleceğe yönelik projeksiyonlar yetkilendirilmiş kurumların işbirliği ile Genel Müdürlük tarafından, kamu kesimi ile ilgili olarak kendi tespit ve değerlendirmelerini içeren yıllık raporlar ise Genel Müdürlük tarafından hazırlanır ve yayımlanır.

2) Endüstriyel işletmeler ve enerji yöneticisi çalıştırmakla yükümlü olan bina sahipleri ve/veya yönetimleri istenen bilgileri, kamu kesiminde enerji yöneticisi çalıştırmakla yükümlü olan kurum ve kuruluşlar ise formatı Genel Müdürlük tarafından belirlenen enerji tüketim bilgileri ve kendi tespitlerini içeren raporları her yıl Mart ayı sonuna kadar Genel Müdürlüğe verir. Endüstriyel işletmeler, Genel Müdürlüğün yerinde yapacağı incelemelere imkân tanır.

c) Merkezî ısıtma sistemine sahip binalarda, merkezî veya lokal ısı veya sıcaklık kontrol cihazları ile ısınma maliyetlerinin ısı kullanım miktarına bağlı olarak paylaşımını sağlayan sistemler kullanılır. Buna aykırı olarak hazırlanan projeler ilgili mercilerce onaylanmaz.

ç) Toplam inşaat alanı yönetmelikte belirlenen mesken amaçlı kullanılan binalarda, ticarî binalarda ve hizmet binalarında uygulanmak üzere mimarî tasarım, ısıtma, soğutma, ısı yalıtımı, sıcak su, elektrik tesisatı ve aydınlatma konularındaki normları, standartları, asgarî performans kriterlerini, bilgi toplama ve kontrol prosedürlerini kapsayan binalarda enerji performansına ilişkin usûl ve esaslar, Türk Standartları Enstitüsü ve Genel Müdürlük ile müştereken hazırlanarak Bayındırlık ve İskan Bakanlığı tarafından yürürlüğe konulacak bir yönetmelikle düzenlenir. Yönetmelik hükümlerine aykırı hareket edilmesi halinde ilgili idare tarafından yapı kullanma izni verilmez.

d) Bayındırlık ve İskan Bakanlığı tarafından yürürlüğe konulacak yönetmeliğe göre hazırlanan yapı projeleri kapsamında enerji kimlik belgesi düzenlenir. Enerji kimlik belgesinde binanın enerji ihtiyacı, yalıtım özellikleri, ısıtma ve/veya soğutma sistemlerinin verimi ve binanın enerji tüketim sınıflandırması ile ilgili bilgiler asgarî olarak bulundurulur. Belgede bulundurulması gereken diğer bilgiler ile belgenin yenilenmesine ve mevcut binalar da dâhil olmak üzere uygulamaya ilişkin usûl ve esaslar, Bakanlık ile müştereken hazırlanarak Bayındırlık ve İskan Bakanlığınca yürürlüğe konulacak yönetmelikle belirlenir. Mücavir alan dışında kalan ve toplam inşaat alanı bin metrekareden az olan binalar için enerji kimlik belgesi düzenlenmesi zorunlu değildir.

tarihinde Tansel Yavuz tarafından düzenlendi
Yorum bağlantısı
Mesut Nalbant

evet bu konuda firmalarla işbirliği yaparak "komisyon" veya farklı şekilde adlandırılabilecek (bknz. "avanta") alan site veya apartman yöneticilerinin olduğu sanal alemde konuşuluyor. ayrıca firmaların, apt. yöneticilerini, kat maliklerini ikna etmek için "motive" ettikleri de konuşulanlar arasında. bu pay-ölçer zımbırtısını kullanarak memnun kalanı açıkçası ben görmedim. gerçekten araştırdıkça öğrenilen şeyler pek hoş değil bu konuda, bir tarihte ben de araştırmıştım.

Yorum bağlantısı
Çağlar Bayur

geçen sene bizim de başımızda bela idi, bayağı boşa masraflı bir uygulama, ömür boyu aidat falan da var, yüzbinlerce binaya kim nasıl ceza kesecekmiş dedik, yaptırmadık, yaptırmak için dünya para değişim gerekiyordu

iş başta yanlış başladı, doğalgazın emekleme döneminde gelecekti bu uygulama, kombiye de gümrük vergisi konacaktı ki boşa gitmesin bizim dolarlar, gerçi halaaaaa yakmadığımız doğalgazın bile faturasını ödüyoruz dolarla....yıllllarrrr öncesinini anlaşması ile, beraat te ettiler,,, nyeseeee.....

Yorum bağlantısı
Ertan Çabuk

Bu uygulamanın Almanya da var olduğnu duydum ancak bilemiyorum gerçekliği nedir.

Düzgün çalışırsa, böyle bir sistemin faydalı olacağı kanısındayım. Bir bina da güney cephe, ara kat da oturan insanla üst kat kuzey cephede oturan insanın aynı ısınma parası ödemesi mantıksız gelmiştir. Ara katta oturna insanların çok ısınınca petek vanalarını kısmak yerine camı açtıklarına çok şahit olmuşumdur. :)

Yorum bağlantısı
Tansel Yavuz

Hatta en güzel açıklama donanımhaber deki bir vatandaşın açıklaması çok mantıklı, ısı ölçmenin bir birimi olmadığını firmaların kendi yazılımlılarına göre değişen parametrelerle farklı miktarlarda ücret çıkarabildiklerini tüm gerçekleri ile anlatıyor.

Alıntıdır;

Enerji Verimliliği, Enerji Tasarrufu ayrı şeyler. Açıklayalım.

100 Watt'lık akkor flamanlı ampul yerine 75 Watt ampul konulması TASARRUF. Çünkü ışık akısı azaldı, enerji sarfiyatı azaldı. Oysa 100 Watt'lık aynı lamba yerine yeni nesil 18 Watt'lık fluoresan tasarruflu lamba konursa ışık akısı azaltılmadan enerji sarfiyatı düşürüldü. Bu da VERİMLİLİK. Kanun TASARRUF kanunu değil.

Enerji Verimliliği Kanunu bir bütün olmasına rağmen, öncelikle Pay Ölçer gündeme getirilmektedir.

Pay Ölçer nedir ? (Burası DONANIMHABER olduğuna göre açıklayalım)

Mikroişlemci, RAM, ROM, IR, Wireless, 2 adet sıcaklık sensörü ve Pil bulunan bir cihazdır. İçinde bulunan 2 adet sıcaklık algılayıcısından arkada bulunanı radyatör yüzeyini, diğeri ise ön taraftan oda sıcaklığını algılar. Firmadan firmaya değişmekle beraber,3-5-10 sn. gibi zaman aralıkları ile her iki sensörden algılanan ısı hafızaya kaydedilir. Neticede x-ekseni zaman, y-ekseni ısı farkı (ön-arka sensör farkı) olan bir grafik çıkar. Bu grafik fonksiyonunun belirlenen zaman aralığında integral alma işlemi microişlemcinin görevidir. Alınan integral k1,k2,...kn gibi parametreler ile çarpılarak bir değer elde edilir ve bunun hiçbir birimi yoktur. Oysa ısı sayaçları, elektrik sayaçlar vb. nin birimleri mevcuttur.

Şimdi gelelim k1, k2,..kn nedir. Bu değerlerden k1 radyatörlerin ısıl kapasitelerine göre belirlenen parametre (Bunun hangi değerde olması gerektiği bizim kanunlarımızla tanımlı değildir. Tamamen satıcı firma inisiyatifinde ve keyfi girilmektedir.) k2, oda hacmi (genelde dikkate dahi alınmaz, alınıp alınmayacağı tanımsızdır) k3, çatı-orta kat düzeltme katsayısı (tanımsız ve keyfi girilmektedir), k4, kuzey-güney cephe düzeltme katsayısı (tanımsızdır ve keyfi girilmektedir.)

Peki, herhangi bir birimi yoksa enerjiyi nasıl ölçüyor derseniz ÖLÇMÜYOR.

Cihazın çıkışı ALMANYA ve ismi HEIZKOSTENVERTEILER. Yani ISI MALİYET BÖLÜŞTÜRÜCÜ.

Peki neden Pay Ölçer deniyor ? İnsanları kandırmak için. Yani bu sistem uygulanacağı apartmanlarda tüm radyatörlere takılırsa birinin diğerinden az ya da çok ısı verdiğini algılıyor. Yani tüm radyatörlere takılmadan çalışmayacak bir sistem.

Derseniz ki bu k1,k2,..kn değerlerini ben görebilirmiyim. Hayır göremezsiniz.

Bilirkişi bile çağırsanız bu cihazların içine giremezsiniz, sadece satıcı firmalar girebilir.

Doğru çalışıp çalışmadığını dışarıdan birine kontrol dahi ettiremezsiniz.

Peki mevcut binalar için ne sakıncası var derseniz. Mevcut binalar projelendirilirken (vakti zamanında) Kat Mülkiyeti Kanunu'na göre ısı giderleri arsa payına göre alınacağından, çatı katlara zeminden fazla dilim, kuzey cephelere güney cephelerden fazla dilim öngörülmüş olup, bu cihazlar kullanılır ve daireler eşit olarak ısıtılmak istenir ise her zaman kuzey ve çatı-zemin daireler daha fazla yakıt parası ödemek zorunda kalırlar.

Zaten bu amaçla mevcut binalarda zorunluluk getirilmemiştir. Yeni yapılan merkezi sistemli binalarda kalorifer tesisatları bu cihazlar yerine ısı sayaçları yardımı ile gerçek bir ölçüm üzerinden çalışacak şekilde tasarlanmaktadır.

Merkezi sistemli binalarda ENERJİ BEDELİ çok yüksek değil ÇOK DÜŞÜKTÜR. Doğalgaz faturaları üzerinden inceleme yapılırsa (Yöneticilerin talepleri değil) ANKARA Eryaman ve Halkalı Toplukonutlarında yılda 6,3-7,1 TL/m2 yılda doğalgaz ödemeleri çıkmaktadır. Bu da tüm kış boyunca 100 m2 lik bir dairenin 630-710 TL ye ısındığını gösterir. (Kabaca 10 Adet Bütangazı tüp parası)

Şimdi gelelim Pay ölçer masrafına. Radyatör başı ortalama 45-55 Euro. 6 radyatör için 270-330 Euro üzerine okuma parası. Yani tüm kış boyunca ödenen doğalgaz parası kadar bir ödeme gerek. % 10 tasarruf (ki bu tasarruf termostatik vana sayesinde) gerçekleştiğinde 10 yılda amorti eder. On yıl sonra cihazların pili biteceğinden, yenilerini satın almak gerek. (Pil bittiğinde cihaz çöpe.Gerçi bazıları bizim cihazımızda pil değiştirilebilir demekte ise de kalibrasyon problemleri oluşacağından yenisi gerek)

Lütfen konuyu ciddi boyutlarda ve hukuki açıdan da değerlendiriniz. Şu ana kadar takılmış bulunan bazı apartmanlarda cihazlar sökülüyor, bazılarında da iş mahkemelere intikal etmiş vaziyetdedir.

Bu sistem komşuyu komşuya düşman etmekte, bilhassa kuzey, çatı ve zemin'de oturanlara işkence çektirmekte, apartmanlarda huzuru bozmakta, toplamda satıcı, akıllı? yönetici ve korunaklı cephe de oturanlardan başka kimsenin işine yaramamaktadır.

Eğer mevcut yapınızda sizin de bu cihazlardan ağzınız yandı ise bunlardan kurtulmak hukuken mümkündür. Eğer iradeniz dışında, zorunlu ya da %40-%50 (at martini debreli hasan) daha az doğalgaz faturası ödeyeceksiniz diye kandırıldığınızı düşünüyorsanız bana özelden mail atabilirsiniz.

Bu bilgileri nereden aldığımı sorarsanız, bu hususta ANKARA (Mak.Müh.) ve İSTANBUL da (Elk.Müh.) bulunan ve bu Pay Ölçer işi ile ilgili davalar açan 2 ayrı mühendisten aldığım bilgilerin özetidir.

  • Beğen 1
Yorum bağlantısı
Sani Gerşon

Valla mal gibi taktırdık... Daha da montajı bitmedi. Resmen kaçtı...

  • Beğen 1
Yorum bağlantısı
Çağlar Bayur
:rofl: görünütülü ziller furyası vardı bir ara, tüm harcananlar çöpeee
Yorum bağlantısı
Mehmet Göktürk

Ben bu pay ölçeri fantilatör ile yanıltırım kolayca. Asıl olan sıcak su sayacıdır. Debimetredir.

Yukarda sözü edilen sistemi farkında olmadan geçen dönem öğrencime yaptırdım.

Zigbee kablosuz protokol ile ısı ölçüyor farklı odalardan. 16 odaya kadar çalışıyor. Pili ise çooook uzun gidiyor. Maliyet ise çok düşüktü. Desktop taskbar uygulaması ile tüm odaları gözlediğimiz gibi limit alt üst aşımında da belirlenen adrese e-posta gönderebiliyoruz.

Müşteri olanınız varsa istediğiniz kadar imal ettirebilirim.

Yorum bağlantısı
Mustafa Çayır

doğalgaz işi yapıyorum. ben bile bu kadar araştırmamıştım :D

hiç satmadım. soranlara-isteyenlere yok dedim. iyikide yok demişim :)

Yorum bağlantısı
Mehmet Göktürk
(düzenlendi)

Daireye giren sıcak su borusuna pervanesiz bir su sayacı takılırsa bu yeterli olur. Ancak eski binalarda borular kattan kata yukardan aşağı her oda için geçtiğinden bu mümkün değil. ancak her odadaki sıcaklığı ölçedeksin ve de kaloriferdekini.

"benim ev güneş görüyor ben ısıtmıyorum len kaloriferle" diye itiraz etmek için alıyorsun vantilatörü ısı sayacının üzerine gazlıyorsun. Türkiye'de olmaz o iş. hack ederler.

Millet ilave petek takıyor aynı aidatı ödemeye çalışıyor bu memlekette. (o da belki haklı kendi dünyasında)

tarihinde Mehmet G&#246ktürk tarafından düzenlendi
Yorum bağlantısı
Evren Erakçora

Valla mal gibi taktırdık... Daha da montajı bitmedi. Resmen kaçtı...

:D

Yorum bağlantısı
Ali Cihangiroğlu

Binalara adam gibi yalıtım şartı koyup uygulasalar bunlara gerek bile kalmaz, ama nerdeee, kim kime dum duma millet ve devlet, herkes yolunu buluyor ye babam ye....

Yorum bağlantısı
Mehmet Göktürk

Bizim sitede geçen sene yönetici bütün evleri dolaşıp kontrol etti petekleri büyüten var mı diye, büyütenler varmış söktürmüş :biggrin:

pkk lı çıkmadı mı? Ben yönetici olsam gezemem :)

  • Beğen 1
Yorum bağlantısı
Mehmet Göktürk

Emekli subaymış ama sitede maaşla çalışıyor.

Tamam subaysa mesele yok. Silahı kılıcı var :)

Yorum bağlantısı
Hadi Küçükoğlu

Anlamadığım 2 nokta var,

1. Her evdeki ısıtma sistemi radyatör petek değil, şuan inşa ettiğim villalarda yerden ısıtma sistemi kuruyorum, bir çok müteahhitte aynısını yapıyor. Bundan başka fancoil var, radyapan var, var oğlu var.. Bunları nasıl ölçecekler

2. Ölçme ihtiyacı nerden geliyor? Sabit bir para mı ödüyorsunuz aylık? Ben izmirde kullandığım kadar ödüyorum. Jeotermal ile ısınma sistemi başlarda sabit fiyattı ama sonradan onlarda sayaç okumasına başladılar.

----------------

Bu enerji verimliliği kanunu başından sonuna kadar hata ve eksiklerle dolu. İlk etapta iyimser bir kanun desekte, yaptık oldu şekline getiriliyor. Mesela her bina için "enerji kimlik belgesi" çıkartılması zorunluluğu var. Oturma ruhsatını yeni alanlar zaten proje üzerinden yaptırıyor ama eskiler için Türkiye genelinde 50 firma ihaleyi kazanmış, ortalama 5 katlı bir bina için 3000-5000 TL arası para alacakları söyleniyor. 8 milyon bina 50 firmanın elinde. Yenilerde de durum vahim. Gidip proje üzerinden EKB çıkarttırıyorsunuz, ama belgenin üzerindeki yazılanları belediyelerde yorumlayacak bir Allah'ın kulu yok. Ruhsat için gerekli evrakların arasına koyuyoruz o kadar.

Bu kanun özünde güzel olsa da uygulamaya bu kadar hızlı geçilmesi, pratikte yapılması imkansız durumları ortaya çıkartıyor. Ülke olarak yaptığımız/ürettiğimiz hiç bir şey altyapı barındırmadığı için, bu uygulama da altyapı yetersizliğinden yakında unutulacak, uygulanmayan binlerce kanun maddesinin arasında kaybolacaktır.

En bilindik örnek : Kapatılan, evin içinde dahil edilen apartman balkonları.

Yorum bağlantısı
Guest Hakan Tarım

1. hiç de rant için yapılmış değil.

2. yakmadığım halde 280 mt karelik dükkanım için aylık 400 lira veriyorum.

3. bizim türk çok sıcak diye pencereyi açar vanayı kısmayı bilmez.

Bu ve benzeri sebeplerden dolayı harika bir durum...

Yorum bağlantısı
Mehmet Göktürk
(düzenlendi)

sensörlü sistem olmaz. su sayacı yapılır.

Sensörlü sistem binanın aksaklıklarını düzeltebilir mesela çatı katındaki adam boşuna fazla vermez. Çünkü çatı izolasyonu tüm binanın sorunudur. Ancak sensörlü sistem medeni ülkelerde işe yarar. Bizde olmaz.

Kombiyi düşünen vatandaş iyi düşünmüş. En iyi tasarruf kombi ile olur. Verimli değil o başka. Ama sanırım tasarruf oranı verimin üstüne çıkar kombide. İşin psikolojisi çok büyük etken. Kombi kullanıp tek odada oturan çok kişi var. Doğalgazı olup bağış kömür yakan da çok bizim mahallede.

tarihinde Mehmet G&#246ktürk tarafından düzenlendi
Yorum bağlantısı
Hadi Küçükoğlu

Yakıt olarak ne kullanıyorsan kullan;

elektrik, doğalgaz, jeotermal, hala kaldıysa havagazı...vs..vs

m3 yada lt cinsinden ölçüm yapacak bir sayaç neden iş görmüyor? Parası çok olan camı açıyorsa açsın, sen ne kadar kullanıyorsan onu öde, neden sabit ödeyesin ki.

Siz yıllardır sabit ücret mi ödüyorsunuz? Yazık vallahi..

Evimde doğalgaz faturam yazın,10-15 TL, kışın 150-200 TL geliyor. Ne kadar kullanırsam o kadar ödüyorum. Kışın 15 gün evde yoksam faturam 70-80 TL geliyor.

Yıllardır bu şekilde ödüyor olmanıza şaşırdım açıkcası.

Pay ölçer çözüm değil.

Bu forumda bile bir sürü elektronikçi adam var. Kurcalanır, yeniden programlanır, sensörleriyle oynanır, hiç birşey yapamıyorsa alır o sensörün etrafına xps,eps benzeri ürünlerden yalıtım yapar. Olacak iş değil, destekleniyor olması da şaşırtıcı.

Yorum bağlantısı
Mehmet Göktürk

Yakıt olarak ne kullanıyorsan kullan;

elektrik, doğalgaz, jeotermal, hala kaldıysa havagazı...vs..vs

m3 yada lt cinsinden ölçüm yapacak bir sayaç neden iş görmüyor? Parası çok olan camı açıyorsa açsın, sen ne kadar kullanıyorsan onu öde, neden sabit ödeyesin ki.

Siz yıllardır sabit ücret mi ödüyorsunuz? Yazık vallahi..

Evimde doğalgaz faturam yazın,10-15 TL, kışın 150-200 TL geliyor. Ne kadar kullanırsam o kadar ödüyorum. Kışın 15 gün evde yoksam faturam 70-80 TL geliyor.

Yıllardır bu şekilde ödüyor olmanıza şaşırdım açıkcası.

Pay ölçer çözüm değil.

Bu forumda bile bir sürü elektronikçi adam var. Kurcalanır, yeniden programlanır, sensörleriyle oynanır, hiç birşey yapamıyorsa alır o sensörün etrafına xps,eps benzeri ürünlerden yalıtım yapar. Olacak iş değil, destekleniyor olması da şaşırtıcı.

Aynen doğru konuşuyorsunuz. gizmo fanatizmi bence. Bakanı aldatmış birileri.

Yorum bağlantısı
Tansel Yavuz

Bu sensörlü sistem eski tip merkezi ısıtmalı binalara öneriliyor,yanlış olan bu.

Yeni tapılarda zaten sensör değil su sayacı kullanılıyor dairene ne kadar sıcak su girdiyse o kadar ödüyorsun.

Eski tip merkezi binalarda ise herkes dairenin m2 sine göre ödüyor,kuzey cephe ve çatı katı olanlarda ise hesabı yapılarak zaten fazla petek kullanılıyor,doğrusu bu.

Bu binalara sensör takılırsa yine kuzey cephe ve çatı katı olan çok ücret ödeyecek,güney cephe olan az ödeyecek.

Ayrıyeten sensöre girilen değerlerin uluslararası bir ölçü birimi yok,firmalar kafasına göre yapıyor ve istedikleri dairenin sensöründeki yazılımı değiştirerek istediği ücretlendirmeyi yapabiliyor.

  • Beğen 1
Yorum bağlantısı
Mehmet Göktürk

..

Bu binalara sensör takılırsa yine kuzey cephe ve çatı katı olan çok ücret ödeyecek,güney cephe olan az ödeyecek.

..

Tam tersi.

Yorum bağlantısı
Hadi Küçükoğlu

Bu sensörlü sistem eski tip merkezi ısıtmalı binalara öneriliyor,yanlış olan bu.

Yeni tapılarda zaten sensör değil su sayacı kullanılıyor dairene ne kadar sıcak su girdiyse o kadar ödüyorsun.

Eski tip merkezi binalarda ise herkes dairenin m2 sine göre ödüyor,kuzey cephe ve çatı katı olanlarda ise hesabı yapılarak zaten fazla petek kullanılıyor,doğrusu bu.

Bu binalara sensör takılırsa yine kuzey cephe ve çatı katı olan çok ücret ödeyecek,güney cephe olan az ödeyecek.

Ayrıyeten sensöre girilen değerlerin uluslararası bir ölçü birimi yok,firmalar kafasına göre yapıyor ve istedikleri dairenin sensöründeki yazılımı değiştirerek istediği ücretlendirmeyi yapabiliyor.

Hmm..

Burdan 2 durum ortaya çıkar :

1. Yapıda tek bir sıcak su borusu tüm evleri ve petekleri tek tek dolaşıyordur. Yani sıcak su önce 1. daireyi dolaşıyor, çıkıyor 2. daireyi dolaşıyor gibi.

2. Her daireye yine tek borudan sıcak su geliyor ama, daireler girişte boru ayrılıyor, su tek 1 daire gezdikten sonra dönüyordur.

Her ikisi içinde çözüm çok basit, biraz tadilat işi çıkar o kadar. Sensörden daha ucuza gelir orası garanti.

Yorum bağlantısı
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

    Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

×
×
  • Yeni Oluştur...